Időjárás: veszélyes szélvihar térségünkben

2020. február 10. (hétfő) 9:33 - Öcaline

Mozgalmas hetünk lesz a DO időjárási szakértőjének friss porgnózisa szerint – megérkezett térségünkbe a viharos szél. Egész héten erős légmozgásra, változékony időre készülhetünk, viszonylag magas hőmérsékleti értékekkel.

"Itt a szélvihar!" – figyelmeztetett szokásos hétindító prognózisában Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szerkesztője. A mai nap már az erős légmozgás jegyében telik: erősen felhős idő lesz, többfelé esővel, helyenként záporral, főleg a Dunántúlon egy-egy durvább zivatar is kitörhet. Nagy területen lesz viharos az északnyugati szél, a Dunántúlon 100 km/h-s széllökésekre is készülni kell! Ezzel együtt továbbra is tavaszias, 9-15 fokos csúcsokkal számolhatunk estig, aztán hidegfront érkezik.
A közeli kilátások szintén mozgalmas napokat ígérnek: kedden délelőtt még több helyen eshet az eső, aztán az újra viharossá fokozódó szél hatására csökken a felhőzet, kisüt a nap. Érdemi változás nem lesz a hőmérsékleti értékek tekintetében, 8-10 fok közötti csúcsérték lehet.
Változékony, többnyire felhős idő lesz szerdán és csütörtökön – elszórtan eső, zápor is lehet. A szél ismét délnyugatira fordul és megélénkül, és néhány fokot gyengül a nappali felmelegedés: 5-8 fok körüli értékeket mérhetünk.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint a hét utolsó napjai ismét változást hoznak: pénteken erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és többfelé alakul ki eső, a hegyekben havas eső, havazás is. Nap közben 3-7 fok lehet. A hét végén is változékony idő lehet: szombaton jobbára gyengén felhős, több területen napsütéses idő várható – erősödő felmelegedéssel, 9-12 fokos csúcsokkal –, majd vasárnap újra megélénkül a szél, beborul az idő és több helyen várható eső, záporeső. 

Ami az egész hétre rányomja a bélyegét, azt már most tapasztalhatjuk: nagyon erős szél lesz végig, tessék kapaszkodni és – ennek külön összeállítást is szenteltünk jó előre – vigyázni az utakon!

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

A légörvény kegyelméből ma jó időnk lesz

A légörvény kegyelméből ma jó időnk lesz

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Csapadékmentes, derült, de hűvös nap vár ránk. A 20 fokot sem csípi a higanyszál (tudom, már nem higany).

Na, ez végre jól esett... de ma már napsütés lesz!

Na, ez végre jól esett... de ma már napsütés lesz!

2020. szeptember 26. (szombat)

Elvonul felőlünk a csapadékzóna a brutális felhőszakadással, ma már szakadozó felhőket, derült időt ígérnek. Lehet lomtalanítani a Rómain, vagy éppen futni az autistákkal a belvárosban.

Városi kutyatartási etikett 4. – ingoványos terepen

Városi kutyatartási etikett 4. – ingoványos terepen

2020. szeptember 25. (péntek)

Az előző cikkekben tényeken alapuló, biztos dolgokat osztottam meg veletek a városi kutyatartási etikettel, pontosabban a póráz nélküli foglalkozásokkal kapcsolatban. Most egy kicsit ingoványosabb, jobbára ugyanakkor tapasztalati tényeken alapuló tudásról írok. 

Lassan befejezhetjük az esőtáncot – érkezik a csapadékzóna!

Lassan befejezhetjük az esőtáncot – érkezik a csapadékzóna!

2020. szeptember 25. (péntek)

Heves esőzés, viharos szél, de még akár jég is lehet – a középső országrészt várhatóan kora este éri el.

Esőemberek: fuss velük, fuss értük – negyedszerre is!

Esőemberek: fuss velük, fuss értük – negyedszerre is!

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Idén immár negyedszerre szervezi meg jótékony célú közösségi akcióját a Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület: a "Fuss velünk, fuss értünk!" programjára a Dózsa Mozicentrum előtti téren várják a résztvevőket szombaton.

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

Még a szebbik orcáját fordítja felénk az ősz

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Fátyolfelhő és napsütés, kellemes meleg. Holnaptól becsúnyul, állítólag.

Még meleg, de már befutnak a felhők, csapadékkal

Még meleg, de már befutnak a felhők, csapadékkal

2020. szeptember 23. (szerda)

Jó volna már egy (két, három) nap kiadós esőkkel, és ma végre esélyes, hogy megérkezik térségünkbe a csapadékzóna.