Időjárás: derűre ború – aztán szeles, változékony tavasz

Öcaline - 2020. március 2. 9:12

Lesz még egy icipici napos periódus, aztán felhősebb arcát mutatja a héten a naptári tavasz a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét végén lehet napsütés, de addig szeles, változékony napok várnak ránk.

"Átmeneti derű!" – ezzel a baljóslatúan örömteli hírrel kezdte heti prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szakértője. Az említett átmenet éppen ma délelőttre szól, a sok esőt hozott csapadékzóna átvonult reggelre térségünkön, a nyomában kisüt a nap. Nem tart sokáig a vidám idő: már délután újabb felhősödés kezdődik, de késő estig ezekből a felhőkből nem alakul ki csapadék. A nyugati, majd a déli szél lesz élénk, a hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul, klasszikus kora tavaszi nap vár ránk.
A közeli kilátások azonban már jelentős változást hoznak: kedden borult időre számíthatunk, szinte országszerte esővel. Keleten a déli, nyugaton az északnyugati szél erősödhet meg. A hőmérsékleti értékek tekintetében szakad az ország: térségünkben csak 5-10, míg keleten 11-16 fok között alakul a csúcsérték. A folytatás sem a napsütéses, kicsattanó tavaszt ígéri: szerdán a Dunántúlon már csak elszórtan fordul elő zápor – közlekedők, figyelem: egy-egy havas eső zápor is lehet! –, a Dunától keletre újabb tartós, akár kiadós esőzés valószínű. Mindemellett erős lesz az északnyugati szél, és mindenütt csökken a hőmérséklet – 5 és 10 fok közötti értékekkel számolhatunk.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint keleten marad az erősen felhős idő újabb esővel (mi több, az Északi-középhegységben havazhat), míg a Dunántúlon már több órára is kisüthet a nap – itt azonban erős, gyakran viharos szélre számíthatunk, 7-8 fokos maximumokkal. Egyre több napsütés várható péntektől – az erős északnyugati szél hatására mindenött csökken a felhőzet, és ennek nyomán a hőmérsékleti értékek is növekednek a hét utolsó napjaiban. A hét végén szombaton előfordulhat egy-egy eső, de vasárnap már újra napos, derült idővel számolhatunk – 10-12 fokos maximumokkal!

(Fotó: Így látjuk mi! - Józsa Róbert képe)

A rovat további hírei: Mozaik

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

2022. dec. 01.

2021 óta töretlen népszerűségnek örvend a szauna-szeánsz Dunaújvárosban,mától régi-új helyszínen, a Dunaújvárosi Kempingben, a megszokott formában érhető el a közkedvelt szolgáltatás. 

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

2022. dec. 01.

Önkifejezés, szabadság, boldogság – ezek lesznek a fő témái annak az online bemutatónak, amelyet a Mezőföld Népfőiskolai Társaság együttműködésével szerveznek jövő csütörtökön. Idejében szólok, érdemes már most regisztrálni!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

2022. nov. 28.

Egy teljes hétre dugják el a felhők Nap apánkat a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A reggelek már kopoghatnak, néhol eső, ónos szitálás is lehet. Küszöbön a tél, vigyázat az utakon!