Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Vásznon a lét kérdései

2019. szeptember 13. (péntek) 16:24 - Molnár Emese

Minden olyat megfest Szabadi Katalin, amely hatással van valamilyen módon érzelmeire. Festményeinek témája elsősorban a lét kérdéseivel foglalkozik. Gyakran állítja ki alkotásait, amelyeket most a dunaújvárosi közönség is megtekinthet.

Válogatott szakrális képekből nyílt kiállítás a Bartók Kamraszínház aulájában. A mostani színházi évaddal együtt megkezdődött a kiállítássorozat is az intézményben, és elsőként Szabadi Katalin festményeit tekinthetjük meg. A művésznőt már egészen fiatal korában a festészet felé terelte a sors. Ötödik osztályos korában felfigyelt rá egyik tanára, onnantól pedig képzőművészeti iskolában folytatta a tanulást, tehetségének kibontakozását. Az őszinteség, az egyszerűség, a naturalisztikus ábrázolásmód az, ami Katalin alkotásait jellemzi.

A szakrális téma mellett minden olyan megfest, amely érzelmeire hat, legyen az egy szociális helyzetkép, zene vagy akár színházi előadás. Az élet, a lét kérdéseivel foglalkozik. Színkontrasztokra épülnek képei, magával ragadóak, olykor megrázó hatásúak. Régi ismertséget ápol színházunk igazgatójával, Őze Áronnal. Ő nyitotta meg a kiállítást is a Széchenyi gimnázium kórusának fellépése után, és eltérve az ilyenkor megszokott laudációtól, beszélgetett a művésszel. Sőt, verseket is szavalt, amelyeket Katalin írt. Ugyanis az írással is foglalkozik, ily módon is igyekszik kifejezni érzelmeit. Szabadi Katalin festőművész képeiből nyílt kiállítást egy hónapon keresztül lehet megtekinteni a Bartók színház aulájában.

A rovat további hírei: Kultúra

A város csillaga - Klip premier

A város csillaga - Klip premier

2019. október 10. (csütörtök)

Helló Dunaújváros! Megérkezett a város dala! (klip premier)!

Jön A város csillaga

Jön A város csillaga

2019. október 08. (kedd)

A város csillaga címmel jelenik meg a napokban az a dal, amelyet Dunaújvárosról írtak. Pajor Tamás és Szabó Zé közös szerzeményét Kollányi Zsuzsi énekli. Csütörtökön fél 5-kor a főtéren élőben is előadja a dalt.

Selyemúton a magyar cimbalom

Selyemúton a magyar cimbalom

2019. október 06. (vasárnap)

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében különleges gálaműsor vette kezdetét szombat este a Bartók Kamaraszínház színpadán, ahol fellépett a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar.

Emlékezni és emlékeztetni

Emlékezni és emlékeztetni

2019. október 06. (vasárnap)

Cserna Gábor polgármester gyásznapi gondolatait tolmácsoljuk Olvasóinknak.

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

2019. szeptember 27. (péntek)

„Könyvtárak az emberért- felelősség a Földért”- ez a szlogenje az idén is megrendezett Országos Könyvtári Napoknak, amelyhez a József Attila Könyvtár is csatlakozott. A szeptember 30. és október 6. között megrendezett eseménysorozaton többek között például előadásokkal, kiállításokkal és ingyenes beiratkozással várják az érdeklődőket.

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

2019. szeptember 27. (péntek)

Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjjal elismert hegedűművész szeptember 27-én a dunaújvárosi Krisztus Király Templomban ad ingyenes koncertet.

Néma évforduló

Néma évforduló

2019. szeptember 26. (csütörtök)

A rendszerváltozás és Trianon évfordulója adta az apropóját annak, hogy Hubay Miklós egyik utolsó drámáját állítsák színpadra a Bartók Kamaraszínházban.