Dunaújváros Hetilap

„1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”

2019. október 23. (szerda) 7:39 - Brousil Csaba

Az október 23-ai nemzeti ünnep előestéjén a temetői kopjafánál tartott megemlékezést a Fidesz helyi szervezete, melynek elnöke, Cserna Gábor mondott ünnepi beszédet.

A Himnusz közös eléneklése után Cserna Gábor felsorolta 1956 pentelei hőseit és méltatta történelmi jelentőségüket. Majd elmondta, hogy a Fidesz megalakulása pillanatától 1956 örökösének vallja magát, majd Faludy Györgyöt idézte: „1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”. Kiemelte, hogy ezeket az értékeket képviselve vezették a várost az elmúlt kilenc esztendőben.

  

- Célunk mindig is az volt, hogy fejlődő pályára állítsuk városunkat, ahol mi, valamennyien polgári életminőséget érhetünk el. Gondolkodásunk középpontjában az állt, mit tegyünk azért, hogy a dunaújvárosiak szebbnek, jobbnak érezzék lakókörnyezetüket, a várost szerethető otthonuknak tartsák – fogalmazott Cserna Gábor.

Hangsúlyozta, hogy kormányzati támogatással, minden lehetséges pályázati forrást megragadva Dunaújváros lendületes fejlődésnek indult az elmúlt években. A fejlődés, a fejlesztések állomásait nevesítette is. A felújított főtér, a megszépített Római városrész, a megerősített Duna-parti löszfal, a vasmű felújított I-es kohója, az így megmentett 3500 vasműs munkahely, a felújított Radari Sporttelep, a visszavásárolt és újjá épített zöld SZTK, az élményfürdő újbóli beindítása, az uszoda teljes rekonstrukciója, a Szalki-sziget rehabilitációja mind-mind arra utal, hogy szerethető otthont építettek a városból, annak polgárainak. Mint mondta közösséget is teremtettek a számtalan jótékonysági akcióval, a sport kimagasló támogatásával, a nagyrendezvények megszervezésével és lebonyolításával és a különböző korosztályok rendszeres anyagi támogatásával.

- A dunaújvárosi temetőben a kopjafát a rendszerváltozás hajnalán három magánszemély állíttatta 1956 hősei előtt tisztelegve. A szocialista városvezetés regnálásának évei alatt mi mindig itt, külön emlékeztünk. Majd mi, a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete tettük ezt a helyet a városi megemlékezés helyszínévé. Ma újból külön emlékezünk. Hosszú út, kemény munka vár ránk, amíg ez a hely újból a város közös tisztelgésének helyszíne lesz. A munkától nem félünk, el fogjuk végezni. Számítok rátok! Hajrá Magyarország, hajrá Dunaújváros – zárta beszédét Cserna Gábor.

Ezután a koszorúk és a virágok elhelyezése következett a kopjafánál, majd a Szózattal zárult a megemlékezés.

A rovat további hírei: Közélet

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

2020. június 04. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban számtalan lakossági visszajelzés érkezett a Papírgyári úti beton buszmegállók környékének állapotáról – a helyzet a napokban rendeződött, adta hírül város hivatalos oldala. 

Véradás: majdnem teljes üzemmód

Véradás: majdnem teljes üzemmód

2020. június 04. (csütörtök)

A nyár elején szokásoshoz mérten is  növekvő vérigénnyel számolnak a véradások szervezésekor, hangsúlyozta lapunknak Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. 

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 03. (szerda)

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

2020. június 03. (szerda)

Fokozatosan áll vissza a korábbi ügyfélfogadási rend a Városházán, adta hírül a város hivatalos weboldala. Időpontok és megelőző rendszabályok a hajtás után.

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház. 

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.
 

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

2020. május 31. (vasárnap)

Hétfőtől nyári menetrend szerint járnak a helyi járatos buszok Dunaújvárosban.