Lánglovagok: hogyan NE szilveszterezzünk a tűzoltókkal!?

Öcaline - 2019. december 30. 16:39

Izgalmas és tanulságos tipptárral rukkolt ki a szilveszteri tűzesetek elkerülése érdekében a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószolgálata. Érdemes elolvasni, de pláne megfogadni a tanácsokat!

Az összeállítás hátterében egy szomorú tény áll: szilveszter éjjel országos átlagban ötven tűzeset keletkezik tűzijátékok miatt. Jellemzően csak kisebb tüzek alakulnak ki, mégis minden évben előfordulnak többmilliós kárral járó esetek. Az összegzés szerint leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki – de sajnos nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy egy szoba ablakán bejutva okoz tüzet.

Itt a nyerő 21 – pontosan ennyi tanáccsal szolgálnak ugyanis a lánglovagok annak érdekében, hogy ne kelljen a tűzoltókkal szilvesztereznünk!

1. Ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból. Ezek nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Egy silány minőségű illegális tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megspórolnánk vele.
2. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni a hatszázhatvannégy árusítóhely valamelyikén. Ezeket a rendőrök és a tűzoltók is folyamatosan ellenőrzik. Itt szakképzett árusoktól vásárolhatunk minőségi tűzijátékokat.
3. Petárdát sehol se keressünk, ezeket árusítani és használni is tilos!
4. A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegyük a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény, vagy sugárzó hő.
5. Ne felejtsük az autóban a tűzijátékokat!
6. Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, hogy a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
7. Ne tegyük olyan helyre, ahol a gyerekek, vagy a házi kedvencek hozzáférnek!
8. Ne tegyük olyan helyre sem, ahol nedvességet, párát kapnak! Ha valamelyik mégis nedves lett, miután megszáradt se használjuk fel, mert jó eséllyel hibásan fog működni.
9. Ne tároljuk a tűzijátékokat együtt más tűzveszélyes anyaggal: benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel!
10. A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad! A tűzijátékok akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat ezen a megfelelő működésen és balesetet, vagy tüzet okoz.
11. Minden tűzijátéknak van egy használati utasítása. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Olvassuk el ezt és tartsuk be a védőtávot!
12. Teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó – ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre!
13. A legjobban akkor járunk el, ha úgy tesszük le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
14. Erős szélben ne használjuk fel őket!
15. Ne tűzijátékozzunk, ha fogyasztottunk alkoholt!
16. A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
17. Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett!
18. A telepeket sík talajra helyezzük!
19. Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobjuk azonnal kukába! Minden évben kigyullad néhány kuka, a mellette parkoló autó, vagy ház azért, mert még forrón dobják ezeket kukába.
20. Társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsunk el semmilyen tűzijátékot! Menjünk le az utcára és a házaktól távolabb működtessük őket.
21. Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről! Figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket.

Végül egy bónusz tanács a tipptár után: ha minden elővigyázatosság ellenére tűz keletkezik, próbálják a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani, illetve mihamarabb tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot! Eseménymentes szilvesztert kívánnak a lánglovagok!

 (Forrás: FM Katasztrófavédelmi Igazgatóság; a kép illusztráció)

 

A rovat további hírei: Sziréna

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

2022. nov. 30.

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma. Döbbenetes adatok mellett az ünnepi időszak tényezőire fókuszáló tűzmegelőzési tipptárral is szolgál a megyei katasztrófavédelem.

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

2022. nov. 29.

Halálos kimenetelű baleset történt ma kor reggel Szabadegyháza térségében – egy 72 éves asszony vesztette életét, értesült a DO.

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

2022. nov. 28.

A város határában, a Papírgyári úti kihajtó után ütközött egy motorkerékpár és egy teherautó – személyi sérülés is történt, de már feloldották az útzárat. (FRISSÍTVE!)

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

2022. nov. 26.

Egy napon belül kétszer bukott be a vezetői engedéllyel nem rendelkező sofőr – a második után már úgy kezdtek eljárást vele szemben, hogy őrizetbe is vették a rendőrök, értesült a DO. (Agyátültetésről sajnos nem kaptunk jelentést.)

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

2022. nov. 24.

Súlyos testi sértés miatt emeltek vádat az ittasan őrjöngő dunaújvárosi férfi ellen – súlyosbító körülmény, hogy áldozata saját 9 éves kisgyermeke volt. Nagyon durva történet, nagyon szomorú eset.

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

2022. nov. 23.

A 14 éves fiatal múlt kedden tűnt el Mezőfalváról, a kiskorút a rendőrök jelenleg is keresik. Eddig eredménytelenül: jelentkezzen, ha bármit tud róla – már egy megosztás is segíthet!

Kiskorút rabolt ki a vonaton – vádemelés a vége

Kiskorút rabolt ki a vonaton – vádemelés a vége

2022. nov. 22.

Újév napjára időzítette a bűncselekményt egy férfi, előbb veréssel fenyegetett, majd kirabolt egy 15 éves kamaszt. Most emeltek vádat ellene, és többszörös visszaesőként komoly büntetésre számíthat, értesült a DO.