Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

2020. február 21. (péntek) 8:32 - Öcaline

Sepultura, Cradle of Filth, Marky Ramone, The Agonist, Infected Rain – öt kegyetlenül erős fellépővel vált véglegessé a lista, rekordidő alatt betelt a naptár: nagyjából minden kész, hogy a 30 éves jubileumhoz kavalkád legyen a Rockmaraton a Szalki-szigeten július elején. Yeaaah!

„Megjöttek az utolsó nevek, teljes a program!” – örömteli bejelentéssel szolgált lapunknak Gedeon Andrea, a Rockmaraton Fesztivál kommunikációs vezetője. Ráadásul nem akármilyen névsorral bővült az egyébként is nagyon erős lista.

Mészárlás lesz

A Sepultura neve fogalom a műfaj hívei körében, ráadásul egészen friss hír a zenekar háza tájáról, hogy Andreas Kisser csapata február elején új lemezet dobott a piacra – talán minden korábbinál élesebb és agresszívabb dalokkal. A banda hívei már most fenekedhetnek – garantált a mészárlás lesz júliusban. A következő nagy név egy „majdnem jubiláló”, ráadásul a Maraotnnal csaknem egyidős alakulat: éppen jövőre lesz 30 éves a Cradle of Filth – a brit metal fogat az ígéretek szerint ezúttal is a tőle megszokott, sokkoló szettel érkezik a Szalki-szigetre.  És ha már legendák, akko itt lesz még egy: Marky Ramone a Rock&Roll Hall of Fame múzeumba is bekerült kultikus amerikai punkzenekar utolsó élő tagja – a dunaújvárosi fesztiválon zenésztársaival természetesen Ramones klasszikusokat játszik majd, már most érdemes izmozni az élő múltidézésre. Végül, de közel sem utolsósorban, az idei Maraton sem képzelhető el olyan bandák nélkül, ahol csaj áll legelöl – a frissen bejelentett névsorban két frontcsajos metal alakulat is található: az énekesváltással teljesen megújult kanadai The Agonist, és a lenyűgöző, moldáv nu metal üdvöske, az Infected Rain is bejelentkezett nyárra, hogy azt adja a dunaújvárosi közönségnek, amit az a legjobban szeret: dübörgő dallamokat!

Jubileumi kínálat!

Az utolsó bejelentésekkel rekordidő alatt, lényegében február derekára teljessé vált az idén fennállása 30. évfordulóját ünneplő, és a jubileumra minden eddiginél durvább felhozatallal készülő Rockmaraton fellépőinek névsora. Amit már most biztosan tudhatunk: 200 zenekarral, köztük több mint 30 nemzetközi fellépővel kényezteti a műfaj híveit a fesztivál a Szalki-szigeten július 6-11. között. A születésnapi összejövetel a szokásos hangulatot ígéri, a nemzetközi rockszcéna nagyágyúi mellett természetesen a magyar mezőny legjobb alakulatai is tiszteletüket teszik a színpadokon.

Képek: DO-archív

A fesztivál kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ezúttal szakítottak az elmúlt évek azon hagyományával, hogy dunaújvárosi bandák tolják a nagyszínpadon a Rockmaraton nulladik napján – az ugyanis idén az „évfordulók” jegyében rendezik. 20 banda szerepel a kínálatban, az Akela 30 éves születésnapi koncerttel vadít, Rudán Joe életmű koncertet ad, míg a Prosectura a "Sátán sátán hátán" lemez megjelenésének 25. évfordulóját ünnepli a jeles napon. A hétfői programlátogatás hetijeggyel, valamint hétköznapi bérlettel és keddi napijeggyel ingyenes, (de természetesen önállóan is kapható rá belépő).  Gedeon Andrea ugyanakkor megerősítette: ha nem is egy csokorban, pontosabban egymás után, de a szép hagyomány folytatódik azzal, hogy a dunaújvárosi bandák is rendre feltűnnek a Maraton színpadain – az összes jelentősebb helyi csapat teret és fellépési lehetőséget kap a fesztiválon.

Infóözön, drótok itt!

A jegyvásárlás összes fontos tudnivalója, a napi bontású kínálat, az Off Programok teljes listája, valamint egy raklap további hasznos infó elérhető a rockmaraton.hu oldalon, de a legfrissebb hírekért érdemes a Rockmaraton Fesztivál facebook-felületén is kalandozni.

Kezdődhet a visszaszámlálás, január, február, itt a nyár – és vele a rőzserázók ünnepe, a Rockmaraton!

A rovat további hírei: Kultúra

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

2020. május 06. (szerda)

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaújváros önkormányzata és a Cityrocks Hungary (Magyarország legnagyobb rockzenekara) úgy döntött, hogy elhalasztják a július 25-ére tervezett rockzenei flashmobot – a bulicunami jövő májusban várható! Bónusz ajándék: Queen cover karanténvideó, yeaah!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

2020. április 30. (csütörtök)

Közleményben tudatta a Rockmaraton Fesztivál stábja, hogy ma visszavonhatatlanul eldőlt: elmarad az idei bulicunami a Szalki-szigeten; a monstre – ráadásul jubileumi, harmincadik! – rőzserázást tervek szerint 2021 nyarán rendezik. Főnixként támad fel újra, jövőre, ugyanott! Itt a bejelentés, betűhíven.