Dunaújváros Hetilap

Időközi választás: jön a harmadik csapás?

Öcaline - 2020. január 6. 17:32

Az országos nyilvánosság egyre többet foglalkozik a dunaújvárosi időközi országgyűlési választás témájával, a nem NER-kompatibilis felületek tartalmainak végkicsengése egyértelmű: a 2018-as országgyűlési és a tavaly őszi helyhatósági választás ellenzéki győzelme után újra méreteset bukhat a Fidesz. Esélylesés a hajtás után.

Fontos mérföldkő lesz szeretett városunk és térsége életében a február 16-án esedékes időközi választás – az alábbiakban három, az országos nyilvánosságban megjelent összeállításból tallózunk, majd természetesen a helyi tétre is fókuszálunk. 

24.hu: "... a Fidesz még jelöltet sem állított"

A sort a 24.hu nyitotta év végén, az online orgánum Az ellenzék a rajtvonalon, a Fidesz még jelöltet sem állított a parlamenti helyért címmel közölt terjedelmes összeállítást – megállapítva, hogy míg az ellenzék által egyöntetűen támogatott jobbikos jelölt, Kálló Gergely rekordidő alatt leadta a jelöltté váláshoz szükséges aláírásokat a februári választásra, a kormányoldal "ritkán tapasztalható késésben van a jelöltállítással". 24. hu cikke kiemeli: a Fidesz egyelőre meg sem nevezte, hogy kit küld harcba a jobbikos Pintér Tamás polgármesterré választása miatt betöltetlen parlamenti mandátumért, sőt, egyelőre jelöltállítóként sem vették nyilvántartásba a kormánypártot. A 24.hu cikke szerint – vigyázat, egy bő héttel ezelőtti állapotot tükröz –  Cserna Gábor lesz a Fidesz-KDNP jelöltje a városban; igaz, a leginkább érintett elzárkózott a megerősítéssel, és nem nyilatkoztak a lapnak a dunaújvárosi fideszes választókerületi irodán sem.
A lap megállapítja: Dunaújváros igazi ellenzéki fészekké vált az utóbbi években – kiemelve Pintér Tamás 2018-as győzelmét a parlementi választásokon, valamint a 2019-es önkormányzati választáson elért totális ellenzéki sikert. A 24.hu is kiemeli, hogy a Fidesz választókerületi elnöke még mindig Dorkota doktor, aki ugyan 1998 és 2013 között tagja volt az Országgyűlésnek, most viszont nem indulhat a képviselő-választáson, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöki tiszte összeférhetetlen a parlamenti mandátummal. Az összeállításban feltűnik a lehetséges jelöltek sorában még egy név: dr. Sürü Renáta jegyző függetlenként, de a Fidesz támogatásával indulhat a képviselői helyért, vélelmezi a 24.hu.

A teljes cikk itt olvasható!

Népszava: "Továbbra sincs jelöltje a kormánypártoknak... "

Szintén az időközi választással foglalkozik a Népszava múlt pénteki esélylesése, és szintén beszédes címmel publikálták az írást – az Elbizonytalanodott a Fidesz Dunaújvárosban című összegzés megállapítja, hogy továbbra sincs jelöltje a kormánypártoknak a dunaújvárosi időközi, parlamenti választásra. A lap kiemeli: a február 16-ai voksolásra azért van szükség, mert a választókerület jobbikos országgyűlési képviselőjét, Pintér Tamást októberben jelentős ellenzéki összefogással, a "Rajta, Újváros!" Egyesület színeiben választották polgármesterré, így le kellett mondania parlamenti mandátumáról.
A Népszava megállapítása szerint a kormányoldal elmulasztotta elemezni az önkormányzati választáson elszenvedett megsemmisítő vereség okait, az pedig szintén a kormánypártok elbizonytalanodására vall, hogy eddig nem sikerült jelöltet találni a választásra. (A lap emlékeztetett rá: dr. Dorkota Lajos választókerületi elnökként korábban az ígérte, hogy december 16-án megnevezi jelöltjüket, ám ez sem akkor, sem azóta nem történt meg.) A Népszava egy súlyosan sokatmondó állítást is megfogalmaz: információik szerint a Fidesz megkeresett több, a szakmájában elismert, a választók által megbecsült, párton kívüli dunaújvárosit – de egyikük se vállalta a jelöltséget.
És még egy fontos tényező: a lap szerint a Rajta Újváros! helyhatósági voksoláson aratott fölényes győzelme újra mozgósíthatja a Fidesszel elégedetlen választókat, a kormánypárti szavazók pedig érezhetően elkedvetlenedtek. 

A teljes cikk itt olvasható!

Index: "... ahol a Fidesz rejtőzködik"

A legaktuálisabb tartalmat – evidensen, ma látott napvilágot – az Index szolgáltatja az Egy választás, ahol a Fidesz rejtőzködik című írásban. Az ország legnagyobb hírportálja kiemeli: az ellenzék a 2018-ban informálisan kipróbált, tavaly tökéletesen megvalósított receptet követi – ellenzéki huzavona helyett minden számottevő alakulat (már persze a NER-valóság határain túl), vagyis a Jobbik, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd egységesen beálltak Pintér kabinetfőnöke, Kálló Gergely mögé. Ő korábban a Jobbik Ifjúsági Tagozatának volt az országos alelnöke, majd képviselői asszisztensként dolgozott, később pedig – éppen a helyhatósági választások időszakában – Pintér kampányfőnöke lett.
Az indexes összeállítás is kitér dr. Dorkota Lajos szerepére, megállapítva, hogy a MEKH-elnöknek "teljhatalma van a választókerületben, a mai napig minden fontosabb kérdésben az ő szava dönt" – ugyanakkor azt is kiemelik, hogy a Fidesz választókerületi elnökének ezúttal még a jelöltállítással is baja lehet szeretett városunkban. A lap ugyanakkor helyi forrásokra hivatkozva kiemeli, könnyen elképzelhető, hogy a kormányoldal támogatottja Molnár Tibor lesz – aki a lap szerint évek óta jó kapcsolatot ápol Dorkotával, és többek szerint kormányzati hátszéllel lett Iváncsa független polgármestere. Az Index nem mulasztja el feleleveníteni: ennek lehet a hozadéka, hogy a Dunaújváros részére megítélt Modern Városok Program támogatásából nem Dunaújvárosban, hanem Iváncsán létesítenek ipari parkot. Lehetséges ugyanakkor, hogy a kormányoldal támogatottja Sürü Renáta jegyző lesz, aki "papíron" – egyébként Molnár Tiborhoz hasonlóan – szintén függetlenként indul a választáson.

A teljes cikk itt olvasható!

Mi jöhet még?

A jelöltállítás határideje január 10., péntek 16 óra – a valódi kampányrajt tehát akkor következik, de a jelen állás szerint Dunaújvárosban és térségében megismétlődhet a Fidesz 2018-as és 2019-es bukovárija. Fontos szempont, mennyire lesz képes az ellenzék összehangolni a szavazók mozgósítását – a korábbi kampányfőnök Kálló Gergelynek ez egyszer már fényesen sikerült –, mint ahogy természetesen az is, hogy várhatunk-e átütő erejű kampányt a helyben többször megbucizott Fidesztől úgy, hogy négy nappal a fent említett fontos határnap előtt még nem tudható, ki mellé tehetik a voksokat a jelenlegi hatalmi bázis szavazói. 
Könnyen előállhat az a képlet, ami országos viszonylatban fordítva szokott történni: egy ellenzéki jelölttel szemben több Fidesz-támogatott – ráadásul a város-vidék ellentét kiélezése miatt támadható  – kampánya a hatalmi tömb szétforgácsolódását eredményezheti, miközben újra (fényes) igazolást nyerhet, hogy működőképes alternatíva egy választás megnyerésére az ellenzéki összefogás. Márpedig jelen állás szerint nagyon úgy fest, hogy éppen ez, az ellenzéki tömörülést erősítő forgatókönyv vár ránk az elkövetkező hetekben. Ha nem történik valami – fideszes nézőpontból – csodás feltámadás; de a fideszes csodák ideje már kétszer is lejárt mifelénk.

Most következhet a harmadik csapás, aminek fényében nagy kérdés – már persze a város és a térség jövőjével kapcsolatos prioritás után –, hogy ezt az esetleges (de jelen állás szerint óvatosan fogalmazva is borítékolható) vereséget is büntetlenül átvészelheti-e dr. Dorkota Lajos.

Igaz, erről talán már nem is őt, hanem Orbán Viktort kellene megkérdezni. 

(Fotó: Kálló Gergely – facebook)

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.