Mesél a múlt – a cél a közös várostörténeti kalandozás!

2020. január 15. (szerda) 18:41 - Öcaline

Hallottak, hallottatok már arról, hogy a Vasgyár legendás vezére, Borovszky Ambrus hintón járta be a gyárat, és alkalmanként  a városba is kihajtatott? Itt a bizonyíték! És itt az idő, hogy közös várostörténeti kalandra csalogassunk minden lokálpatriótát! 

Az első kapavágások 1950-ben voltak, ergo szeretett városunk idén ünnepli 70. születésnapját – a nevét viselő hetilapnak, illetve webes felületnek elemi kötelessége, hogy méltó módon ünnepelje a jeles évfordulót. Úgy gondoltuk, annál nem lehet ragyogóbb az ünnep, mint ha közösen elevenítjük fel az elmúlt évtizedek jeles-szép, emlékezetes vagy éppen érdekes, szórakoztató, esetenként mulattató pillanatait.
Heti rendszerességgel jelentkezünk innentől a Mesél a múlt rovatunkkal – itt is, valamint a Dunaújváros hetilap hasábjain is feltűnnek az idevágó tartalmak. Munkánk egy része nettó válogatás lesz, elsősorban két barátunk és harcostársunk gyűjtéseit bocsátjuk közre: Bali Attila remek online várostörténeti archívum gondozójaként, valamint a "Mi, retró kedvelő dunaújvárosiak" facebook csoport létrehozójaként, míg Horváth Tamás (htomi) a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog gazdájaként lesz kalauzunk a közös várostörténeti kalandozásban. 

Ugyanakkor másra is, ha tetszik, mindenkire számítunk – bárkire, akinek vannak városunk múltjához kapcsolódó emlékei, fotói, relikviái, történetei! 

Mint például a mellékelt fotó, amely – nem csalás, nem ámítás – valóban a Május 1. utcában készült valamikor a hőskorban. A főalak látszatra a kocsis, valójában azonban (kicsit takarva) Borovszky Ambrus, a legendás Boró az, a Dunai Vasmű vezére, a világtörténelem egyetlen vasgyárigazgatója, akiről púdert neveztek el. (Nagyon fiataloknak és nem lokálpatriótáknak: a vasműből szálló nagyon finom, rózsaszínű port nevezte a helyi népnyelv Boró-púdernek.) A közösségi várostörténet-írás szép példája, hogy a tegnap publikált fotó mellé ma délben  befutott egy nagyon értékes információktól hemzsegő komment – Kovács Sándortól: "Ezt a fogatot a Vas Pista bácsi hajtotta, aki a Kőműves utca 2-ben lakott. Suhanc kölyökként,nekem is volt alkalmam egy kicsit vezetni a lovakat. Később ezt a fogatot váltotta a Tátra Plán személyautó." Ámulok, bámulok, de tényleg!

A fotó publikálása Ujvári Géza (Csusza) érdeme a retró-csoportban, aki édesapja örökségében találta a párját ritkító felvételt. Hála és köszönet a fotó megosztásáért Ha hasonló kincs birtokában vagy, jelentkezz máris a szerkesztoseg@media-haz.hu címen! Hadd meséljen a múlt!

A rovat további hírei: Mesél a múlt

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

2020. július 05. (vasárnap)

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

2020. június 24. (szerda)

Szépséges találattal folytatódott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog sorozata: a Népszabadság 1970-es lapszámában Domanovszky Endre festőművész elevenítette fel a Dunai Vasmű főbejáratát ékítő freskó születésének körülményeit. Szemelvények kedvcsinálókét – de ajánljuk a teljes összegzést!

Dunaújváros mesél: Új kikötő

Dunaújváros mesél: Új kikötő

2020. június 17. (szerda)

Remek korabeli riportot "talált" a DunaújvárosMesélPontHu – a Béke és Szabadság című képes hetilap hasábjain 1954-ben napvilágot összegzés az új kikötő életébe nyújt bepillantást – szokás szerint néhány kedvcsináló részlet következik, de jó szívvel ajánljuk az egész elolvasását is!

 Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

2020. május 05. (kedd)

Visszaemlékezések, remek képek és fontos dokumentumok, hangképes összeállítással koronázva – pazar kollekcióval ünnepelte a városépítés kezdetének 70. évfordulóját az intézmény. A végén a film kötelező darab minden lokálpatriótának!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

2020. május 02. (szombat)

Foltos, alig kivehető kép az első dokumentált felvételek egyike a városépítés kezdeteiről – a Duna-parti sikló építését örökíti meg. Itt és így kezdődött az új város építése 1950. május 2-án – összeállításunk Garancz István korabeli naplójának részleteivel eleveníti fel a 70 éve történteket. Boldog születésnapot, Dunaújváros! 

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!

Az acél és a szén városa - angol szemmel

Az acél és a szén városa - angol szemmel

2020. február 05. (szerda)

Szaszkó Istvánnak a Mozgó Világ hasábjain megjelent, Sztálinváros és Komló párhuzamos történetét feldolgozó írt tanulmányát teljes terjedelmében a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon találják az olvasók – az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk az összegzésből, bevallottan kedvcsináló céllal!