Időjárás: erős széllel búcsúzik a tél

Öcaline - 2020. február 24. 9:55

Erős, gyakran viharos szél, de enyhe idő várható a naptári tél utolsó hetében, ígéri a DO időjárási szakértője. A hét végi maradnak a változékony, de már jellemzően tavaszias napok – intenzív légmozgással.

"A viharos szél után napsütés!" – ezzel a tételmondattal kezdte szokásos hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szakértő szerkesztője. Ahogy az ablakon kipillantva tapasztalhatjuk is, derült, napos, de viharos erejű széllel kísért a délelőtt: hajnalban még több helyen volt eső, majd – a nagy területen viharos (óránkénti 60-80, esetenként 100 kilométeres) északnyugati szél hatására – csökkent a felhőzet. Egész nap ez a tendencia jellemzi térségünk időjárását, azzal a kiegészítéssel, hogy erős hidegfronti hatás érvényesül – ezzel együtt már tavaszias napunk lesz, délután 10 fok körül alakul a hőmérséklet.
Változik a kép a friss modellek szerint kedden: eleinte napos, gyengén felhős időre számíthatunk, aztán országszerte megnövekszik a felhőzet, és estétől nyugat felől már csapadék is jöhet – jellemzően eső,de egy-egy futó zápor is előfordul. Élénk lesz a délnyugati szél, és már egyértelműen tavaszias mutatókkal számolhatunk: 13-17 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
A folytatás is hasonló mutatókat ígér – némi lehűléssel: szerdán erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, záporeső. A csapadékos időben visszaesik a hőmérséklet, délután már csak 5-11 fok ígérkezik. A nap második felétől egyre jobban megerősödik az északnyugati szél. A viharossá fokozódó szél hatására szakadozik a felhőzet csütörtökön is, de bárhol előfordulhat egy-egy zápor, az északi területeken és a hegyekben egy-egy hózápor sem kizárt – a csúcsérték továbbra is 7 fok körül alakul. 
A középtávú előrejelzések specialistája szerint a hét utolsó napjaiban újabb változás várható: pénteken és szombaton változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, de számottevő csapadék nem valószínű. Az élénk, délnyugatira forduló szél ismét melegebb levegőt hoz: pénteken 12, szombaton már 15 fok is lehet.

Hipp és hopp, búcsúzik a tél – nem sokat kaptunk belőle, és máris itt a vége!

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

2021. jún. 17.

Az alaphírt a felhívással már kilőttük, most itt az utolsó figyelmeztetés: elkészült az immár másodjára rendezendő Garázsvásár tételes kínálata – közel 50 helyszínen várja a kincsvadászokat a Városvédők Újtelepért Egyesület szombaton. 

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

2021. jún. 16.

Tökéletes időzítés és tökéletes születésnapi akció: ha nagy zsúfoltság nem is volt, de sokan éltek a kedvezményes árú belépő kínálta lehetőséggel az élményfürdő újbóli megnyitásának első napján!

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

2021. jún. 16.

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok szerepe, jelentősége kapcsán avatja be az érdeklődőket a legfontosabb tudnivalókba. Első rész.

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

2021. jún. 14.

Egyre melegebb napokat, a hét közepétől valóságos hőhullámot ígér a DO időjárási szakértője. Igazi strandidő várható – árnyék, naptej és folyadékbevitel az idevágó javallatom a hét végére!