Időközi választás: jön a harmadik csapás?

2020. január 6. (hétfő) 17:32 - Öcaline

Az országos nyilvánosság egyre többet foglalkozik a dunaújvárosi időközi országgyűlési választás témájával, a nem NER-kompatibilis felületek tartalmainak végkicsengése egyértelmű: a 2018-as országgyűlési és a tavaly őszi helyhatósági választás ellenzéki győzelme után újra méreteset bukhat a Fidesz. Esélylesés a hajtás után.

Fontos mérföldkő lesz szeretett városunk és térsége életében a február 16-án esedékes időközi választás – az alábbiakban három, az országos nyilvánosságban megjelent összeállításból tallózunk, majd természetesen a helyi tétre is fókuszálunk. 

24.hu: "... a Fidesz még jelöltet sem állított"

A sort a 24.hu nyitotta év végén, az online orgánum Az ellenzék a rajtvonalon, a Fidesz még jelöltet sem állított a parlamenti helyért címmel közölt terjedelmes összeállítást – megállapítva, hogy míg az ellenzék által egyöntetűen támogatott jobbikos jelölt, Kálló Gergely rekordidő alatt leadta a jelöltté váláshoz szükséges aláírásokat a februári választásra, a kormányoldal "ritkán tapasztalható késésben van a jelöltállítással". 24. hu cikke kiemeli: a Fidesz egyelőre meg sem nevezte, hogy kit küld harcba a jobbikos Pintér Tamás polgármesterré választása miatt betöltetlen parlamenti mandátumért, sőt, egyelőre jelöltállítóként sem vették nyilvántartásba a kormánypártot. A 24.hu cikke szerint – vigyázat, egy bő héttel ezelőtti állapotot tükröz –  Cserna Gábor lesz a Fidesz-KDNP jelöltje a városban; igaz, a leginkább érintett elzárkózott a megerősítéssel, és nem nyilatkoztak a lapnak a dunaújvárosi fideszes választókerületi irodán sem.
A lap megállapítja: Dunaújváros igazi ellenzéki fészekké vált az utóbbi években – kiemelve Pintér Tamás 2018-as győzelmét a parlementi választásokon, valamint a 2019-es önkormányzati választáson elért totális ellenzéki sikert. A 24.hu is kiemeli, hogy a Fidesz választókerületi elnöke még mindig Dorkota doktor, aki ugyan 1998 és 2013 között tagja volt az Országgyűlésnek, most viszont nem indulhat a képviselő-választáson, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöki tiszte összeférhetetlen a parlamenti mandátummal. Az összeállításban feltűnik a lehetséges jelöltek sorában még egy név: dr. Sürü Renáta jegyző függetlenként, de a Fidesz támogatásával indulhat a képviselői helyért, vélelmezi a 24.hu.

A teljes cikk itt olvasható!

Népszava: "Továbbra sincs jelöltje a kormánypártoknak... "

Szintén az időközi választással foglalkozik a Népszava múlt pénteki esélylesése, és szintén beszédes címmel publikálták az írást – az Elbizonytalanodott a Fidesz Dunaújvárosban című összegzés megállapítja, hogy továbbra sincs jelöltje a kormánypártoknak a dunaújvárosi időközi, parlamenti választásra. A lap kiemeli: a február 16-ai voksolásra azért van szükség, mert a választókerület jobbikos országgyűlési képviselőjét, Pintér Tamást októberben jelentős ellenzéki összefogással, a "Rajta, Újváros!" Egyesület színeiben választották polgármesterré, így le kellett mondania parlamenti mandátumáról.
A Népszava megállapítása szerint a kormányoldal elmulasztotta elemezni az önkormányzati választáson elszenvedett megsemmisítő vereség okait, az pedig szintén a kormánypártok elbizonytalanodására vall, hogy eddig nem sikerült jelöltet találni a választásra. (A lap emlékeztetett rá: dr. Dorkota Lajos választókerületi elnökként korábban az ígérte, hogy december 16-án megnevezi jelöltjüket, ám ez sem akkor, sem azóta nem történt meg.) A Népszava egy súlyosan sokatmondó állítást is megfogalmaz: információik szerint a Fidesz megkeresett több, a szakmájában elismert, a választók által megbecsült, párton kívüli dunaújvárosit – de egyikük se vállalta a jelöltséget.
És még egy fontos tényező: a lap szerint a Rajta Újváros! helyhatósági voksoláson aratott fölényes győzelme újra mozgósíthatja a Fidesszel elégedetlen választókat, a kormánypárti szavazók pedig érezhetően elkedvetlenedtek. 

A teljes cikk itt olvasható!

Index: "... ahol a Fidesz rejtőzködik"

A legaktuálisabb tartalmat – evidensen, ma látott napvilágot – az Index szolgáltatja az Egy választás, ahol a Fidesz rejtőzködik című írásban. Az ország legnagyobb hírportálja kiemeli: az ellenzék a 2018-ban informálisan kipróbált, tavaly tökéletesen megvalósított receptet követi – ellenzéki huzavona helyett minden számottevő alakulat (már persze a NER-valóság határain túl), vagyis a Jobbik, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd egységesen beálltak Pintér kabinetfőnöke, Kálló Gergely mögé. Ő korábban a Jobbik Ifjúsági Tagozatának volt az országos alelnöke, majd képviselői asszisztensként dolgozott, később pedig – éppen a helyhatósági választások időszakában – Pintér kampányfőnöke lett.
Az indexes összeállítás is kitér dr. Dorkota Lajos szerepére, megállapítva, hogy a MEKH-elnöknek "teljhatalma van a választókerületben, a mai napig minden fontosabb kérdésben az ő szava dönt" – ugyanakkor azt is kiemelik, hogy a Fidesz választókerületi elnökének ezúttal még a jelöltállítással is baja lehet szeretett városunkban. A lap ugyanakkor helyi forrásokra hivatkozva kiemeli, könnyen elképzelhető, hogy a kormányoldal támogatottja Molnár Tibor lesz – aki a lap szerint évek óta jó kapcsolatot ápol Dorkotával, és többek szerint kormányzati hátszéllel lett Iváncsa független polgármestere. Az Index nem mulasztja el feleleveníteni: ennek lehet a hozadéka, hogy a Dunaújváros részére megítélt Modern Városok Program támogatásából nem Dunaújvárosban, hanem Iváncsán létesítenek ipari parkot. Lehetséges ugyanakkor, hogy a kormányoldal támogatottja Sürü Renáta jegyző lesz, aki "papíron" – egyébként Molnár Tiborhoz hasonlóan – szintén függetlenként indul a választáson.

A teljes cikk itt olvasható!

Mi jöhet még?

A jelöltállítás határideje január 10., péntek 16 óra – a valódi kampányrajt tehát akkor következik, de a jelen állás szerint Dunaújvárosban és térségében megismétlődhet a Fidesz 2018-as és 2019-es bukovárija. Fontos szempont, mennyire lesz képes az ellenzék összehangolni a szavazók mozgósítását – a korábbi kampányfőnök Kálló Gergelynek ez egyszer már fényesen sikerült –, mint ahogy természetesen az is, hogy várhatunk-e átütő erejű kampányt a helyben többször megbucizott Fidesztől úgy, hogy négy nappal a fent említett fontos határnap előtt még nem tudható, ki mellé tehetik a voksokat a jelenlegi hatalmi bázis szavazói. 
Könnyen előállhat az a képlet, ami országos viszonylatban fordítva szokott történni: egy ellenzéki jelölttel szemben több Fidesz-támogatott – ráadásul a város-vidék ellentét kiélezése miatt támadható  – kampánya a hatalmi tömb szétforgácsolódását eredményezheti, miközben újra (fényes) igazolást nyerhet, hogy működőképes alternatíva egy választás megnyerésére az ellenzéki összefogás. Márpedig jelen állás szerint nagyon úgy fest, hogy éppen ez, az ellenzéki tömörülést erősítő forgatókönyv vár ránk az elkövetkező hetekben. Ha nem történik valami – fideszes nézőpontból – csodás feltámadás; de a fideszes csodák ideje már kétszer is lejárt mifelénk.

Most következhet a harmadik csapás, aminek fényében nagy kérdés – már persze a város és a térség jövőjével kapcsolatos prioritás után –, hogy ezt az esetleges (de jelen állás szerint óvatosan fogalmazva is borítékolható) vereséget is büntetlenül átvészelheti-e dr. Dorkota Lajos.

Igaz, erről talán már nem is őt, hanem Orbán Viktort kellene megkérdezni. 

(Fotó: Kálló Gergely – facebook)

A rovat további hírei: Belföld

Vírus: már 623 fő az azonosított fertőzöttek száma – és 5 beteg hunyt el

Vírus: már 623 fő az azonosított fertőzöttek száma – és 5 beteg hunyt el

2020. április 03. (péntek)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 623 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, emellett 43 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

Járvány: 585 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma, egy beteg elhunyt, 42 gyógyult

Járvány: 585 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma, egy beteg elhunyt, 42 gyógyult

2020. április 02. (csütörtök)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 585 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős beteg, míg a gyógyultak száma 42 főre emelkedett.

Járvány: 525 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma – 4 idős beteg hunyt el (FRISSÍTVE!)

Járvány: 525 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma – 4 idős beteg hunyt el (FRISSÍTVE!)

2020. április 01. (szerda)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 525 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma;  az elhunytak száma 20 főre emelkedett, négy idős, krónikus betegséggel küzdő, ember halt meg. Frissítés: megjelent a megyei mutatók vírustérképe - Fejérben 

Közzétették a koronavírus-fertőzésben elhunytak korát, nemét és alapbetegségeit is

Közzétették a koronavírus-fertőzésben elhunytak korát, nemét és alapbetegségeit is

2020. március 31. (kedd)

Nyilvánossá vált annak a 16 elhunytnak a kora, neme és alapbetegsége is, akik az elmúlt időszakban veszítették életüket Magyarországon koronavírus-fertőzés miatt.

Nincs szükség új lakcímkártyára a kijárási korlátozás miatt

Nincs szükség új lakcímkártyára a kijárási korlátozás miatt

2020. március 31. (kedd)

Nem szükséges új lakcímkártya készítése abban az esetben, ha a kijárási korlátozás időtartama alatt nem az állandó, bejelentett lakcímen tartózkodunk.

Vírus: 492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy újabb beteg

Vírus: 492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy újabb beteg

2020. március 31. (kedd)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 492-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy újabb több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg. Az elhunytak száma ezzel 16 főre nőtt. Emellett 34 főről 37 főre nőtt a gyógyultak száma is.

Vírus: 447 az azonosított fertőzöttek száma – két újabb idős beteg halálozott el

Vírus: 447 az azonosított fertőzöttek száma – két újabb idős beteg halálozott el

2020. március 30. (hétfő)

447 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma, miután újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19); az elhunytak száma már 15 fő.