Dunaújváros Hetilap

Kijárási korlátozás – egyéb tilalmakkal! (FRISSÍTVE!)

doszerk - 2020. március 27. 7:58

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. A korlátozás mellett tiltó határozatot hozott az országos tisztifőorvos. Jó reggelt, Magyarország! (FRISSÍTVE!)

A jelzett időszakban – vagyis a következő két héten keresztül – az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatják el az emberek. Mindezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tartson távolságot!

A kormányfő elmondta, hogy a határozat megalkotásában nemzetközi példákat vettek figyelembe, s a rendelet egyik része arról szól, hogy a 65 év felettiek csak délelőtt kilenc és tizenkét óra között látogathatják a patikákat és az élelmiszerboltokat. Orbán Viktor elmondta, hogy kis csoportokban (5 fő) továbbra is lehet gyermekeket iskolába vinni, de az önkormányzatok is kijelöltek erre a célra óvodákat, s a szabadba is ki lehet menni, csak az egymás közti távolságra kell fokozottan figyelni. A rendelet be nem tartása szabálysértésnek minősül, de most nem az a cél, hogy dresszírozzák az embereket, hanem azt kell elérni, hogy meglegyen az együttműködés, s ebben a rendőröknek kell segíteni az embereket.

UPDATE - ITT A TELJES RENDELKEZÉS!

A reggeli bejelentés után a kormány hivatalos oldalán olvasható a ma kiadott kijárási korlátozás részletes rendelkezése - mutatjuk máris!

Kijárási korlátozás (katt) >>

 

Teljes határzár

A miniszterelnöki bejelentés közvetlen előzményének tekinthető, hogy az operatív törzs hivatalos oldalán tegnap késő este jelent meg az országos tisztifőorvos tiltó és kötelező határozata a járványügyi helyzetre tekintettel. Dr. Müller Cecília normatív határozatot adott ki, amely megtiltja a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését. Szintén tilos a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépése, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatása is.
A határozat mindezek mellett kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek. A rendelkezés lehetővé teszi a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek, ugyanakkor felkéri a rendőrséget a fenti feladatok végrehajtásában történő közreműködésre.
Az országos tisztifőorvos határozata azonnal végrehajtható.

Újabb szintet léptünk, nem vitás.

Spigott-Öcaline

(Forrás: Kossuth Rádió, koronavirus.gov.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.