Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

Öcaline - 2019. december 11. 13:23

Már most garantált az izgalmas program és a teltház: Alföldi Róbert rendező, színházcsináló várja rendhagyó tárlatvezetésre az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szombaton délután. A fókuszban továbbra is Nemes Csaba Helyi érték című tárlata!

A múlt heti akció után újra nagyot dobbant a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérő programjaként rendhagyó tárlatvezetésre várják a vendégeket – a kiállítás darabjai mellett Alföldi Róbert színész, rendező, színházcsináló lesz a december 14-én, szombaton délután 17 órakor kezdődő, várhatóan masszív telt ház előtt zajló esemény főszereplője.
Arról, hogy miért éppen Nemes Csaba kiállításához és miért éppen Alföldi Róbertet hívták meg az ICA-D-be, a kiállítás kurátora, Zsinka Gabriella művészettörténész nyilatkozott honlapunknak:
– Rokon lelkekről beszélhetünk: Nemes Csaba művészi pályájának utóbbi tíz éve a kritikai művészetről szól, amelyben aktivistaként és alkotóként refelktál olyan súlyos társadalmi problémákra, mint a mélyszegénység, a korrupció, a demokrácia pilléreinek lerombolása, a kirekesztés, a hatalmi visszaélések, vagy – hogy egy napi szinten aktuális témát is említsek – a kultúra, a szabad gondolat műhelyeinek lerombolása. Ezt a kritikai attitűdöt, ezt a felelősségteljes művészetet bevallottan nagyon szereti Alföldi Róbert, aki ráadásul régóta figyelemmel is kíséri Nemes Csaba munkásságát. 

Zsinka Gabriella kérdésünkre kiemelte: a színész-rendező egyik szenvedélye éppen a kortárs képzőművészet, rendszeresen látogat kiállításokat, műtermeket, maga is alkot, emellett gyűjtőként saját műtárgykollekcióval is rendelkezik. A "Helyi érték" is ennek nyomán került – szó szerint – képbe: a kiállításra azért invitálta éppen őt Nemes Csaba, mert szereti az általa képviselt színházat és szakmaiságot; és szívesen meghallgatná a dunaújvárosi válogatáshoz kapcsolódó gondolatait. A kiállítás kurátora azt is elárulta, az ICA-D számára miért fontos a szombati esemény:
– Mindig érdekes helyzet, ha a kortárs kultúra különböző területeiről érkező tehetséges emberek valamilyen módon együttműködhetnek – egyfelől inspirálódhatnak egymás művészetéből, másrészt pedig ezekkel a találkozásokkal a közönségnek is egy-egy különleges élményt tudunk nyújtani.

Figyelem, fontos: a programra a belépés ingyenes, ugyanakkor a nagy érdeklődésre tekintettel regisztrációhoz kötött – a szervezők kérik, az érdeklődők az icadunaujvaros@gmail.com e-mail címen, vagy a 06 25 412 220-as telefonszámon jelezzék részvételi szándékukat! 
 
(Illusztráció: ICA-D – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!