Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

2019. december 11. (szerda) 13:23 - Öcaline

Már most garantált az izgalmas program és a teltház: Alföldi Róbert rendező, színházcsináló várja rendhagyó tárlatvezetésre az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szombaton délután. A fókuszban továbbra is Nemes Csaba Helyi érték című tárlata!

A múlt heti akció után újra nagyot dobbant a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérő programjaként rendhagyó tárlatvezetésre várják a vendégeket – a kiállítás darabjai mellett Alföldi Róbert színész, rendező, színházcsináló lesz a december 14-én, szombaton délután 17 órakor kezdődő, várhatóan masszív telt ház előtt zajló esemény főszereplője.
Arról, hogy miért éppen Nemes Csaba kiállításához és miért éppen Alföldi Róbertet hívták meg az ICA-D-be, a kiállítás kurátora, Zsinka Gabriella művészettörténész nyilatkozott honlapunknak:
– Rokon lelkekről beszélhetünk: Nemes Csaba művészi pályájának utóbbi tíz éve a kritikai művészetről szól, amelyben aktivistaként és alkotóként refelktál olyan súlyos társadalmi problémákra, mint a mélyszegénység, a korrupció, a demokrácia pilléreinek lerombolása, a kirekesztés, a hatalmi visszaélések, vagy – hogy egy napi szinten aktuális témát is említsek – a kultúra, a szabad gondolat műhelyeinek lerombolása. Ezt a kritikai attitűdöt, ezt a felelősségteljes művészetet bevallottan nagyon szereti Alföldi Róbert, aki ráadásul régóta figyelemmel is kíséri Nemes Csaba munkásságát. 

Zsinka Gabriella kérdésünkre kiemelte: a színész-rendező egyik szenvedélye éppen a kortárs képzőművészet, rendszeresen látogat kiállításokat, műtermeket, maga is alkot, emellett gyűjtőként saját műtárgykollekcióval is rendelkezik. A "Helyi érték" is ennek nyomán került – szó szerint – képbe: a kiállításra azért invitálta éppen őt Nemes Csaba, mert szereti az általa képviselt színházat és szakmaiságot; és szívesen meghallgatná a dunaújvárosi válogatáshoz kapcsolódó gondolatait. A kiállítás kurátora azt is elárulta, az ICA-D számára miért fontos a szombati esemény:
– Mindig érdekes helyzet, ha a kortárs kultúra különböző területeiről érkező tehetséges emberek valamilyen módon együttműködhetnek – egyfelől inspirálódhatnak egymás művészetéből, másrészt pedig ezekkel a találkozásokkal a közönségnek is egy-egy különleges élményt tudunk nyújtani.

Figyelem, fontos: a programra a belépés ingyenes, ugyanakkor a nagy érdeklődésre tekintettel regisztrációhoz kötött – a szervezők kérik, az érdeklődők az icadunaujvaros@gmail.com e-mail címen, vagy a 06 25 412 220-as telefonszámon jelezzék részvételi szándékukat! 
 
(Illusztráció: ICA-D – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

Arany János iskola: gyűjtemény a népmese napjára

Arany János iskola: gyűjtemény a népmese napjára

2020. szeptember 29. (kedd)

Csokorba szedte a rajz tagozatos diákok által illusztrált magyar népmeséket az Arany János iskola – a válogatást a magyar népmese napjára, azaz szeptember 30-ára időzítve tette közzé az intézmény. Katt a sárkányfejekre!

"A remény óvóhelye" a kortársban

"A remény óvóhelye" a kortársban

2020. szeptember 28. (hétfő)

Szokásos/hagyományos megnyitó nem lesz, a kiállítás tematikája is napjaink jellemző kortünetéről,  az „illúzió-és egyensúlyvesztésről, régi és új traumákról” mesél. Hallatlanul izgalmasnak ígérkezik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új, A remény óvóhelye című bemutatója. És már látható; éppen mától!

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

2020. szeptember 25. (péntek)

Ősbemutatóval kezdődik a Város Évada a Bartók Kamaraszínházban ma este: a közönség először láthatja a Sándor Mátyás című új magyar musicalt.

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

2020. szeptember 23. (szerda)

A magyar népmese napjához kapcsolódva egész hetes programot szervez a Munkásművelődési Központ szeptember 28. és október 2. között. Az intézmény rendezvényei a CsupaCsoda Birodalom népmese ponton zajlanak majd; az eseményeken előzetes regisztráció után vehetnek részt a gyerekek. Hangkép.

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

2020. szeptember 21. (hétfő)

Ezernél is több online rendezvénnyel és csaknem háromezer kiállítóval várják a látogatókat idén a Frankfurti Könyvvásáron, amely a koronavírus-világjárvány miatt átköltözött a digitális térbe.

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

2020. szeptember 21. (hétfő)

Böszörményi Márton első könyve, a Meixner Józsefné apoteózisa című prózakötet bemutatójának ad otthont a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kedden délután. Testhorror a hajtás után.

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ötödik alkalommal csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. A szombati tematikus sétákra mintegy kétszázan látogattak el a Fiumei úti sírkertbe.