Dunaújváros Hetilap

Ingatlanpiaci körkép

2019. október 22. (kedd) 7:52 - doszerk

A 2019-es év első őszi hónapjában több Fejér megyei település ingatlanpiaci átlagára is meghaladta a  300, sőt egyes esetekben még a 400 ezer Ft/m²-t is. Ehhez képest a dunaújvárosi ingatlanpiac szeptemberi átlagárai jóval a alul maradtak, alig érték el a 250 ezer Ft/m²-t.

Egy dunaújvárosi családi ház megvásárlásához nincs szükség vastag pénztárcára  

A vizsgálatunk alá vett városok közül két város családi házainak átlagára is messze meghaladta az országos és a megyei szintet idén szeptemberben. Az egyikük Székesfehérvár volt, ahol a családi házak egyetlen négyzetmétere átlagosan 350 ezer forintba került. Gárdonyban pedig ennél még borsosabb átlagáron, négyzetméterenként 360 ezer forintért kínálták a házakat.

A vizsgált időszakban kis mértékben ugyan, de felülmúlták az országos 240 ezer Ft/m²-es átlagárat a dunaújvárosi családi házak is. A megyei 270 ezer Ft/m²-es átlagot azonban nem tudták hozni, ettől átlagosan 20 ezer Ft/m²-errel maradtak el.

Idén szeptemberben barátságos áron lehetett hozzájutni a családi házakhoz Móron is. Itt egy négyzetméter átlagosan 230 ezer Ft/m²-be került. Ennél olcsóbb, valamivel 200 ezer Ft/m² alatti volt a rácalmási házak átlagára. A vizsgált városok között pedig a sárbogárdi családi házak átlagára bizonyult a legolcsóbbnak, ahol 140 ezer Ft/m²-es kínálati ár volt a jellemző.

A dunaújvárosi lakáspiac az árlétra alacsonyabb fokain

A Székesfehérváron eladásra kínált lakások átlagára már régóta az egekben van. A szeptemberi hónapban a téglalakások egyetlen egy négyzetmétere kis híján elérte a fél millió Ft/m²-es átlagárat. A város panellakásainak szeptemberi átlagára is figyelemre méltó, hiszen jóval 400 ezer Ft/m² felett volt.

Ahogy a családi házak esetében is, a dunaújvárosi lakások sokkalta olcsóbbak voltak a székesfehérvári társaiknál a szeptemberi hónapban. A téglalakásokat tekintve a két város között átlagosan 200 ezer forintos, míg a panellakásaik között 180 ezer forintos különbség volt tapasztalható négyzetméterenként.

Dunaújváros lakáspiaci átlagárai pedig még nagyon gyerekcipőben járnak mind a megyei, mind az országos viszonylatokhoz képest. A szeptemberi hónap leglátványosabb eltérése a téglalakások tekintetében figyelhető meg. Míg Dunaújvárosban egy téglaépítésű lakást átlagosan 280 ezer Ft/m² áron kínáltak, addig ezt országos szinten 580 ezer Ft/m² átlagáron tették meg.

 

Érdemes most lakást vásárolni?

Az új lakások végső árait több tényező is megnöveli. Első körben a dráguló építkezések, ami a munkaerőhiányból fakadó bérnövekedésnek és a költséges alapanyagoknak köszönhető.  Ezen felül pedig az 5%-ról újra 27%-ra emelt lakásáfa is megjelenik majd az új lakások végső árában.

Akár új, akár használt lakásról beszélünk, nem valószínű, hogy a közeljövőben csökkeni fognak az árak. Sőt, az olyan állami támogatások, mint a kibővített csok, a babaváró hitel és a falusi csok még 2 évvel késleltethetik is az árnövekedés várható megszűnését.

Ráadásul ahhoz, hogy az árak csökkenjenek, a keresletnek is vissza kellene esnie, amire nem érdemes alapozni. Hiába garantál az új „szuperállampapír” 5% körüli hozamot, ha ennél a befektetők a lakás kiadásból származó összeggel együtt még mindig jelentősen magasabb a hozamot érnek el.

Összességében tehát minden jel arra mutat, hogy azok, akik lakásvásárláson törik a fejüket, valószínűleg nem fognak jobban járni, ha várnak még a vásárlás lebonyolításával, így számukra érdemes lehet most megvenni a kiszemelt lakást.

- ingatlannet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: kiállítás, rendhagyó óra és darts a merítésben

DS Híradó: kiállítás, rendhagyó óra és darts a merítésben

2020. január 28. (kedd)

Új tárlat a Bartókban, élményóra a Móricz diákjainak, nyílt megméretés a kocsmasportok királya, a darts művelőinek - aktuális témák a DSTV Híradóban. Máris itt!

100 nap a mérlegen: tisztaság, átláthatóság, közösség

100 nap a mérlegen: tisztaság, átláthatóság, közösség

2020. január 27. (hétfő)

A kellemetlen témákat sem hallgatta el, az első 100 nap munkájáról szóló értékelésében Dunaújváros polgármestere. Mint ismert: Pintér Tamást október 13-án nagy többséggel választották városunk polgármesterré, és mind a 10 önkormányzati körzetben a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői arattak győzelmet.  100 nap eltelt – lássuk a mérleget!

Átláthatóság, hiányzások: újra napirenden

Átláthatóság, hiányzások: újra napirenden

2020. január 24. (péntek)

Két, korábban a már megszavazott rendelet ügyében tartott tájékoztatót a napokban Szabó Zsolt koordinációs és városüzemeltetési ügyekért felelős alpolgármester. Mindkét téma szerepelt a csütörtöki közgyűlés napirendjén – de fontosságuk okán a tájékoztató anyagát is közöljük.

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

2020. január 24. (péntek)

Gyurcsányozással és városrombolással koronázott éles pengeváltással kezdődött, a Fidesz-frakció távozása után lassú hömpölygéssé szelídült a közgyűlés évnyitó ülése a Városházán csütörtökön délelőtt. Negyvennél több napirendről tárgyaltak a képviselők – fontos témákról is döntöttek.

Hankook: új elnök az európai központ élén

Hankook: új elnök az európai központ élén

2020. január 21. (kedd)

Új irányhoz új vezető: Lee Sang Hoon lett a a Hankook Tire Europe új operatív igazgatója és elnöke, áll a cégcsoporttól honlapunkhoz eljuttatott közleményben. Pályakép és stratégiai célok a hajtás után!

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

2020. január 21. (kedd)

Izgalmas közéleti témák sora, így a munka törvénykönyvével összefüggő politikusi álláspont vagy a napirenden lévő jegyzőváltás is szerepel a DS Híradó kínálatában. - de a városunkban rendezett lábtoll-labda viadalról is láthatnak riportot. Hangképes összegzés máris itt!

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd)

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.