Dunaújváros Hetilap

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

2019. december 12. (csütörtök) 10:06 - Öcaline

A DVG szakemberei újabb három példányt vágtak ki a Vasmű úti platánsorról – az önkormányzat közleménye szerint az választások előtt végzett rekonstrukció négy-hat évvel rövidítette az állomány élettartamát.

A Vasmű úti platánok valóságos politikai ütközőzónává váltak az elmúlt hetekben, de a témába vágó legutolsó összegzés szakértői vizsgálatai azt igazolják, hogy legkésőbb a bevezetőben jelzett határidőig mindenképpen ki kellett volna vágni őket. Az viszont igaz, hogy a fák szakértői, műszeres vizsgálatára a rekonstrukció időszakában nem került sor.
A mostani vizsgálat során a fák állapotát úgynevezett húzásos gyökérvizsgálattal nézték meg, azt imitálva, hogy mekkora szélterhelést bírnának ki. Így rögtön mérhető, amit a szem nem lát: hogy milyen állapotban van a fák gyökérzete. A szakértői verdikt elszomorító eredményt hozott: sajnos a fák lombkoronáinak visszavágása, csonkolása nem megoldás a problémára. Az önkormányzati összegzés újból nyomatékosítja: ránézésre a hetekkel ezelőtt kidőlt fa is egészségesnek látszott. A közművek a fák elsődleges gyökereit rongálták, a később odaépített mellvéd pedig a másodlagos gyökereket. 

A szomorú tények: összesen 61 példánynak van, lenne helye a Vasmű úton, ám ezek közül 11 már most üres! 

Sajnos bőven akadnak olyanok is, amelyeknek állapota már ránézésre is rossz, ezeket rég ki kellett volna vágni. Jól látható tehát, hogy a fák lassan, de biztosan pusztulnak. A szakértői vizsgálatot végző cég a pótlásra olyan fajokat ajánlott, amelyek gyökérzete nem szerteágazó, a platánoknál jobban bírják a városi létet, gyorsan növekednek, őshonosak, és alkalmasak fasornak.

A tervek szerint ezek közül szakértők és városvédők bevonásával két darabot választ ki az önkormányzat – a végleges fajról pedig a lakosság dönthet majd!

(Archív képünk illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: ünnepre hangolva mindennapi kenyerünkről

DSTV: ünnepre hangolva mindennapi kenyerünkről

2020. augusztus 11. (kedd)

Augusztus 20-ához közeledve évre év felmerülő kérdések; milyen lett a búzatermés és milyen lesz az új kenyér. A DSTV riportjában avatott szakértő válaszol. 

Mesterképzést, vizsgáztatást is szervez a kamara

Mesterképzést, vizsgáztatást is szervez a kamara

2020. augusztus 10. (hétfő)

Újra mesterképzést és vizsgáztatást szervez a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK); a meghatározott keretszámmal, támogatott formában futó kurzusra már csak szombatig lehet jelentkezni. A feltételeket és a jelentkezés módját összegezzük az alábbiakban.

Nagyboldogasszonytól Szent István királyig a katolikus közösségben

Nagyboldogasszonytól Szent István királyig a katolikus közösségben

2020. augusztus 10. (hétfő)

Változik a miserend és urnatemető látogathatóság a következő napokban – a közelgő ünnepekre tekintettel több alkalommal várja a híveket a katolikus közösség. Az ünnepi alkalmak miatt módosul a főtemplomi urnatemető látogatási rendje is.

Tisztulnak a város parkolói, legutóbb az Intercisa Múzeum mögötti terület következett

Tisztulnak a város parkolói, legutóbb az Intercisa Múzeum mögötti terület következett

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Folyamatosan halad a városi parkolók év elején megkezdett takarítása. A múlt héten az Intercisa Múzeum mögötti területet tisztították a DVG Zrt. szakemberei.

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!