Dunaújváros Hetilap

Németh Szilárd: Olyan polgármesterekre van szükség, akik megvédik településüket

doszerk - 2019. október 9. 12:31

Olyan polgármesterekre, olyan képviselőkre van szükség, akik megvédik a településüket, és ezért akarnak és képesek együttműködni a Magyar Honvédséggel - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Németh Szilárd közölte: az elmúlt időszakban az országot járta, hogy beszámoljon a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról. Több egykori katonavárosban is járt, amelyeket a "Gyurcsány-, Juhász-, Vadai-ámokfutásnak köszönhetően" felszámoltak.

Az államtitkár kijelentette: a Magyar Honvédség garantálja, hogy az a város, amely helyőrséggé tud válni, a legbiztonságosabb város lesz az országban.

Közölte, a települési önkormányzatok és a Magyar Honvédség között több mint 100 évre visszatekintő, sokrétű, az egész társadalmat átfogó kapcsolat van. Németh Szilárd e kapcsolat három területét emelte ki.

Elsőként azt említette, hogy az első világháborúval kapcsolatban a kormány hirdetett egy programot a települések tulajdonában lévő temetőkben található hadisírok rendbetételéről. A több mint kétmilliárd forint értékű pályázati program keretében több mint 240 önkormányzattal vették fel a kapcsolatot, s a honvédség, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányítása mellett megújulhattak a katonasírok. Ehhez a sikeres együttműködéshez kellett az önkormányzatok akarata is - jegyezte meg az államtitkár.

Hozzátette, a másik együttműködési terület a régi katonavárosokkal kapcsolatos. Emlékeztetett arra, hogy kedden tartották Szentkirályszabadján a honvédség új logisztikai raktárbázisának alapkőletételi ünnepségét. A beruházás hathektáros területen, 10,5 milliárd forintból valósul meg, a tervek szerint jövőre el is készülhet a központ - közölte, megjegyezve, hogy a honvédség fejlesztése munkahelyteremtéssel is együtt jár.

A harmadik dimenzió - mondta - a település, a város, a falu, a megye biztonsága. Magyarország, a magyar emberek biztonságának legfőbb záloga a Magyar Honvédség - emelte ki az államtitkár, aki ezzel együtt fontosnak nevezte, hogy olyan polgármesterek legyenek a települések élén, akik komolyan gondolják, hogy megőrizzék annak biztonságát.

Németh Szilárd a legnagyobb katonavárosnak nevezte Budapestet, és azt mondta, Tarlós István főpolgármester és a Magyar Honvédség kapcsolata kiváló. Az államtitkár közölte, Tarlós István személye garancia a biztonságra, hiszen azt sem kockáztatja meg, hogy "bevándorlóvárossá, bevándorló-fővárossá" tegye Budapestet.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a honvédség, de az emberek is azt tapasztalják, hogy van különbség kormánypárti és ellenzéki vezetésű városok között.

(MTI)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.