Fórum a közoktatásról: válság, helyzet

2020. február 24. (hétfő) 20:24 - Öcaline

Érzékeny téma, középerősnek is csak masszív túlzással nevezhető érdeklődés, alapszintű gondok, súlyos válság – címszavakban így foglalható össze a nyílt oktatási fórum, amelynek az MMK adott otthont még múlt pénteken.  

A lapunkban megjelent szíves invitáció, de még a téma extrém érzékenysége sem segített: a várt népes közönség helyett minimálisnak mondható érdeklődés kísérte a Pedagógus Szakszervezet nyílt fórumát a közoktatás válságáról. Pedig mindent bevezetettek a szervezők – Jámbor Ferencné, a PSZ megyei elnöke, valamint  Czoborné Asztalos Borbála, a szakszervezet városi és járási titkára –, hiszen az elnökségből Gosztonyi Gábor alelnököt is megnyerték a dunaújvárosi eseményre. A szakszervezeti vezető tartalmas előadással rukkolt ki arról, hogy mennyire mélyponton van a közoktatás. Mint kiemelte, a jövő is kilátástalan, mert az utánpótlás nem megoldott: a bértáblát a 2014-es (!!!) minimálbérhez rögzítették, ismét rossz a pedagógusok anyagi helyzete, ráadásul a kifizetetlen túlmunkákkal és az adminisztrációval is „agyonterheltek” a szféra dolgozói. Mindennapos jelenség a pályaelhagyás, a fiatalok pedig nem állnak be a mókuskerékbe – a szakértői számítások szerint 10 éven belül 6000 pedagógus megy nyugdíjba, és ha elmarad a kívánatos bérrendezés, akkor az a 2800 gyakornoki idejét töltő pályakezdő nem lesz elég a pedagógushiány enyhítésére. 
Az új NAT közzététele még jobban borzolja a kedélyeket, sokaknál a kormányzati diktátum is pályaelhagyáshoz vezet majd, jósolta Gosztonyi Gábor, aki szerint a szakképzés totális átalakítása üti ki leginkább a biztosítékot – „kancellárt akasztottak a nyakukba, a pedagógusokat leminősítették oktatókká, és bár csökkentik a kötelező óraszámukat, de a feladatellátás  jellegéből fakadóan ez elképzelhetetlennek tűnik”. Az előadó szerint 30 százalékos fizetésemelést ígértek, de valójában semmi nem garantálja, hogy ezt ténylegesen megkapják – hiszen még a költségvetésben sem szerepel –, ráadásul az eddigi pótlékokról semmi nincs az új törvényben. A PSZ alelnöke kiemelte: különösen aggasztó, hogy kiveszik őket a közalkalmazotti státuszból, és ezután lehet, hogy a munka törvénykönyve szerint kell dolgozniuk. 
Szintén neuralgikus pont az a kormányzati tervezet, hogy az óvodai ellátást elveszik az önkormányzatoktól, és egységesen a Belügyminisztériumhoz rakják. Ebben a szektorban már kritikus az óvónőhiány, sokan egyedül visznek egy csoportot, ami elfogadhatatlan a PSZ-vezető szerint.

A fórum vendégei szinte egybehangzóan kérdezték, mit lehet tenni ilyen kritikus helyzetben – Gosztonyi Gábor az alábbi javaslatcsomagról tájékoztatta a résztvevőket:
–  A PSZ beadványt fogalmazott meg az Alkotmánybíróságnak a szakképzési törvény alkotmányellenességéről. Ehhez kell a szakszervezeti tagok megbízása és nyilatkozata, ezért fontos lenne, ha minden tag megtenné ezt.
– A szakszervezet sokkal többet tudna tenni, ha nagyobb lenne a szervezettség, ezért azt tudja javasolni, hogy lépjenek be a szakszervezetbe. Egyrészt ingyenes jogi segítséget nyújt tagjainak, másfelől a tömegesség erő: hatékonyabban tudnak fellépni a kormányzat intézkedéseivel szemben.
– A szakképző iskolákban dolgozóknak azt javasolta, hogy addig ne írják alá a szerződést, amíg nem kapják meg a végkielégítésüket , hiszen az aláírás pillanatáig még a Kjt. hatálya alá tartoznak. Ha egységes a tantestület, el lehet érni sok mindent. 
Az eseményt követően Czoborné Asztalos Borbála  kérdésünkre kiemelte, sajnálja, hogy a fórumon nem voltak sokan, bár a péntek esti időpont is bizonyára közrejátszott ebben. Örömteli viszont, hogy megjelentek a szociális szféra képviselői, több szakképzésben dolgozó kolléga és óvónő is, és végre néhány szülő és nagyszülő is tiszteletét tette az eseményen, sőt, Szántó Péter önkormányzati képviselő is jelen volt a fórumon. A városi és járási titkár egy szülő álláspontját idézte, aki azt mondta, a gyermekei jövőjéért bármire képes – a pedagógusok bizton számíthatnak rá és sok másik szülő támogatására is. 

Ez nemcsak nagyon üdvözítő hozzászólás, de tökéletes végszó is: legyen így, legyen itt a vége most.

(Fotó: Miklán Klaudia)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.

Gárdonyi: siker az online viadalon

Gárdonyi: siker az online viadalon

2020. június 11. (csütörtök)

Bekerült az országos döntőbe, és végül tárgyjutalomban részesült a Gárdonyi iskola csapata az "Innováció a fogyasztóvédelemben  – A tudatos fogyasztóvá válás útjai" elnevezésű országos megméretésen.

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.