Időjárás: erős széllel búcsúzik a tél

Öcaline - 2020. február 24. 9:55

Erős, gyakran viharos szél, de enyhe idő várható a naptári tél utolsó hetében, ígéri a DO időjárási szakértője. A hét végi maradnak a változékony, de már jellemzően tavaszias napok – intenzív légmozgással.

"A viharos szél után napsütés!" – ezzel a tételmondattal kezdte szokásos hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szakértő szerkesztője. Ahogy az ablakon kipillantva tapasztalhatjuk is, derült, napos, de viharos erejű széllel kísért a délelőtt: hajnalban még több helyen volt eső, majd – a nagy területen viharos (óránkénti 60-80, esetenként 100 kilométeres) északnyugati szél hatására – csökkent a felhőzet. Egész nap ez a tendencia jellemzi térségünk időjárását, azzal a kiegészítéssel, hogy erős hidegfronti hatás érvényesül – ezzel együtt már tavaszias napunk lesz, délután 10 fok körül alakul a hőmérséklet.
Változik a kép a friss modellek szerint kedden: eleinte napos, gyengén felhős időre számíthatunk, aztán országszerte megnövekszik a felhőzet, és estétől nyugat felől már csapadék is jöhet – jellemzően eső,de egy-egy futó zápor is előfordul. Élénk lesz a délnyugati szél, és már egyértelműen tavaszias mutatókkal számolhatunk: 13-17 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
A folytatás is hasonló mutatókat ígér – némi lehűléssel: szerdán erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, záporeső. A csapadékos időben visszaesik a hőmérséklet, délután már csak 5-11 fok ígérkezik. A nap második felétől egyre jobban megerősödik az északnyugati szél. A viharossá fokozódó szél hatására szakadozik a felhőzet csütörtökön is, de bárhol előfordulhat egy-egy zápor, az északi területeken és a hegyekben egy-egy hózápor sem kizárt – a csúcsérték továbbra is 7 fok körül alakul. 
A középtávú előrejelzések specialistája szerint a hét utolsó napjaiban újabb változás várható: pénteken és szombaton változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, de számottevő csapadék nem valószínű. Az élénk, délnyugatira forduló szél ismét melegebb levegőt hoz: pénteken 12, szombaton már 15 fok is lehet.

Hipp és hopp, búcsúzik a tél – nem sokat kaptunk belőle, és máris itt a vége!

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: ünnepelt a Tökmag Bazár

DSTV: ünnepelt a Tökmag Bazár

2022. dec. 03.

Egyéves születésnapról tudósít a DSTV összeállítása. Az MMK-ban zászlót bontott Tökmag Bazár kifejezetten a kisgyermekes családok számára életre hívott kezdeményezése folyamatos fejlődött –népszerűségét az árusok és látogatók folyamatosan növekvő száma is igazolja. Hangkép.
 

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

2022. dec. 01.

2021 óta töretlen népszerűségnek örvend a szauna-szeánsz Dunaújvárosban,mától régi-új helyszínen, a Dunaújvárosi Kempingben, a megszokott formában érhető el a közkedvelt szolgáltatás. 

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

2022. dec. 01.

Önkifejezés, szabadság, boldogság – ezek lesznek a fő témái annak az online bemutatónak, amelyet a Mezőföld Népfőiskolai Társaság együttműködésével szerveznek jövő csütörtökön. Idejében szólok, érdemes már most regisztrálni!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)