Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Selyemúton a magyar cimbalom

2019. október 6. (vasárnap) 16:31 - Brousil Csaba

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében különleges gálaműsor vette kezdetét szombat este a Bartók Kamaraszínház színpadán, ahol fellépett a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar.

Az esten jelen volt Choe Kyoo-Sik, a Koreai Köztársaság nagykövete, Lim Mean Young, Jeong Eup Város alpolgármestere, Cserna Gábor, városunk polgármestere, dr. Szegő Andrea, Magyar-Korea Társaság elnöke és dr. Sürü Renáta, városunk jegyzője is.

A gálát megelőző sajtótájékoztatón Cserna Gábor elmondta, hogy Magyarország és a Koreai köztársaság közötti együttműködés 30 évvel ezelőtt kezdődött és máig tart és jól működik a külpolitika a gazdaság és a kultúra területein. Dunaújváros számára ez azért is kiemelkedő fontosságú, mert a város határában működik a Hankook Tire vállalat gumiabroncs gyára, mely helyben teremt gazdasági értéket és munkahelyeket, iparűzési adója egy részét a városnak fizeti és kiemelkedő a társadalmi szerepvállalása. Éppen ezért, mint azt a polgármester hangsúlyozta megtiszteltetés, hogy városunkba hozták el először ezt a kulturális programot, melyet megköszönte a nagykövetnek és a szervezőknek egyaránt. Choe Kyoo-Sik megköszönte Cserna Gábornak és a Bartók színháznak, hogy befogadták ezt a rendezvényt, mely reméli, hogy előre mozdítja a két ország közötti kulturális kapcsolatokat. Mint mondta, ősbemutatóra gyűltünk össze a Bartókban, mely pompás helyszíne ennek a rendezvénynek, melyen bemutathatják ősi hagyományokon alapuló zenéjüket, ötvözve azt a tradicionális magyar hangszer, a cimbalom hangzásvilágával. Lim Mean Young is méltatta az est jelentőségét és örömét fejezte ki, hogy Dunaújvárosban is bemutathatják kultúrájuk egy jelentős szeletét és ezért köszönetet mondott Cserna Gábornak. Dr. Szegő Andrea hangsúlyozta, hogy valami újat szerettek volna alkotni, ami jobban rámutat arra, ahogy a két ország között élő kulturális kapcsolat van.

 

A hagyományos koreai zene ötvöződik a tradicionális magyar hangszer, a cimbalom hangzásával. Közös gyökerét adja ennek a pentaton hangzás és a cimbalom eredete. Dr. Sürü Renáta elmondta, hogy a zene közelebb hozhat két ilyen földrajzilag egymástól távol levő népet, melynek fontos kapcsolódási pontja a Kodály-módszer, ami Koreában is ismertté vált. Kifejezte abbéli reményét, hogy ez az est városunk hírét is tovább viszi a világban, és hogy akár gyümölcsöző együttműködés is sarjadhat belőle.

Cserna Gábor polgármester különleges ajándékot vehetett át a koreai küldöttségtől

A zenei est a Móricz iskola kórusának előadásával kezdődött, majd az ünnepi köszöntőbeszédek után a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar előadása következett Lee Geom Seop vezényletével, akit, mint zeneszerzőt is köszönthetett a publikum. A magyar cimbalmot Lee zeneszerző együtt szerepelteti műveiben hagyományos koreai hangszerekkel. Tovább színesítette mindezt, hogy előadásán a koreai zenészek hagyományos koreai ruhákban léptek fel.

A rovat további hírei: Kultúra

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

2019. október 23. (szerda)

1956 októberében a magyar fiatalok világraszólót alkottak, beverték az első szögeket a kor leghatalmasabb katonai erővel rendelkező nagyhatalmának koporsójába - mondta az innovációs és technológiai miniszter kedden, a budapesti Műegyetemen tartott megemlékezésen.

Programkavalkád az MMK-ban

Programkavalkád az MMK-ban

2019. október 22. (kedd)

Az őszi hónapokban sem unatkoznak a városlakók. A Munkásművelődési Központ színes programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Új történelmi kiállítás a múzeumban

Új történelmi kiállítás a múzeumban

2019. október 21. (hétfő)

Egy különleges kiállításnak ad otthont az Intercisa Múzeum. Egy kis történelmi bemutató várja az érdeklődőket, amelyen megismerhetik, hogyan fejlődtek a háború kiszolgálását célzó eszközök.

Világraszóló siker városunkból

Világraszóló siker városunkból

2019. október 18. (péntek)

Sorra zsebeli be az elismeréseket a nemzetközi porondon a Ványa bácsi című darab. A Bartók színház és a Váci Dunakanyar Színház a közös produkcióval most világ körüli turnéra készül.

Ki kapja a díjat?

Ki kapja a díjat?

2019. október 18. (péntek)

Várják a javaslatokat a Pro Cultura Intercisae Díj jövő évi kitüntetettjeire. A rangos elismerést személy, vagy közösség is elnyerheti, s az ajánlásokat november 15-éig, írásban kell eljuttatni a polgármesterhez, míg a díjátadóra január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül sor.

Pillangós batár

Pillangós batár

2019. október 18. (péntek)

Játékos mesevetélkedőt hirdetett a Munkásművelődési Központ és a Csupa Csoda Birodalom Népmese Pont szerdán az általános iskolák 3–4. osztályos tanulói számára.

Egész héten drámáznak

Egész héten drámáznak

2019. október 17. (csütörtök)

Újabb témahét zajlik a Széchenyi Gimnáziumban és ezúttal a drámáé a főszerep. Pontosabban a diákoké, akik különböző színdarabokban játsszák el Shakespeare műveinek hőseit.