„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd) 14:45 - doszerk

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

A szervezőket is nagy örömmel töltötte el, hogy 13, azaz tizenhárom csapat nevezett a versenyre, hatodik osztálytól nyolcadik osztályig.

A rudasos szervezők elmondták:

- Iskolánk közösségének fontos, hogy a pályaválasztás előtt álló diákoknak bemutassa az ágazati képzésben rejlő lehetőségeket, ízelítőt adjon az egyes szakmai képzésekből, ugyanakkor lehetőséget arra, hogy ők is bemutassák már meglévő ismereteiket.

A múlt héten – november 12-én – az Informatika munkaközösség kilencedik alkalommal rendezte meg elhunyt informatika szakos kollégánk – Glocz Pál – emlékére a „gpsz” Informatikai Csapatversenyt. 

A versenyzőknek Word, Excel, Scratch programozás, általános informatikai ismereteket igénylő szókeresés, sőt még Kahoot! villámkérdéses teszt is szerepelt a feladataik között.

Nagy érdeklődést és tetszést aratott a szünetben sorra kerülő 3D nyomtatás bemutatása, az ALPHA1 és mBot robotok, valamint a saját építésű LEGO robot ismertetése. A bemutatókat végzős informatika szakos, szakkörben tevékenykedő tanulóink és az őket tanító kollégáink tartották.

A versenyben az alábbi eredmények születtek:

I. hely Kockák (Gárdonyi Géza Általános Iskola csapata)

II. hely Rémes hármas (Bocskai István Református Oktatási Központ, Szabó Magda Tagintézmény csapata)

III. hely DKD.EXE (Dózsa György Általános Iskola csapata)


 

A gádonyis Kockák csapatát: Réz Véta (8.d) Bornai Márk (6.d) Theisz Zoé (6.d) alkotta.

Éppen csak lemaradt a dobogóról a másik gárdonyis csapat, az Infomesterek: Nagy Patrik (8.d), Hingl Erik (6.d), Vagyóczki Roland (6.d).

A győztes csapatot felkészítő tanárok: Szabó Hella és Fáncsik Péter elmondták:

- Nagyon izgultunk a diákjainkért, mert első közös versenyünk volt. Sajnos, kevés idő állt rendelkezésünkre a felkészülésre, hiszen mi is új tanárként érkeztünk szeptemberben az iskolába.

- Nagyon összetett volt a verseny, mert az elmélet mellett interaktív és gyakorlati feladatsorok (excel, word) is szerepeltek a versenyben. A változatos informatikai feladatok mellett (keresztretjvény, szókereső) ráadásul programozási (schratch) feladatot is meg kellett oldaniuk a gyerekeknek. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, azért is, mert most első ízben nyert iskolánk ezen a versenyen.

 

A rovat további hírei: Oktatás

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

2020. január 14. (kedd)

"Így közlekedtek ti!" – ezzel a címmel hirdetett gyermekrajz-pályázatot a rendőrség a biztonságos közlekedésért óvodások, alsósok, felsősök 2-3 fős csoportjai részére!

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

2019. december 13. (péntek)

Dunaújvárosi diákok is bekapcsolódtak abba a rekordállítási kísérletbe, amely során az ország mindegy hetven középiskolája elevenítette fel Mengyelejev professzor emlékét ma délelőtt a nagy Periódusos Rendszer Performansz keretében. A cél egy eddig nem létező magyar csúcs létrejötte, és egyúttal egy Guinness-rekord állítása volt – a Bánkiban a kísérlet fényesen sikerült! Káoszból rend a hajtás után!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.