Dunaújváros Hetilap

Alakuló ülést tartottak a Városházán

2019. október 29. (kedd) 15:49 - doszerk

Kedden megtartotta első, alakuló közgyűlését az újonnan megválasztott képviselőtestület, melynek tagjai letették esküjüket is.

Az ülés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd dr. Hanák Tamás, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese számolt be az önkormányzati választások menetéről, tisztaságáról és végeredményéről. Elmondta, hogy panasz nem érkezett a választás tisztaságát illetően, a részvételi arány pedig nagyságrendileg tíz százalékkal volt magasabb, mint az öt évvel ezelőtti voksoláson. A választói akarat jogarőre emelkedett, melynek értelmében Pintér Tamás lett Dunaújváros polgármestere a Rajta Újváros Egyesület színeiben, mely egyesület tíz képviselőt delegálhatott a közgyűlésbe, ahová kompenzációs listáról további négy fideszes képviselő ülhetett be. Mint mondta a képviselők már átvették megbízólevelüket, majd munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánt.

Ezt követte a képviselők és a polgármester eskütétele. Majd a különböző vallási felekezetek felkentjei kérték Isten áldását a közgyűlés tagjaira és munkájára. Stermezcki András evangélikus lelkész az eskü fontosságát emelte ki és Isten áldását kérte és közvetítette a közgyűlés tagjainak. Braun Ervin baptista presbiter Isten szavával bátorította a kurzus tagjait. Kovács István görög katolikus parókus Szent Miklós püspök énekét olvasta fel, mint igazodási pontot, majd hangsúlyozta, hogy a közgyűlés tagjainak Krisztus felé kell haladniuk munkájukban, megtartva és bővítve az elődök eredményeit. Szeleczky Csaba katolikus atya is Isten áldását kérte, meghagyva hogy a képviselőtestület munkájában fordítson figyelmet az ifjúságra és az idősebb korosztályra egyaránt.

Az egyházi fők áldása után Pintér Tamás szólt az egybegyűltekhez. Megköszönte a választók felhatalmazását, elmondta, hogy érzik, hogy nagy a felelősségük. Mint mondta a városban ésszerű gazdálkodás hívei, de hangsúlyozta, hogy mintegy 400 millió forintos hiánnyal veszik át az önkormányzat vezetését. Megígérte, hogy a közvilágítást korszerűsítik, hogy Dunaújváros a fény városa lehessen. Külön figyelmet fordítanak a parkolási nehézségek könnyítésére a városi zöld területek megtartása mellett. Fákat ültetnek majd és parkosítanak. Kiemelte, hogy otthonos élhető várost szeretnének teremteni, melyben erősítenék a szociális hálót, de ugyanakkor ifjúságbarát önkormányzattá is szeretnénk válni. Igazságos, eredményalapú sporttámogatást szeretnének bevezetni és a kultúrát is megbecsülik majd tudás, teljesítmény alapján. Külön szólt a helyi média megreformálásáról is. A Fidesz képviselőivel kapcsolatban elmondta, hogy nem kívánnak részt venni a bizottságok munkájában, de arra bíztatta őket, hogy ezt gondolják át. Mint mondta el kell felejteni a politikai csatározásokat és a munkára kell koncentrálni.

A polgármester rövid beszéde után a képviselők rátértek a napirendek tárgyalására. Elsőként elfogadták a működési szabályzatot majd titkos szavazás keretein belül megválasztották az alpolgármestereket. Ennek értelmében Mezei Zsolt lett az általános, Barta Endre a humán ügyekért felelős, míg Szabó Zsolt a koordinációs és városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Ezt követően szavaztak a polgármester és az alpolgármesterek tiszteletdíjairól is.

A sorra következő napirendeknek megfelelően megválasztották a bizottságok elnökeit és tagjait is. Tóth Kálmán lett a pénzügyi és az ügyrendi, Orosz Csaba a közbiztonsági, Szántó Péter az oktatási, Motyovszki Mátyás az ifjúsági, míg dr. Székely Károly a szociális bizottság elnöke. A bizottságok külsős tagjait is megnevezték, akik szintén letették esküjüket.

Tóth Kálmán elmondta, hogy a bizottságok holnap meg is kezdik munkájukat, amit Pintér Tamás azzal egészített ki, hogy október 31-én, csütörtökön rendkívüli közgyűlést hív össze, majd bezárta az alakuló ülést és jó munkát kívánt mindenkinek.

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

2019. december 11. (szerda)

Az adventi időszak hírei mellett a Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatának anyagából nyílt kiállítás, valamint a jégcsarnokban rendezett utánpótlástorna szerepel a DSTV Híradójának keddi kínálatában. Katt a hangképes összeállításért!

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

2019. december 10. (kedd)

Sok téma terítékre került a DSTV összeállításában - a Híradót terveink szerint továbbra is rendszeresen a böngészők a DO-ról! Mutatom!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Két utat is felújítanak!

Két utat is felújítanak!

2019. december 05. (csütörtök)

A dunaújvárosi utak felújítását célzó program részeként a Ruhagyári út és a Rév út 2x1 forgalmi sáv kialakítású útjainak fejlesztését és megújítását tervezi városunk önkormányzata.

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

2019. december 04. (szerda)

Egyeztető fórum létrehozását javasolja Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere, amely az önkormányzat és a fogyatékkal élő embereket képviselő szervezetek közötti párbeszédet, a közös munkát hivatott elősegíteni.

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

2019. december 03. (kedd)

"Tekintsük kihívásnak a jelenlegi, nem túl fényes mutatókat!" – javasolta Pintér Tamás polgármester a DUNA-MUNKA-TOP Projekt Foglalkoztatási Fórum és Paktum ülésén; az évzáró tanácskozásnak a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme adott otthont ma délelőtt.