Rendőrség: tipptár az unokázós csalások ellen!

Öcaline - 2019. december 18. 14:26

A szépkorúak biztonságára hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság friss összeállítása – az unokázós csalások elleni összegzés deklarált célja, hogy egyetlen nagyi s dőljön be a kifosztásukra szakosodott bűnözőknek.

Aktuális témával kapcsolatban rukkolt ki érdekes összegzéssel a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata: a szépkorúak védelmében készült summázat témája a trükkös elkövetők népszerű módszere, az úgynevezett unokázós csalás, amelynek fő jellemzője, hogy a csalók az idős emberektől az unoka, vagy más hozzátartozó nevében csalnak ki pénzt.

A képlet ismerős sablont követ: a szépkorú áldozatot telefonon felhívják, majd az alábbi színlelt indokok valamelyikével kérnek pénzt:
– az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt azonnal pénzre van szüksége
– az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni
–  sürgős életmentő műtétet kell végrehajtani az unokán, vagy más hozzátartozón.
A fent vázolt ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős áldozatot arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefonhívás után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barátja, ismerőse a bajba jutott hozzátartozónak – és már viszi is a zsákmányt.

A sajtószolgálat összegzése nyomán a rendőrség kéri, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat:

Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valóságtartalmát!
Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
Bűncselekmény gyanúja esetén haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélykérő számon!

Figyelem, nagyon fontos! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek – ennek nyomán a sértett bizalmának elnyeréséért olyan információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak!

(Illusztráció: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)