Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

Öcaline - 2020. január 20. 18:38

Folytatják a szép hagyományt, ünnepi koncertre várják a vendégeket a magyar kultúra napján az evangélikus templomban – a szerdán 18 órakor kezdődő eseményen a Szent Efrém Férfikarnak tapsolhat a közönség, és persze átadják a "Pro Cultura Intercisae" Díjat is.

Ünnepi koncerttel ünnepli szeretett városunk a magyar kultúra napját: az eseményre az evangélikus templomban várják az érdeklődőket a Himnusz születésnapján, azaz január 22-én, szerdán 18 órától. Az ünnepi műsorban a Szent Efrém Férfikar ad  koncertet: az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a "Szentlélek hárfája" címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az "igaz útra".

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal elismert Szent Efrém Férfikar küldetése három pilléren nyugszik: fontos feladatuknak tekintik a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatását és bemutatását, emellett a magyar férfikari hagyomány ápolása és a kortárs vokális zene népszerűsítése szerepel a "vállalások" között. A 2002-ben alapított férfikar az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A Liszt-díjas Bubnó Tamás alapította és vezette együttes a dunaújvárosi koncerten a Visegrádi hangok című műsorral lépp közönség elé – a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák férfikari irodalom páratlan szépségű kompozícióit tolmácsolja.
Az önkormányzati ünnepségen folytatják az elmúlt esztendők szép hagyományát  – a kultúra napi koncert keretében adják át az idei év "Pro Cultura Intercisae" Díját is.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(Fotó: Himnusz-kézirat – cultura.hu; Szent Efrém Férfikar – vaskarika.hu)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

2022. aug. 08.

Három nap a muzsika és a közösség jegyében, most mégsem a szokásos tudósítás következik, azt nagyjából lerendeztem az elmúlt alkalmakkor. Messzebbről kezdem: a CityRocks ugyanis érzékelhetően hazatalált.

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

2022. aug. 07.

A részletes beszámoló a tegnap esti koncertről majd holnap jön, egyelőre itt egy tételes és részletes képtár, meg egy utolsó utáni figyelmeztetés: ma délután gördül ki a rock kamion a Szalki-szigetről! Yeaah!

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

2022. aug. 07.

Hét programelem felvételeit mutatja be a közösség – ma startol a sorozat, és egészen szeptember derekáig minden vasárnapra jut egy összeállítás.

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

2022. aug. 07.

Nyári nyitva tartási rend szerint, de folyamatosan várja látogatóit a József Attila Könyvtár augusztusban is, derül ki a DSTV összegzéséből. Programokból és kezdeményezésekből sem lesz hiány, tárlat és strandkönyvtár is csalogat! Hangkép.
 

 A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

2022. aug. 06.

Bensőséges, de kiváló hangulatú, sok-sok muzsikával fűszerezett nyitány után ma már a nagykoncert várja a közönséget a Szalki-szigeten, vasárnap pedig kamionról tolják az arcba a rockdallamokat a CityRocks főszereplői.

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

2022. aug. 03.

Ahogy korábban ígértem, drága böngészők és aranyos mindenki, augusztus 5-7. között, azaz péntektől vasárnapig újra Dunaújvárosban vendégszerepel az ország legnagyobb rockzenekara: újra itt a CityRocks, bulira fel!

DSTV: nagyszabású tárlatra készül az ICA-D

DSTV: nagyszabású tárlatra készül az ICA-D

2022. aug. 01.

A nyár utolsó hónapjára fordulva is zajlik az élet a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) falain belül, derül ki a DSTV összeállításából. Újabb nagyívű bemutatóra készül az intézmény, már tartanak a kiállítás előkészületei. Hangkép.