Dunaújváros Hetilap

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd) 10:27 - Öcaline

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.

Az előzetes tervek szerint 42 tétel szerepel a közgyűlés idei első nyílt ülésének napirendjében – az ülésre Városháza "C" szárnyának közgyűlési termében kerül sor január 23-án, csütörtökön délelőtt 9 órától. A szokásos üléskezdő tájékoztató és javaslat (a két ülés közötti időszakban történt munkáról, illetve a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról) után szervezeti szintű döntések várhatók: a képviselők módosíthatják az SZMSZ-t, és több soron tárgyalnak a megyei kormányhivatal törvényességi felhívásairól is. Javaslat születhet a Városházán foglalkoztatott közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők jogviszonyát szabályozó rendelet módosításáról, emellett megerősíthetik az október 31-én, november 21-én és december 5-én hozott határozatit is a képviselők. Döntés születhet a városi, valamint a helyi nemzetiségi önkormányzatok között fennálló együttműködési megállapodás módosításáról, majd az ukrán önkormányzatot érintő kérelmekről is határozhatnak. 
Önkormámyzati színtér után intézményi kérdések is terítékre kerülnek a csütörtöki ülésen: javaslat születhet a Dunaújvárosi Egyetem beszámolójának elfogadására, a gyermekek átmeneti otthona kötelező önkormányzati feladat ellátására kötött feladatellátási szolgáltatási szerződés módosítására, valamint az Oktatási Hivatal, a Dunaújvárosi Óvoda, valamint az önkormányzat közötti együttműködési megállapodás elfogadására.
A város mindennapi működését, belakhatóságát is érintő tételek is szerepelnek a közgyűlési napirendben: ha minden jól megy, áttörés következhet a forgalomirányító berendezések összehangolása terén – legalábbis remélem, ezt is érinti a város területén lévő forgalomirányító berendezések üzemeltetési munkáinak ellátására vonatkozó javaslat –, és a partvédelmi rendszer támogatásáról is dönthetnek a képviselők. E körbe tartozik az Alkotás utcai rendelő felújítását célzó, illetve a város közterületi fasorainak növényvédelmi munkáira vonatkozó javaslat is. Döntés születhet csütörtökön egy múzeumi EU-s pályázat kérdéséről, és módosíthatják a város Intergrált Területi Programját is. 

Szintén fontos tétel lehet a napirendben a nagyvárosias beépítésű területek parkoló elhelyezésével foglalkozó településrendezési eszközeinek módosítását célzó döntés – aki próbált már bármelyik hétköznap autóval elugrani egy csomagért a Dózsa György úti postára, sejti, mire utalok –, majd többek között a Fejér Megyei Területfejlesztési Konzultációs Fórum működési költségeinek elfogadásáról, a Fabó Éva Sportuszoda próbaüzemre történő felkészítése miatt felmerülő költségek finanszírozásáról és a komplexum üzemeltetéséről is dönthetnek a képviselők. A csütörtöki napirend egyik legérzékenyebb tétele lehet a DKKA Nonprofit Kft. szakértői átvilágításával, valamint a  DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft.-ben felügyelőbizottsági tag visszahívását, új felügyelőbizottsági tag megválasztását célzó javaslat. Dönthetnek a képviselők a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője visszahívásáról, illetve új ügyvezető megválasztásáról is, és javaslat születhet az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok gazdálkodásáról, vagyoni helyzetéről, illetve az üzleti tervek időarányos teljesítéséről történő adatszolgáltatási és beszámolási kötelezettség teljesítési követelményeinek elfogadásáról is – ez utóbbi tétel az intézményi, illetve társaság szintű átláthatóság megteremtését célozza. Szintén zsebbevágó kérdés, hogy elfogadhatják az UNISZOL Létesítménygazdálkodási Zrt.-vel a dunaújvárosi Jégcsarnok és a dunaújvárosi sportingatlanok üzemeltetésre, illetve a Dunaújvárosi Élményfürdő üzemeltetése és hasznosítása szolgáltatási koncesszió keretében létrejött koncessziós szerződés további jogi sorsával összefüggő jogi feladatok, valamint egyéb jogi feladatok ellátására vonatkozó javaslatot. Még tovább megy a közgyűlés egy másik területen: egy ügyvédi irodát a büntetőjogi felelősség megállapításával, valamint az Energo-Hőterm Beruházó és Működtető Kft. gazdálkodása során tapasztalt, a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekményekkel összefüggő egyes jogi feladatok ellátásárával bízna meg a testület.
Javaslat születhet az Északi Ipari Parkban található ingatlanok hasznosítására, elfogadhatják a lőtér üzemeltetésére vonatkozó pályázati felhívást, illetve dönthetnek az ELENA projekt önrészéről is a közgyűlésen. Döntés születhet az építésügyi hatósági feladatok átadásáról, módosíthatják az idei munkatervet, és a polgármesteri hivatal tavalyi munkáját összegző beszámoló is szerepel a csütörtöki napirendben.
Végül, de közel sem utolsósorban javaslat születhet a február 16-án esedékes időközi egyéni országgyűlési képviselő-választás lebonyolításában szerepet vállaló dunaújvárosi szavazatszámláló bizottságok póttagjainak megválasztására is.

(Fotó: DO-archív - Miklán Klaudia képei)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

2020. február 13. (csütörtök)

Visszavonta a létszámleépítést, kétlépcsős bérfejlesztést tervez az ISD Dunaferr Zrt., így a szerdára időzített tüntetés is elmaradt az Orosz Nagykövetség előtt. A megegyezés hírét közleményben üdvözölte a város önkormányzata.

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

2020. február 13. (csütörtök)

Néma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

2020. február 13. (csütörtök)

Közmeghallgatás a városházán, helyesírási verseny a Gárdonyiban, kiállítás a Bartókban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS híradó tegnapi adása.

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

2020. február 12. (szerda)

Amint arról múlt heti nyitányunkban beszámoltunk, sorozatot kezdtünk a magyar egészségügy egyik legvitatottabb eleme, a hálapénz egyszerre neuralgikus és roppant aktuális témájáról. A második részben a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet kerül a fókuszba – monstre interjúnk első felvonása dr. Mészáros Lajos főigazgató főorvossal; lesz folytatás! 

DVCSH: változik az ügyfélfogadás

DVCSH: változik az ügyfélfogadás

2020. február 12. (szerda)

Technikai okból módosul az ügyfélfogadási rend a DVCSH Építők útja 7. alatti ügyfélszolgálatán pénteken. Rövidítés a hajtás után.
 

Közgyűlés: negyvennél több napirenddel

Közgyűlés: negyvennél több napirenddel

2020. február 11. (kedd)

A "Dunaújváros Sportjáért" Díj ünnepélyes átadásával kezdődik a közgyűlés nyílt ülése a Városháza "C" szárnyában csütörtökön délelőtt – az ünnepi eseményt követően negyvennél több napirend vár a képviselőkre.

Közmeghallgatást tart a közgyűlés

Közmeghallgatást tart a közgyűlés

2020. február 10. (hétfő)

Az idei évre tervezett, a városfejlesztéssel, a városüzemeltetéssel és a közszolgáltatások biztosításával kapcsolatos elképzeléseket ismerteti a város képviselőtestülete a Városházán kedden délután.