Dunaújváros Hetilap

Ingatlanpiaci körkép

2019. október 22. (kedd) 7:52 - doszerk

A 2019-es év első őszi hónapjában több Fejér megyei település ingatlanpiaci átlagára is meghaladta a  300, sőt egyes esetekben még a 400 ezer Ft/m²-t is. Ehhez képest a dunaújvárosi ingatlanpiac szeptemberi átlagárai jóval a alul maradtak, alig érték el a 250 ezer Ft/m²-t.

Egy dunaújvárosi családi ház megvásárlásához nincs szükség vastag pénztárcára  

A vizsgálatunk alá vett városok közül két város családi házainak átlagára is messze meghaladta az országos és a megyei szintet idén szeptemberben. Az egyikük Székesfehérvár volt, ahol a családi házak egyetlen négyzetmétere átlagosan 350 ezer forintba került. Gárdonyban pedig ennél még borsosabb átlagáron, négyzetméterenként 360 ezer forintért kínálták a házakat.

A vizsgált időszakban kis mértékben ugyan, de felülmúlták az országos 240 ezer Ft/m²-es átlagárat a dunaújvárosi családi házak is. A megyei 270 ezer Ft/m²-es átlagot azonban nem tudták hozni, ettől átlagosan 20 ezer Ft/m²-errel maradtak el.

Idén szeptemberben barátságos áron lehetett hozzájutni a családi házakhoz Móron is. Itt egy négyzetméter átlagosan 230 ezer Ft/m²-be került. Ennél olcsóbb, valamivel 200 ezer Ft/m² alatti volt a rácalmási házak átlagára. A vizsgált városok között pedig a sárbogárdi családi házak átlagára bizonyult a legolcsóbbnak, ahol 140 ezer Ft/m²-es kínálati ár volt a jellemző.

A dunaújvárosi lakáspiac az árlétra alacsonyabb fokain

A Székesfehérváron eladásra kínált lakások átlagára már régóta az egekben van. A szeptemberi hónapban a téglalakások egyetlen egy négyzetmétere kis híján elérte a fél millió Ft/m²-es átlagárat. A város panellakásainak szeptemberi átlagára is figyelemre méltó, hiszen jóval 400 ezer Ft/m² felett volt.

Ahogy a családi házak esetében is, a dunaújvárosi lakások sokkalta olcsóbbak voltak a székesfehérvári társaiknál a szeptemberi hónapban. A téglalakásokat tekintve a két város között átlagosan 200 ezer forintos, míg a panellakásaik között 180 ezer forintos különbség volt tapasztalható négyzetméterenként.

Dunaújváros lakáspiaci átlagárai pedig még nagyon gyerekcipőben járnak mind a megyei, mind az országos viszonylatokhoz képest. A szeptemberi hónap leglátványosabb eltérése a téglalakások tekintetében figyelhető meg. Míg Dunaújvárosban egy téglaépítésű lakást átlagosan 280 ezer Ft/m² áron kínáltak, addig ezt országos szinten 580 ezer Ft/m² átlagáron tették meg.

 

Érdemes most lakást vásárolni?

Az új lakások végső árait több tényező is megnöveli. Első körben a dráguló építkezések, ami a munkaerőhiányból fakadó bérnövekedésnek és a költséges alapanyagoknak köszönhető.  Ezen felül pedig az 5%-ról újra 27%-ra emelt lakásáfa is megjelenik majd az új lakások végső árában.

Akár új, akár használt lakásról beszélünk, nem valószínű, hogy a közeljövőben csökkeni fognak az árak. Sőt, az olyan állami támogatások, mint a kibővített csok, a babaváró hitel és a falusi csok még 2 évvel késleltethetik is az árnövekedés várható megszűnését.

Ráadásul ahhoz, hogy az árak csökkenjenek, a keresletnek is vissza kellene esnie, amire nem érdemes alapozni. Hiába garantál az új „szuperállampapír” 5% körüli hozamot, ha ennél a befektetők a lakás kiadásból származó összeggel együtt még mindig jelentősen magasabb a hozamot érnek el.

Összességében tehát minden jel arra mutat, hogy azok, akik lakásvásárláson törik a fejüket, valószínűleg nem fognak jobban járni, ha várnak még a vásárlás lebonyolításával, így számukra érdemes lehet most megvenni a kiszemelt lakást.

- ingatlannet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Csalók élnek vissza a Tesco nevével

Csalók élnek vissza a Tesco nevével

2019. november 12. (kedd)

Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól - tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.

Önkormányzati sajtóközlemény

Önkormányzati sajtóközlemény

2019. november 12. (kedd)

A város önkormányzatának nevében Kálló Gergely kabinetfőnök az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz, amit változtatások nélkül közlünk.

Önkormányzati sajtóközlemény

Önkormányzati sajtóközlemény

2019. november 11. (hétfő)

A város önkormányzatának nevében Kálló Gergely kabinetfőnök az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz, amit változtatások nélkül közlünk.

A görög katolikus templom is megújul

A görög katolikus templom is megújul

2019. november 11. (hétfő)

Hatalmas munkálatokba kezdett a görög-katolikus egyházközség: teljesen megújul, megszépül az óvárosi templom.

Az idei utolsó kiállítás

Az idei utolsó kiállítás

2019. november 11. (hétfő)

A Nemzeti Kulturális Alap, az önkormányzat és a Modern Művészetért Közalapítvány támogatásával az idei utolsó kiállítást nyitották meg a Kortárs Művészeti Intézetben múlt pénteken. 

Kolbászfesztivál idén is!

Kolbászfesztivál idén is!

2019. november 11. (hétfő)

November 30-án (szombaton) immár TIZEDIK alkalommal rendezik meg a Pentelei Kolbászfesztivált és Disznótoros kóstolót. A rendezvényre a szervezők szeretettel meghívják Dunaújváros és városkörnyékének összes lakóját.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. november 10. (vasárnap)

Ökumenikus megemlékezést tartottak a temetőben, önkéntes Véradó Programra várják a diákokat, 64 kisdiák vált hivatalosan is az Arany Iskola polgárává, idén november 30-án jubilál a Pentelei Kolbászfesztivál, nyolc kisdiák indult a Gárdonyi Iskola mesemondó versenyén - egy csokorban a hét legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.