Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

Öcaline - 2019. december 4. 15:20

Izgalmas kísérlettel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) eseményeinek sorozata: Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérőprogramjaként maga a művész kíséri tárlatvezetésre az érdeklődőket szombaton délután. Mindenkit szeretettel várnak!

Ritka adomány a kortárs művészet szerelmeseinek, de most itt a remek alkalom: Nemes Csaba, vagyis a kiállító festőművész vezeti körbe az érdeklődőket a Helyi érték című kiállításán: az eseményre december 7-én, szombaton várják az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben. A 17 órakor kezdődő kísérőprogram bevallott célja, hogy a vendégek első kézből kapjanak tájékoztatást egy-egy kép inspirációs bázisáról, születésének körülményiről, témájáról, hátteréről. 
Az alábbiakban jöjjön egy részlet  a "Helyi érték" megnyitója előtt publikált kedvcsinálóból – szintén azzal a céllal, hogy minél több vendéget csábítson szombaton az ICA-D programjára!

Nemes Csaba a kortárs magyar festészet egyik fontos alakja, művei azonban manapság gyakrabban szerepelnek a külföldi kiállítótermekben, mint a hazai bemutatókon – és megtalálhatóak olyan nagyintézmények gyűjteményeiben, mint a bécsi Albertina vagy a párizsi Pompidou Központ. Dunaújvárosba nagyszabású egyéni kiállítása látható – elsősorban az elmúlt évtized festészeti anyagára fókuszálva, ám rajzait, linómetszeteit és videómunkáit sem nélkülözve –, így nyújtva érzékeny, hiánypótló áttekintést. 

A válogatást nem a puszta visszatekintés, egyfajta tízéves leltár körvonalazása iránti igény formálta, hanem inkább az az elementárisnak vélt törődés-mozzanat, mely Nemes Csaba művészetét a szóban forgó időszakban alapvetően jellemezte, és jellemzi ma is. A valódi téttel jelentkező művészetfelfogás, a festészet mint tevékenység egzisztenciába való áthelyezése köti össze az itt látható műveket. "Az ember transzcendáló törekvése olyan művekben kíván megnyilvánulni, melyek közvetlenül részesednek az élet menetében, annak elkötelező erejében."  

Az alkotói tárlatvezetésre a belépés díjtalan – mindenkit szeretettel várnak!

(Archív fotók: ICA-D – facebook)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!