Dunaújváros Hetilap

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

2019. december 12. (csütörtök) 10:06 - Öcaline

A DVG szakemberei újabb három példányt vágtak ki a Vasmű úti platánsorról – az önkormányzat közleménye szerint az választások előtt végzett rekonstrukció négy-hat évvel rövidítette az állomány élettartamát.

A Vasmű úti platánok valóságos politikai ütközőzónává váltak az elmúlt hetekben, de a témába vágó legutolsó összegzés szakértői vizsgálatai azt igazolják, hogy legkésőbb a bevezetőben jelzett határidőig mindenképpen ki kellett volna vágni őket. Az viszont igaz, hogy a fák szakértői, műszeres vizsgálatára a rekonstrukció időszakában nem került sor.
A mostani vizsgálat során a fák állapotát úgynevezett húzásos gyökérvizsgálattal nézték meg, azt imitálva, hogy mekkora szélterhelést bírnának ki. Így rögtön mérhető, amit a szem nem lát: hogy milyen állapotban van a fák gyökérzete. A szakértői verdikt elszomorító eredményt hozott: sajnos a fák lombkoronáinak visszavágása, csonkolása nem megoldás a problémára. Az önkormányzati összegzés újból nyomatékosítja: ránézésre a hetekkel ezelőtt kidőlt fa is egészségesnek látszott. A közművek a fák elsődleges gyökereit rongálták, a később odaépített mellvéd pedig a másodlagos gyökereket. 

A szomorú tények: összesen 61 példánynak van, lenne helye a Vasmű úton, ám ezek közül 11 már most üres! 

Sajnos bőven akadnak olyanok is, amelyeknek állapota már ránézésre is rossz, ezeket rég ki kellett volna vágni. Jól látható tehát, hogy a fák lassan, de biztosan pusztulnak. A szakértői vizsgálatot végző cég a pótlásra olyan fajokat ajánlott, amelyek gyökérzete nem szerteágazó, a platánoknál jobban bírják a városi létet, gyorsan növekednek, őshonosak, és alkalmasak fasornak.

A tervek szerint ezek közül szakértők és városvédők bevonásával két darabot választ ki az önkormányzat – a végleges fajról pedig a lakosság dönthet majd!

(Archív képünk illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Hankook: új elnök az európai központ élén

Hankook: új elnök az európai központ élén

2020. január 21. (kedd)

Új irányhoz új vezető: Lee Sang Hoon lett a a Hankook Tire Europe új operatív igazgatója és elnöke, áll a cégcsoporttól honlapunkhoz eljuttatott közleményben. Pályakép és stratégiai célok a hajtás után!

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

2020. január 21. (kedd)

Izgalmas közéleti témák sora, így a munka törvénykönyvével összefüggő politikusi álláspont vagy a napirenden lévő jegyzőváltás is szerepel a DS Híradó kínálatában. - de a városunkban rendezett lábtoll-labda viadalról is láthatnak riportot. Hangképes összegzés máris itt!

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd)

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.

Dunaújváros érdekei az első helyen

Dunaújváros érdekei az első helyen

2020. január 17. (péntek)

Közös fotó nélkül zárult Molnár Tibor, Fidesz-támogatta független képviselőjelölt és Pintér Tamás polgármester tárgyalása. Dunaújváros első embere a várost illető forrásokat kérte számon a képviselőjelöltön.

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

2020. január 17. (péntek)

Több más aktuális téma mellett a Dunaújvárosiak Dala és Dunaújváros Kenyere is friss tételként szerepel a DSTV Híradójának csütörtöki adásában. Helyi ízek, mutatom máris!

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

2020. január 17. (péntek)

Több épületet is érint az az üzemszünet, amely az úgynevezett KAF vízvezetéken végzendő munkálatok miatt  tart ma reggeltől várhatóan délig a a Béke városrészben. Lista a hajtás után.

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

2020. január 16. (csütörtök)

Beszámoló a Dunaújváros kenyere akció friss átadási ünnepségéről, MMK-s kiállítás, évértékelő összegzés a Tornacsarnokból - újra aktuális tartalmakkal jelentkezik a DS Híradó. Mutatom a tegnap esti adást!