Dunaújváros Hetilap

A görög katolikus templom is megújul

2019. november 11. (hétfő) 14:08 - Molnár Emese

Hatalmas munkálatokba kezdett a görög-katolikus egyházközség: teljesen megújul, megszépül az óvárosi templom.

A kivitelezést elnyert vállalkozás szakemberei már két hete bontják a görög-katolikus templomot a Temető utcában. Nincs már tető, kiszedték a belső válaszfalakat is, és múlt pénteki látogatásunkkor éppen a kibővített rész alapozását végezték. Kovács István görög-katolikus parókus elmondta, eddig egyfajta szoba jellegű belső helyiségük, kápolnájuk volt, most viszont igazi templomuk lesz, amely nemcsak kinézetre, stílusában, hanem a hívek, a közösség minden tagja számára méltó körülményeket teremt. Kibővítik az épületet, mellékhelyiséget és sekrestyét is hozzá építenek, kialakítanak egy teraszt, a plafon helyett fedélszék lesz, kap egy kis kupolát is a templom, és amit a parókus kiemelt, hogy végre az utcafrontról is meg lehet majd közelíteni, hogy bárki be tudjon jönni napközben imádkozni, elmélkedni. Az építményt akadálymentesítik, lesz feljáró a mozgásában korlátozottaknak is.

- Isten házát építjük. Az Úr lelki kövekből, mi fizikálisan téglából készítünk hajlékot, amit egy közösség fog használni- mondta Kovács István.

Az új templom Sipiczky Zoltán tervei alapján készül, és várhatóan március végére lesz szerkezetkész az épület. Ezt részben állami, de elsősorban egyházmegyei forrásból valósítják meg. Ám utána is bőven akad majd még tennivaló (például falfestmények), amelyhez támogató vállalkozások, magánszemélyek felajánlását várják.

A felújítás ideje alatt a Krisztus Király Főtemplomban találkoznak a hívek. A római katolikus plébános, Baltási Nándor biztosított számukra helyet a nagytemplomban, így vasárnaponként 11 órakor tartanak istentiszteletet a görög-katolikusok. A hétköznapi összejövetelekre és a szentmisékre az eddigi hittantermet használják (ez ott van a Temető utcai székhelyen), amit egy kis kápolnává alakítottak át.

Egy dédelgetett álmot is megosztott velünk a parókus. A templomok felszentelésénél az a szokás, hogy elhelyeznek egy szent ereklyéjét az oltárba. A miskolci templom kegytárgya például Krisztus keresztjének szilánkjai. Kovács István elmondta, ők a gyógyító Szent Pantaleon egyik ereklyéjét szeretnék elhozni ide, Dunaújvárosba, a templom felszentelésére. Görögországban és Rómában lehet ilyen relikvia, és már elindult a kérvény, jelenleg felmérik, kutatják, hogy van-e egyáltalán ilyen ereklye.

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

2019. december 11. (szerda)

Az adventi időszak hírei mellett a Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatának anyagából nyílt kiállítás, valamint a jégcsarnokban rendezett utánpótlástorna szerepel a DSTV Híradójának keddi kínálatában. Katt a hangképes összeállításért!

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

2019. december 10. (kedd)

Sok téma terítékre került a DSTV összeállításában - a Híradót terveink szerint továbbra is rendszeresen a böngészők a DO-ról! Mutatom!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Két utat is felújítanak!

Két utat is felújítanak!

2019. december 05. (csütörtök)

A dunaújvárosi utak felújítását célzó program részeként a Ruhagyári út és a Rév út 2x1 forgalmi sáv kialakítású útjainak fejlesztését és megújítását tervezi városunk önkormányzata.

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

2019. december 04. (szerda)

Egyeztető fórum létrehozását javasolja Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere, amely az önkormányzat és a fogyatékkal élő embereket képviselő szervezetek közötti párbeszédet, a közös munkát hivatott elősegíteni.

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

2019. december 03. (kedd)

"Tekintsük kihívásnak a jelenlegi, nem túl fényes mutatókat!" – javasolta Pintér Tamás polgármester a DUNA-MUNKA-TOP Projekt Foglalkoztatási Fórum és Paktum ülésén; az évzáró tanácskozásnak a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme adott otthont ma délelőtt.