Dunaújváros Hetilap

"A jó lelkek csillagként élnek tovább"

2020. január 30. (csütörtök) 19:29 - Öcaline

Dunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Baky Ágnes: városunk díszpolgára életének 81. évében, január 28-án távozott az élők sorából. 

Baky Ágnes (1939-2020) elhivatott oktató-nevelő munkát végzett egész életében. Édesanyja és testvére is pedagógusként dolgozott Dunaújvárosban. 
Mindenki "Ági nénije" a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karának matematika-ábrázoló geometria szakán szerzett diplomát 1962-ben. Egyetemi tanulmányainak befejezésétől 2006 nyaráig tanított a Széchenyi István Gimnáziumban, illetve annak jogelődjeiben. 1965-ben az akkor induló matematika-fizika tagozatos osztály osztályfőnöke lett. Feladatát nagy ambícióval, rendkívüli lelkesedéssel végezte. Szerette, tisztelte tanítványait, velük szemben igényes, következetes volt. Nyugdíjba vonulásáig – az utolsó néhány évtől eltekintve – folyamatosan osztályfőnök volt, saját idejét nem kímélve foglalkozott osztálya tanulóival, egyéni gondjaikkal.
A város sok-sok intézményénél, gazdálkodó egységénél dolgoznak azok a mérnökök, közgazdászok, tanárok, akikkel annak idején ő szerettette meg a matematikát, és mutatta meg sokuknak, milyen szép is ez a tudományág. Egykori növendékei közül sokuk pedagógiai pályaválasztásában Ági néni iránymutatása játszott szerepet. Nagy része volt a matematika szakosított tantervű osztályok szervezésében, kialakításában, majd az eredmények növelésében. Hosszú ideig vezette a matematika munkaközösséget. Igazi szakmai műhelyt hozott létre. 
Kollégái elismerték szakmai tudását, példaképként és mérceként tekintettek rá. Szerették jókedvű, kiegyensúlyozott egyéniségét, humorát. 

Díjak, kitüntetések

1972 – Beke Manó Emlékdíj (Bolyai János Matematika Társulat)
1996 – Dunaújváros Érdemes Pedagógusa Díj
2012 – Dunaújváros Díszpolgára

Az nem lehet kérdés, hogy Baky Ágnes halálával egy legenda távozott a Münnich/Széchenyi gimnázium kötelékéből – az alábbiakban volt tanítványai, növendékei Ági nénihez fűződő emlékeiből tallózunk. Tudva és hirdetve, hogy mindenki addig él, amíg az emléke él...

Úr Ferencné: Búcsúzom Ági nénitől, volt osztályfőnökünktől. Nyugodjon békében!
Iván Tamás: Nagyon sokunknak ő mutatta meg, milyen szép a matematika. Nyugodjon békében, Ági néni!
Fülöp Ilona: A legjobb tanár és EMBER volt! Nyugodjon békében!
Szücsné Harkó Enikő: A legnagyobb tisztelettel, szeretettel adózom emlékének. Példakép és mérce.
Belovai Gergő: Nyugodjék békében... a tanítványai teszik halhatatlan hősökké a tanárokat!
Iván László:  Az egyik EMBER, aki miatt tanár lettem! Amikor már Budapesten tanítottam, az egyik órámat szakfelügyelő látogatta. Az óra végeztével megkérdezte tőlem:
– Mondja kolléga úr, nem a Baky Ági tanította magát véletlenül?
Mire én megdöbbenve:
 – Igen, és az osztályfőnököm is volt. Miből találta ki?
– Ő ugyanezt a szép, és ritkán használt bizonyítást alkalmazta az addíciós tétel bizonyítására! Ja, meg a stílusa is olyan, mint az Ágié!
Most már Ági néni odafenn van, sok kedves egykori Tanárom és Kollégám között. A Nagy Égi Tantestületben csinálja tovább azt, ami az élete és szenvedélye volt...
Kegyesné S. Ibolya: Nagyon szerettük, ahogy tanított , a humorát... Nyugodjék békében.
Győri-Hevesi Vica: Miatta tudjuk a matematikát, egy félelmetesen jó tanár volt. Nagyon szerettük. Emlékét megőrizzük magunkban. Hiányozni fog! Nyugodjon békében...
Cseh Tünde: Oly sok év után pont a múlt héten emlegettük Őt! A jó lelkek csillagként élnek tovább.

Mit tehetnék hozzá mindehhez én, aki egészen icicpici gyerekként megismerhettem sugárzó személyiségét, sajátos humorát, örök derűjét a Münnich tanárijában? Nyugodjon békében, Ági néni!

Baky Ágnest Dunaújváros MJV Önkormányzata saját halottjának tekinti, temetése 2020. február 14-én, pénteken, 14.30-kor lesz a Dunaújvárosi Temetőben.

(Illusztrációk: Széchenyi gimnázium)

A rovat további hírei: Közélet

Rendkívüli intézkedéscsomag a 70 éven felüliek önkormányzati ellátásáról

Rendkívüli intézkedéscsomag a 70 éven felüliek önkormányzati ellátásáról

2020. március 28. (szombat)

Bevásárlás és gyógyszerkiváltás terén is segíti az önkormányzat a 70 éven feletti városlakókat. A friss rendelkezések hétfőtől érvényesek – máris itt minden fontos tétel!

Korlátozott ügyfélfogadás a Járási Hivatalban

Korlátozott ügyfélfogadás a Járási Hivatalban

2020. március 28. (szombat)

A járványügyi helyzetre való tekintettel a Foglalkoztatási Osztály is korlátozza ügyfélfogadását, így ügyintézésre elektronikusan vagy postai úton, személyesen pedig csak és kizárólag telefonon, előzetesen egyeztetett, és lefoglalt időpontban van lehetőség.

Kijárási korlátozás – itt az alapos indokok tételes listája!

Kijárási korlátozás – itt az alapos indokok tételes listája!

2020. március 27. (péntek)

Részletes összeállítással jelentkezett a város hivatalos honlapján az önkormányzat a kijárási korlátozás bevezetése kapcsán. Íme, az alapos indokok tételes listája – külön tételként a piaci szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéssel!

Hankook: soron kívül a mentősöknek

Hankook: soron kívül a mentősöknek

2020. március 26. (csütörtök)

Azonnal reagált a Közép-Dunántúli Regionális Mentőszervezet megkeresésére, és soron kívül 121 darab nyári abroncsot adományozott a mentősöknek a Hankook városunk határában üzemelő gyára. Segítség a segítőknek a hajtás után!

Rendkívüli közgyűlés: 41 napirendet tárgyaltak

Rendkívüli közgyűlés: 41 napirendet tárgyaltak

2020. március 26. (csütörtök)

Közbeszerzés, a köztemető üzemeltetése, és hulladékkezelési kérdések – és persze a veszélyhelyzettel kapcsolatos kérdések is terítékre kerültek a rendkívüli közgyűlésen a Városháza C szárnyában ma délelőtt.

Rendkívüli közgyűlés: 42 napirenddel

Rendkívüli közgyűlés: 42 napirenddel

2020. március 25. (szerda)

Közbeszerzés, a köztemető üzemeltetése, és hulladékkezelési kérdések – többek között ezekkel a témákkal foglalkozik a közgyűlés a Városháza C szárnyában csütörtökön délelőtt. Járvány ide, veszélyhelyzet oda, a városnak működnie kell.

Kórház: hála és köszönet – meg rendelésváltozás

Kórház: hála és köszönet – meg rendelésváltozás

2020. március 25. (szerda)

Külön összegzésben mondott köszönetet a Szent Pantaleon Kórház az intézménynek juttatott támogatások, illetve a lakossági szeretetjelek nyomán – és rendelésváltozásról is tájékoztat a komplexum.