Dunaújváros Hetilap

„1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”

Brousil Csaba - 2019. október 23. 7:39

Az október 23-ai nemzeti ünnep előestéjén a temetői kopjafánál tartott megemlékezést a Fidesz helyi szervezete, melynek elnöke, Cserna Gábor mondott ünnepi beszédet.

A Himnusz közös eléneklése után Cserna Gábor felsorolta 1956 pentelei hőseit és méltatta történelmi jelentőségüket. Majd elmondta, hogy a Fidesz megalakulása pillanatától 1956 örökösének vallja magát, majd Faludy Györgyöt idézte: „1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”. Kiemelte, hogy ezeket az értékeket képviselve vezették a várost az elmúlt kilenc esztendőben.

  

- Célunk mindig is az volt, hogy fejlődő pályára állítsuk városunkat, ahol mi, valamennyien polgári életminőséget érhetünk el. Gondolkodásunk középpontjában az állt, mit tegyünk azért, hogy a dunaújvárosiak szebbnek, jobbnak érezzék lakókörnyezetüket, a várost szerethető otthonuknak tartsák – fogalmazott Cserna Gábor.

Hangsúlyozta, hogy kormányzati támogatással, minden lehetséges pályázati forrást megragadva Dunaújváros lendületes fejlődésnek indult az elmúlt években. A fejlődés, a fejlesztések állomásait nevesítette is. A felújított főtér, a megszépített Római városrész, a megerősített Duna-parti löszfal, a vasmű felújított I-es kohója, az így megmentett 3500 vasműs munkahely, a felújított Radari Sporttelep, a visszavásárolt és újjá épített zöld SZTK, az élményfürdő újbóli beindítása, az uszoda teljes rekonstrukciója, a Szalki-sziget rehabilitációja mind-mind arra utal, hogy szerethető otthont építettek a városból, annak polgárainak. Mint mondta közösséget is teremtettek a számtalan jótékonysági akcióval, a sport kimagasló támogatásával, a nagyrendezvények megszervezésével és lebonyolításával és a különböző korosztályok rendszeres anyagi támogatásával.

- A dunaújvárosi temetőben a kopjafát a rendszerváltozás hajnalán három magánszemély állíttatta 1956 hősei előtt tisztelegve. A szocialista városvezetés regnálásának évei alatt mi mindig itt, külön emlékeztünk. Majd mi, a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete tettük ezt a helyet a városi megemlékezés helyszínévé. Ma újból külön emlékezünk. Hosszú út, kemény munka vár ránk, amíg ez a hely újból a város közös tisztelgésének helyszíne lesz. A munkától nem félünk, el fogjuk végezni. Számítok rátok! Hajrá Magyarország, hajrá Dunaújváros – zárta beszédét Cserna Gábor.

Ezután a koszorúk és a virágok elhelyezése következett a kopjafánál, majd a Szózattal zárult a megemlékezés.

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.