Közeleg az ünnepek ünnepe – áldott karácsonyt kíván a DO

Öcaline - 2019. december 24. 11:44

Ünnepi jókívánság és fontos szálak az egyházi alkalmakhoz, a narancs-szegfűszeg illatba vegyítve némi frissülési tudnivaló, és persze az elmaradhatatlan tanács: el a géptől, le a telefonnal – áldott, boldog, békés karácsonyt kívánunk minden böngészőnknek!

Fát díszítünk, ajándékot csomagolunk, boldogan üljük körbe az ünnepi asztalt, ahol a nagyszülők receptje alapján készített finomságok illatoznak. Gyertyát gyújtunk lámpafény helyett, és ki-ki hite szerint elballag az egyházi alkalmakra, hogy pompa ragyogjon a lelkében is. 

Az ünnepek ünnepe

Évszázados tradíciók mentén, a családi mintákat követve ünnepeljük a karácsonyt, és azt is mindenki jól tudja, hogy a jeles napok eredete az egyik legnagyobb keresztény ünnepig nyúlik vissza. Az egyházi "rangsorban" a második – a húsvét ünnepe utáni legjelentősebb –, de aligha véletlen, hogy az Úr születését Assisi Szent Ferenc az "ünnepek ünnepe" frázissal illette. A karácsonyt minden évben december 25-én ünneplik szerte a világon – Jézus születésére emlékezve. Fontos ugyanakkor, hogy már az első nikaiai zsinat is további tényezőket rendelt a Krisztus földi születésének emléknapjához; a karácsony a békesség és az öröm, a gyermekek és a család, de az otthon és s szülöföld ünnepe lett. E sokszólamúság máig meghatározza a karácsonyi ünnepkört – mindenütt.
Ünnepre készülünk, ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket is ebben az időszakban.
Évezredes történetet idézünk meg; Jézus születését az istállóban, a napkeleti bölcsek – vagy "háromkirályok" – fényes csillag vezette útját a jászolban születő Megváltóhoz, nem feledve, hogy már a bibliai történetben is ott munkál az ajándékozás gesztusa. Igaz, míg ma inkább a földi hívságokra fókuszálunk, eleink a szimbolikus tartalmakra koncentráltak: a közös élmény felemelő perceire, az együttlét örömére, a családok összetartozásának régi-szép rítusaira.
És ez így van jól: merthogy nem vitás, a hagyományos karácsony a kereszténység fontos ünnepe, azt sem feledhetjük, hogy sok nem keresztény ember szintén megüli szerte a világon – a szeretet ünnepeként.

Egyházi alkalmak, fontos szálak 

Ünnepváró összeállításunkból nem maradhatnak el az egyházi alkalmak – a dunaújvárosi gyülekezetek karácsonyi menetrendjéről itt tájékozódhatnak a böngészők!

Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia (katt!) >>

Dunaújváros-Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközség (katt!) >>

Dunaújvárosi Református Egyházközség (katt!) >>

A DO is ünnepi üzemmódra vált

Ünnep idején ünnepi üzemmódra vált a DO is –  őszinte reményünk szerint pár napig ez lesz az utolsó frissített tartalom honlapunkon. Ügyeleti üzemmódban ténykedünk – és őszintén: nem tervezünk frissítéseket, vagyis csak halaszthatatlan és igen-igen fontos tartalmak esetén állunk munkába – karácsony első és második napján, vagyis 25-én, szerdán és 26-án, csütörtökön. A normál üzemmódra péntektől térünk vissza!

Addig viszont jöjjön az elmaradhatatlan, szelíd nógatásba csomagolt jó tanács: el a géptől, le a telefonnal, drága böngészők! Foglalkozzon mindenki a szeretteivel, játsszon és nevessen sokat, és legyen nagyon-nagyon boldog; áldott, békés, szép karácsonyt kíván a DO!

(Címlap- és nyitóképünk: Lorenzo Monaco – A születés; forrás: Wikimedia Commons)
 

A rovat további hírei: Mozaik

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)