Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

2019. november 22. (péntek) 7:41 - doszerk

Szinte már szerves része az adventi készülődésnek városunkban Rákász Gergely koncertje, aki most is egy csodás karácsonyi hangversennyel szolgál a közönségnek december 15-én az evangélikus templomban.

A rendezvényei mindig teltházasok, nincs ez másként most sem. Sőt, annak érdekében, hogy mindenki kényelmesen hallgathassa az előadást, egymás után két koncertet is tart az orgonaművész, ugyanis az elsőre már elfogytak a jegyek, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a 18 órakor kezdődő műsor után, körülbelül 20:30-tól kezdődik a másik.

Hogy miben is rejlik koncertjeinek különlegessége? Az, hogy nem pusztán egy csodás dalokból összeállított zenei est publikuma lehetünk, hanem zenetörténeti idegenvezetésben is részesülünk, Rákász Gergely pedig az ünnep jegyében lélekemelő gondolatokkal is szolgál a közönségnek.

 

Az idei koncerten négy kiváló zeneszerzőtől hoz dalkölteményeket. Éppen kétszázhetven esztendeje komponálta meg Handel a Tűzijáték című szvitet, amely mesterművet nagyon szereti a közönség, így bekerült a mostani válogatásba. Bach kihagyhatatlan a koncertről, Rákász Gergely azzal a hasonlattal élt, hogy Bach nélkül olyan egy orgonakoncert, mint egy kabát gomb nélkül. Két fiatalkori korál-szerzeményét hozza el, amelyben benne van kölyökkorának minden lendülte. Berlioz Rákóczi-indulóját is játszani fogja, átbeszélve azt, hogy hol vagyunk mi ebben az alkotásban, amelyet egy francia szerző osztrák jegyzetből dolgozott ki. A karácsonyi koncert csúcsa Gustav Holst százéves műalkotásának két részlete lesz. Holst rajongott az asztrológiáért, és megkomponálta az egész naprendszerünket, ez „A bolygók” című szvit. Ismerős dallamok lehetnek, ugyanis filmzenék alapjait képezi. Rákász Gergely ebből most a Jupitert és a Vénuszt fogja eljátszani.

- Amikor összeállítottam a műsort, azt gondoltam, az a cél vezérelt egyrészt, hogy ha valaki most először jön a koncertre, legyen egy szép felszíne, amit élvezhet, ami kikapcsolja. Jó zenéket fog hallgatni, ez vitathatatlan, hiszen Handel, Berlioz, Holst és Bach remek zenéket írt. Másrészt, annak, aki már húsz éve rendszeresen eljön a koncertre, a filozófiai tartalom miatt nagyon sok mindent tudjon hazavinni a lelkében, úgy készülhessen az ünnepre, hogy lélekben is mozdultunk előre a fény felé mondta a művész.

Rákász Gergely karácsonyi koncertsorozata november 28-án, a Budapesti Operettszínházban kezdődik. Ez egy jótékonysági est lesz, amelyet a református szeretetszolgálattal közösen tartanak a Nyilas Misi Ösztöndíj Program javára. Utána pedig több mint húsz helyszínen koncertezik még ez év végéig.

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

2019. december 11. (szerda)

Már most garantált az izgalmas program és a teltház: Alföldi Róbert rendező, színházcsináló várja rendhagyó tárlatvezetésre az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szombaton délután. A fókuszban továbbra is Nemes Csaba Helyi érték című tárlata!

Mesemondók a könyvtárban: nemes csata, jeles eredmények

Mesemondók a könyvtárban: nemes csata, jeles eredmények

2019. december 10. (kedd)

Nagyszerű élményt ígért kicsiknek és nagyoknak, és az ígéretet maximálisan be is váltotta a József Attila Könyvtárban rendezett Mikulás napi mesemondó verseny. A szó elszállt, viszont az összes fontos eredmény itt!

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

2019. december 09. (hétfő)

Megindító sorsokat mutat be a KineDok Filmlub következő darabja a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szerdán délután: az érdeklődők a Történetek zongorára című bolgár dokumentumfilmet láthatják. A múló idő képei a katt után!

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

2019. december 06. (péntek)

Budapesten, a Klauzál Gábor Művelődési Központban, Budapesten rendezték meg a Klauzál Kupa őszi fordulóját. Az országos táncversenyen részt vettek a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncosai is, nem kis sikerrel.

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

2019. december 04. (szerda)

Izgalmas kísérlettel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) eseményeinek sorozata: Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérőprogramjaként maga a művész kíséri tárlatvezetésre az érdeklődőket szombaton délután. Mindenkit szeretettel várnak!

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

2019. december 03. (kedd)

Zsúfolásig telt a város koncertterme advent első vasárnapján: a Dunaújvárosi Vegyeskar adott ihletett erejű, szép koncertet az ünnepi időszak nyitányán. Címszavas összegzés és mini webgaléria a hajtás után!

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

2019. november 29. (péntek)

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények jócselekedetekkel, bűnbánattal, elcsendesedve készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében.