Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

Öcaline - 2020. január 20. 18:38

Folytatják a szép hagyományt, ünnepi koncertre várják a vendégeket a magyar kultúra napján az evangélikus templomban – a szerdán 18 órakor kezdődő eseményen a Szent Efrém Férfikarnak tapsolhat a közönség, és persze átadják a "Pro Cultura Intercisae" Díjat is.

Ünnepi koncerttel ünnepli szeretett városunk a magyar kultúra napját: az eseményre az evangélikus templomban várják az érdeklődőket a Himnusz születésnapján, azaz január 22-én, szerdán 18 órától. Az ünnepi műsorban a Szent Efrém Férfikar ad  koncertet: az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a "Szentlélek hárfája" címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az "igaz útra".

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal elismert Szent Efrém Férfikar küldetése három pilléren nyugszik: fontos feladatuknak tekintik a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatását és bemutatását, emellett a magyar férfikari hagyomány ápolása és a kortárs vokális zene népszerűsítése szerepel a "vállalások" között. A 2002-ben alapított férfikar az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A Liszt-díjas Bubnó Tamás alapította és vezette együttes a dunaújvárosi koncerten a Visegrádi hangok című műsorral lépp közönség elé – a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák férfikari irodalom páratlan szépségű kompozícióit tolmácsolja.
Az önkormányzati ünnepségen folytatják az elmúlt esztendők szép hagyományát  – a kultúra napi koncert keretében adják át az idei év "Pro Cultura Intercisae" Díját is.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(Fotó: Himnusz-kézirat – cultura.hu; Szent Efrém Férfikar – vaskarika.hu)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

2021. jún. 16.

Új nézőpontú passió előadást mutattak be Rácalmáson a hét végén, derül ki a DSTV összegzéséből. A több dunaújvárosi közreműködőt felvonultató bemutató megérdemelt sikert aratott a Jankovich Kúriánál. Hangkép.
 

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

2021. jún. 14.

Lebegő ellenállások címmel nyílt meg Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA): a retrospektív tárlat az intézet összes termeiben, több mint száz alkotással eleveníti fel az évtizeden át ívelő pálya fontos állomásait. Július végéig látható, hadd fogalmazzak finoman: kötelező!

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

2021. jún. 11.

Új megközelítés és újszerű nézőpont, 60 szereplő, szép és ihletett élményt ígérő élő előadás – a Rácalmási Passiót a Jankovich Kúria mellett mutatják be vasárnap délután.

DSTV: június műtárgya a múzeumban

DSTV: június műtárgya a múzeumban

2021. jún. 11.

Avar kori tojásokra esett a választás az Intercisa Múzeum "Hónap műtárgya" sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A különleges leletegyüttest Buza Andrea régész-muzeológus mutatja be. Hangkép.

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

2021. jún. 09.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat pénteken este nyílik, és nemcsak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál. Legyenek, legyünk sokan!

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

2021. jún. 09.

Végre pótolják az áprilisban elmaradt szülinapi közösségi programot a Cimbora Klubban, emellett a nyári nyitva tartás menetrendjéről is tájékoztatta a betű barátait a József Attila Könyvtár.

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

2021. jún. 07.

Ünnepi online összeállítással köszöntötte a pedagógusokat a Bartók Kamaraszínház: a színes irodalmi válogatás a pedagógusnapon, azaz vasárnap este debütált – mutatom máris!