Heti meteo: dehogy tél, ez már bőven tavasz!

Öcaline - 2019. december 16. 11:02

Totálisan megborul minden lehetséges mutató a héten térségünk időjárását tekintve, állítja legfrissebb előrejelzésében a DO meteorológiai szakértője: kedden és szerdán is az évszázados melegrekordok megdőlésére készülhetünk – és az összkép is inkább a tavaszt, mint a telet idézi!

"Tavaszias advent" – ezzel a szűkszavúan sokatmondó tételmondattal startol Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál heti prognózisa – lássuk máris a részleteket!
Ahogy az ablakon kipillantva és/vagy az utcára lépve tapasztalhatjuk is, ragyogó napsütés jellemzi térségünket – az északi tájakon tartósan megmaradhat a reggeli köd, de máshol gyengén felhős, napos, száraz időre számíthatunk. A déli szél egyre inkább megerősödik, erős melegfronti hatással számolhatunk, emellett szinte tavaszias hőmérsékleti értékekre. Nap közben 12-15 fok között alakul a hőmérséklet. 
A közeli kilátások hasonló mutatókat ígérnek, az adventhez mérten szokatlan nyitány folytatódik a következő napokban is: a friss modellek szerint kedden fátyolfelhős helyenként napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. A déli, délnyugati szél többfelé lesz erős – és évszázados melegrekordok megdőlésével számolhatunk, tavaszias enyheség 17 fok körüli csúcsérték valószínű. Hasonló mutatók várnak ránk szerdán is – marad a fátyolfelhős-napos idő, délután 15-17 fokos csúcsokat mérhetünk.
Némi lehűlés várható a hét közepétől – de még mindig inkább márciusi, mint decemberi időjárásra készülhetünk a középtávú előrejelzések specialistája szerint. Így csütörtökön napközben felhősödés várható, majd késő délutántól, estétől már előfordulhat kisebb eső is. Élénk marad a délies légmozgás, és továbbra is 12-13 fok körüli értékekkel számolhatunk.
A hét utolsó napjaiban változékonyabbra fordul az időjárás, pénteken, továbbá a hét végén változóan felhős időre van kilátás, elszórtan kisebb esővel, helyenként egy-egy kiadós záporesővel. A déli szél erős, olykor viharos lesz – és emellett végig kitart a 10-15 fok közötti csúcsérték. 

A végére egy rossz hír a fehér karácsonyban reménykedőknek: sajnos le kell számolniuk a havas ünnep ábrándjával...

(Fotó: Így látjuk M! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.

Ismerd meg jobban a begóniákat!

Ismerd meg jobban a begóniákat!

2024. máj. 10.

Valószínűleg mindenki kapott már az élete során begóniát ajándékba. Gyakran adjuk anyák napjára, születésnapra, évfordulóra, hiszen szép, egyedi, nem túl drága, és sok fajtája létezik. (X)