Értékelt a klubvezetés!

2020. március 19. (csütörtök) 9:01 - spigott

A középszakasz végéig jöttek be a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak számításai az Erste Liga 2019/2020-as szezonjában.

Felemás szezont futott a 2019/2020-as idényben Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata, mely az Erste Ligát az ötödik, míg a Magyar Bajnokságot végül a harmadik helyen fejezte be. A DAB hokisai az alapszakaszban az ötödik helyen végeztek, a középszakasz felsőházában "kilőttek", s feljöttek a második helyig, ám a jó szereplés ellenére a rájátszás a reméltnél lényegesen korábban véget ért csapatunk számára, mert az Újpest 4-0-s összesítéssel elbúcsúztatta az Acélbikákat a sorozat további küzdelmeitől.

Egy-egy szezon befejeztével természetesen illik visszatekinteni a mögöttünk hagyott időszakra, ezért arra kértük Azari Zsoltot, a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak klubelnökét, hogy értékelje felnőtt együttesünk idei szereplését.

- A szezon elején azt fogalmaztuk meg, hogy semmiképpen sem szeretnénk megismételni a tavalyi, kudarcokkal teli időszakot, ezért teljesen más filozófiával kezdtük el összeállítani a 2019/2020-as csapatunkat. Egy kicsit széthúztuk a mezőnyt, ami azt jelentette, hogy volt másfél, maximum két sorunk, olyan profi játékosok, akik tényleg komoly teljesítményre voltak képesek, s mögöttük a fiatalok, akik között sok volt a junior korú jégkorongozó. Azzal az elképzeléssel vágtunk neki az idénynek, hogy éppen ezért már az elején igyekezzünk minden megszerezhető pontot begyűjteni, mert úgy számoltunk, hogy a jobb csapatok kényelmesebben fognak indulni, s ezt kihasználva tudunk majd szerezni olyan pontokat, amire később, az igazán éles mérkőzéseken már kevesebb lett volna az esély.

Ezt sikerült is megvalósítani, s bár az alapszakasz végén volt egy kis szerencsénk is, végül úgy jutottunk el a középszakaszba, hogy plusz egy pontot vittünk magunkkal, s már ott meg tudtuk előzni a Debrecent, ami a későbbi elszámolásnál alapvetően fontos is volt. Ilyen értelemben a középszakasz végéig nagyon szépen teljesültek is a terveink, az is igaz, hogy a felsőházban nyújtott teljesítményünk egyértelműen Dave Leger számlájára írható. Ő január 15-én foglalta el a vezetőedzői posztot, közvetlenül a középszakasz előtt, s nagyon pozitív hatása volt a csapatra, a játékosoknál érezhetően nőtt a motiváció, a mérkőzésekhez is máshogy álltak. S, hogy miért kellett a szezon közben edzőt váltani? A helyzet viszonylag egyszerű volt most, mert tartottam a kapcsolatot a játékosokkal és egyre több olyan visszajelzés jött tőlük, hogy nem a klasszikus mederben folyik a felkészülés, s nagyon finoman és udvariasan, de megjegyezték, hogy veszélyben van a kitűzött célok elérése, vélhetően azért, mert az edzésprogram nem volt megfelelő, így végül meg kellett lépnünk az edzőváltást.

A rájátszás viszont egyáltalán nem úgy alakult, ahogy azt a klub vezetője elképzelte, s mint azt Azari Zsolt elmondta, még most is kutatják a pontos okait annak, mitől esett vissza ennyire drámaian a csapat teljesítménye a szezon legfontosabb időszakában.

- Én azoknak adok igazat, akik úgy látják, hogy a középszakaszban nagyon kijátszotta magát a csapat. A jól sikerült felsőház után jött a rájátszás, ami finoman szólva sem úgy ért véget, ahogy azt mindannyian reméltük. Így visszatekintve egyértelmű volt, hogy a kapusunk elfáradt. Az addigi eredményeink jelentős részében ő játszotta a főszerepet, extrém teljesítményt nyújtott, nagyon sokat köszönhettünk neki, de ez a teljesítmény elmaradt a rájátszásra, s nyilván ez kihatott a mezőnyjátékosok teljesítményére is. Ezzel párhuzamosan a csatáraink is sorra csődöt mondtak, óriási volt a kontraszt például a Csíkszeredán lejátszott utolsó felsőházi meccsünkhöz képest. Ott voltam azon a mérkőzésen, s nagyon komolyan mondom, hogy ha azt a teljesítményt sikerült volna átvinni a rájátszásra, akár a döntőig is elmehettünk volna... Azt egyelőre még nem tudjuk, hogy ez a visszaesés miért volt ennyire gyors és ennyire látványos, sokat gondolkodunk rajta, mert ezek a tapasztalatok is segíthetnek rajtunk a jövőben.

S, ha már a jövőről szó esett, Azari Zsolttól természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy a jelenlegi helyzetben miként lehet készülni a következő szezon küzdelmeire.

- Még nem tudom, hogy miként alakul a jövő. A koronavírus jelentős változásokat hozott, s látni kell, hogy ez a költségvetéseket is alapvetően befolyásolni fogja. Én most az edzőknek, játékosoknak is azt mondtam, hogy a jövő évi szerződésekkel meg kell várnunk azt, amikorra ez a speciális helyzet, amit a koronavírus teremtett, eléri azt a szintet, amikor már kiszámíthatóvá válik. Talán nem kell említeni, de ha egy vállalkozás veszteségessé válik, netán csődbe megy, akkor nem tudja támogatni a sportot. Éppen ezért olyan költségvetéssel kell tervezni, amit nem kell majd két hónap múlva visszavonni azért, mert nem tudunk fizetni játékosoknak, edzőknek.

Képek: DO-archív

Acélbikáink azonban a nehéz helyzet ellenére is készülnek a jövőre, amit egy jelentős beruházás is jelez, s amitől nagyon sokat remél a DAB első embere.

- Nagyon fontos változás és előrelépés lehet a dunaújvárosi jégkorong történetében, hogy épül a jégkorong metodikai központ, ami a száraz felkészülésnek adna nagyon fontos bázist. Általános, hogy már nem a jégen készülnek többet a játékosok, hanem szárazon, speciális gyakorlatokat végezve fejleszthetik a képességeiket, ezért nagyon komolyan gondolom, hogy ez egy hatalmas előrelépés lesz számunkra. Ez a jelenlegi helyzet a kivitelezők munkáját is befolyásolja azonban, nem könnyű megmondani, hogy mikorra készül el a beruházás, a legoptimálisabb természetesen az augusztus eleje lenne, de én azzal is kiegyeznék, ha október elsején birtokba vehetnénk.

A rovat további hírei: Sport

A nehézségek ellenére is alakul az új keret

A nehézségek ellenére is alakul az új keret

2020. április 02. (csütörtök)

Női kézilabdázóinkat is megviseli a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság, s bár sok még a kérdőjel, a DKKA vezetése már a jövőt is tervezi.

Kéthetes edzés-zárlat a külföldről hazatért magyar úszóknak

Kéthetes edzés-zárlat a külföldről hazatért magyar úszóknak

2020. április 02. (csütörtök)

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a koronavírus-járvány miatt kéthetes teljes edzés-zárlatot rendelt azon válogatott versenyzők számára, akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak.

Segítségre segítséggel válaszoltak

Segítségre segítséggel válaszoltak

2020. április 01. (szerda)

Nem várt, de nagyon szép fordulattal ért véget a Dunaújváros Tornasportjáért Alapítvány felajánlása.

Nagyobb és erősebb lehet a magyar csapat

Nagyobb és erősebb lehet a magyar csapat

2020. március 31. (kedd)

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint nagyobb és erősebb lehet a magyar csapat a jövő évi, tokiói ötkarikás játékokon, mintha az eredeti időpontban, idén rendezték volna meg.

Egy évvel halasztva, 2021. július 23-án kezdődik a tokiói olimpia

Egy évvel halasztva, 2021. július 23-án kezdődik a tokiói olimpia

2020. március 30. (hétfő)

Az eredeti időponthoz képest egy év halasztással, 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik a XXXII. Nyári Olimpiai Játékokat Tokióban. Az olimpia elnevezése változatlan: Tokió 2020.

A válogatott tornászok tudnak edzeni

A válogatott tornászok tudnak edzeni

2020. március 30. (hétfő)

A válogatott tagjainak van lehetőségük az edzésre, a többi tornász viszont otthon kell, hogy dolgozzon, árulta el Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke.

Három héten belül döntenek az új időpontról

Három héten belül döntenek az új időpontról

2020. március 28. (szombat)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) várhatóan három héten belül dönt a jövő évre halasztott tokiói ötkarikás játékok pontos dátumáról.