Értékelt a klubvezetés!

2020. március 19. (csütörtök) 9:01 - spigott

A középszakasz végéig jöttek be a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak számításai az Erste Liga 2019/2020-as szezonjában.

Felemás szezont futott a 2019/2020-as idényben Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata, mely az Erste Ligát az ötödik, míg a Magyar Bajnokságot végül a harmadik helyen fejezte be. A DAB hokisai az alapszakaszban az ötödik helyen végeztek, a középszakasz felsőházában "kilőttek", s feljöttek a második helyig, ám a jó szereplés ellenére a rájátszás a reméltnél lényegesen korábban véget ért csapatunk számára, mert az Újpest 4-0-s összesítéssel elbúcsúztatta az Acélbikákat a sorozat további küzdelmeitől.

Egy-egy szezon befejeztével természetesen illik visszatekinteni a mögöttünk hagyott időszakra, ezért arra kértük Azari Zsoltot, a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak klubelnökét, hogy értékelje felnőtt együttesünk idei szereplését.

- A szezon elején azt fogalmaztuk meg, hogy semmiképpen sem szeretnénk megismételni a tavalyi, kudarcokkal teli időszakot, ezért teljesen más filozófiával kezdtük el összeállítani a 2019/2020-as csapatunkat. Egy kicsit széthúztuk a mezőnyt, ami azt jelentette, hogy volt másfél, maximum két sorunk, olyan profi játékosok, akik tényleg komoly teljesítményre voltak képesek, s mögöttük a fiatalok, akik között sok volt a junior korú jégkorongozó. Azzal az elképzeléssel vágtunk neki az idénynek, hogy éppen ezért már az elején igyekezzünk minden megszerezhető pontot begyűjteni, mert úgy számoltunk, hogy a jobb csapatok kényelmesebben fognak indulni, s ezt kihasználva tudunk majd szerezni olyan pontokat, amire később, az igazán éles mérkőzéseken már kevesebb lett volna az esély.

Ezt sikerült is megvalósítani, s bár az alapszakasz végén volt egy kis szerencsénk is, végül úgy jutottunk el a középszakaszba, hogy plusz egy pontot vittünk magunkkal, s már ott meg tudtuk előzni a Debrecent, ami a későbbi elszámolásnál alapvetően fontos is volt. Ilyen értelemben a középszakasz végéig nagyon szépen teljesültek is a terveink, az is igaz, hogy a felsőházban nyújtott teljesítményünk egyértelműen Dave Leger számlájára írható. Ő január 15-én foglalta el a vezetőedzői posztot, közvetlenül a középszakasz előtt, s nagyon pozitív hatása volt a csapatra, a játékosoknál érezhetően nőtt a motiváció, a mérkőzésekhez is máshogy álltak. S, hogy miért kellett a szezon közben edzőt váltani? A helyzet viszonylag egyszerű volt most, mert tartottam a kapcsolatot a játékosokkal és egyre több olyan visszajelzés jött tőlük, hogy nem a klasszikus mederben folyik a felkészülés, s nagyon finoman és udvariasan, de megjegyezték, hogy veszélyben van a kitűzött célok elérése, vélhetően azért, mert az edzésprogram nem volt megfelelő, így végül meg kellett lépnünk az edzőváltást.

A rájátszás viszont egyáltalán nem úgy alakult, ahogy azt a klub vezetője elképzelte, s mint azt Azari Zsolt elmondta, még most is kutatják a pontos okait annak, mitől esett vissza ennyire drámaian a csapat teljesítménye a szezon legfontosabb időszakában.

- Én azoknak adok igazat, akik úgy látják, hogy a középszakaszban nagyon kijátszotta magát a csapat. A jól sikerült felsőház után jött a rájátszás, ami finoman szólva sem úgy ért véget, ahogy azt mindannyian reméltük. Így visszatekintve egyértelmű volt, hogy a kapusunk elfáradt. Az addigi eredményeink jelentős részében ő játszotta a főszerepet, extrém teljesítményt nyújtott, nagyon sokat köszönhettünk neki, de ez a teljesítmény elmaradt a rájátszásra, s nyilván ez kihatott a mezőnyjátékosok teljesítményére is. Ezzel párhuzamosan a csatáraink is sorra csődöt mondtak, óriási volt a kontraszt például a Csíkszeredán lejátszott utolsó felsőházi meccsünkhöz képest. Ott voltam azon a mérkőzésen, s nagyon komolyan mondom, hogy ha azt a teljesítményt sikerült volna átvinni a rájátszásra, akár a döntőig is elmehettünk volna... Azt egyelőre még nem tudjuk, hogy ez a visszaesés miért volt ennyire gyors és ennyire látványos, sokat gondolkodunk rajta, mert ezek a tapasztalatok is segíthetnek rajtunk a jövőben.

S, ha már a jövőről szó esett, Azari Zsolttól természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy a jelenlegi helyzetben miként lehet készülni a következő szezon küzdelmeire.

- Még nem tudom, hogy miként alakul a jövő. A koronavírus jelentős változásokat hozott, s látni kell, hogy ez a költségvetéseket is alapvetően befolyásolni fogja. Én most az edzőknek, játékosoknak is azt mondtam, hogy a jövő évi szerződésekkel meg kell várnunk azt, amikorra ez a speciális helyzet, amit a koronavírus teremtett, eléri azt a szintet, amikor már kiszámíthatóvá válik. Talán nem kell említeni, de ha egy vállalkozás veszteségessé válik, netán csődbe megy, akkor nem tudja támogatni a sportot. Éppen ezért olyan költségvetéssel kell tervezni, amit nem kell majd két hónap múlva visszavonni azért, mert nem tudunk fizetni játékosoknak, edzőknek.

Képek: DO-archív

Acélbikáink azonban a nehéz helyzet ellenére is készülnek a jövőre, amit egy jelentős beruházás is jelez, s amitől nagyon sokat remél a DAB első embere.

- Nagyon fontos változás és előrelépés lehet a dunaújvárosi jégkorong történetében, hogy épül a jégkorong metodikai központ, ami a száraz felkészülésnek adna nagyon fontos bázist. Általános, hogy már nem a jégen készülnek többet a játékosok, hanem szárazon, speciális gyakorlatokat végezve fejleszthetik a képességeiket, ezért nagyon komolyan gondolom, hogy ez egy hatalmas előrelépés lesz számunkra. Ez a jelenlegi helyzet a kivitelezők munkáját is befolyásolja azonban, nem könnyű megmondani, hogy mikorra készül el a beruházás, a legoptimálisabb természetesen az augusztus eleje lenne, de én azzal is kiegyeznék, ha október elsején birtokba vehetnénk.

A rovat további hírei: Sport

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

2020. június 06. (szombat)

Ha lesznek versenyek, a sportolók örömmel állnak majd rajthoz, derült ki a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) felméréséből.

Újra ringben a DÖSE bokszolói

Újra ringben a DÖSE bokszolói

2020. június 06. (szombat)

Nyolc hét után térhettek vissza a radari küzdősport csarnokba a Dunai Ökölvívó SE sportolói.

Fizetési sapkát vezetett be az MKSZ

Fizetési sapkát vezetett be az MKSZ

2020. június 05. (péntek)

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnökségének határozata alapján – a sportágban első alkalommal – 2020. június 1-jei hatállyal bevezetésre került a fizetési sapka szabályzat, azaz a hivatásos utánpótlás korú sportolók és az amatőr játékosok részére a sportszervezetek részéről fizethető munkabérek vagy megbízási díjak és egyéb juttatások összegéről szóló szabályozás.

Felkészültek a rendezésre

Felkészültek a rendezésre

2020. június 05. (péntek)

Gyulay Zsolt szerint Magyarország minden szempontból felkészült arra, hogy július 19-én televízión keresztül mindenki számára élvezhető, egyúttal biztonságos, zárt kapus Forma-1-es futamot rendezzen.

Szappanos Dávid visszatér az Acélbikákhoz

Szappanos Dávid visszatér az Acélbikákhoz

2020. június 04. (csütörtök)

A dunaújvárosi szurkolók egykori kedvence öt szezont követően játszik újra az Acélbikák szerelésében.

Tokió 2020 - Decembertől lehet ismét szintet teljesíteni atlétikában

Tokió 2020 - Decembertől lehet ismét szintet teljesíteni atlétikában

2020. június 04. (csütörtök)

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) véglegesítette az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia áprilisban kidolgozott új kvalifikációs rendszerét, eszerint december 1-től lehet ismét indulási szintet teljesíteni.

Megvannak az év legjobbjai

Megvannak az év legjobbjai

2020. június 04. (csütörtök)

Kalmár Tibor személyében dunaújvárosi díjazott is örülhetett a Magyar Jégkorong Szövetség egyéni elismeréseinek odaítélésénél.