Gyújtogatás okozta a gumis műhely és több lakás leégését!?

2020. január 3. (péntek) 18:27 - Öcaline

A városban több zuhanyhíradós történet kering a biztosítási csalástól az ingatlan adás-vételével kapcsolatos elszámolási vitáig. Egy biztos: a rendőrség  rongálás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen a csütörtök hajnali, brutálisan pusztító tűzeset kapcsán, értesült a DO.

Már tegnap, a kegyetlen pusztítást, egy gumis műhely és több lakás leégését okozó tűzeset megírásakor felmerült, hogy a megyei katasztrófavédelem sajtószolgálatának összegzése nem ad választ egy fontos kérdésre: a tűz oka, keletkezésének körülménye fájó hiátusa volt a történetnek.

És még mindig az.

Az viszont faktum, hogy brutális tűz volt az Álmos utcában csütörtökön hajnalban; mivel a DO hűséges olvasói mindig és mindenütt ott vannak, csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan föl egy szemtanú – ma délig kellett várni az alábbi kép befutására!

Mint azt a neve elhallgatását kérő szemtanú is megerősítette, "még tisztes távolból is ijesztő látványt nyújtott az épületben tomboló tűz" – a hatalmas lángok mellett a vastag fekete füstoszlop is rémisztő volt olvasónk beszámolója szerint. "Botrány nagy tűz volt – és kizárt, hogy a véletlen művel legyen" – ezt már egy szintén név nélkül nyilatkozó forrás állította az eset kapcsán. Merthogy az okokról ugyan nem esett szó, de a városi zuhanyhíradóban már tegnap – stílszerűen – futótűzként terjedt az eset híre, és több verzió is szárnyra kapott annak kapcsán, hogy nem "ögyulladás" következtében égett ki a gumis műhely és több lakás a volt szovjet laktanyában lévő bázison. Sokáig masszívan tartotta magát egy verzió arról, hogy biztosítási csalás áll az eset hátterében, de akadt más magyarázat is: többen elszámolási vitát emlegetnek a háttérben, illetve felmerült egy szál arról, miszerint az ingatlan adás-vételénél akadtak gondok.

Mivel az eset nagyon megrázta a várost – a káresemény nagysága, az esetleges "háttértényezők", és nem utolsósorban a két megrongálódott lakásban élők sorsa miatti aggodalom okán –, ma délben levélben fordultam a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatához.  Már a becsült – alsó hangon is több tízmilliós – kárérték miatt is megkérdeztem, indított-e vizsgálatot a tűzeset okai, keletkezési körülményei kapcsán a rendőség, firtattam az ilyenkor szokásos tűzszakértői vizsgálat elkészülésének várható időpontját, valamint arról is érdeklődtem, felmerült-e idegenkezűség gyanúja az eset kapcsán – magyarul: voltak, vannak-e arra utaló jelek, hogy gyújtogatás történt? Végül, de nem utolsósorban azt is megkérdeztem, érkezett-e bejelentés, esetleg történt-e feljelentés az esettel kapcsolatban.

A kérdéssorra meg is érkezett a szabatos válasz a kommunikációs szolgálattól – a lényeget mutatom máris, betűhíven:

"... megkeresésére reagálva tájékoztatjuk, hogy a nevezett ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rongálás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.
A nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni."

Itt tartunk most – és persze innentől epedve várom a nyomozás eredményét is!

(Címlap- és nyitókép: FM Katasztrófavédelmi Igazgatóság – Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes fotója; belső oldali kép: olvasónktól)

A rovat további hírei: Sziréna

Europol: csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut foglaltak le

Europol: csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut foglaltak le

2020. szeptember 25. (péntek)

Nemzetközi művelet során csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árucikket, köztük 27 millió szájmaszkot és használatra alkalmatlan, vagy a követelményeknek nem megfelelő orvosi eszközöket foglaltak le európai uniós tagállamok bűnüldöző hatóságai - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) pénteken.

Rendőrség: ruhaneműt akart lopni – de elcsípték

Rendőrség: ruhaneműt akart lopni – de elcsípték

2020. szeptember 25. (péntek)

A biztonsági szolgálat munkatársai értesítették a rendőrséget a lopási kísérletről, a helybéli nőt el is fogták a Kenyérgyári úton csütörtökön, értesült a DO.

Új mesével támadnak a telefonos csalók – új akciót kezdett a rendőrség

Új mesével támadnak a telefonos csalók – új akciót kezdett a rendőrség

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A városban és környékén nem lankadt az utóbbi időszakban a telefonos csalók aktivitása – ráadásul mostanában rendőröknek adják ki magukat a bűnözők. A helyi rendőrkapitányság nagy erőkkel nyomoz, ráadásul munkatársai a megelőzés lehetőségeire hívják fel a lakosság figyelmét. Segíts te is a szomszéd néninek/bácsinak – figyelmeztesd a veszélyre!

Ellopták a bringád? Nem ez volt az!?

Ellopták a bringád? Nem ez volt az!?

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A tolvajt elcsípték, a képen látható kétkerekű gazdáját viszont még keresik a dunaújvárosi rendőrök. Felhívás a hajtás után.

Félrevezető, aktualitását vesztett táblát lát!? Most szóljon!

Félrevezető, aktualitását vesztett táblát lát!? Most szóljon!

2020. szeptember 23. (szerda)

Itt a lehetőség, hogy a hatóság tudomására juttassa a közúti jelzésekkel kapcsolatos problémákat – a lakossággal együttműködve hirdették meg őszi "Táblavadász" akciót! Felhívás és tudnivalók a hajtás után, kegyetlenül jó kezdeményezés, ki ne hagyják/hagyjátok!

Ittasan, engedély nélkül vezetett – be is bukott, ahogy kell

Ittasan, engedély nélkül vezetett – be is bukott, ahogy kell

2020. szeptember 23. (szerda)

Mezőfalván esett a nem mindennapi eset, a rendőrök a Fehérvári úton csípték el a több kihágást egyszerre elkövető férfit kedden este.

Garázdaság és lopás miatt nyomoztak a dunaújvárosi rendőrök

Garázdaság és lopás miatt nyomoztak a dunaújvárosi rendőrök

2020. szeptember 21. (hétfő)

Öten kettő ellen Előszálláson, áruházi szarka egy dunaújvárosi egységben – volt dolguk bőven a dunaújvárosi rendőröknek vasárnap.Bűnügyi krónika a hajtás után.