Lánglovagok: hogyan NE szilveszterezzünk a tűzoltókkal!?

Öcaline - 2019. december 30. 16:39

Izgalmas és tanulságos tipptárral rukkolt ki a szilveszteri tűzesetek elkerülése érdekében a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószolgálata. Érdemes elolvasni, de pláne megfogadni a tanácsokat!

Az összeállítás hátterében egy szomorú tény áll: szilveszter éjjel országos átlagban ötven tűzeset keletkezik tűzijátékok miatt. Jellemzően csak kisebb tüzek alakulnak ki, mégis minden évben előfordulnak többmilliós kárral járó esetek. Az összegzés szerint leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki – de sajnos nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy egy szoba ablakán bejutva okoz tüzet.

Itt a nyerő 21 – pontosan ennyi tanáccsal szolgálnak ugyanis a lánglovagok annak érdekében, hogy ne kelljen a tűzoltókkal szilvesztereznünk!

1. Ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból. Ezek nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Egy silány minőségű illegális tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megspórolnánk vele.
2. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni a hatszázhatvannégy árusítóhely valamelyikén. Ezeket a rendőrök és a tűzoltók is folyamatosan ellenőrzik. Itt szakképzett árusoktól vásárolhatunk minőségi tűzijátékokat.
3. Petárdát sehol se keressünk, ezeket árusítani és használni is tilos!
4. A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegyük a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény, vagy sugárzó hő.
5. Ne felejtsük az autóban a tűzijátékokat!
6. Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, hogy a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
7. Ne tegyük olyan helyre, ahol a gyerekek, vagy a házi kedvencek hozzáférnek!
8. Ne tegyük olyan helyre sem, ahol nedvességet, párát kapnak! Ha valamelyik mégis nedves lett, miután megszáradt se használjuk fel, mert jó eséllyel hibásan fog működni.
9. Ne tároljuk a tűzijátékokat együtt más tűzveszélyes anyaggal: benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel!
10. A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad! A tűzijátékok akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat ezen a megfelelő működésen és balesetet, vagy tüzet okoz.
11. Minden tűzijátéknak van egy használati utasítása. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Olvassuk el ezt és tartsuk be a védőtávot!
12. Teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó – ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre!
13. A legjobban akkor járunk el, ha úgy tesszük le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
14. Erős szélben ne használjuk fel őket!
15. Ne tűzijátékozzunk, ha fogyasztottunk alkoholt!
16. A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
17. Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett!
18. A telepeket sík talajra helyezzük!
19. Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobjuk azonnal kukába! Minden évben kigyullad néhány kuka, a mellette parkoló autó, vagy ház azért, mert még forrón dobják ezeket kukába.
20. Társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsunk el semmilyen tűzijátékot! Menjünk le az utcára és a házaktól távolabb működtessük őket.
21. Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről! Figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket.

Végül egy bónusz tanács a tipptár után: ha minden elővigyázatosság ellenére tűz keletkezik, próbálják a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani, illetve mihamarabb tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot! Eseménymentes szilvesztert kívánnak a lánglovagok!

 (Forrás: FM Katasztrófavédelmi Igazgatóság; a kép illusztráció)

 

A rovat további hírei: Sziréna

Monty Python a szerelőműhelyben

Monty Python a szerelőműhelyben

2022. júl. 01.

Kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége a vád, amióta olvastam a sztorit, azon agyalok, hogy na, vannak persze zseniális trükkök, de ezt mégis hogyan? Mit hitt, nem veszik észre?

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

2022. jún. 30.

Magát a mobilszolgáltató ügyintézőjének kiadva ejtett tévedésbe 17 személyt egy férfi és egy nő – vádat emeltek ellenük. 6 milliós tényleges kárt okoztak, derül ki az ügyészségi summázatból.

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

2022. jún. 29.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a férfi eltűnése miatt – itt a felhívás, és a szokásos szelíd nógatás: már egy megosztás is közelebb vihet Győr Balázshoz.

 

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

2022. jún. 28.

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki Fejér és Pest megye több településén árult drogot. 

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

2022. jún. 27.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 18 éves pusztaszabolcsi lány eltűnése miatt. Jelentkezzen, ha látta – és egy megosztás is segíthet!

Súlyos baleset az M6-os sztrádán

Súlyos baleset az M6-os sztrádán

2022. jún. 26.

Két személyautó ütközött össze Rácalmásnál szombaton késő délután – személyi sérülés is történt, sokáig egy sávon haladt az autópálya forgalma a Pécs felé tartó oldalon.

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

2022. jún. 24.

Közös közleményt adott ki a  Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  – egyelőre négy napon át, hétfőtől csütörtökig él a riasztás. DO-tipp: F O L Y A D É K B E V I T E L!!!