Dunaújváros Hetilap

Csúcsra jár a babaváró hitel

2019. október 4. (péntek) 9:45 - doszerk

A jegybank friss statisztikái szerint minden eddiginél nagyobb volt a babaváró hitel népszerűsége augusztusban. Szakértők úgy látják, az ősz még erősebb lehet a lakossági hitelezés terén - írja a Magyar Nemzet.

Augusztusban fölöttébb jelentős összeget, mintegy 110 milliárd forintot folyósítottak a bankok az akár tízmillió forint összegű babaváró hitelből, ami 68 százalékkal több, mint egy hónappal korábban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett, legfrissebb adataiból. Érdekesség, hogy az előző hónaphoz képest a jegybank felfelé módosította a babaváró hitel júliusi számait a bankok pontosítása alapján: a múlt hónapban még 55 milliárd forintos új volumennel számoltak, a mostani statisztikában viszont 65 milliárd forintról van szó, tehát még az első eredményekhez képest is erősebben nyitott a babaváró hitel – hívta fel a figyelmet a Bank360.

A szakportál szerint az óriási léptékű növekedés oka az, hogy a bankok augusztusra leküzdötték a babaváró ügyintézésével járó kezdeti nehézségeket és megoldódtak a problémák. A fiatal családosok már megfelelő dokumentumokkal kezdhettek az igénylésbe, az ügyintézők is felkészültebbek lettek, miközben a hatalmas kezdeti roham is csitult valamelyest.

A hitelkonstrukció népszerűsége meglátszik a lakáshitel-folyósításokon is: míg idén átlagosan a hazai lakosság 76 milliárd forintnyi új lakáskölcsönt vett fel havonta, addig augusztusban ez 68,2 milliárd forint volt, ami 12 százalékkal kevesebb a júliusi 77,2 milliárdos folyósítási összegnél.

Pedig a banki ajánlatok továbbra is csábítóak a Bank360 szerint: az átlagos hitelköltség-mutató tovább csökkent augusztusban a személyi kölcsönöknél (13,62 százalék), de a lakáshiteleknél is hónapok óta a mélyben vannak (5,04 százalék). Babaváró ide vagy oda, az ősz erős lesz a hitelezés terén, főleg a fogyasztási kölcsönöknél és az áruhiteleknél várható felfutás, ennek oka az ünnepi időszak közeledte.

Augusztusban a szezonálisan igazított adatok szerint a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, betétállományuk is nőtt. Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 142,7 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 156 milliárd forintos növekedést mutatott. A babaváró hitelek augusztus végi állománya pedig 166 milliárd forintot tett ki.

-magyarnemzet.hu-

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

2020. február 21. (péntek)

Városunkba érkezik a Hard Dog Race elnevezésű futóverseny, lassan véget ér a farsangi időszak - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: digitális témahét

DS Híradó: digitális témahét

2020. február 20. (csütörtök)

Digitális témahét a Móriczban, tollaslabda a sportcsarnokban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: fókuszban a választás!

DS Híradó: fókuszban a választás!

2020. február 18. (kedd)

Természetesen a vasárnap rendezett időközi országgyűlési választás került a DS Híradó tegnapi adásának vezető anyagába. Ellenzéki diadal és további aktualitások máris itt!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

2020. február 13. (csütörtök)

Visszavonta a létszámleépítést, kétlépcsős bérfejlesztést tervez az ISD Dunaferr Zrt., így a szerdára időzített tüntetés is elmaradt az Orosz Nagykövetség előtt. A megegyezés hírét közleményben üdvözölte a város önkormányzata.

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

2020. február 13. (csütörtök)

Néma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

2020. február 13. (csütörtök)

Közmeghallgatás a városházán, helyesírási verseny a Gárdonyiban, kiállítás a Bartókban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS híradó tegnapi adása.

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

2020. február 12. (szerda)

Amint arról múlt heti nyitányunkban beszámoltunk, sorozatot kezdtünk a magyar egészségügy egyik legvitatottabb eleme, a hálapénz egyszerre neuralgikus és roppant aktuális témájáról. A második részben a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet kerül a fókuszba – monstre interjúnk első felvonása dr. Mészáros Lajos főigazgató főorvossal; lesz folytatás!