Dunaújváros Hetilap

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

Öcaline - 2020. február 10. 16:58

Amint arról már beszámoltunk, hét jelölt száll ringbe az időközi országgyűlési választáson február 16-án, azaz vasárnap körzetünkben. Itt az összes fontos információ a választással kapcsolatban – és persze újra megmutatjuk, milyen sorrendben szerepelnek a jelöltek a szavazólapon!

Célegyenesbe fordulhat a kampány, közeleg a választás napja: február 16-án, azaz vasárnap hét jelölt csatázik az időközi országgyűlési választáson Pintér Tamás megüresedett helyéért Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. A városunkban és a térség településein – Adonyban, Ercsiben, Iváncsán, Kulcson, Nagyvenyimen, Perkátán, Pusztaszabolcson és Rácalmáson – zajló választás kapcsán külön összeállítással készültünk!

Tudnivalók, határidők pontról pontra

A választás egyfordulós, vasárnap reggel 6 és este 19 órától adhatják le szavazatukat a választásra jogosultak – természetesen ki-ki a számára kijelölt szavazókörben. A választásra a szavazóknak nem kell magukkal vinniük a december végéig megkapott választási értesítőt (a dokumentum megléte ugyanakkor meggyorsíthatja az ügymenetet), viszont érvényes fényképes igazolvány (ez lehet személyi, jogosítvány, illetve útlevél), valamint a lakcímkártya bemutatása kötelező. 
Az alábbiakban összekazlaztuk a referendummal összefüggő, a választókra vonatkozó határidőket. 
Mozgóurnát online (ügyfélkapus azonosítás nélkül) és levélben február 12-ig, személyesen február 14-ig lehet igényelni – meghatalmazott útján és online, de ügyfélkapus azonosítással a választás napján is igényelhető a lehetőség. Szintén lehetősége lesz a választóknak akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazásának igénylésére, továbbá a külképviseleti névjegyzékből történő törlési kérelem benyújtására. Ez esetben a határnap szintén február 12. 16 óra, azaz jövő szerda, és ugyaneddig lehet átjelentkezni másik szavazókörbe is. Érdekes ugyanakkor, hogy egészen február 14-ig, azaz péntekig lehetőség lesz az átjelentkezési kérelem benyújtásának visszavonására. 

Kormányablakok: rendkívüli nyitva tartás!

A Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az időközi országgyűlési képviselő választás hétvégéjére, egészen pontosan a választást megelőző napra, valamint a választás napjára elrendelte a választókerület illetékességi területével érintett alábbi kormányablakok rendkívüli nyitva tartását. A rendelkezés szerint február 15-én, szombaton, valamint  elrendelte a választókerület illetékességi területével érintett alábbi kormányablakok rendkívüli február 16-án, vasárnap az alábbi rendelkezések érvényesek.
1. A rendkívüli nyitvatartási rendbe a Dunaújvárosi Járási Hivatal dunaújvárosi és adonyi helyszínen lévő kormányablakait, valamint a Martonvásári Járási Hivatal ercsi helyszínen lévő kormányablakát vonták be.
2. A rendkívüli nyitvatartási rend a következő: február 15-én, szombaton 8-19 óra között, február 16-án, vasárnap 7-19 óra között fogadják az ügyfeleket az érintett kormányablakok.
3. A rendkívüli nyitvatartási idő alatt kizárólag ideiglenes személyazonosító igazolvány, személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiállítására, valamint a korábban már elkészült okmányok átvételére lesz lehetőség.

Hét jelölt száll ringbe

A választási bizottság a törvényi felhatalmazás alapján a közelmúltban lebonyolította a sorsolást, és az alábbiak szerint állapította meg a képviselő-jelöltek szavazólapon szereplő sorrendjét:

1. Árgyelán János – MI HAZÁNK

2. Medveczki Zoltán – ZÖLDEK

3. Dr. Sürü Renáta – független

4. Kálló Gergely – JOBBIK-DK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PM

5. Törökné Juhász Ilona – független

6. Borbély József – TEMPO PÁRT

7. Molnár Tibor – független

A választás egyfordulós lesz, vagyis aki a hét aspiráns közül a legtöbb szavazatot kapja a kerület választóitól, az ülhet a dunaújvárosi polgármesteri széket elnyert Pintér Tamás helyére a Parlamentben.

(Képünk illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.