Dunaújváros Hetilap

Előtérben a háttér, avagy hogyan tovább, DO?

Öcaline - 2019. december 2. 17:45

Propaganda helyett (hír)értékelvű, független, közszolgálati feladatokat ellátó, mélyen olvasóbarát, vállaltan a helyi közösségek és teljesítmények iránt elkötelezett tartalmat kívánunk szolgáltatni – drága böngészők és aranyos mindenki, visszatértem harmadik gyermekemhez, mától újra a DO kötelékében ügyködöm! Beköszöntő  felütés a hajtás után!

Hosszú ideig az utolsó nettó politikai szempontú megnyilatkozásom lesz e hasábokon, ígérem, de most, itt rögvest az elején elkerülhetetlen rögzíteni a tényt: nemcsak szeretett városunk, de szeretett városunk nyilvánossága, közösségi platformjai, sajtója számára is gyökeres változást hozott az október 13-ai választás. A főként Cserna Gábor, de még inkább dr. Dorkota Lajos nevével fémjelzett hatalmi centrum megsemmisítő veresége ugyanis új helyzetet teremtett a médiafronton (is). Ennek egyik fontos tényezője tételesen az, hogy az eddigi, közpénzből üzemeltetett  propagandagépezet részeként működő Dunaújváros Online (DO) új útra vált. Illetve vissza a régire: mostantól újra a tiszta (köz)beszéd fontosságát hangsúlyozó sajtóorgánumként működik. Sorolom.

Gyors, pontos, hiteles tájékoztatást nyújt a városban történt, illetve a városlakókat érdeklő és érintő eseményekről. Nem a pártok (vagy főleg: a Párt), hanem az olvasók igényeire fókuszál, ergo nem a pártok (vagyis inkább: a Párt), hanem a fogyasztók kegyeit keresi. A közszolgálat esetünkben valóban a köz szolgálata kíván lenni – az egyetlen érték, amit magunkra nézve kötelezőnek ismerünk el, az egy-egy tartalom hírértéke lesz, ezen belül (és túl) nyitott, a közösségi aktivitásokra is építő, derűs, szórakoztató, a helyi közösségek és teljesítmények iránt mélyen elkötelezett platform meg- illetve újrateremtése a cél. Nem titok, nekem 2000-2014 között a harmadik gyermekem volt a DO (ezért is tartottam megbocsáthatatlan bűnnek az akkori időszak várostörténeti szempontból is jelentős archívumának eltüntetését), így a feladat számomra is adott: szeretném visszaállítani, és ha lehet, tovább erősíteni a független, kritikus, nyitott, függetlenségére, kritikai szellemére és nyitottságára büszke DO nimbuszát.

Itt fontos nyomatékosítani: bár a DO továbbra is az önkormányzati fennatartású média-konglomerátum részeként üzemel, ha tetszik, önkormányzati csatornaként (is) fungál, nem szervilis kiszolgálója kíván lenni a jelenlegi többségnek. Sőt: a Castellum.do hasábjain már értekeztem arról, hogy milyen necces helyzetbe kormányozta az önkormányzatiság hajóját a Fidesz azzal, hogy képviselői nem vesznek részt a testület munkájában, illetve nem delegáltak tagokat a bizottsági színtérre. Ezzel nemcsak a győztesek, vagyis a "Rajta, Újváros!" Egyesület járt rosszul, de – szent meggyőződésem – a város is, a demokratikus berendezkedés is megsínyli a levitézlett hatalmi tábor döntését. Ennek nyomán ugyanis a jelenlegi döntéselőkészítő és döntéshozó folyamatból hiányzik az ellenzéki szerepvállalás, de egyúttal hiányzik a fék és az ellensúly is. Márpedig ebben az alaphelyzetben mindenképpen felértékelődik a sajtó szerepe – hiteles és hatékony ellenzéki képviselet helyett a sajtóra hárul a nemes feladat; egyszerűen nincs, nem lesz más, aki rákérdez egy-egy vitatható döntés okaira, követi a közpénzek sorsát, és ha kell, esetenként éles kritikát fogalmaz meg egy-egy kérdés kapcsán. 

Még egyszer idevésem: ez az alapvető, ha tetszik, stratégiai városérdek, és a DO csapata mától minden és mindenki elé helyezi ezt.

A fentiekből eredeztethetően bátran vállalom: nemcsak lehetnek, de lesznek is meredek kérdések, komoly viták – az is szent meggyőződésem ugyanis, hogy éppen a meredek kérdések, a komoly viták, esetenként az éles konfrontációk lódítják mindig előrébb a város szekerét. Most az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a városvezetés partner egy ilyen platform megteremtésében és fenntartásában. Amíg az marad, addig itt maradok én is – ezzel meg is válaszoltam a nagy kérdést, hogy mi lesz a Castellum.do sorsa: igen, igen, megmarad egyfelől hátországnak, másrészt meg menekülőpályának, ha nagyon nagyot fordul a szél.

Van még egy szempont, amit rögtön az elején rögzíteni kell. A DO nem zárt burokban, de pláne a városlakóktól, a helyi közösségektől, a városi intézményektől és műhelyektől távoli elefántcsonttoronyban képzeli a tartalomszolgáltatást. Hiszünk abban, hogy színes, vonzó, derűs, a kifejezés összes értelmében nyitott lapot csak közösen, a lehető legszélesebb merítéssel dolgozva lehetünk képesek létrehozni és fenntartani. Azaz: drága böngészők és aranyos mindenki, írjatok, szóljatok, üzenjetek nekünk – minden tartalmi vonatkozású javaslatot, témát, ötletet szívesen veszünk! És ha érdemes a közfigyelemre, akkor természetesen meg is zengetünk!

Hirtelen jött a lehetőség, nem mondom azt, hogy váratlanul, de az is hazugság volna, ha azt állítanám, hogy minden lépést hónapokra előre megtervezhettünk. Biztató, hogy pimaszul fiatal, őszinte reményem szerint ütőképes csapattal vágunk a feladatnak; az elején még lehetnek, borítékolhatóan lesznek is döccenők, mert nem megy, nem is mehet egyik napról a másikra az átállás – de biztos vagyok benne, hogy napról napra, hétről hétre jobbak leszünk.

Olvassátok, szeressétek a DO-t – tartsatok minden nap velünk!
 

(Öcaline)

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.