Időjárás: tiszta tavaszból igazi tél!

Öcaline - 2020. február 3. 9:31

A március végét idéző napok után visszatámad Tél tábornok a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét végén változékony, többször újra napos idő várható.

"Erős lehűléssel tér vissza a tél!" – figyelmeztet előrejelzésében Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szakértő szerkesztője. Az elmúlt napok tavaszias klímája után már ma változik a helyzetkép, de az igazi áttörés holnap kezdődik. Addig viszont erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és már délelőtt többfelé alakul ki eső  – nagyobb mennyiségben éppen térségünkben, az ország középső tájain várható égi áldás. Aztán délután a többfelé erős északnyugati szél hatására csökken, szakadozik a felhőzet, a hőmérséklet még mindig viszonyleg magas lesz, térségünkben 10-13 fokos csúcsokkal számolhatunk.
A közeli kilátások fontos változást ígérnek: kedden is marad az erősen felhős ég, és sokfelé lesz eső, amit aztán délután – a viharos széllel bezúduló hideg levegő hatására – országszerte havas eső, hózápor válthat fel, majd megszűnik a csapadék. Ezzel együtt erős lehűlés kezdődik, és délután már csak 6-7 fok valószínű. A változékony, szinte óráról órára hűlő idő próbára teszi a közlekedőket is – már most szólok, érdemes lesz nagyon vigyázni az utakon!
A folytatásban is marad a változékony, hűvös, télies idő: szerdán és csütörtökön gyorsan változó felhőzetre van kilátás, elszórtan hózáporokkal. Az északnyugati szél mindkét nap többfelé lesz erős, olykor viharos. Visszatérnek a masszív reggeli fagyok, és délután is csak 0-6 fok közötti értékeket mérhetünk. A hét utolsó napjaiban picit normalizálódik a helyzet: pénteken többórás napsütés várható, esetleg elvétve lehet zápor, esetleg hózápor. Aztán délutánra végre gyengül az erős szél, majd szombaton és vasárnap változékony időre készülhetünk. Eleinte még napos időszak is lehet, a periódus utolsó napján viszont újra beborul, és többfelé számíthatunk változó intenzitású és halmazállapotú csapadékra. Ezzel együtt újra erősödik a nappali felmelegedés: pénteken 6-8, szombaton és vasárnap 8-12 fok közötti értékeket mérhetünk.

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta képe)

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)