Péntek is, 13 is, Luca napja is – mi jöhet még?

Öcaline - 2019. december 13. 7:16

Bár egy keresztény szent, fényhozó Szent Lúcia ünnepnapjáról beszélünk , ha péntekre esik, akkor nem kérdés, ritka veszélyes a Luca nap. Idén ez a ritka együttállás következik! A legjobb, ha nem csinálunk semmit – a néphagyományban a búzahajtatás meg a szék mellett dologtiltás is szerepel a varázslatos nap előírásai között!

Az egyik legtöbb népszokás Luca napjához kötődik a magyar néphagyományban, és ahhoz képest, hogy a jeles napot egy keresztény szentről nevezték el, meglehetősen sűrű szövésű lett a babonaságok fátyola. Ha pedig a jeles nap, december 13. pont péntekre esik, akkor nyugodtan állíthatjuk, hogy duplán veszedelmes nap köszönt ránk fényhozó Szent Lúcia napján. 
Ünnepnapja az évkör legsötétebb időszakára esik – ám ahol a fény van, ott az árnyék is megjelenik: az ősi hiedelemvilágban egy ártó, gonosz, vajákos-boszorkányos nőalak, Luca asszony is feltűnik a jeles nap legendáriumában. Ez  a kettősség a néphagyományban is fellelhető: a Luca napjához köthető a búzaültetés fénycsaló termékenységvarázslata okán a szenthez, Luca széke már egyértelműen a sötét oldalhoz köt. A szó szerint közmondásosan lassan, naponta egy-egy művelettel készülő alkotmány készítője a székre ülve megláthatta, hogy a gyülekezet tagjai közül kik a boszorkányok.

Vigyázat, Luca napja idén péntekre esik! De mivel egyúttal dologtiltó nap is a néphagyományban, van megoldás: ha nem csinálunk semmit! :D

(Fényhozó fotó: napocska.hu)

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: ünnepelt a Tökmag Bazár

DSTV: ünnepelt a Tökmag Bazár

2022. dec. 03.

Egyéves születésnapról tudósít a DSTV összeállítása. Az MMK-ban zászlót bontott Tökmag Bazár kifejezetten a kisgyermekes családok számára életre hívott kezdeményezése folyamatos fejlődött –népszerűségét az árusok és látogatók folyamatosan növekvő száma is igazolja. Hangkép.
 

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

2022. dec. 01.

2021 óta töretlen népszerűségnek örvend a szauna-szeánsz Dunaújvárosban,mától régi-új helyszínen, a Dunaújvárosi Kempingben, a megszokott formában érhető el a közkedvelt szolgáltatás. 

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

2022. dec. 01.

Önkifejezés, szabadság, boldogság – ezek lesznek a fő témái annak az online bemutatónak, amelyet a Mezőföld Népfőiskolai Társaság együttműködésével szerveznek jövő csütörtökön. Idejében szólok, érdemes már most regisztrálni!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)