Dunaújváros Hetilap

Ingatlanpiaci körkép

2019. október 22. (kedd) 7:52 - doszerk

A 2019-es év első őszi hónapjában több Fejér megyei település ingatlanpiaci átlagára is meghaladta a  300, sőt egyes esetekben még a 400 ezer Ft/m²-t is. Ehhez képest a dunaújvárosi ingatlanpiac szeptemberi átlagárai jóval a alul maradtak, alig érték el a 250 ezer Ft/m²-t.

Egy dunaújvárosi családi ház megvásárlásához nincs szükség vastag pénztárcára  

A vizsgálatunk alá vett városok közül két város családi házainak átlagára is messze meghaladta az országos és a megyei szintet idén szeptemberben. Az egyikük Székesfehérvár volt, ahol a családi házak egyetlen négyzetmétere átlagosan 350 ezer forintba került. Gárdonyban pedig ennél még borsosabb átlagáron, négyzetméterenként 360 ezer forintért kínálták a házakat.

A vizsgált időszakban kis mértékben ugyan, de felülmúlták az országos 240 ezer Ft/m²-es átlagárat a dunaújvárosi családi házak is. A megyei 270 ezer Ft/m²-es átlagot azonban nem tudták hozni, ettől átlagosan 20 ezer Ft/m²-errel maradtak el.

Idén szeptemberben barátságos áron lehetett hozzájutni a családi házakhoz Móron is. Itt egy négyzetméter átlagosan 230 ezer Ft/m²-be került. Ennél olcsóbb, valamivel 200 ezer Ft/m² alatti volt a rácalmási házak átlagára. A vizsgált városok között pedig a sárbogárdi családi házak átlagára bizonyult a legolcsóbbnak, ahol 140 ezer Ft/m²-es kínálati ár volt a jellemző.

A dunaújvárosi lakáspiac az árlétra alacsonyabb fokain

A Székesfehérváron eladásra kínált lakások átlagára már régóta az egekben van. A szeptemberi hónapban a téglalakások egyetlen egy négyzetmétere kis híján elérte a fél millió Ft/m²-es átlagárat. A város panellakásainak szeptemberi átlagára is figyelemre méltó, hiszen jóval 400 ezer Ft/m² felett volt.

Ahogy a családi házak esetében is, a dunaújvárosi lakások sokkalta olcsóbbak voltak a székesfehérvári társaiknál a szeptemberi hónapban. A téglalakásokat tekintve a két város között átlagosan 200 ezer forintos, míg a panellakásaik között 180 ezer forintos különbség volt tapasztalható négyzetméterenként.

Dunaújváros lakáspiaci átlagárai pedig még nagyon gyerekcipőben járnak mind a megyei, mind az országos viszonylatokhoz képest. A szeptemberi hónap leglátványosabb eltérése a téglalakások tekintetében figyelhető meg. Míg Dunaújvárosban egy téglaépítésű lakást átlagosan 280 ezer Ft/m² áron kínáltak, addig ezt országos szinten 580 ezer Ft/m² átlagáron tették meg.

 

Érdemes most lakást vásárolni?

Az új lakások végső árait több tényező is megnöveli. Első körben a dráguló építkezések, ami a munkaerőhiányból fakadó bérnövekedésnek és a költséges alapanyagoknak köszönhető.  Ezen felül pedig az 5%-ról újra 27%-ra emelt lakásáfa is megjelenik majd az új lakások végső árában.

Akár új, akár használt lakásról beszélünk, nem valószínű, hogy a közeljövőben csökkeni fognak az árak. Sőt, az olyan állami támogatások, mint a kibővített csok, a babaváró hitel és a falusi csok még 2 évvel késleltethetik is az árnövekedés várható megszűnését.

Ráadásul ahhoz, hogy az árak csökkenjenek, a keresletnek is vissza kellene esnie, amire nem érdemes alapozni. Hiába garantál az új „szuperállampapír” 5% körüli hozamot, ha ennél a befektetők a lakás kiadásból származó összeggel együtt még mindig jelentősen magasabb a hozamot érnek el.

Összességében tehát minden jel arra mutat, hogy azok, akik lakásvásárláson törik a fejüket, valószínűleg nem fognak jobban járni, ha várnak még a vásárlás lebonyolításával, így számukra érdemes lehet most megvenni a kiszemelt lakást.

- ingatlannet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Breaking: szerdán nyit az élményfürdő! (FRISSÍTVE!)

Breaking: szerdán nyit az élményfürdő! (FRISSÍTVE!)

2020. július 14. (kedd)

A hírt – a hivatalos felületeket megelőzve – facebook oldalán jelentette be Pintér Tamás polgármester. Egyelőre a külső medencék állnak a nagyközönség rendelkezésére. Az árak jóval alacsonyabbak, mint más, hasonló szolgáltatást nyújtó komplexumok esetében, illetve újdonság, hogy a Fabó Éva Sportuszoda felől közelíthetik meg a felfrissülni vágyók a medencéket. A rekreációs bázist a továbbiakban a DVG. Zrt. üzemelteti.

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

2020. július 13. (hétfő)

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

2020. július 13. (hétfő)

A Városháza és a városi fenntartású cégek életébe nyertek betekintést a "Rajta, Újváros!" Egyesület önkormányzati képviselői azon az előadássorozaton, amit a napokban rendeztek a frakció tagjainak. 

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!