Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

2020. január 20. (hétfő) 18:38 - Öcaline

Folytatják a szép hagyományt, ünnepi koncertre várják a vendégeket a magyar kultúra napján az evangélikus templomban – a szerdán 18 órakor kezdődő eseményen a Szent Efrém Férfikarnak tapsolhat a közönség, és persze átadják a "Pro Cultura Intercisae" Díjat is.

Ünnepi koncerttel ünnepli szeretett városunk a magyar kultúra napját: az eseményre az evangélikus templomban várják az érdeklődőket a Himnusz születésnapján, azaz január 22-én, szerdán 18 órától. Az ünnepi műsorban a Szent Efrém Férfikar ad  koncertet: az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a "Szentlélek hárfája" címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az "igaz útra".

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal elismert Szent Efrém Férfikar küldetése három pilléren nyugszik: fontos feladatuknak tekintik a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatását és bemutatását, emellett a magyar férfikari hagyomány ápolása és a kortárs vokális zene népszerűsítése szerepel a "vállalások" között. A 2002-ben alapított férfikar az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A Liszt-díjas Bubnó Tamás alapította és vezette együttes a dunaújvárosi koncerten a Visegrádi hangok című műsorral lépp közönség elé – a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák férfikari irodalom páratlan szépségű kompozícióit tolmácsolja.
Az önkormányzati ünnepségen folytatják az elmúlt esztendők szép hagyományát  – a kultúra napi koncert keretében adják át az idei év "Pro Cultura Intercisae" Díját is.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(Fotó: Himnusz-kézirat – cultura.hu; Szent Efrém Férfikar – vaskarika.hu)
 

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

2020. május 06. (szerda)

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaújváros önkormányzata és a Cityrocks Hungary (Magyarország legnagyobb rockzenekara) úgy döntött, hogy elhalasztják a július 25-ére tervezett rockzenei flashmobot – a bulicunami jövő májusban várható! Bónusz ajándék: Queen cover karanténvideó, yeaah!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

2020. április 30. (csütörtök)

Közleményben tudatta a Rockmaraton Fesztivál stábja, hogy ma visszavonhatatlanul eldőlt: elmarad az idei bulicunami a Szalki-szigeten; a monstre – ráadásul jubileumi, harmincadik! – rőzserázást tervek szerint 2021 nyarán rendezik. Főnixként támad fel újra, jövőre, ugyanott! Itt a bejelentés, betűhíven.

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

2020. április 28. (kedd)

Ha szeretsz kiállításokra járni, szívesen elmélyülsz a művészet világában, de a négy fal között vesztegelve, a távmunka és a család mellett már nem tudod visszaütni a magaskultúra magas szerváit, akkor lazíts velük – az ICA-D művészetterápiás randalírozására csábítja a művészet szerelmeseit! Vigyázat, játék!