Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

2019. december 11. (szerda) 13:23 - Öcaline

Már most garantált az izgalmas program és a teltház: Alföldi Róbert rendező, színházcsináló várja rendhagyó tárlatvezetésre az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szombaton délután. A fókuszban továbbra is Nemes Csaba Helyi érték című tárlata!

A múlt heti akció után újra nagyot dobbant a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérő programjaként rendhagyó tárlatvezetésre várják a vendégeket – a kiállítás darabjai mellett Alföldi Róbert színész, rendező, színházcsináló lesz a december 14-én, szombaton délután 17 órakor kezdődő, várhatóan masszív telt ház előtt zajló esemény főszereplője.
Arról, hogy miért éppen Nemes Csaba kiállításához és miért éppen Alföldi Róbertet hívták meg az ICA-D-be, a kiállítás kurátora, Zsinka Gabriella művészettörténész nyilatkozott honlapunknak:
– Rokon lelkekről beszélhetünk: Nemes Csaba művészi pályájának utóbbi tíz éve a kritikai művészetről szól, amelyben aktivistaként és alkotóként refelktál olyan súlyos társadalmi problémákra, mint a mélyszegénység, a korrupció, a demokrácia pilléreinek lerombolása, a kirekesztés, a hatalmi visszaélések, vagy – hogy egy napi szinten aktuális témát is említsek – a kultúra, a szabad gondolat műhelyeinek lerombolása. Ezt a kritikai attitűdöt, ezt a felelősségteljes művészetet bevallottan nagyon szereti Alföldi Róbert, aki ráadásul régóta figyelemmel is kíséri Nemes Csaba munkásságát. 

Zsinka Gabriella kérdésünkre kiemelte: a színész-rendező egyik szenvedélye éppen a kortárs képzőművészet, rendszeresen látogat kiállításokat, műtermeket, maga is alkot, emellett gyűjtőként saját műtárgykollekcióval is rendelkezik. A "Helyi érték" is ennek nyomán került – szó szerint – képbe: a kiállításra azért invitálta éppen őt Nemes Csaba, mert szereti az általa képviselt színházat és szakmaiságot; és szívesen meghallgatná a dunaújvárosi válogatáshoz kapcsolódó gondolatait. A kiállítás kurátora azt is elárulta, az ICA-D számára miért fontos a szombati esemény:
– Mindig érdekes helyzet, ha a kortárs kultúra különböző területeiről érkező tehetséges emberek valamilyen módon együttműködhetnek – egyfelől inspirálódhatnak egymás művészetéből, másrészt pedig ezekkel a találkozásokkal a közönségnek is egy-egy különleges élményt tudunk nyújtani.

Figyelem, fontos: a programra a belépés ingyenes, ugyanakkor a nagy érdeklődésre tekintettel regisztrációhoz kötött – a szervezők kérik, az érdeklődők az icadunaujvaros@gmail.com e-mail címen, vagy a 06 25 412 220-as telefonszámon jelezzék részvételi szándékukat! 
 
(Illusztráció: ICA-D – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

2020. január 23. (csütörtök)

A magyar kultúra napját a hagyományokhoz templomi koncerttel, valamint a Dunaújváros közgyűlése által alapított "Pro Cultura Intercisae" Díj átadásával ünnepelték városunkban. Az elismerést Tóth Jánosné Végh Mária, a Munkásművelődési Központ volt igazgatója vehette át az evangélikus templomban rendezett tegnapi ünnepségen. 

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

2020. január 22. (szerda)

"A kultúra értékei romokban, béreink alatta..." – a József Attila Könyvtár kollektívája is csatlakozott a magyar kultúra napjára időzített országos szakszervezeti akcióhoz. Háttér és petíció a hajtás után.

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

2020. január 20. (hétfő)

Folytatják a szép hagyományt, ünnepi koncertre várják a vendégeket a magyar kultúra napján az evangélikus templomban – a szerdán 18 órakor kezdődő eseményen a Szent Efrém Férfikarnak tapsolhat a közönség, és persze átadják a "Pro Cultura Intercisae" Díjat is.

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

2020. január 20. (hétfő)

Közös versenyfelhívással jelentkezett Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, valamint Futó Gábor zenész – a városlakóktól várják a Dunaújvárosiak Dalát! 

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

2020. január 15. (szerda)

Dunaújvárosi alkotó, konkrétan Nil készítette el az első klipet az Animal Cannibals első lemezén lévő "kliptelen" dalok egyikéhez. "Tudod, az élet szép" – mutatom máris!

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

2020. január 15. (szerda)

Visszatérő vendégként lépnek közönség elé a Pannon Filharmonikusok muzsikusai szeretett városunkban szombaton: ezúttal egy fagott-zongora duó mutatkozik be a Krisztus király főtemplom új koncerthelyszínként debütáló fűtött altemplomában.

Zeneiskola: Gála 2020  – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

Zeneiskola: Gála 2020 – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

2020. január 14. (kedd)

Jubileumi gálára várta a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola  – a kiállításmegnyitóval kezdett, a növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozásával folytatott, a Hot Jazz Band remek hangversenyével koronázott programnak a Bartók adott otthont múlt szombaton. Meséljenek a képek is!