Dunaújváros Hetilap

A görög katolikus templom is megújul

2019. november 11. (hétfő) 14:08 - Molnár Emese

Hatalmas munkálatokba kezdett a görög-katolikus egyházközség: teljesen megújul, megszépül az óvárosi templom.

A kivitelezést elnyert vállalkozás szakemberei már két hete bontják a görög-katolikus templomot a Temető utcában. Nincs már tető, kiszedték a belső válaszfalakat is, és múlt pénteki látogatásunkkor éppen a kibővített rész alapozását végezték. Kovács István görög-katolikus parókus elmondta, eddig egyfajta szoba jellegű belső helyiségük, kápolnájuk volt, most viszont igazi templomuk lesz, amely nemcsak kinézetre, stílusában, hanem a hívek, a közösség minden tagja számára méltó körülményeket teremt. Kibővítik az épületet, mellékhelyiséget és sekrestyét is hozzá építenek, kialakítanak egy teraszt, a plafon helyett fedélszék lesz, kap egy kis kupolát is a templom, és amit a parókus kiemelt, hogy végre az utcafrontról is meg lehet majd közelíteni, hogy bárki be tudjon jönni napközben imádkozni, elmélkedni. Az építményt akadálymentesítik, lesz feljáró a mozgásában korlátozottaknak is.

- Isten házát építjük. Az Úr lelki kövekből, mi fizikálisan téglából készítünk hajlékot, amit egy közösség fog használni- mondta Kovács István.

Az új templom Sipiczky Zoltán tervei alapján készül, és várhatóan március végére lesz szerkezetkész az épület. Ezt részben állami, de elsősorban egyházmegyei forrásból valósítják meg. Ám utána is bőven akad majd még tennivaló (például falfestmények), amelyhez támogató vállalkozások, magánszemélyek felajánlását várják.

A felújítás ideje alatt a Krisztus Király Főtemplomban találkoznak a hívek. A római katolikus plébános, Baltási Nándor biztosított számukra helyet a nagytemplomban, így vasárnaponként 11 órakor tartanak istentiszteletet a görög-katolikusok. A hétköznapi összejövetelekre és a szentmisékre az eddigi hittantermet használják (ez ott van a Temető utcai székhelyen), amit egy kis kápolnává alakítottak át.

Egy dédelgetett álmot is megosztott velünk a parókus. A templomok felszentelésénél az a szokás, hogy elhelyeznek egy szent ereklyéjét az oltárba. A miskolci templom kegytárgya például Krisztus keresztjének szilánkjai. Kovács István elmondta, ők a gyógyító Szent Pantaleon egyik ereklyéjét szeretnék elhozni ide, Dunaújvárosba, a templom felszentelésére. Görögországban és Rómában lehet ilyen relikvia, és már elindult a kérvény, jelenleg felmérik, kutatják, hogy van-e egyáltalán ilyen ereklye.

A rovat további hírei: Közélet

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Gyökeres változtatásra készül a város elavult buszközlekedése terén az önkormányzat. A város hivatalos honlapján is elérhető az az online kérdőív, amely a lakosság véleményét és javaslatait gyűjti össze. Felhívás és közvetlen elérhetőség máris itt!

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

2020. szeptember 26. (szombat)

A súlyos fellegek sem tántorították a résztvevőket, közel ötszázan kapcsolódtak be az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület akciójába ma délelőtt. Azt direkt nem árulom el, ki nyerte az "50+ Újságírók" viadalát... cserébe sok-sok kép mesél, milyen jó program kerekedett!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

2020. szeptember 25. (péntek)

Felhívással fordult a városrész lakóihoz Motyovszki Mátyás, a körzet önkormányzati képviselője: a holnapi lomtalanításhoz 10-12 óra között két helyszínre két-két önkéntes jelentkezését várja!

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az elismeréseket követően fogadás várta a megjelenteket.

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Új rendszer szerint, városrészenként szervezik meg az őszi lomtalanítást városunkban – elsőként a Római városrész kerül sorra, méghozzá most szombaton. Felhívásunkhoz rendhagyó, egy olvasónk által készített fotókból válogatott extra képtárat mellékelünk; a ráadás: DSTV-hangkép.

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.