Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

2020. február 21. (péntek) 8:32 - Öcaline

Sepultura, Cradle of Filth, Marky Ramone, The Agonist, Infected Rain – öt kegyetlenül erős fellépővel vált véglegessé a lista, rekordidő alatt betelt a naptár: nagyjából minden kész, hogy a 30 éves jubileumhoz kavalkád legyen a Rockmaraton a Szalki-szigeten július elején. Yeaaah!

„Megjöttek az utolsó nevek, teljes a program!” – örömteli bejelentéssel szolgált lapunknak Gedeon Andrea, a Rockmaraton Fesztivál kommunikációs vezetője. Ráadásul nem akármilyen névsorral bővült az egyébként is nagyon erős lista.

Mészárlás lesz

A Sepultura neve fogalom a műfaj hívei körében, ráadásul egészen friss hír a zenekar háza tájáról, hogy Andreas Kisser csapata február elején új lemezet dobott a piacra – talán minden korábbinál élesebb és agresszívabb dalokkal. A banda hívei már most fenekedhetnek – garantált a mészárlás lesz júliusban. A következő nagy név egy „majdnem jubiláló”, ráadásul a Maraotnnal csaknem egyidős alakulat: éppen jövőre lesz 30 éves a Cradle of Filth – a brit metal fogat az ígéretek szerint ezúttal is a tőle megszokott, sokkoló szettel érkezik a Szalki-szigetre.  És ha már legendák, akko itt lesz még egy: Marky Ramone a Rock&Roll Hall of Fame múzeumba is bekerült kultikus amerikai punkzenekar utolsó élő tagja – a dunaújvárosi fesztiválon zenésztársaival természetesen Ramones klasszikusokat játszik majd, már most érdemes izmozni az élő múltidézésre. Végül, de közel sem utolsósorban, az idei Maraton sem képzelhető el olyan bandák nélkül, ahol csaj áll legelöl – a frissen bejelentett névsorban két frontcsajos metal alakulat is található: az énekesváltással teljesen megújult kanadai The Agonist, és a lenyűgöző, moldáv nu metal üdvöske, az Infected Rain is bejelentkezett nyárra, hogy azt adja a dunaújvárosi közönségnek, amit az a legjobban szeret: dübörgő dallamokat!

Jubileumi kínálat!

Az utolsó bejelentésekkel rekordidő alatt, lényegében február derekára teljessé vált az idén fennállása 30. évfordulóját ünneplő, és a jubileumra minden eddiginél durvább felhozatallal készülő Rockmaraton fellépőinek névsora. Amit már most biztosan tudhatunk: 200 zenekarral, köztük több mint 30 nemzetközi fellépővel kényezteti a műfaj híveit a fesztivál a Szalki-szigeten július 6-11. között. A születésnapi összejövetel a szokásos hangulatot ígéri, a nemzetközi rockszcéna nagyágyúi mellett természetesen a magyar mezőny legjobb alakulatai is tiszteletüket teszik a színpadokon.

Képek: DO-archív

A fesztivál kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ezúttal szakítottak az elmúlt évek azon hagyományával, hogy dunaújvárosi bandák tolják a nagyszínpadon a Rockmaraton nulladik napján – az ugyanis idén az „évfordulók” jegyében rendezik. 20 banda szerepel a kínálatban, az Akela 30 éves születésnapi koncerttel vadít, Rudán Joe életmű koncertet ad, míg a Prosectura a "Sátán sátán hátán" lemez megjelenésének 25. évfordulóját ünnepli a jeles napon. A hétfői programlátogatás hetijeggyel, valamint hétköznapi bérlettel és keddi napijeggyel ingyenes, (de természetesen önállóan is kapható rá belépő).  Gedeon Andrea ugyanakkor megerősítette: ha nem is egy csokorban, pontosabban egymás után, de a szép hagyomány folytatódik azzal, hogy a dunaújvárosi bandák is rendre feltűnnek a Maraton színpadain – az összes jelentősebb helyi csapat teret és fellépési lehetőséget kap a fesztiválon.

Infóözön, drótok itt!

A jegyvásárlás összes fontos tudnivalója, a napi bontású kínálat, az Off Programok teljes listája, valamint egy raklap további hasznos infó elérhető a rockmaraton.hu oldalon, de a legfrissebb hírekért érdemes a Rockmaraton Fesztivál facebook-felületén is kalandozni.

Kezdődhet a visszaszámlálás, január, február, itt a nyár – és vele a rőzserázók ünnepe, a Rockmaraton!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

2020. szeptember 19. (szombat)

Zajlanak a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkba tervezett szoborcsoport előkészületi munkálatai. A kompozícióban a Vasmű úti fák közül három is helyet kap majd, emellett pedig egy lakatokkal díszített emlékművel idézik majd fel az intézmény diákjai az itt töltött időt. A DVG. Zrt. munkatársai az ehhez szükséges térrendezési, valamint betonozási és egyéb munkálatokat végzik, hogy október 1-jére, a tervezett átadásra minden készen álljon. Hangkép.

Átadták a Junior Prima díjakat

Átadták a Junior Prima díjakat

2020. szeptember 19. (szombat)

Tíz alkotó és művész vehette át a Junior Prima Díjat Népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten - közölte a díjat támogató Docler csoport az MTI-vel.

Neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

Neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

2020. szeptember 18. (péntek)

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg a kutatók az ország északkeleti részén lévő Veneto régióban.

Képzőművészet és irodalom a falakon

Képzőművészet és irodalom a falakon

2020. szeptember 15. (kedd)

A címbe foglalt címmel nyílt kiállítás Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A tárlaton a grafikák, valamint egy kötetterv mellett írások is helyet kaptak, köztük a Dunaújváros Online főszerkesztője, Nyulasi Zsolt munkái is. A tárlat finisszázsa szerdán 18 órakor kezdődik, mindenkit várnak!

"A mi Szalki-szigetünk" – kétszázötven ajándék példányt osztottak ki

"A mi Szalki-szigetünk" – kétszázötven ajándék példányt osztottak ki

2020. szeptember 15. (kedd)

A mi Szalki-szigetünk című könyv írója, Éberhardt Béla, és kiadója-védnöke, Szemenyei István a Móricz Zsigmond iskolának, a Széchenyi gimnáziumnak, az Intercisa és a szalkszentmártoni múzeumnak ajánlott fel összesen 250 példányt a kiadványból. 

DSTV: különleges hangzás, különleges élmény a könyvtárban

DSTV: különleges hangzás, különleges élmény a könyvtárban

2020. szeptember 14. (hétfő)

Nagy Ákos zeneszerző és Gyenes Zsolt médiaművész tartott közös előadást a József Attila Könyvtárban még múlt pénteken. A műsornak a "Hangzó és látható idő" címet adták. A program során – ahogyan a neve is mutatja – azt ábrázolták, hogyan fonódhatnak össze a látás és hallás során érzékelt élmények. Hangkép.

Elmarad "A kürt színei" koncert a zeneiskolában

Elmarad "A kürt színei" koncert a zeneiskolában

2020. szeptember 14. (hétfő)

Tegnap este még a hangverseny beharangozójával jöttünk, reggelre már a szomorú tény maradt: elmarad a "tanévnyitó" hangverseny a Sándor Frigyes Zeneiskolában.