Bánki 50: színes és gazdag az ünnepi kínálat

Öcaline - 2020. február 25. 10:56

Több eseménnyel ünnepli alapítása fél évszázados jubileumát a Bánki középiskola. A születésnapi kínálat heti menüje ünnepi bizonyítványátadással kezdődött, csütörtökön könyvbemutató, pénteken projektnap kényezteti a bánkisokat. Boldog születésnapot!

Az egész tanévet az alapítás 50. évfordulójára történő emlékezésnek szenteli a DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma – a dunaújvárosi közoktatás egyik alapintézményének számító középiskola ünnepi programok egész sorával készül a jubileumra. 
A heti menüben egy ünnepi bizonyítványátadás volt az első alkalom – a megváltozott képzési struktúra miatt ugyan lassan a végéhez közeledik a 2017 januárjában kezdett Tehergépkocsi-vezető és Autóbuszvezető OKJ-s képzés, de a közelmúltban immár a kilencedik vizsgát szervezte meg a Bánki, áll a honlapunkhoz eljuttatott tájékoztatóban. A hétfőn délután tartott bizonyítvány-átadást az tette különlegessé, hogy Péli András, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese is sikeresen megszerezte az Autóbuszvezetői OKJ-s szakmáját. A Bánkiban rendezett ünnepségen a sikeres OKJ-vizsgát tett felnőttek vehették át a végzettséget igazoló bizonyítványt Pocsainé Varga Veronikától, a szakképzési centrum főigazgatójától, aki külön is gratulált kollégájának a kitartáshoz és a sikeres vizsgához.
A folytatás is izgalmasnak ígérkezik, hiszen az ünnepi szakmai rendezvény után már a jubileumra fókuszál a Bánki ünnepi kínálata: Teadélutánnak álcázott könyvbemutatóra várják a jubileumi sorozat keretében a vendégeket  az iskola hátsó aulájában február 27-én, csütörtökön délután. Az esemény vendégeként 14 órától Horváth Béla, az iskola nyugállományú történelemtanára mutatja be A 6. huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban című könyvét. És még egy érdekes „iskolatörténeti” adalék: a legendás alakulat kalandos történetét  összegző monográfia születéséről a szerzővel Gyöngyössy Csaba, a Bánki volt igazgatója beszélget.

Végül, de közel sem utolsósorban: az egész 50 éves évfordulós kínálat egyik kiemelkedő eseményének szánják a szervezők azt a projektnapot, amely során február 28-án, pénteken egy tudományos, történelmi és intézménytörténeti vetélkedő keretében elevenítik föl az iskola névadója,  Bánki Donát életét és munkásságát, valamint a Bánki iskola fél évszázados történetét a középiskola diákjai. A szervezők ígérete szerint a diákok délelőtt 9.30 órától csapatokat alkotva haladnak a forgószínpadszerűen változó állomások között az iskolában, hogy aztán délutánra kiderüljön, melyik alakulat készült föl legjobban a alapító és az iskola történetéből.

Boldog születésnapot, Bánki!

(Fotó: Miklán Klaudia; az archív kép természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Országos versenyt rendezett a Rudas

Országos versenyt rendezett a Rudas

2022. nov. 30.

A szakmai legjobbjai mérték össze gép- és gyorsíró-tudásukat a Rudas középiskolában a közelmúltban. Több világbajnokot köszöntöttek a megméretésen, és három rudasos induló is vállalta a versenyt!

DSTV: Iskolanyitogató a Szabó Magda tagintézményben

DSTV: Iskolanyitogató a Szabó Magda tagintézményben

2022. nov. 30.

Szakmai program, ismerkedés, pedagógusok – nem egyszerű, ám annál fontosabb döntésről tudósít a DSTV összeállítása. A jövő diákjai mellett hozzátartozókat is várt Iskolanyitogató című programjára a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye. Hangkép.

DSTV: a bölcsődékben kezdi a fejlesztést a szakszolgálat

DSTV: a bölcsődékben kezdi a fejlesztést a szakszolgálat

2022. nov. 23.

Komoly szakmai fórumról tudósít a DSTV összeállítása. Sajátos nevelési igény a bölcsődében címmel várta tanácskozásra Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye a bölcsődékben dolgozó kisgyermeknevelőket, szakembereket. Hangkép.
 

Tíz csapat tagjai versengtek a gépek mögött a Rudasban

Tíz csapat tagjai versengtek a gépek mögött a Rudasban

2022. nov. 17.

Fiatalon elhunyt kollégájuk emlékét ápolják a "gpsz" Informatikai Csapatversennyel – a megméretésnek idén már tizenkettedszerre adott otthont a Rudas középiskola.

Rudasos sikerek az egyetemi TDK-n

Rudasos sikerek az egyetemi TDK-n

2022. nov. 12.

A Rudas középiskola két csapata is bekapcsolódott a Dunaújvárosi Egyetemen rendezett a Tudományos Diákköri Konferencia erőpróbájába. A középiskolások mindkét triója különdíjat érdemelt a tudományos értekezésért. 

Országos versenyt rendez a Rudas

Országos versenyt rendez a Rudas

2022. nov. 10.

A dunaújvárosi középiskola ad otthont a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége rangos megméretésének – a Dr. Kalotay Kálmán Országos Bajnoki  Versenyt szombaton rendezik a Rudasban.

Nyári emlékek késő ősszel – Képespusztáról az Aranyban

Nyári emlékek késő ősszel – Képespusztáról az Aranyban

2022. nov. 07.

Az immár évtizedes múlttal bíró nyári táborban készült művekből nyílik kiállítás az Arany János Általános Iskolában szerdán. Mindenkit várnak a megnyitóra!