Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Vásznon a lét kérdései

2019. szeptember 13. (péntek) 16:24 - Molnár Emese

Minden olyat megfest Szabadi Katalin, amely hatással van valamilyen módon érzelmeire. Festményeinek témája elsősorban a lét kérdéseivel foglalkozik. Gyakran állítja ki alkotásait, amelyeket most a dunaújvárosi közönség is megtekinthet.

Válogatott szakrális képekből nyílt kiállítás a Bartók Kamraszínház aulájában. A mostani színházi évaddal együtt megkezdődött a kiállítássorozat is az intézményben, és elsőként Szabadi Katalin festményeit tekinthetjük meg. A művésznőt már egészen fiatal korában a festészet felé terelte a sors. Ötödik osztályos korában felfigyelt rá egyik tanára, onnantól pedig képzőművészeti iskolában folytatta a tanulást, tehetségének kibontakozását. Az őszinteség, az egyszerűség, a naturalisztikus ábrázolásmód az, ami Katalin alkotásait jellemzi.

A szakrális téma mellett minden olyan megfest, amely érzelmeire hat, legyen az egy szociális helyzetkép, zene vagy akár színházi előadás. Az élet, a lét kérdéseivel foglalkozik. Színkontrasztokra épülnek képei, magával ragadóak, olykor megrázó hatásúak. Régi ismertséget ápol színházunk igazgatójával, Őze Áronnal. Ő nyitotta meg a kiállítást is a Széchenyi gimnázium kórusának fellépése után, és eltérve az ilyenkor megszokott laudációtól, beszélgetett a művésszel. Sőt, verseket is szavalt, amelyeket Katalin írt. Ugyanis az írással is foglalkozik, ily módon is igyekszik kifejezni érzelmeit. Szabadi Katalin festőművész képeiből nyílt kiállítást egy hónapon keresztül lehet megtekinteni a Bartók színház aulájában.

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

2019. december 11. (szerda)

Már most garantált az izgalmas program és a teltház: Alföldi Róbert rendező, színházcsináló várja rendhagyó tárlatvezetésre az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szombaton délután. A fókuszban továbbra is Nemes Csaba Helyi érték című tárlata!

Mesemondók a könyvtárban: nemes csata, jeles eredmények

Mesemondók a könyvtárban: nemes csata, jeles eredmények

2019. december 10. (kedd)

Nagyszerű élményt ígért kicsiknek és nagyoknak, és az ígéretet maximálisan be is váltotta a József Attila Könyvtárban rendezett Mikulás napi mesemondó verseny. A szó elszállt, viszont az összes fontos eredmény itt!

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

2019. december 09. (hétfő)

Megindító sorsokat mutat be a KineDok Filmlub következő darabja a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szerdán délután: az érdeklődők a Történetek zongorára című bolgár dokumentumfilmet láthatják. A múló idő képei a katt után!

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

2019. december 06. (péntek)

Budapesten, a Klauzál Gábor Művelődési Központban, Budapesten rendezték meg a Klauzál Kupa őszi fordulóját. Az országos táncversenyen részt vettek a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncosai is, nem kis sikerrel.

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

2019. december 04. (szerda)

Izgalmas kísérlettel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) eseményeinek sorozata: Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérőprogramjaként maga a művész kíséri tárlatvezetésre az érdeklődőket szombaton délután. Mindenkit szeretettel várnak!

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

2019. december 03. (kedd)

Zsúfolásig telt a város koncertterme advent első vasárnapján: a Dunaújvárosi Vegyeskar adott ihletett erejű, szép koncertet az ünnepi időszak nyitányán. Címszavas összegzés és mini webgaléria a hajtás után!

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

2019. november 29. (péntek)

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények jócselekedetekkel, bűnbánattal, elcsendesedve készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében.