Közeleg az ünnepek ünnepe – áldott karácsonyt kíván a DO

2019. december 24. (kedd) 11:44 - Öcaline

Ünnepi jókívánság és fontos szálak az egyházi alkalmakhoz, a narancs-szegfűszeg illatba vegyítve némi frissülési tudnivaló, és persze az elmaradhatatlan tanács: el a géptől, le a telefonnal – áldott, boldog, békés karácsonyt kívánunk minden böngészőnknek!

Fát díszítünk, ajándékot csomagolunk, boldogan üljük körbe az ünnepi asztalt, ahol a nagyszülők receptje alapján készített finomságok illatoznak. Gyertyát gyújtunk lámpafény helyett, és ki-ki hite szerint elballag az egyházi alkalmakra, hogy pompa ragyogjon a lelkében is. 

Az ünnepek ünnepe

Évszázados tradíciók mentén, a családi mintákat követve ünnepeljük a karácsonyt, és azt is mindenki jól tudja, hogy a jeles napok eredete az egyik legnagyobb keresztény ünnepig nyúlik vissza. Az egyházi "rangsorban" a második – a húsvét ünnepe utáni legjelentősebb –, de aligha véletlen, hogy az Úr születését Assisi Szent Ferenc az "ünnepek ünnepe" frázissal illette. A karácsonyt minden évben december 25-én ünneplik szerte a világon – Jézus születésére emlékezve. Fontos ugyanakkor, hogy már az első nikaiai zsinat is további tényezőket rendelt a Krisztus földi születésének emléknapjához; a karácsony a békesség és az öröm, a gyermekek és a család, de az otthon és s szülöföld ünnepe lett. E sokszólamúság máig meghatározza a karácsonyi ünnepkört – mindenütt.
Ünnepre készülünk, ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket is ebben az időszakban.
Évezredes történetet idézünk meg; Jézus születését az istállóban, a napkeleti bölcsek – vagy "háromkirályok" – fényes csillag vezette útját a jászolban születő Megváltóhoz, nem feledve, hogy már a bibliai történetben is ott munkál az ajándékozás gesztusa. Igaz, míg ma inkább a földi hívságokra fókuszálunk, eleink a szimbolikus tartalmakra koncentráltak: a közös élmény felemelő perceire, az együttlét örömére, a családok összetartozásának régi-szép rítusaira.
És ez így van jól: merthogy nem vitás, a hagyományos karácsony a kereszténység fontos ünnepe, azt sem feledhetjük, hogy sok nem keresztény ember szintén megüli szerte a világon – a szeretet ünnepeként.

Egyházi alkalmak, fontos szálak 

Ünnepváró összeállításunkból nem maradhatnak el az egyházi alkalmak – a dunaújvárosi gyülekezetek karácsonyi menetrendjéről itt tájékozódhatnak a böngészők!

Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia (katt!) >>

Dunaújváros-Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközség (katt!) >>

Dunaújvárosi Református Egyházközség (katt!) >>

A DO is ünnepi üzemmódra vált

Ünnep idején ünnepi üzemmódra vált a DO is –  őszinte reményünk szerint pár napig ez lesz az utolsó frissített tartalom honlapunkon. Ügyeleti üzemmódban ténykedünk – és őszintén: nem tervezünk frissítéseket, vagyis csak halaszthatatlan és igen-igen fontos tartalmak esetén állunk munkába – karácsony első és második napján, vagyis 25-én, szerdán és 26-án, csütörtökön. A normál üzemmódra péntektől térünk vissza!

Addig viszont jöjjön az elmaradhatatlan, szelíd nógatásba csomagolt jó tanács: el a géptől, le a telefonnal, drága böngészők! Foglalkozzon mindenki a szeretteivel, játsszon és nevessen sokat, és legyen nagyon-nagyon boldog; áldott, békés, szép karácsonyt kíván a DO!

(Címlap- és nyitóképünk: Lorenzo Monaco – A születés; forrás: Wikimedia Commons)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Időjárás: borult, párás, szeles napok jönnek

Időjárás: borult, párás, szeles napok jönnek

2020. január 27. (hétfő)

Nem a szebbik arcát mutatja a tél, továbbra is kitart a ködös, borult idő a DO meteorológiai szakértőjének friss prognózisa szerint. Előbb csapadékos, aztán szeles időszakra készülhetünk, a hét közepén lehet némi napsütés, de a hét végére úja beborul.

DVG: két ingatlant pályáztatnak

DVG: két ingatlant pályáztatnak

2020. január 24. (péntek)

A Juharos Étterem és a Fabó Éva Sportuszoda Büfé hasznosítására ír ki nyílt pályázatot a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. Két felhívás a hajtás után – betűhíven!

Időjárás: lassan, de biztosan változik

Időjárás: lassan, de biztosan változik

2020. január 20. (hétfő)

Megszűnnek naptalan napok, a hidegpárnás időszak már a hét elején véget és a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepétől napos, egyre melegebb időnk lesz – nagyon csípős reggelekkel!

Időjárás: lassan, de biztosan változik

Időjárás: lassan, de biztosan változik

2020. január 20. (hétfő)

Megszűnnek naptalan napok, a hidegpárnás időszak már a hét elején véget és a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepétől napos, egyre melegebb időnk lesz – nagyon csípős reggelekkel!

Konyhatündér Klub: főzzünk, süssünk finomat – együtt!

Konyhatündér Klub: főzzünk, süssünk finomat – együtt!

2020. január 17. (péntek)

Közös főzőcskézésre biztatjuk olvasóinkat – a DO és a Dunaújváros hetilap új gasztronómiai rovatába várjuk az Ön receptjeit is! Ráadásul van egy még merészebb tervünk – a legjobb receptek küldőit nemcsak bemutatjuk, hanem élesben is teszteljük a finomságokat!

Hankook: abroncsokkal az alapítványokért

Hankook: abroncsokkal az alapítványokért

2020. január 14. (kedd)

Több millió forinttal támogatott beteg vagy hátrányos helyzetben lévő gyermekeket segítő alapítványokat a Hankook Tire Magyarország Kft. a tavaly első alkalommal meghirdetett jótékonysági akciójának lezárultával. Abroncsok és civilek – példás kezdeményezés a hajtás után!

Panelvilág, panelszerelem a Heti Naplóban

Panelvilág, panelszerelem a Heti Naplóban

2020. január 13. (hétfő)

60 éve vehették birtokba a lakók az első házakat – naná, hogy szeretett városunk volt az első helyszíne a lakhatási válság új típusú megoldásának. Az ATV Heti Napló című vasárnapi műsora terjedelmes riportban számolt be a jubileumról – és persze megtalálták Éva nénit is!