Dunaújváros Hetilap

A görög katolikus templom is megújul

Molnár Emese - 2019. november 11. 14:08

Hatalmas munkálatokba kezdett a görög-katolikus egyházközség: teljesen megújul, megszépül az óvárosi templom.

A kivitelezést elnyert vállalkozás szakemberei már két hete bontják a görög-katolikus templomot a Temető utcában. Nincs már tető, kiszedték a belső válaszfalakat is, és múlt pénteki látogatásunkkor éppen a kibővített rész alapozását végezték. Kovács István görög-katolikus parókus elmondta, eddig egyfajta szoba jellegű belső helyiségük, kápolnájuk volt, most viszont igazi templomuk lesz, amely nemcsak kinézetre, stílusában, hanem a hívek, a közösség minden tagja számára méltó körülményeket teremt. Kibővítik az épületet, mellékhelyiséget és sekrestyét is hozzá építenek, kialakítanak egy teraszt, a plafon helyett fedélszék lesz, kap egy kis kupolát is a templom, és amit a parókus kiemelt, hogy végre az utcafrontról is meg lehet majd közelíteni, hogy bárki be tudjon jönni napközben imádkozni, elmélkedni. Az építményt akadálymentesítik, lesz feljáró a mozgásában korlátozottaknak is.

- Isten házát építjük. Az Úr lelki kövekből, mi fizikálisan téglából készítünk hajlékot, amit egy közösség fog használni- mondta Kovács István.

Az új templom Sipiczky Zoltán tervei alapján készül, és várhatóan március végére lesz szerkezetkész az épület. Ezt részben állami, de elsősorban egyházmegyei forrásból valósítják meg. Ám utána is bőven akad majd még tennivaló (például falfestmények), amelyhez támogató vállalkozások, magánszemélyek felajánlását várják.

A felújítás ideje alatt a Krisztus Király Főtemplomban találkoznak a hívek. A római katolikus plébános, Baltási Nándor biztosított számukra helyet a nagytemplomban, így vasárnaponként 11 órakor tartanak istentiszteletet a görög-katolikusok. A hétköznapi összejövetelekre és a szentmisékre az eddigi hittantermet használják (ez ott van a Temető utcai székhelyen), amit egy kis kápolnává alakítottak át.

Egy dédelgetett álmot is megosztott velünk a parókus. A templomok felszentelésénél az a szokás, hogy elhelyeznek egy szent ereklyéjét az oltárba. A miskolci templom kegytárgya például Krisztus keresztjének szilánkjai. Kovács István elmondta, ők a gyógyító Szent Pantaleon egyik ereklyéjét szeretnék elhozni ide, Dunaújvárosba, a templom felszentelésére. Görögországban és Rómában lehet ilyen relikvia, és már elindult a kérvény, jelenleg felmérik, kutatják, hogy van-e egyáltalán ilyen ereklye.

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!