Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

doszerk - 2019. november 22. 7:41

Szinte már szerves része az adventi készülődésnek városunkban Rákász Gergely koncertje, aki most is egy csodás karácsonyi hangversennyel szolgál a közönségnek december 15-én az evangélikus templomban.

A rendezvényei mindig teltházasok, nincs ez másként most sem. Sőt, annak érdekében, hogy mindenki kényelmesen hallgathassa az előadást, egymás után két koncertet is tart az orgonaművész, ugyanis az elsőre már elfogytak a jegyek, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a 18 órakor kezdődő műsor után, körülbelül 20:30-tól kezdődik a másik.

Hogy miben is rejlik koncertjeinek különlegessége? Az, hogy nem pusztán egy csodás dalokból összeállított zenei est publikuma lehetünk, hanem zenetörténeti idegenvezetésben is részesülünk, Rákász Gergely pedig az ünnep jegyében lélekemelő gondolatokkal is szolgál a közönségnek.

 

Az idei koncerten négy kiváló zeneszerzőtől hoz dalkölteményeket. Éppen kétszázhetven esztendeje komponálta meg Handel a Tűzijáték című szvitet, amely mesterművet nagyon szereti a közönség, így bekerült a mostani válogatásba. Bach kihagyhatatlan a koncertről, Rákász Gergely azzal a hasonlattal élt, hogy Bach nélkül olyan egy orgonakoncert, mint egy kabát gomb nélkül. Két fiatalkori korál-szerzeményét hozza el, amelyben benne van kölyökkorának minden lendülte. Berlioz Rákóczi-indulóját is játszani fogja, átbeszélve azt, hogy hol vagyunk mi ebben az alkotásban, amelyet egy francia szerző osztrák jegyzetből dolgozott ki. A karácsonyi koncert csúcsa Gustav Holst százéves műalkotásának két részlete lesz. Holst rajongott az asztrológiáért, és megkomponálta az egész naprendszerünket, ez „A bolygók” című szvit. Ismerős dallamok lehetnek, ugyanis filmzenék alapjait képezi. Rákász Gergely ebből most a Jupitert és a Vénuszt fogja eljátszani.

- Amikor összeállítottam a műsort, azt gondoltam, az a cél vezérelt egyrészt, hogy ha valaki most először jön a koncertre, legyen egy szép felszíne, amit élvezhet, ami kikapcsolja. Jó zenéket fog hallgatni, ez vitathatatlan, hiszen Handel, Berlioz, Holst és Bach remek zenéket írt. Másrészt, annak, aki már húsz éve rendszeresen eljön a koncertre, a filozófiai tartalom miatt nagyon sok mindent tudjon hazavinni a lelkében, úgy készülhessen az ünnepre, hogy lélekben is mozdultunk előre a fény felé mondta a művész.

Rákász Gergely karácsonyi koncertsorozata november 28-án, a Budapesti Operettszínházban kezdődik. Ez egy jótékonysági est lesz, amelyet a református szeretetszolgálattal közösen tartanak a Nyilas Misi Ösztöndíj Program javára. Utána pedig több mint húsz helyszínen koncertezik még ez év végéig.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!