Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Selyemúton a magyar cimbalom

2019. október 6. (vasárnap) 16:31 - Brousil Csaba

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében különleges gálaműsor vette kezdetét szombat este a Bartók Kamaraszínház színpadán, ahol fellépett a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar.

Az esten jelen volt Choe Kyoo-Sik, a Koreai Köztársaság nagykövete, Lim Mean Young, Jeong Eup Város alpolgármestere, Cserna Gábor, városunk polgármestere, dr. Szegő Andrea, Magyar-Korea Társaság elnöke és dr. Sürü Renáta, városunk jegyzője is.

A gálát megelőző sajtótájékoztatón Cserna Gábor elmondta, hogy Magyarország és a Koreai köztársaság közötti együttműködés 30 évvel ezelőtt kezdődött és máig tart és jól működik a külpolitika a gazdaság és a kultúra területein. Dunaújváros számára ez azért is kiemelkedő fontosságú, mert a város határában működik a Hankook Tire vállalat gumiabroncs gyára, mely helyben teremt gazdasági értéket és munkahelyeket, iparűzési adója egy részét a városnak fizeti és kiemelkedő a társadalmi szerepvállalása. Éppen ezért, mint azt a polgármester hangsúlyozta megtiszteltetés, hogy városunkba hozták el először ezt a kulturális programot, melyet megköszönte a nagykövetnek és a szervezőknek egyaránt. Choe Kyoo-Sik megköszönte Cserna Gábornak és a Bartók színháznak, hogy befogadták ezt a rendezvényt, mely reméli, hogy előre mozdítja a két ország közötti kulturális kapcsolatokat. Mint mondta, ősbemutatóra gyűltünk össze a Bartókban, mely pompás helyszíne ennek a rendezvénynek, melyen bemutathatják ősi hagyományokon alapuló zenéjüket, ötvözve azt a tradicionális magyar hangszer, a cimbalom hangzásvilágával. Lim Mean Young is méltatta az est jelentőségét és örömét fejezte ki, hogy Dunaújvárosban is bemutathatják kultúrájuk egy jelentős szeletét és ezért köszönetet mondott Cserna Gábornak. Dr. Szegő Andrea hangsúlyozta, hogy valami újat szerettek volna alkotni, ami jobban rámutat arra, ahogy a két ország között élő kulturális kapcsolat van.

 

A hagyományos koreai zene ötvöződik a tradicionális magyar hangszer, a cimbalom hangzásával. Közös gyökerét adja ennek a pentaton hangzás és a cimbalom eredete. Dr. Sürü Renáta elmondta, hogy a zene közelebb hozhat két ilyen földrajzilag egymástól távol levő népet, melynek fontos kapcsolódási pontja a Kodály-módszer, ami Koreában is ismertté vált. Kifejezte abbéli reményét, hogy ez az est városunk hírét is tovább viszi a világban, és hogy akár gyümölcsöző együttműködés is sarjadhat belőle.

Cserna Gábor polgármester különleges ajándékot vehetett át a koreai küldöttségtől

A zenei est a Móricz iskola kórusának előadásával kezdődött, majd az ünnepi köszöntőbeszédek után a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar előadása következett Lee Geom Seop vezényletével, akit, mint zeneszerzőt is köszönthetett a publikum. A magyar cimbalmot Lee zeneszerző együtt szerepelteti műveiben hagyományos koreai hangszerekkel. Tovább színesítette mindezt, hogy előadásán a koreai zenészek hagyományos koreai ruhákban léptek fel.

A rovat további hírei: Kultúra

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

2020. január 15. (szerda)

Dunaújvárosi alkotó, konkrétan Nil készítette el az első klipet az Animal Cannibals első lemezén lévő "kliptelen" dalok egyikéhez. "Tudod, az élet szép" – mutatom máris!

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

2020. január 15. (szerda)

Visszatérő vendégként lépnek közönség elé a Pannon Filharmonikusok muzsikusai szeretett városunkban szombaton: ezúttal egy fagott-zongora duó mutatkozik be a Krisztus király főtemplom új koncerthelyszínként debütáló fűtött altemplomában.

Zeneiskola: Gála 2020  – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

Zeneiskola: Gála 2020 – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

2020. január 14. (kedd)

Jubileumi gálára várta a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola  – a kiállításmegnyitóval kezdett, a növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozásával folytatott, a Hot Jazz Band remek hangversenyével koronázott programnak a Bartók adott otthont múlt szombaton. Meséljenek a képek is!

ICA-D: két remek tárlat, két titkos hőssel

ICA-D: két remek tárlat, két titkos hőssel

2020. január 13. (hétfő)

Izgalmas bemutatókkal folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kiállításainak sorozata: péntek óta Orosz Péter alkotásaiból, valamint - Laszlo Milasovszky festményeiből láthatnak válogatást az érdeklődők – egészen február elejéig.

ProArt: intézményi évértékelők, jeles tervek

ProArt: intézményi évértékelők, jeles tervek

2020. január 10. (péntek)

Intézményi évértékelők mellett az új esztendőre vonatkozó jeles tervek is szerepeltek a DSTV kulturális magazinja, a ProArt kínálatában. A hangkéses összegzés itt látható!

Zeneiskola: Gála 2020 – Újévi Koncert a Bartókban

Zeneiskola: Gála 2020 – Újévi Koncert a Bartókban

2020. január 09. (csütörtök)

Kiállításmegnyitó, növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozása, Hot Jazz Band  koncert – jubilál a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola, immár tizedszerre szervezik meg az újévköszöntő gálát. Az eseményre a Bartókban várják aí közönséget szombaton délután és este.

DS Híradó: érzékeny témát is érintettek

DS Híradó: érzékeny témát is érintettek

2020. január 09. (csütörtök)

A városvezetők, önkormányzati képviselők juttatásai is szerepelnek a DS Híradó tegnapi adásában. Mindezek mellett kulturális programajánló és aktuális hírcsokor színesíti a kínálatot. Az összeállítás itt is megtekinthető!