„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd) 14:45 - doszerk

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

A szervezőket is nagy örömmel töltötte el, hogy 13, azaz tizenhárom csapat nevezett a versenyre, hatodik osztálytól nyolcadik osztályig.

A rudasos szervezők elmondták:

- Iskolánk közösségének fontos, hogy a pályaválasztás előtt álló diákoknak bemutassa az ágazati képzésben rejlő lehetőségeket, ízelítőt adjon az egyes szakmai képzésekből, ugyanakkor lehetőséget arra, hogy ők is bemutassák már meglévő ismereteiket.

A múlt héten – november 12-én – az Informatika munkaközösség kilencedik alkalommal rendezte meg elhunyt informatika szakos kollégánk – Glocz Pál – emlékére a „gpsz” Informatikai Csapatversenyt. 

A versenyzőknek Word, Excel, Scratch programozás, általános informatikai ismereteket igénylő szókeresés, sőt még Kahoot! villámkérdéses teszt is szerepelt a feladataik között.

Nagy érdeklődést és tetszést aratott a szünetben sorra kerülő 3D nyomtatás bemutatása, az ALPHA1 és mBot robotok, valamint a saját építésű LEGO robot ismertetése. A bemutatókat végzős informatika szakos, szakkörben tevékenykedő tanulóink és az őket tanító kollégáink tartották.

A versenyben az alábbi eredmények születtek:

I. hely Kockák (Gárdonyi Géza Általános Iskola csapata)

II. hely Rémes hármas (Bocskai István Református Oktatási Központ, Szabó Magda Tagintézmény csapata)

III. hely DKD.EXE (Dózsa György Általános Iskola csapata)


 

A gádonyis Kockák csapatát: Réz Véta (8.d) Bornai Márk (6.d) Theisz Zoé (6.d) alkotta.

Éppen csak lemaradt a dobogóról a másik gárdonyis csapat, az Infomesterek: Nagy Patrik (8.d), Hingl Erik (6.d), Vagyóczki Roland (6.d).

A győztes csapatot felkészítő tanárok: Szabó Hella és Fáncsik Péter elmondták:

- Nagyon izgultunk a diákjainkért, mert első közös versenyünk volt. Sajnos, kevés idő állt rendelkezésünkre a felkészülésre, hiszen mi is új tanárként érkeztünk szeptemberben az iskolába.

- Nagyon összetett volt a verseny, mert az elmélet mellett interaktív és gyakorlati feladatsorok (excel, word) is szerepeltek a versenyben. A változatos informatikai feladatok mellett (keresztretjvény, szókereső) ráadásul programozási (schratch) feladatot is meg kellett oldaniuk a gyerekeknek. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, azért is, mert most első ízben nyert iskolánk ezen a versenyen.

 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: online érettségi felkészítő a Dunaújvárosi Egyetemen

DSTV: online érettségi felkészítő a Dunaújvárosi Egyetemen

2020. szeptember 18. (péntek)

Hatvan órás ingyenes közép- és emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyamot szervez a Dunaújvárosi Egyetem; többek között matematikából, informatikából és fizikából. A jelenlegi helyzetre tekintettel a kurzusokon online formában vehetnek részt a továbbtanulók. Hangkép.

Online konferencia a felnőttképzésről

Online konferencia a felnőttképzésről

2020. szeptember 18. (péntek)

Online tájékoztató konferenciát szervez az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptember elejétől élő új felnőttképzési rendszer legfontosabb változásairól. Regisztráció itt és most!

Idén novemberben lesz a Kutatók Éjszakája

Idén novemberben lesz a Kutatók Éjszakája

2020. szeptember 13. (vasárnap)

Az eddig megszokott szeptember végi időponttól eltérően idén november 27-28-án rendezik a Kutatók Éjszakája nevű rendezvénysorozatot.

DSTV: tanévkezdés a Rudasban

DSTV: tanévkezdés a Rudasban

2020. szeptember 11. (péntek)

594 diák kezdte meg az idei tanévet a Rudasban szeptember 1-jén. A tanulók körében nagy népszerűségnek örvend az iskola, idén is a hirdetett férőhelyeknél többen választották az intézmény kínálatát. Körkép, hangkép.

A Civil Díj döntőse az Arany Iránytű Program!

A Civil Díj döntőse az Arany Iránytű Program!

2020. szeptember 08. (kedd)

"Érezte már úgy, hogy tenne – másokért, magáért, egy élhetőbb közegért –, de nincs idő, erő, energia? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van." Dunaújvárosi csapat is bekerült a Civil Díj 2020 verseny döntősei közé. Merre mutat utat és kinek az Arany Iránytű?

DSTV: három elsős osztállyal startolt a Vasvári

DSTV: három elsős osztállyal startolt a Vasvári

2020. szeptember 02. (szerda)

Három elsős osztályt indított a Vasvári Pál Általános Iskola a 2020-2021-es tanévben. A diákokat ünnepélyes évnyitóval, műsorral köszöntötték az intézményben kedden reggel. A vírushelyzet miatt különleges szabályok vannak érvényben az iskolákban, ugyanakkor a tervek szerint a hagyományos tanrendben folyik majd az oktatás. Hangkép.

DSTV: újra együtt – tanévkezdés a Móriczban

DSTV: újra együtt – tanévkezdés a Móriczban

2020. szeptember 01. (kedd)

Ahogy országszerte mindenütt, megnyitották kapuikat a városi oktatási intézmények is. A Móricz Zsigmond Általános Iskolában egy "öregdiák", Pintér Tamás polgármester köszöntötte az elsős diákokat a ma délelőtti ünnepségen. DSTV-összegzés a tanévnyitóról.