Mesél a múlt – a cél a közös várostörténeti kalandozás!

2020. január 15. (szerda) 18:41 - Öcaline

Hallottak, hallottatok már arról, hogy a Vasgyár legendás vezére, Borovszky Ambrus hintón járta be a gyárat, és alkalmanként  a városba is kihajtatott? Itt a bizonyíték! És itt az idő, hogy közös várostörténeti kalandra csalogassunk minden lokálpatriótát! 

Az első kapavágások 1950-ben voltak, ergo szeretett városunk idén ünnepli 70. születésnapját – a nevét viselő hetilapnak, illetve webes felületnek elemi kötelessége, hogy méltó módon ünnepelje a jeles évfordulót. Úgy gondoltuk, annál nem lehet ragyogóbb az ünnep, mint ha közösen elevenítjük fel az elmúlt évtizedek jeles-szép, emlékezetes vagy éppen érdekes, szórakoztató, esetenként mulattató pillanatait.
Heti rendszerességgel jelentkezünk innentől a Mesél a múlt rovatunkkal – itt is, valamint a Dunaújváros hetilap hasábjain is feltűnnek az idevágó tartalmak. Munkánk egy része nettó válogatás lesz, elsősorban két barátunk és harcostársunk gyűjtéseit bocsátjuk közre: Bali Attila remek online várostörténeti archívum gondozójaként, valamint a "Mi, retró kedvelő dunaújvárosiak" facebook csoport létrehozójaként, míg Horváth Tamás (htomi) a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog gazdájaként lesz kalauzunk a közös várostörténeti kalandozásban. 

Ugyanakkor másra is, ha tetszik, mindenkire számítunk – bárkire, akinek vannak városunk múltjához kapcsolódó emlékei, fotói, relikviái, történetei! 

Mint például a mellékelt fotó, amely – nem csalás, nem ámítás – valóban a Május 1. utcában készült valamikor a hőskorban. A főalak látszatra a kocsis, valójában azonban (kicsit takarva) Borovszky Ambrus, a legendás Boró az, a Dunai Vasmű vezére, a világtörténelem egyetlen vasgyárigazgatója, akiről púdert neveztek el. (Nagyon fiataloknak és nem lokálpatriótáknak: a vasműből szálló nagyon finom, rózsaszínű port nevezte a helyi népnyelv Boró-púdernek.) A közösségi várostörténet-írás szép példája, hogy a tegnap publikált fotó mellé ma délben  befutott egy nagyon értékes információktól hemzsegő komment – Kovács Sándortól: "Ezt a fogatot a Vas Pista bácsi hajtotta, aki a Kőműves utca 2-ben lakott. Suhanc kölyökként,nekem is volt alkalmam egy kicsit vezetni a lovakat. Később ezt a fogatot váltotta a Tátra Plán személyautó." Ámulok, bámulok, de tényleg!

A fotó publikálása Ujvári Géza (Csusza) érdeme a retró-csoportban, aki édesapja örökségében találta a párját ritkító felvételt. Hála és köszönet a fotó megosztásáért Ha hasonló kincs birtokában vagy, jelentkezz máris a szerkesztoseg@media-haz.hu címen! Hadd meséljen a múlt!

A rovat további hírei: Mesél a múlt

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!

Az acél és a szén városa - angol szemmel

Az acél és a szén városa - angol szemmel

2020. február 05. (szerda)

Szaszkó Istvánnak a Mozgó Világ hasábjain megjelent, Sztálinváros és Komló párhuzamos történetét feldolgozó írt tanulmányát teljes terjedelmében a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon találják az olvasók – az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk az összegzésből, bevallottan kedvcsináló céllal!

A közétkeztetés dolgozói nevében…

A közétkeztetés dolgozói nevében…

2020. január 21. (kedd)

Vastag-e a sör “gallérja”, mennyi hús van a főzelék mellett, tiszta-e a kanál, kés, elég erős-e a fekete kávé; elég gyors-e a kiszolgálás az üzemi étkezdékben, – az emberek ezen keresztül mérik le a közétkez­tetés és a vendéglátóipar dolgozói­nak munkáját. Nincs új a nap alatt: a Sztálinváros című lap 1955-ös cikke a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon.

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

2020. január 20. (hétfő)

A párosan épített panelháztömbök unatkozva támaszkodnak egymásnak, mint akik már semmi újat nem tudnak mondani a másiknak. A nyári délután napsütésében még szürkébbnek látszik hosszú, vaskos testük: olyanok, mint két őr a vártán...

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

2020. január 17. (péntek)

Várostörténeti kalandozás htomi blogján - a poszt az Igaz Szó című lap 1965-ös írását eleveníti fel. Nagyra törő tervek és persze pártállami frázisok - ezzel együtt is kötelező! Dunaújváros mesél!

Dr. Senki újra támad: Az ifjú vándor nem pihen (1.)

Dr. Senki újra támad: Az ifjú vándor nem pihen (1.)

2020. január 09. (csütörtök)

"Mintha tegnap lett volna... mármint nem 2019, ahogy január elsején szokták mondani, hanem 1999, amikor a VIVÁ-n Jennifer Lopez- Waiting for tonight c. dala szólt a tévében Kareszék nappalijában a Váci (sugár)úton szilveszterkor, mi meg egyszer csak - óriási petárdazaj közepette - átzúgtunk a 2000-es évbe, és azt hittük, minden más lesz." Nagy visszatérés dr. Senki blogján!

Dunaújváros kedvence 2019: az MMK a befutó!

Dunaújváros kedvence 2019: az MMK a befutó!

2020. január 03. (péntek)

A Munkásművelődési Központ intézménye (és csapata) lett a befutó a DunaújvárosMesélPontHu blog immár hagyományos évzáró online szavazásán – és lett így a Dunaújváros Kedvence 2019 cím büszke birtokosa. Meggyőző fölény a hajtás után!