Dunaújváros Hetilap

Dunaújvárosi díjazott a Budapest Boat Show 2020 seregszemléjén

Öcaline - 2020. március 4. 18:08

Összesen öt díjat söpörtek be az Enterprise Group és a Flaar Performance Sailing közös fejlesztései a Budapest Boat Show 2020 tematikus bemutatójához kapcsolódó versenyen. És mivel az egyik elismerés szeretett városunkhoz köthető, hát kaptam magam, és irány a HUNGEXPO. 

Tartozol ennyivel az Africa nevű – az Adrián cirkált – hajó legénységének, Öcaline, dörmögtem magamban, amikor leesett állal bámultam a Budapest Boat Show 2020 csodáit a HUNGEXPO G pavilonjában. Évtizedes élmények elevenedtek meg, trogiri kikötés, szupermancsaft, csobbanások és fordulások, kikötések és tényleg, de tényleg velőtrázó kacagások özöne – pedig most dolgozni jöttem, nem csak a számat tátani a hajócsodák láttán. Első utam tehát az Enterprise Group és a Flaar Performance Sailing közös standjához vezetett az ország legnagyobb szárazföldi kikötőjében – hogy aztán azonnal ismerősök gyűrűjében találjam magam, akik rendre a díjátadón elért sikereket taglalták. A fúzió ugyanis valósággal letarolta a pályázati mezőnyt az idei seregszemléhez kapcsolódó erőpróbán – három fejlesztéssel összesen öt díjat zsebeltek be. Sorolom: a Flaar 20 vitorlás hajó az újdonság pályázat hajó kategóriájának győztese lett, emellett megkapta a legjobb hazai fejlesztés különdíjat, valamint a legzöldebb termék különdíjat is, a Flaar 5.7e munkahajó a hajó kategória harmadik helyén végzett, míg, tadámm, a dunaújvárosi innovációs bázison fejlesztett Enterprise Smart Power Dashboard a hajózáshoz kapcsolódó termék kategória első díját érdemelte.


Az Enterprise Group dunaújvárosi részlegén, az Innovation Centerben készült integrált kijelző – erről végre testközelből is meggyőződhettem – igazi „hajósbarát” megoldás: tervezői egyetlen felületre pakoltak minden fontos adatot, ami a biztonságos menethez (és megérkezéshez) szükséges. A legfontosabb navigációs mutatók mellett a hajó energetikai adatait is folyamatosan nyomon követheti a kapitány, de megjelennek a felületen a biztonságos hajózáshoz nélkülözhetetlen környezeti információk, szélerősség, vízmélység, minden, aminek ismerete nélkül még az Africa nevű vitorlás legénysége sem produkálhatta volna azt a legendás meztelen befutót az alkalmi versenyen, aminek emlékét még most is rebegve idézik föl a világ jobb kikötőinek rosszabb csehóiban. 


De vissza, vissza, irány megint a HUNGEXPO, a standnál Járai Tamás, az Enterprise Group innovációs igazgatója összegzi a valóban kolosszális sikerhez vezető út legfontosabb állomásait:
–  Az Enterprise Group egy 110 főt foglalkoztató cég, három nagy üzletággal, ezen belül a mi csapatunk amolyan „ötletelő” garnitúra: ami a cégen belül ötletként, innovációs tervként felmerül, az idővel nálunk landol. A dunaújvárosi részleg sikere éppen azt példázza, hogy kell egy nagy cég, ami lehetővé teszi a hatékony innovációt – ám ugyanez oda-vissza is működik: az általunk megvalósuló ötleteket az anyacég beépíti a termékekbe. Nagyon egyszerűnek tűnő, de sok-sok egyeztetést, fejtörést és kísérletet követelő együttműködés – és persze mindig kell négy-öt ember, akik egy irányba húznak! Rendszerintegrátor, informatikai megoldásokra fókuszáló cégként a mostani kihívás éppen az volt, hogy képesek vagyunk-e a tudást egy vonzó köntösbe öltöztetni. Az eredmény azt tükrözi, hogy igen – az integrált kijelző révén egyszerre nyújtunk egy hasznos, esetenként a szó legszorosabb értelmében életmentő kényelmi szolgáltatást, valamint felhasználói élményt is a használóknak. Ez volt a siker kulcsa!
Az Boat Show közönsége ottlétem során is megállás nélkül támadta a standot,  folyamatosan érkeztek az érdeklődők, akik a minden elektromos hajóba beépíthető eszköz paramétereire voltak kíváncsiak – hiába, az elismerés hajós körökben is sokat nyom a latban. A kikötői kiruccanás után nem is kérdés, hogy lesz egy kalandos utam a dunaújvárosi műhelybe is!

Még néhány kép, mutatóba!

(Fotók: Öcaline; díjátadó: Cserta Gábor – ESP/Flaar)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.