Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

2019. október 14. (hétfő) 17:44 - doszerk

A gazdaság kedvező számai alapján kijelenthető, hogyha nem következik be váratlan esemény, akkor teljesülnek a kormány által kitűzött gazdaságpolitikai célok ‒ közölte a Költségvetési Tanács elnöke a Rádió Orienten. Kovács Árpád elmondta, hogy a következő években a nemzetközi helyzet bizonytalansága ellenére is hozható a 3 százalék feletti növekedés.

Amennyiben nem következik be váratlan esemény a nemzetközi színtéren, akkor a magyar gazdaságpolitika kitűzött céljai tarthatóak lesznek, és ez politikai mozgásteret is jelent a kormány számára ‒ állapította meg Kovács Árpád, aki kiemelte: a 2019-es évre a 4 százalékos növekedés biztosra mondható, de vannak olyan vélemények is, hogy a növekedés az év végére elérheti a 4,5 százalékot is. Immár az a lehetőség is realitásnak tűnik, hogy Magyarország külföldön is befektessen, vállalkozásokat nyisson ‒ tette hozzá a szakember.

A Költségvetési Tanács elnöke rámutatott, hogy az elemzők szerint a magyar gazdaság az idén és jövőre is 4-4,5 százalék körüli növekedést érhet el, a következő években ugyan sok a bizonytalanság, de hosszabb távon is a 3 százalék feletti növekedés mindenképpen hozható.

A szakember kitért arra is, hogy az uniós kifizetések tekintetében Magyarország lényegében azonos szinten áll a szomszédos országok értékeivel. Mint elmondta, az uniós pénzek rendben érkeznek a magyar költségvetésbe, a vitatott tételek pedig alig 5 százalékot tesznek ki. Mint emlékeztetett: az elmúlt években Magyarország jelentős mértékben megelőlegezte az uniós források beérkezését. „Ezek aztán időnként nagy ütemben ömlöttek be, mint például 2018 legvégén. Az idén azonban jobb a lefutás, szépen folynak be az összegek. "

Várhatóan ezek a pénzek a tervezett ütemben meg fognak érkezni, melyek a költségvetés számára nominálisan egy extra jövedelmet jelentenek majd, ami az államadósság alakulásában és az államháztartási hiányban markánsan meg fog látszani.

Úgy fogalmazott: „ez a hátszél lesz az, ami majd lefelé fogja nyomni meglehetős hirtelenséggel az államadósság GDP arányos pályáját. És ha ehhez még azt is hozzászámítjuk, hogy nem kell hitelt felvenni, mert nullszaldós a költségvetés, akkor 2023 környékén 60 százalék körüli GDP arányos államadósság várható", ami ugyan még nem éri el az Alaptörvénybe rögzített 50 százalékot, de a maastrichti kritériumnak megfelel.

Az euróövezeti csatlakozásra utalva megjegyezte: nagyon nagy különbség, hogy ahhoz, hogy bekerülhessünk egy klubba egy sor paramétert még teljesítenünk kell, vagy pedig azt mondhatjuk, hogy mi ezeket a paramétereket már teljesítettük és mi döntjük el, hogy belépünk-e és ha igen, akkor mikor?

- OPH -

A rovat további hírei: Politika

Fidesz: lapáton a vesztesek – Dorkota doktor is repül?

Fidesz: lapáton a vesztesek – Dorkota doktor is repül?

2020. január 22. (szerda)

Dr. Dorkota Lajos is bekerülhet a 15-20 választókerületi elnök közé, akik leváltásáról dönthet a Fidesz (= Orbán Viktor) a több meglepő vereséget hozó helyhatósági választások után, írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Népszava.

Városháza: távozott a jegyző!

Városháza: távozott a jegyző!

2020. január 16. (csütörtök)

Rendkívüli sajtóközleményben tudatta Pintér Tamás polgármester, hogy megszűnt dr. Sürü Renáta jegyzői munkaviszonya. Betűhív közlés!

Választás: heten a helyért – itt a sorrend is!

Választás: heten a helyért – itt a sorrend is!

2020. január 13. (hétfő)

Heten szállnak ringbe az időközi országgyűlési választáson február 16-án; a választási bizottság sorsoláson határozta meg a jelöltek szavazólapon szereplő sorrendjét a napokban.

Független jelölt mögé áll be a Fidesz az időközin

Független jelölt mögé áll be a Fidesz az időközin

2020. január 07. (kedd)

Molnár Tibor független jelöltet, Iváncsa polgármesterét támogatja a Fidesz a február 16-án esedékes dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson, jelentette be Dorkota Lajos, a kormánypárt választókerületi elnöke.

Félrevezető írás a városról – cáfol az önkormányzat

Félrevezető írás a városról – cáfol az önkormányzat

2020. január 07. (kedd)

Több pontatlanságot is tartalmaz a Magyar Nemzet hétfőn megjelent cikke, Dunaújvárosról – az önkormányzat a város hivatalos weboldalán reagált az írásra. A téma fontosságára tekintettel a tíz pontba szedett cáfolatot betűhíven közli a DO – íme!

Időközi választás: jön a harmadik csapás?

Időközi választás: jön a harmadik csapás?

2020. január 06. (hétfő)

Az országos nyilvánosság egyre többet foglalkozik a dunaújvárosi időközi országgyűlési választás témájával, a nem NER-kompatibilis felületek tartalmainak végkicsengése egyértelmű: a 2018-as országgyűlési és a tavaly őszi helyhatósági választás ellenzéki győzelme után újra méreteset bukhat a Fidesz. Esélylesés a hajtás után.

Kormánydöntés: 700 millió mínusz

Kormánydöntés: 700 millió mínusz

2019. december 25. (szerda)

A kormány december 23-ai ülésén döntött a korábbi városvezetés által benyújtott hitelkérelemmel kapcsolatban. Az 1500 milliós kérésből a kabinet 778 millió forintot hagyott jóvá, a korábban már kifizetett több mint 700 millió így hiányzik a város költségvetéséből. Negatív opcionálódás a hajtás után – kösz, Orbán!