Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: két nagy kiállítással folytatják

Öcaline - 2020. január 8. 11:19

Két formátumos alkotó két nagyszabású bemutatójával folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kiállításainak sorozata pénteken: Létrák és tüskék címmel Orosz Péter emlékkiállítását, valamint Látóhatár és belső terek címmel Laszlo Milasovszky önálló tárlatát láthatják a vendégek.

Izgalmas programmal startol a naptári év a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): az intézmény két teljesen különböző karakterű, de egyaránt jelentős és formátumos alkotó műveivel várja a vendégeket – a két kiállítás megnyitója január 10-én, pénteken este lesz.
Létrák és tüskék címmel láthatják az érdeklődők a Kisteremben és a Pincegalériában Orosz Péter Munkácsy-díjas szobrászművész emlékkiállítását – a tárlat anyagát 18 órakor Kozák Csaba művészeti író ajánlja a vendégek figyelmébe. A meghívóhoz mellékelt összegzés kiemeli:  a 2015-ben elhunyt Orosz Péter a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legkülönlegesebb alkotója. Gazdag életműve mellett közel 30 évig a budapesti Műcsarnok kurátora volt, 8 éven át pedig a Magyar Szobrász Társaságot vezette. Kezdetben az Art brut szellemiségéhez közelálló nyers, durva faszobrokat készített  majd műveit eperfából (és annak háncsából), fenyőből, fűzfából, akácból, szőlővesszőből, és mindezek együttes használatával alkotta, de alapanyagai között feltűnt az ólom, a vas, a textil, ám legjellemzőbb motívuma mindig is a gleditsia (tövises lepényfa) vagy másik nevén Krisztus-tövis volt. Egyaránt alkotott installációkat és köztéri munkákat. Útja az absztrakcióból az ábrázolóba oda-vissza tartott, miközben geometrikus fragmentumok is megjelentek művészetében. A dunaújvárosi tárlat egy nagyívű válogatást ígér Orosz Péter munkásságából.

Szintén kalandos pályát futott az Uitz Teremben Látóhatár és belső terek című gyűjteményes tárlattal jelentkező Laszlo Milasovszky, akinek alkotásait Beke László művészettörténész méltatja majd a 18.30-kor kezdődő megnyitón. A magyar-német képzőművész 1974-ben disszidált Nyugat-Németországba, ahonnan csak 2007-ben költözött haza. Kölnben az orvosi egyetemre járt, azzal párhuzamosan pedig bekapcsolódott az ottani művészeti életbe. Először a Fiatal Képzőművészek Klubjában mutatkozott be 1985-ben az Experimental Art nemzetközi csoportos tárlaton, míg első egyéni kiállítása 1991-ben Kölnben volt, a budapesti Fészek Klub Galériában pedig ugyanebben az évben Méhes Lóránt-Zuzuval közösen állított ki. Milasovszky művészeti szemléletét az orosz konstruktivisták, leginkább Kazimir Malevics és Moholy-Nagy László munkássága alapozta meg. Olaj-vászon festményei mellett grafikákat, objekteket és installációkat is jegyez. Organikus és geometrikus motívumokat egyaránt használ, visszatérő elemei a végtelen jele, a fekvő nyolcas és a spirál. A dunaújvárosi kiállítás szintén összegez; Milasovszky életművéből nyújt válogatást.

A két nagy kiállítás megnyitóira a belépés ingyenes – mindenkit szeretettel várnak!

(A képek természetesen illusztrációk)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!