Dunaújváros Hetilap

„1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”

Brousil Csaba - 2019. október 23. 7:39

Az október 23-ai nemzeti ünnep előestéjén a temetői kopjafánál tartott megemlékezést a Fidesz helyi szervezete, melynek elnöke, Cserna Gábor mondott ünnepi beszédet.

A Himnusz közös eléneklése után Cserna Gábor felsorolta 1956 pentelei hőseit és méltatta történelmi jelentőségüket. Majd elmondta, hogy a Fidesz megalakulása pillanatától 1956 örökösének vallja magát, majd Faludy Györgyöt idézte: „1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”. Kiemelte, hogy ezeket az értékeket képviselve vezették a várost az elmúlt kilenc esztendőben.

  

- Célunk mindig is az volt, hogy fejlődő pályára állítsuk városunkat, ahol mi, valamennyien polgári életminőséget érhetünk el. Gondolkodásunk középpontjában az állt, mit tegyünk azért, hogy a dunaújvárosiak szebbnek, jobbnak érezzék lakókörnyezetüket, a várost szerethető otthonuknak tartsák – fogalmazott Cserna Gábor.

Hangsúlyozta, hogy kormányzati támogatással, minden lehetséges pályázati forrást megragadva Dunaújváros lendületes fejlődésnek indult az elmúlt években. A fejlődés, a fejlesztések állomásait nevesítette is. A felújított főtér, a megszépített Római városrész, a megerősített Duna-parti löszfal, a vasmű felújított I-es kohója, az így megmentett 3500 vasműs munkahely, a felújított Radari Sporttelep, a visszavásárolt és újjá épített zöld SZTK, az élményfürdő újbóli beindítása, az uszoda teljes rekonstrukciója, a Szalki-sziget rehabilitációja mind-mind arra utal, hogy szerethető otthont építettek a városból, annak polgárainak. Mint mondta közösséget is teremtettek a számtalan jótékonysági akcióval, a sport kimagasló támogatásával, a nagyrendezvények megszervezésével és lebonyolításával és a különböző korosztályok rendszeres anyagi támogatásával.

- A dunaújvárosi temetőben a kopjafát a rendszerváltozás hajnalán három magánszemély állíttatta 1956 hősei előtt tisztelegve. A szocialista városvezetés regnálásának évei alatt mi mindig itt, külön emlékeztünk. Majd mi, a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete tettük ezt a helyet a városi megemlékezés helyszínévé. Ma újból külön emlékezünk. Hosszú út, kemény munka vár ránk, amíg ez a hely újból a város közös tisztelgésének helyszíne lesz. A munkától nem félünk, el fogjuk végezni. Számítok rátok! Hajrá Magyarország, hajrá Dunaújváros – zárta beszédét Cserna Gábor.

Ezután a koszorúk és a virágok elhelyezése következett a kopjafánál, majd a Szózattal zárult a megemlékezés.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!