Közeleg az ünnepek ünnepe – áldott karácsonyt kíván a DO

2019. december 24. (kedd) 11:44 - Öcaline

Ünnepi jókívánság és fontos szálak az egyházi alkalmakhoz, a narancs-szegfűszeg illatba vegyítve némi frissülési tudnivaló, és persze az elmaradhatatlan tanács: el a géptől, le a telefonnal – áldott, boldog, békés karácsonyt kívánunk minden böngészőnknek!

Fát díszítünk, ajándékot csomagolunk, boldogan üljük körbe az ünnepi asztalt, ahol a nagyszülők receptje alapján készített finomságok illatoznak. Gyertyát gyújtunk lámpafény helyett, és ki-ki hite szerint elballag az egyházi alkalmakra, hogy pompa ragyogjon a lelkében is. 

Az ünnepek ünnepe

Évszázados tradíciók mentén, a családi mintákat követve ünnepeljük a karácsonyt, és azt is mindenki jól tudja, hogy a jeles napok eredete az egyik legnagyobb keresztény ünnepig nyúlik vissza. Az egyházi "rangsorban" a második – a húsvét ünnepe utáni legjelentősebb –, de aligha véletlen, hogy az Úr születését Assisi Szent Ferenc az "ünnepek ünnepe" frázissal illette. A karácsonyt minden évben december 25-én ünneplik szerte a világon – Jézus születésére emlékezve. Fontos ugyanakkor, hogy már az első nikaiai zsinat is további tényezőket rendelt a Krisztus földi születésének emléknapjához; a karácsony a békesség és az öröm, a gyermekek és a család, de az otthon és s szülöföld ünnepe lett. E sokszólamúság máig meghatározza a karácsonyi ünnepkört – mindenütt.
Ünnepre készülünk, ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket is ebben az időszakban.
Évezredes történetet idézünk meg; Jézus születését az istállóban, a napkeleti bölcsek – vagy "háromkirályok" – fényes csillag vezette útját a jászolban születő Megváltóhoz, nem feledve, hogy már a bibliai történetben is ott munkál az ajándékozás gesztusa. Igaz, míg ma inkább a földi hívságokra fókuszálunk, eleink a szimbolikus tartalmakra koncentráltak: a közös élmény felemelő perceire, az együttlét örömére, a családok összetartozásának régi-szép rítusaira.
És ez így van jól: merthogy nem vitás, a hagyományos karácsony a kereszténység fontos ünnepe, azt sem feledhetjük, hogy sok nem keresztény ember szintén megüli szerte a világon – a szeretet ünnepeként.

Egyházi alkalmak, fontos szálak 

Ünnepváró összeállításunkból nem maradhatnak el az egyházi alkalmak – a dunaújvárosi gyülekezetek karácsonyi menetrendjéről itt tájékozódhatnak a böngészők!

Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia (katt!) >>

Dunaújváros-Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközség (katt!) >>

Dunaújvárosi Református Egyházközség (katt!) >>

A DO is ünnepi üzemmódra vált

Ünnep idején ünnepi üzemmódra vált a DO is –  őszinte reményünk szerint pár napig ez lesz az utolsó frissített tartalom honlapunkon. Ügyeleti üzemmódban ténykedünk – és őszintén: nem tervezünk frissítéseket, vagyis csak halaszthatatlan és igen-igen fontos tartalmak esetén állunk munkába – karácsony első és második napján, vagyis 25-én, szerdán és 26-án, csütörtökön. A normál üzemmódra péntektől térünk vissza!

Addig viszont jöjjön az elmaradhatatlan, szelíd nógatásba csomagolt jó tanács: el a géptől, le a telefonnal, drága böngészők! Foglalkozzon mindenki a szeretteivel, játsszon és nevessen sokat, és legyen nagyon-nagyon boldog; áldott, békés, szép karácsonyt kíván a DO!

(Címlap- és nyitóképünk: Lorenzo Monaco – A születés; forrás: Wikimedia Commons)
 

A rovat további hírei: Mozaik

A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához

A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz, az emberek életmódjához egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amelynek kutatásában Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is részt vett.

A légörvény kegyelméből ma jó időnk lesz

A légörvény kegyelméből ma jó időnk lesz

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Csapadékmentes, derült, de hűvös nap vár ránk. A 20 fokot sem csípi a higanyszál (tudom, már nem higany).

Na, ez végre jól esett... de ma már napsütés lesz!

Na, ez végre jól esett... de ma már napsütés lesz!

2020. szeptember 26. (szombat)

Elvonul felőlünk a csapadékzóna a brutális felhőszakadással, ma már szakadozó felhőket, derült időt ígérnek. Lehet lomtalanítani a Rómain, vagy éppen futni az autistákkal a belvárosban.

Városi kutyatartási etikett 4. – ingoványos terepen

Városi kutyatartási etikett 4. – ingoványos terepen

2020. szeptember 25. (péntek)

Az előző cikkekben tényeken alapuló, biztos dolgokat osztottam meg veletek a városi kutyatartási etikettel, pontosabban a póráz nélküli foglalkozásokkal kapcsolatban. Most egy kicsit ingoványosabb, jobbára ugyanakkor tapasztalati tényeken alapuló tudásról írok. 

Lassan befejezhetjük az esőtáncot – érkezik a csapadékzóna!

Lassan befejezhetjük az esőtáncot – érkezik a csapadékzóna!

2020. szeptember 25. (péntek)

Heves esőzés, viharos szél, de még akár jég is lehet – a középső országrészt várhatóan kora este éri el.

Esőemberek: fuss velük, fuss értük – negyedszerre is!

Esőemberek: fuss velük, fuss értük – negyedszerre is!

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Idén immár negyedszerre szervezi meg jótékony célú közösségi akcióját a Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület: a "Fuss velünk, fuss értünk!" programjára a Dózsa Mozicentrum előtti téren várják a résztvevőket szombaton.

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Fátyolfelhő és napsütés, kellemes meleg. Holnaptól becsúnyul, állítólag.