Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

2019. október 14. (hétfő) 17:44 - doszerk

A gazdaság kedvező számai alapján kijelenthető, hogyha nem következik be váratlan esemény, akkor teljesülnek a kormány által kitűzött gazdaságpolitikai célok ‒ közölte a Költségvetési Tanács elnöke a Rádió Orienten. Kovács Árpád elmondta, hogy a következő években a nemzetközi helyzet bizonytalansága ellenére is hozható a 3 százalék feletti növekedés.

Amennyiben nem következik be váratlan esemény a nemzetközi színtéren, akkor a magyar gazdaságpolitika kitűzött céljai tarthatóak lesznek, és ez politikai mozgásteret is jelent a kormány számára ‒ állapította meg Kovács Árpád, aki kiemelte: a 2019-es évre a 4 százalékos növekedés biztosra mondható, de vannak olyan vélemények is, hogy a növekedés az év végére elérheti a 4,5 százalékot is. Immár az a lehetőség is realitásnak tűnik, hogy Magyarország külföldön is befektessen, vállalkozásokat nyisson ‒ tette hozzá a szakember.

A Költségvetési Tanács elnöke rámutatott, hogy az elemzők szerint a magyar gazdaság az idén és jövőre is 4-4,5 százalék körüli növekedést érhet el, a következő években ugyan sok a bizonytalanság, de hosszabb távon is a 3 százalék feletti növekedés mindenképpen hozható.

A szakember kitért arra is, hogy az uniós kifizetések tekintetében Magyarország lényegében azonos szinten áll a szomszédos országok értékeivel. Mint elmondta, az uniós pénzek rendben érkeznek a magyar költségvetésbe, a vitatott tételek pedig alig 5 százalékot tesznek ki. Mint emlékeztetett: az elmúlt években Magyarország jelentős mértékben megelőlegezte az uniós források beérkezését. „Ezek aztán időnként nagy ütemben ömlöttek be, mint például 2018 legvégén. Az idén azonban jobb a lefutás, szépen folynak be az összegek. "

Várhatóan ezek a pénzek a tervezett ütemben meg fognak érkezni, melyek a költségvetés számára nominálisan egy extra jövedelmet jelentenek majd, ami az államadósság alakulásában és az államháztartási hiányban markánsan meg fog látszani.

Úgy fogalmazott: „ez a hátszél lesz az, ami majd lefelé fogja nyomni meglehetős hirtelenséggel az államadósság GDP arányos pályáját. És ha ehhez még azt is hozzászámítjuk, hogy nem kell hitelt felvenni, mert nullszaldós a költségvetés, akkor 2023 környékén 60 százalék körüli GDP arányos államadósság várható", ami ugyan még nem éri el az Alaptörvénybe rögzített 50 százalékot, de a maastrichti kritériumnak megfelel.

Az euróövezeti csatlakozásra utalva megjegyezte: nagyon nagy különbség, hogy ahhoz, hogy bekerülhessünk egy klubba egy sor paramétert még teljesítenünk kell, vagy pedig azt mondhatjuk, hogy mi ezeket a paramétereket már teljesítettük és mi döntjük el, hogy belépünk-e és ha igen, akkor mikor?

- OPH -

A rovat további hírei: Belföld

Ilyen is régen volt: nem változik az üzemanyag ára!

Ilyen is régen volt: nem változik az üzemanyag ára!

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Csoda a kutakon!
 

Elfajult a vita Érden, egy ember meghalt

Elfajult a vita Érden, egy ember meghalt

2020. július 31. (péntek)

Végzetes cselekményig fajult két társaság vitája egy érdi benzinkútnál csütörtökön este. Egy 50 éves férfi meghalt, több sérült kórházi ápolásra szorult. Gyorshír.

Tovább csökken az üzemanyag ára péntektől

Tovább csökken az üzemanyag ára péntektől

2020. július 30. (csütörtök)

Folytatódik az elmúlt időszak trendje, ha leheletnyit is, de tovább csökken péntektől az üzemanyag ára: a benzin 2, a gázolaj 3 forinttal lesz olcsóbb literenként.

Koronavírus: újra publikus, melyik megyében hány aktív fertőzött van

Koronavírus: újra publikus, melyik megyében hány aktív fertőzött van

2020. július 30. (csütörtök)

A kormányzati tájékoztatási oldal először két hete közölt adatokat megyékre bontva az aktív esetekről és a koronavírusban elhunytakról, írja a 444. Fejér megyei mutatók itt!

Átlagos lehet az idei zöldségtermés

Átlagos lehet az idei zöldségtermés

2020. július 29. (szerda)

Átlagos évre számít tavalyhoz hasonlóan az idén is a zöldségtermesztésben a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, ugyanakkor a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.

Csökkenhet egyes lakáshitelek a törlesztőrészlete

Csökkenhet egyes lakáshitelek a törlesztőrészlete

2020. július 29. (szerda)

A kisebb alapkamat miatt augusztustól akár 2-3 százalékkal kevesebb törlesztőrészletet kell fizetni a változó kamatozású lakáshitelek után, közölte a Bankmonitor az MTI-vel.

A közönség is szavazhat a Virágos Magyarországért versenyen

A közönség is szavazhat a Virágos Magyarországért versenyen

2020. július 27. (hétfő)

A közönség is szavazhat az idén rendhagyó módon a lakosságnak meghirdetett Virágos Magyarországért verseny közönségdíjas fotóira; a nevezés lezárult - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.