Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Összecsaptak a gladiátorok

2019. szeptember 15. (vasárnap) 17:10 - doszerk

Ismét megrendezésre került az Intercisa Múzeum hagyományos római napja, „A halálba menők köszöntenek!” címmel a Római Kőtárban.

Csatazajtól volt hangos a Római városrész szombaton, amikor ismét megrendezték „A halálba menők köszöntenek!” elnevezésű római napot. Az Intercisa Múzeum családi napjának az előző évekhez hasonlóan a Római Kőtár és Romkert adott otthont már délelőtt tíz órától. A programok a kézműves foglalkozásokkal kezdődtek, itt a gyerekek pajzsot, sisakot, kardot és gyöngyékszereket készíthettek. A Római divatbemutatón bárki felvértezhette magát és harci díszbe öltözhetett, majd egy előadást is hallhattak az érdeklődők a római kori szertartásokról, áldozatbemutatásokról.

A Familia Gladiatoria csapat első harci bemutatójára sem kellett sokat várni, de később a gladiátorok még kétszer összecsaptak a népes nézősereg előtt a Víztorony lábánál. A fegyverekkel közelebbről is megismerkedhettek az érdeklődők, dél után ugyanis kiállítás nyílt a római fegyvermásolatokból, amiket kézbe is lehetett venni. Háromtól a római légiókról kezdődött előadás magyarázatokkal, tárgyakkal, képekkel, és természetesen tovább folytatódtak a gyermekfoglalkozások és a kézműveskedés. A nap végén, hat óra előtt kezdődött az utolsó gladiátor harc, végül pedig a záró áldozatra is sor került. A rendhagyó családi nap az elmúlt években egyre népszerűbb, így biztosak lehetünk benne, hogy jövőre ismét ellátogatnak hozzánk a gladiátorok.

A rovat további hírei: Kultúra

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

2019. december 09. (hétfő)

Megindító sorsokat mutat be a KineDok Filmlub következő darabja a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szerdán délután: az érdeklődők a Történetek zongorára című bolgár dokumentumfilmet láthatják. A múló idő képei a katt után!

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

2019. december 06. (péntek)

Budapesten, a Klauzál Gábor Művelődési Központban, Budapesten rendezték meg a Klauzál Kupa őszi fordulóját. Az országos táncversenyen részt vettek a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncosai is, nem kis sikerrel.

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

2019. december 04. (szerda)

Izgalmas kísérlettel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) eseményeinek sorozata: Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérőprogramjaként maga a művész kíséri tárlatvezetésre az érdeklődőket szombaton délután. Mindenkit szeretettel várnak!

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

2019. december 03. (kedd)

Zsúfolásig telt a város koncertterme advent első vasárnapján: a Dunaújvárosi Vegyeskar adott ihletett erejű, szép koncertet az ünnepi időszak nyitányán. Címszavas összegzés és mini webgaléria a hajtás után!

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

2019. november 29. (péntek)

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények jócselekedetekkel, bűnbánattal, elcsendesedve készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Csodaország kicsiben

Csodaország kicsiben

2019. november 26. (kedd)

 szokásos csütörtöki nap helyett ezúttal hétfő délután nyílt új kiállítás a Bartók színházban, de nem csak az időpont szokatlan, hanem a tárlat is, hiszen képek helyett egy jelmezbál elevenedik meg az aulában.

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

2019. november 22. (péntek)

Szinte már szerves része az adventi készülődésnek városunkban Rákász Gergely koncertje, aki most is egy csodás karácsonyi hangversennyel szolgál a közönségnek december 15-én az evangélikus templomban.