Lánglovagok: hogyan NE szilveszterezzünk a tűzoltókkal!?

2019. december 30. (hétfő) 16:39 - Öcaline

Izgalmas és tanulságos tipptárral rukkolt ki a szilveszteri tűzesetek elkerülése érdekében a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószolgálata. Érdemes elolvasni, de pláne megfogadni a tanácsokat!

Az összeállítás hátterében egy szomorú tény áll: szilveszter éjjel országos átlagban ötven tűzeset keletkezik tűzijátékok miatt. Jellemzően csak kisebb tüzek alakulnak ki, mégis minden évben előfordulnak többmilliós kárral járó esetek. Az összegzés szerint leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki – de sajnos nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy egy szoba ablakán bejutva okoz tüzet.

Itt a nyerő 21 – pontosan ennyi tanáccsal szolgálnak ugyanis a lánglovagok annak érdekében, hogy ne kelljen a tűzoltókkal szilvesztereznünk!

1. Ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból. Ezek nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Egy silány minőségű illegális tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megspórolnánk vele.
2. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni a hatszázhatvannégy árusítóhely valamelyikén. Ezeket a rendőrök és a tűzoltók is folyamatosan ellenőrzik. Itt szakképzett árusoktól vásárolhatunk minőségi tűzijátékokat.
3. Petárdát sehol se keressünk, ezeket árusítani és használni is tilos!
4. A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegyük a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény, vagy sugárzó hő.
5. Ne felejtsük az autóban a tűzijátékokat!
6. Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, hogy a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
7. Ne tegyük olyan helyre, ahol a gyerekek, vagy a házi kedvencek hozzáférnek!
8. Ne tegyük olyan helyre sem, ahol nedvességet, párát kapnak! Ha valamelyik mégis nedves lett, miután megszáradt se használjuk fel, mert jó eséllyel hibásan fog működni.
9. Ne tároljuk a tűzijátékokat együtt más tűzveszélyes anyaggal: benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel!
10. A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad! A tűzijátékok akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat ezen a megfelelő működésen és balesetet, vagy tüzet okoz.
11. Minden tűzijátéknak van egy használati utasítása. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Olvassuk el ezt és tartsuk be a védőtávot!
12. Teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó – ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre!
13. A legjobban akkor járunk el, ha úgy tesszük le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
14. Erős szélben ne használjuk fel őket!
15. Ne tűzijátékozzunk, ha fogyasztottunk alkoholt!
16. A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
17. Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett!
18. A telepeket sík talajra helyezzük!
19. Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobjuk azonnal kukába! Minden évben kigyullad néhány kuka, a mellette parkoló autó, vagy ház azért, mert még forrón dobják ezeket kukába.
20. Társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsunk el semmilyen tűzijátékot! Menjünk le az utcára és a házaktól távolabb működtessük őket.
21. Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről! Figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket.

Végül egy bónusz tanács a tipptár után: ha minden elővigyázatosság ellenére tűz keletkezik, próbálják a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani, illetve mihamarabb tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot! Eseménymentes szilvesztert kívánnak a lánglovagok!

 (Forrás: FM Katasztrófavédelmi Igazgatóság; a kép illusztráció)

 

A rovat további hírei: Sziréna

Rendőrség: eltűnés miatt keresik Dorinát

Rendőrség: eltűnés miatt keresik Dorinát

2020. április 04. (szombat)

Körözési eljárást kezdett a dunaújvárosi rendőrség a képen látható Kerpács Dorina eltűnése miatt: a 16 éves perkátai lány csütörtök óta nem ad életjelet magáról. Ha láttad, tudsz róla, jelentkezz!

Tűzoltók segítettek a felborult kocsin Kulcson

Tűzoltók segítettek a felborult kocsin Kulcson

2020. április 03. (péntek)

Dunaújvárosi tűzoltók avatkoztak be annál a balesetnél, amely során felborult egy autó Kulcson: a keddi esemény nyomán egy családi ház kerítése is megrongálódott, értesült a DO.

Baleset szemtanúit keresi a rendőrség

Baleset szemtanúit keresi a rendőrség

2020. április 01. (szerda)

Egy közúti közlekedési baleset részesének és szemtanúinak felkutatásában kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök.

Laptopot lopott!

Laptopot lopott!

2020. március 31. (kedd)

Folyamatban lévő bűnügyben történt előállítás és közúti közlekedési baleset miatt intézkedtek tegnap a dunaújvárosi rendőrök.

Nyitás előtt járt az üzletben

Nyitás előtt járt az üzletben

2020. március 29. (vasárnap)

A lopás elkövetőjét a dunaújvárosi rendőrök alig fél nap alatt fogták el otthonában.

Árokba hajtott egy autó a 6-os főúton

Árokba hajtott egy autó a 6-os főúton

2020. március 26. (csütörtök)

Rácalmás közelében történt balesethez riasztották kora délután a tűzoltókat.

Rendőrség: egy elfogás, egy segítség

Rendőrség: egy elfogás, egy segítség

2020. március 25. (szerda)

Elzárás letöltésének elmulasztása miatt csíptek el a rendőrök egy kisapostagi férfit a városban tegnap, és egy segítségnyújtás is akadt a merítésben. Hírcsokor.