Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Összecsaptak a gladiátorok

2019. szeptember 15. (vasárnap) 17:10 - doszerk

Ismét megrendezésre került az Intercisa Múzeum hagyományos római napja, „A halálba menők köszöntenek!” címmel a Római Kőtárban.

Csatazajtól volt hangos a Római városrész szombaton, amikor ismét megrendezték „A halálba menők köszöntenek!” elnevezésű római napot. Az Intercisa Múzeum családi napjának az előző évekhez hasonlóan a Római Kőtár és Romkert adott otthont már délelőtt tíz órától. A programok a kézműves foglalkozásokkal kezdődtek, itt a gyerekek pajzsot, sisakot, kardot és gyöngyékszereket készíthettek. A Római divatbemutatón bárki felvértezhette magát és harci díszbe öltözhetett, majd egy előadást is hallhattak az érdeklődők a római kori szertartásokról, áldozatbemutatásokról.

A Familia Gladiatoria csapat első harci bemutatójára sem kellett sokat várni, de később a gladiátorok még kétszer összecsaptak a népes nézősereg előtt a Víztorony lábánál. A fegyverekkel közelebbről is megismerkedhettek az érdeklődők, dél után ugyanis kiállítás nyílt a római fegyvermásolatokból, amiket kézbe is lehetett venni. Háromtól a római légiókról kezdődött előadás magyarázatokkal, tárgyakkal, képekkel, és természetesen tovább folytatódtak a gyermekfoglalkozások és a kézműveskedés. A nap végén, hat óra előtt kezdődött az utolsó gladiátor harc, végül pedig a záró áldozatra is sor került. A rendhagyó családi nap az elmúlt években egyre népszerűbb, így biztosak lehetünk benne, hogy jövőre ismét ellátogatnak hozzánk a gladiátorok.

A rovat további hírei: Kultúra

A város csillaga - Klip premier

A város csillaga - Klip premier

2019. október 10. (csütörtök)

Helló Dunaújváros! Megérkezett a város dala! (klip premier)!

Jön A város csillaga

Jön A város csillaga

2019. október 08. (kedd)

A város csillaga címmel jelenik meg a napokban az a dal, amelyet Dunaújvárosról írtak. Pajor Tamás és Szabó Zé közös szerzeményét Kollányi Zsuzsi énekli. Csütörtökön fél 5-kor a főtéren élőben is előadja a dalt.

Selyemúton a magyar cimbalom

Selyemúton a magyar cimbalom

2019. október 06. (vasárnap)

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében különleges gálaműsor vette kezdetét szombat este a Bartók Kamaraszínház színpadán, ahol fellépett a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar.

Emlékezni és emlékeztetni

Emlékezni és emlékeztetni

2019. október 06. (vasárnap)

Cserna Gábor polgármester gyásznapi gondolatait tolmácsoljuk Olvasóinknak.

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

2019. szeptember 27. (péntek)

„Könyvtárak az emberért- felelősség a Földért”- ez a szlogenje az idén is megrendezett Országos Könyvtári Napoknak, amelyhez a József Attila Könyvtár is csatlakozott. A szeptember 30. és október 6. között megrendezett eseménysorozaton többek között például előadásokkal, kiállításokkal és ingyenes beiratkozással várják az érdeklődőket.

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

2019. szeptember 27. (péntek)

Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjjal elismert hegedűművész szeptember 27-én a dunaújvárosi Krisztus Király Templomban ad ingyenes koncertet.

Néma évforduló

Néma évforduló

2019. szeptember 26. (csütörtök)

A rendszerváltozás és Trianon évfordulója adta az apropóját annak, hogy Hubay Miklós egyik utolsó drámáját állítsák színpadra a Bartók Kamaraszínházban.