Dunaújváros Hetilap

Dunaújvárosi díjazott a Budapest Boat Show 2020 seregszemléjén

Öcaline - 2020. március 4. 18:08

Összesen öt díjat söpörtek be az Enterprise Group és a Flaar Performance Sailing közös fejlesztései a Budapest Boat Show 2020 tematikus bemutatójához kapcsolódó versenyen. És mivel az egyik elismerés szeretett városunkhoz köthető, hát kaptam magam, és irány a HUNGEXPO. 

Tartozol ennyivel az Africa nevű – az Adrián cirkált – hajó legénységének, Öcaline, dörmögtem magamban, amikor leesett állal bámultam a Budapest Boat Show 2020 csodáit a HUNGEXPO G pavilonjában. Évtizedes élmények elevenedtek meg, trogiri kikötés, szupermancsaft, csobbanások és fordulások, kikötések és tényleg, de tényleg velőtrázó kacagások özöne – pedig most dolgozni jöttem, nem csak a számat tátani a hajócsodák láttán. Első utam tehát az Enterprise Group és a Flaar Performance Sailing közös standjához vezetett az ország legnagyobb szárazföldi kikötőjében – hogy aztán azonnal ismerősök gyűrűjében találjam magam, akik rendre a díjátadón elért sikereket taglalták. A fúzió ugyanis valósággal letarolta a pályázati mezőnyt az idei seregszemléhez kapcsolódó erőpróbán – három fejlesztéssel összesen öt díjat zsebeltek be. Sorolom: a Flaar 20 vitorlás hajó az újdonság pályázat hajó kategóriájának győztese lett, emellett megkapta a legjobb hazai fejlesztés különdíjat, valamint a legzöldebb termék különdíjat is, a Flaar 5.7e munkahajó a hajó kategória harmadik helyén végzett, míg, tadámm, a dunaújvárosi innovációs bázison fejlesztett Enterprise Smart Power Dashboard a hajózáshoz kapcsolódó termék kategória első díját érdemelte.


Az Enterprise Group dunaújvárosi részlegén, az Innovation Centerben készült integrált kijelző – erről végre testközelből is meggyőződhettem – igazi „hajósbarát” megoldás: tervezői egyetlen felületre pakoltak minden fontos adatot, ami a biztonságos menethez (és megérkezéshez) szükséges. A legfontosabb navigációs mutatók mellett a hajó energetikai adatait is folyamatosan nyomon követheti a kapitány, de megjelennek a felületen a biztonságos hajózáshoz nélkülözhetetlen környezeti információk, szélerősség, vízmélység, minden, aminek ismerete nélkül még az Africa nevű vitorlás legénysége sem produkálhatta volna azt a legendás meztelen befutót az alkalmi versenyen, aminek emlékét még most is rebegve idézik föl a világ jobb kikötőinek rosszabb csehóiban. 


De vissza, vissza, irány megint a HUNGEXPO, a standnál Járai Tamás, az Enterprise Group innovációs igazgatója összegzi a valóban kolosszális sikerhez vezető út legfontosabb állomásait:
–  Az Enterprise Group egy 110 főt foglalkoztató cég, három nagy üzletággal, ezen belül a mi csapatunk amolyan „ötletelő” garnitúra: ami a cégen belül ötletként, innovációs tervként felmerül, az idővel nálunk landol. A dunaújvárosi részleg sikere éppen azt példázza, hogy kell egy nagy cég, ami lehetővé teszi a hatékony innovációt – ám ugyanez oda-vissza is működik: az általunk megvalósuló ötleteket az anyacég beépíti a termékekbe. Nagyon egyszerűnek tűnő, de sok-sok egyeztetést, fejtörést és kísérletet követelő együttműködés – és persze mindig kell négy-öt ember, akik egy irányba húznak! Rendszerintegrátor, informatikai megoldásokra fókuszáló cégként a mostani kihívás éppen az volt, hogy képesek vagyunk-e a tudást egy vonzó köntösbe öltöztetni. Az eredmény azt tükrözi, hogy igen – az integrált kijelző révén egyszerre nyújtunk egy hasznos, esetenként a szó legszorosabb értelmében életmentő kényelmi szolgáltatást, valamint felhasználói élményt is a használóknak. Ez volt a siker kulcsa!
Az Boat Show közönsége ottlétem során is megállás nélkül támadta a standot,  folyamatosan érkeztek az érdeklődők, akik a minden elektromos hajóba beépíthető eszköz paramétereire voltak kíváncsiak – hiába, az elismerés hajós körökben is sokat nyom a latban. A kikötői kiruccanás után nem is kérdés, hogy lesz egy kalandos utam a dunaújvárosi műhelybe is!

Még néhány kép, mutatóba!

(Fotók: Öcaline; díjátadó: Cserta Gábor – ESP/Flaar)

A rovat további hírei: Közélet

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

2023. jan. 27.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én tette közzé a Cégközlönyben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (DVCSH Kft.) felszámolásának elrendelését. Fontos a dátum, máris kiderül, miért!

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

2023. jan. 27.

Régi-új helyszínen szerveztek véradást városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Petőfi iskolát kereshették fel a napokban azok az önkéntesek, akik vállalták a "csapolást" három embertársuk megmentése érdekében. Hangkép.

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…