Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

Öcaline - 2020. január 23. 19:10

A magyar kultúra napját a hagyományokhoz templomi koncerttel, valamint a Dunaújváros közgyűlése által alapított "Pro Cultura Intercisae" Díj átadásával ünnepelték városunkban. Az elismerést Tóth Jánosné Végh Mária, a Munkásművelődési Központ volt igazgatója vehette át az evangélikus templomban rendezett tegnapi ünnepségen. 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az emléknapon országszerte kulturális és művészeti rendezvényeket tartanak.
Az evangélikus templomban tartott ünnepi eseményen Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttese, a Szent Efrém Férfikar lépett fel szerdán este: Visegrádi hangok című műsorukban a cseh, lengyel, magyar és szlovák férfikari irodalom összeállításait hallhatta a közönség, majd Pintér Tamás polgármester adt át az elismerést a díjazottnak.
Ezen a napon a hagyományokhoz híven, Dunaújváros közgyűlése "Pro Cultura Intercisae" Díjat adományoz. A díjazott személyére bárki javaslatot tehetett. A jelöltek közül a közgyűlés választotta ki azt a  személyt, aki a város kultúrájáért hazai, illetve nemzetközi elismertségéért, maradandót alkotott: idén a szféra legrangosabb városi elismerését Tóth Jánosné, a Munkásművelődési Központ volt igazgatója érdemelte ki. A díjat Pintér Tamás polgármester adta át, a díjazott közművelődési szakembert köszöntötte Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is. 

A díjhoz rendelt méltatás felelevenítette, hogy Tóth Jánosné Végh Mária a Dunai Vasmű Vörösmarty Könyvtárának munkatársaként kezdte pályafutását 1964-ben.  
A városi és üzemi feladatokat is ellátó könyvtár jó iskola volt: segítő kollégák gondos irányításával a könyvtári szakma különböző területeit megismerhette és eredményesen gyakorolhatta.
1974. változást hozott a város könyvtári életében: összevonták a szakszervezeti Vörösmarty, és a tanácsi József Attila könyvtárakat, szervezetileg pedig a művelődési ház mellé rendelték. Az új könyvtár óriási vonzerővel bírt: igazi, pezsgő könyvtári élet folyt, hatalmas látogatói és olvasói létszámmal. 
Tóth Jánosné az olvasószolgálati csoport vezetője lett. Szívéhez egész könyvtárosi pályája során ez a munkaterület állt a legközelebb. 
Az olvasókkal való közvetlen kapcsolat során tudta legjobban kamatoztatni irodalomismeretét, olvasottságát, itt kellett a választ megtalálni a felmerülő, legkülönbözőbb olvasói kérdésekre. 
Az olvasószolgálat 14 munkatársának munkáját szervezte, irányította. 
Kollégái elmondása alapján mi sem bizonyította jobban vezetői rátermettségét, mint a reggeli közös kávézások, amikor is felmérte a kollégák aktuális hangulatát és ez alapján döntötte el, hogy aznap kire milyen feladatot bízhat.
Ha dorgálnia kellett, még azt is szeretettel tette, halkan szólva a renitensekhez.

A mindennapi munka mellett folyamatosan képezte magát: könyvtár szakos főiskolai oklevelet szerzett, és számtalan szakmai tanfolyamon vett részt.
Az ott szerzett ismereteket igyekezett a helyi lehetőségek szerint hasznosítani: így többek között az ő kezdeményezésére indult el a hátrányos helyzetű olvasók könyvtári ellátása. Felkutatták a mozgásukban korlátozott, idős, beteg vagy házhoz kötötteket, és igény szerint havi rendszerességgel házhoz szállították az olvasnivalót. 
A csökkent látóknak, illetve vakoknak hangos könyveket gyűjtöttek, folyóiratokat járattak.
Rendszeresen készítettek könyvajánlásokat, bibliográfiákat. Sok-sok könyvtári rendezvény, szóló irodalmi előadás, író-olvasó találkozó valósult meg a szervezésében: a kortárs magyar irodalom színe-java megfordult a könyvtárban. 1982-ben a könyvtár vezetője lett. A tőle megszokott, magas szinten végezte munkáját. Jó emberismerő, jó kapcsolatteremtő személyiség. 
1986-ban kinevezték a művelődési központ és a könyvtár igazgatójának  – a két egység ekkor még egy intézményként működött. Tóth Jánosné fő vezetési elve volt: együtt a változó világgal. Ezért mindig törekedett a színes kulturális programkínálatra. Irányítása alatt számtalan művészeti csoport, népművészeti közösség, tárgyalkotó kör, klub, és szakkör működött. Ekkorra tehető többek között az MMK szabadtéri színpadának, valamint a sport-és játékudvarnak az átadása, a Jazz Klub, a Bódy Gábor filmklub elindítása, a Vasas Táncegyüttes is ekkoriban kezdte el a tánc-színházi produkciók bemutatását. 
Tóth Jánosné – vagy ahogyan városszerte ismerik: Tóthné Marika – 1994-es nyugdíjba vonulásáig, mindig lelkiismeretesen, kimagasló szakmai hozzáértéssel végezte közművelődési munkáját.

Szeretettel gratulálunk a díjazottnak!

(Szöveg: Nemes Orsolya; fotó: Miklán Klaudia)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Gazdag kínálat a zene világnapjára időzítve (FRISSÍTVE)

Gazdag kínálat a zene világnapjára időzítve (FRISSÍTVE)

2022. szep. 30.

Több intézmény, szervezet is készül a zene világnapjára: az első programokra már ma várják a muzsika szerelmeseit, de a következő napokban is egymást érik az események! (FRISSÍTVE)

DSTV: rajzfilmes retró vetélkedő az MMK-ban (galériával)

DSTV: rajzfilmes retró vetélkedő az MMK-ban (galériával)

2022. szep. 30.

Fergeteges hangulatról és vérre menő csatáról tudósít a DSTV összeállítása. Az MMK adott otthon a napokban a rajzfilmes retró vetélkedőnek – 17 csapattal és kirobbanó sikerrel. Hangkép és galéria itt!

Petőfi 200 – egyeztető kerekasztalt szerveznek a városban

Petőfi 200 – egyeztető kerekasztalt szerveznek a városban

2022. szep. 28.

Komoly előkészületek az emlékévre, színes programokkal, előadásokkal, több intézmény együttműködése nyomán megvalósuló kínálattal készülnek, derült ki a téma kapcsán szervezett tájékoztatón.

Kisplasztikák a szabadban – pazar nyitánnyal (galériával)

Kisplasztikák a szabadban – pazar nyitánnyal (galériával)

2022. szep. 27.

A folyamatos kríziskezeléstől az optimista vagy éppen kevésbé derűlátó olvasatig – remek programmal nyílt meg a Dunaferr Art Alapítvány kisplasztikai gyűjteményéből válogatott kiállítás hétfőn este. A rendhagyó válogatás egy szűk héten át, péntekig látható a felső Duna-parton – csak tessék, tessék!

Pásztor Bertalan az Aranybulla-díj birtokosa lett

Pásztor Bertalan az Aranybulla-díj birtokosa lett

2022. szep. 27.

A 91 éves Pásztor Bertalan ma is aktív, ír, publikál. Néhány héttel ezelőtt egy pályázaton is győztesnek kiáltották ki, Aranybulla-díjat kapott. Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter kulturális bizottsági elnök a közelmúltban fogadta a Városházán.

DSTV: kötetbemutató a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: kötetbemutató a Kortárs Művészeti Intézetben

2022. szep. 27.

Irodalmi estről tudósít a DSTV összeállítása. Böszörményi Márton második, Infected Monstrum című kötetét, és magát az írót ismerhették meg a látogatók a Kortárs Művészeti Intézetben rendezett beszélgetés során. Hangkép.
 

DSTV: a kreativitás kibontása

DSTV: a kreativitás kibontása

2022. szep. 26.

Izgalmas és a szó összes értelmében színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A Wesley-Da Capo iskola művészeti tagozata tartott nyílt órát a Dózsa iskolában – a tét és a cél a résztvevő gyerekek kreatív energiáinak kibontása volt. Hangkép.