Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

2019. november 22. (péntek) 7:41 - doszerk

Szinte már szerves része az adventi készülődésnek városunkban Rákász Gergely koncertje, aki most is egy csodás karácsonyi hangversennyel szolgál a közönségnek december 15-én az evangélikus templomban.

A rendezvényei mindig teltházasok, nincs ez másként most sem. Sőt, annak érdekében, hogy mindenki kényelmesen hallgathassa az előadást, egymás után két koncertet is tart az orgonaművész, ugyanis az elsőre már elfogytak a jegyek, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a 18 órakor kezdődő műsor után, körülbelül 20:30-tól kezdődik a másik.

Hogy miben is rejlik koncertjeinek különlegessége? Az, hogy nem pusztán egy csodás dalokból összeállított zenei est publikuma lehetünk, hanem zenetörténeti idegenvezetésben is részesülünk, Rákász Gergely pedig az ünnep jegyében lélekemelő gondolatokkal is szolgál a közönségnek.

 

Az idei koncerten négy kiváló zeneszerzőtől hoz dalkölteményeket. Éppen kétszázhetven esztendeje komponálta meg Handel a Tűzijáték című szvitet, amely mesterművet nagyon szereti a közönség, így bekerült a mostani válogatásba. Bach kihagyhatatlan a koncertről, Rákász Gergely azzal a hasonlattal élt, hogy Bach nélkül olyan egy orgonakoncert, mint egy kabát gomb nélkül. Két fiatalkori korál-szerzeményét hozza el, amelyben benne van kölyökkorának minden lendülte. Berlioz Rákóczi-indulóját is játszani fogja, átbeszélve azt, hogy hol vagyunk mi ebben az alkotásban, amelyet egy francia szerző osztrák jegyzetből dolgozott ki. A karácsonyi koncert csúcsa Gustav Holst százéves műalkotásának két részlete lesz. Holst rajongott az asztrológiáért, és megkomponálta az egész naprendszerünket, ez „A bolygók” című szvit. Ismerős dallamok lehetnek, ugyanis filmzenék alapjait képezi. Rákász Gergely ebből most a Jupitert és a Vénuszt fogja eljátszani.

- Amikor összeállítottam a műsort, azt gondoltam, az a cél vezérelt egyrészt, hogy ha valaki most először jön a koncertre, legyen egy szép felszíne, amit élvezhet, ami kikapcsolja. Jó zenéket fog hallgatni, ez vitathatatlan, hiszen Handel, Berlioz, Holst és Bach remek zenéket írt. Másrészt, annak, aki már húsz éve rendszeresen eljön a koncertre, a filozófiai tartalom miatt nagyon sok mindent tudjon hazavinni a lelkében, úgy készülhessen az ünnepre, hogy lélekben is mozdultunk előre a fény felé mondta a művész.

Rákász Gergely karácsonyi koncertsorozata november 28-án, a Budapesti Operettszínházban kezdődik. Ez egy jótékonysági est lesz, amelyet a református szeretetszolgálattal közösen tartanak a Nyilas Misi Ösztöndíj Program javára. Utána pedig több mint húsz helyszínen koncertezik még ez év végéig.

A rovat további hírei: Kultúra

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

2020. január 15. (szerda)

Dunaújvárosi alkotó, konkrétan Nil készítette el az első klipet az Animal Cannibals első lemezén lévő "kliptelen" dalok egyikéhez. "Tudod, az élet szép" – mutatom máris!

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

2020. január 15. (szerda)

Visszatérő vendégként lépnek közönség elé a Pannon Filharmonikusok muzsikusai szeretett városunkban szombaton: ezúttal egy fagott-zongora duó mutatkozik be a Krisztus király főtemplom új koncerthelyszínként debütáló fűtött altemplomában.

Zeneiskola: Gála 2020  – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

Zeneiskola: Gála 2020 – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

2020. január 14. (kedd)

Jubileumi gálára várta a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola  – a kiállításmegnyitóval kezdett, a növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozásával folytatott, a Hot Jazz Band remek hangversenyével koronázott programnak a Bartók adott otthont múlt szombaton. Meséljenek a képek is!

ICA-D: két remek tárlat, két titkos hőssel

ICA-D: két remek tárlat, két titkos hőssel

2020. január 13. (hétfő)

Izgalmas bemutatókkal folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kiállításainak sorozata: péntek óta Orosz Péter alkotásaiból, valamint - Laszlo Milasovszky festményeiből láthatnak válogatást az érdeklődők – egészen február elejéig.

ProArt: intézményi évértékelők, jeles tervek

ProArt: intézményi évértékelők, jeles tervek

2020. január 10. (péntek)

Intézményi évértékelők mellett az új esztendőre vonatkozó jeles tervek is szerepeltek a DSTV kulturális magazinja, a ProArt kínálatában. A hangkéses összegzés itt látható!

Zeneiskola: Gála 2020 – Újévi Koncert a Bartókban

Zeneiskola: Gála 2020 – Újévi Koncert a Bartókban

2020. január 09. (csütörtök)

Kiállításmegnyitó, növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozása, Hot Jazz Band  koncert – jubilál a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola, immár tizedszerre szervezik meg az újévköszöntő gálát. Az eseményre a Bartókban várják aí közönséget szombaton délután és este.

DS Híradó: érzékeny témát is érintettek

DS Híradó: érzékeny témát is érintettek

2020. január 09. (csütörtök)

A városvezetők, önkormányzati képviselők juttatásai is szerepelnek a DS Híradó tegnapi adásában. Mindezek mellett kulturális programajánló és aktuális hírcsokor színesíti a kínálatot. Az összeállítás itt is megtekinthető!