Gyújtogatás okozta a gumis műhely és több lakás leégését!?

2020. január 3. (péntek) 18:27 - Öcaline

A városban több zuhanyhíradós történet kering a biztosítási csalástól az ingatlan adás-vételével kapcsolatos elszámolási vitáig. Egy biztos: a rendőrség  rongálás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen a csütörtök hajnali, brutálisan pusztító tűzeset kapcsán, értesült a DO.

Már tegnap, a kegyetlen pusztítást, egy gumis műhely és több lakás leégését okozó tűzeset megírásakor felmerült, hogy a megyei katasztrófavédelem sajtószolgálatának összegzése nem ad választ egy fontos kérdésre: a tűz oka, keletkezésének körülménye fájó hiátusa volt a történetnek.

És még mindig az.

Az viszont faktum, hogy brutális tűz volt az Álmos utcában csütörtökön hajnalban; mivel a DO hűséges olvasói mindig és mindenütt ott vannak, csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan föl egy szemtanú – ma délig kellett várni az alábbi kép befutására!

Mint azt a neve elhallgatását kérő szemtanú is megerősítette, "még tisztes távolból is ijesztő látványt nyújtott az épületben tomboló tűz" – a hatalmas lángok mellett a vastag fekete füstoszlop is rémisztő volt olvasónk beszámolója szerint. "Botrány nagy tűz volt – és kizárt, hogy a véletlen művel legyen" – ezt már egy szintén név nélkül nyilatkozó forrás állította az eset kapcsán. Merthogy az okokról ugyan nem esett szó, de a városi zuhanyhíradóban már tegnap – stílszerűen – futótűzként terjedt az eset híre, és több verzió is szárnyra kapott annak kapcsán, hogy nem "ögyulladás" következtében égett ki a gumis műhely és több lakás a volt szovjet laktanyában lévő bázison. Sokáig masszívan tartotta magát egy verzió arról, hogy biztosítási csalás áll az eset hátterében, de akadt más magyarázat is: többen elszámolási vitát emlegetnek a háttérben, illetve felmerült egy szál arról, miszerint az ingatlan adás-vételénél akadtak gondok.

Mivel az eset nagyon megrázta a várost – a káresemény nagysága, az esetleges "háttértényezők", és nem utolsósorban a két megrongálódott lakásban élők sorsa miatti aggodalom okán –, ma délben levélben fordultam a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatához.  Már a becsült – alsó hangon is több tízmilliós – kárérték miatt is megkérdeztem, indított-e vizsgálatot a tűzeset okai, keletkezési körülményei kapcsán a rendőség, firtattam az ilyenkor szokásos tűzszakértői vizsgálat elkészülésének várható időpontját, valamint arról is érdeklődtem, felmerült-e idegenkezűség gyanúja az eset kapcsán – magyarul: voltak, vannak-e arra utaló jelek, hogy gyújtogatás történt? Végül, de nem utolsósorban azt is megkérdeztem, érkezett-e bejelentés, esetleg történt-e feljelentés az esettel kapcsolatban.

A kérdéssorra meg is érkezett a szabatos válasz a kommunikációs szolgálattól – a lényeget mutatom máris, betűhíven:

"... megkeresésére reagálva tájékoztatjuk, hogy a nevezett ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rongálás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.
A nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni."

Itt tartunk most – és persze innentől epedve várom a nyomozás eredményét is!

(Címlap- és nyitókép: FM Katasztrófavédelmi Igazgatóság – Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes fotója; belső oldali kép: olvasónktól)

A rovat további hírei: Sziréna

Emberölési kísérlet miatt nyomoztak!

Emberölési kísérlet miatt nyomoztak!

2020. február 22. (szombat)

A Fejér megyei nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát, amelyet egy újszentmargiti férfival szemben folytattak.

Lánglovagok: három tűzoltóval gyarapodik az állomány!

Lánglovagok: három tűzoltóval gyarapodik az állomány!

2020. február 18. (kedd)

Hat új beosztott tűzoltó kezdte meg szolgálatát Fejér megyében a napokban. Közülük hárman a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományába kerültek, derül ki a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóság kommunikációs szolgálatának összegzéséből. 

Rendőrség: a szépkorúak védelmében – városunkban is!

Rendőrség: a szépkorúak védelmében – városunkban is!

2020. február 16. (vasárnap)

A város több pontján hívták fel a figyelmet a rendőrök a trükkös csalók "unokázós" módszerére tegnap. Nem véletlenül: az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint idős személyeket csalók próbáltak meg tévedésbe ejteni, értesült a DO.

Idén is lesz alkotói pályázat

Idén is lesz alkotói pályázat

2020. február 14. (péntek)

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2020-ban immáron hetedik alkalommal hirdet alkotói pályázatot óvodásoknak és iskolásoknak.

Rendőrség: kocsikat rongált, de rajtavesztett

Rendőrség: kocsikat rongált, de rajtavesztett

2020. február 12. (szerda)

Tetten érték és a helyszínen elfogták a rendőrök azt a férfit, aki kocsikat rongált meg a Lajos király körúton hétfőn este. Három esettel gyanúsítják.

Dunaújvárosi tűzoltókat is bevetettek a szélvihar után

Dunaújvárosi tűzoltókat is bevetettek a szélvihar után

2020. február 11. (kedd)

Tetőket rongált meg, fákat csavart ki az orkán erejű szél Fejér megye déli részén hétfőn – a Ciara hurrikán okozata viharkárok elhárításába a dunaújvárosi tűzoltókat is bevetették, értesült a DO.

Lánglovagok: kiégett egy nádfedésű lakóház Rácalmáson

Lánglovagok: kiégett egy nádfedésű lakóház Rácalmáson

2020. február 07. (péntek)

A dunaújvárosi és a pusztaszabolcsi lánglovagokat is bevetették, a tűz továbbterjedését sikerült megfékezni, de teljesen kiégett egy lakóház Rácalmáson csütörtökön este. A lakók elhelyezéséről a dunaújvárosi, ellátásukról a rácalmási önkormányzat gondoskodott.