Dunaújváros Hetilap

Alakuló ülést tartottak a Városházán

2019. október 29. (kedd) 15:49 - doszerk

Kedden megtartotta első, alakuló közgyűlését az újonnan megválasztott képviselőtestület, melynek tagjai letették esküjüket is.

Az ülés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd dr. Hanák Tamás, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese számolt be az önkormányzati választások menetéről, tisztaságáról és végeredményéről. Elmondta, hogy panasz nem érkezett a választás tisztaságát illetően, a részvételi arány pedig nagyságrendileg tíz százalékkal volt magasabb, mint az öt évvel ezelőtti voksoláson. A választói akarat jogarőre emelkedett, melynek értelmében Pintér Tamás lett Dunaújváros polgármestere a Rajta Újváros Egyesület színeiben, mely egyesület tíz képviselőt delegálhatott a közgyűlésbe, ahová kompenzációs listáról további négy fideszes képviselő ülhetett be. Mint mondta a képviselők már átvették megbízólevelüket, majd munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánt.

Ezt követte a képviselők és a polgármester eskütétele. Majd a különböző vallási felekezetek felkentjei kérték Isten áldását a közgyűlés tagjaira és munkájára. Stermezcki András evangélikus lelkész az eskü fontosságát emelte ki és Isten áldását kérte és közvetítette a közgyűlés tagjainak. Braun Ervin baptista presbiter Isten szavával bátorította a kurzus tagjait. Kovács István görög katolikus parókus Szent Miklós püspök énekét olvasta fel, mint igazodási pontot, majd hangsúlyozta, hogy a közgyűlés tagjainak Krisztus felé kell haladniuk munkájukban, megtartva és bővítve az elődök eredményeit. Szeleczky Csaba katolikus atya is Isten áldását kérte, meghagyva hogy a képviselőtestület munkájában fordítson figyelmet az ifjúságra és az idősebb korosztályra egyaránt.

Az egyházi fők áldása után Pintér Tamás szólt az egybegyűltekhez. Megköszönte a választók felhatalmazását, elmondta, hogy érzik, hogy nagy a felelősségük. Mint mondta a városban ésszerű gazdálkodás hívei, de hangsúlyozta, hogy mintegy 400 millió forintos hiánnyal veszik át az önkormányzat vezetését. Megígérte, hogy a közvilágítást korszerűsítik, hogy Dunaújváros a fény városa lehessen. Külön figyelmet fordítanak a parkolási nehézségek könnyítésére a városi zöld területek megtartása mellett. Fákat ültetnek majd és parkosítanak. Kiemelte, hogy otthonos élhető várost szeretnének teremteni, melyben erősítenék a szociális hálót, de ugyanakkor ifjúságbarát önkormányzattá is szeretnénk válni. Igazságos, eredményalapú sporttámogatást szeretnének bevezetni és a kultúrát is megbecsülik majd tudás, teljesítmény alapján. Külön szólt a helyi média megreformálásáról is. A Fidesz képviselőivel kapcsolatban elmondta, hogy nem kívánnak részt venni a bizottságok munkájában, de arra bíztatta őket, hogy ezt gondolják át. Mint mondta el kell felejteni a politikai csatározásokat és a munkára kell koncentrálni.

A polgármester rövid beszéde után a képviselők rátértek a napirendek tárgyalására. Elsőként elfogadták a működési szabályzatot majd titkos szavazás keretein belül megválasztották az alpolgármestereket. Ennek értelmében Mezei Zsolt lett az általános, Barta Endre a humán ügyekért felelős, míg Szabó Zsolt a koordinációs és városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Ezt követően szavaztak a polgármester és az alpolgármesterek tiszteletdíjairól is.

A sorra következő napirendeknek megfelelően megválasztották a bizottságok elnökeit és tagjait is. Tóth Kálmán lett a pénzügyi és az ügyrendi, Orosz Csaba a közbiztonsági, Szántó Péter az oktatási, Motyovszki Mátyás az ifjúsági, míg dr. Székely Károly a szociális bizottság elnöke. A bizottságok külsős tagjait is megnevezték, akik szintén letették esküjüket.

Tóth Kálmán elmondta, hogy a bizottságok holnap meg is kezdik munkájukat, amit Pintér Tamás azzal egészített ki, hogy október 31-én, csütörtökön rendkívüli közgyűlést hív össze, majd bezárta az alakuló ülést és jó munkát kívánt mindenkinek.

A rovat további hírei: Közélet

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

2020. július 04. (szombat)

Töretlen lelkesedéssel kapcsolódtak be a Hankook dolgozói a cégcsoport önkéntes programjába – az abroncsgyár idén 37 közösségépítő projektelem támogatásáról döntött.

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

2020. július 02. (csütörtök)

Folytatták az elmúlt évek hagyományát, a köztisztviselők napjára időzítve adták át a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat – a város rangos elismerését Mészárosné Virág Éva és Tóth Péter Pál vehette át Pintér Tamás polgármestertől a Városházán rendezett csütörtöki ünnepségen.

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

2020. július 02. (csütörtök)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezte meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet ma délután.

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

2020. július 02. (csütörtök)

Az eddigi két óra helyett a jövő héttől már napi négy órát használhatják az úszni vágyók a Fabó Éva Sportuszoda belső medencéit.

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

2020. július 01. (szerda)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezi meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet; az eseményre csütörtökön kora délután várják a vendégeket.

Járdaseprő gép is járja a város útjait

Járdaseprő gép is járja a város útjait

2020. július 01. (szerda)

Új berendezést is bevetettek "A tiszta Dunaújvárosért!"jelszó jegyében, egyre több helyszínen találkozhatnak a városlakók a járdaseprő géppel, adta hírül a város hivatalos oldala.

Közgyűlés: 12 fontos döntés született a rendkívüli ülésen

Közgyűlés: 12 fontos döntés született a rendkívüli ülésen

2020. június 30. (kedd)

Halaszthatatlan ügyekben döntöttek a képviselők a járványhelyzet utáni első közgyűlésen: a rendkívüli ülésnek a Városháza "C" szárnya adott otthont ma délelőtt. Az ülés napirendjén 12 tétel szerepelt – részletek a hajtás után.