Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: országos veszélyhelyzetet hirdettek (ONLINE)

Öcaline - 2020. március 11. 15:24

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten ma délután, adta hírül az MTI. Online ügyeleti üzemmód a DO-n! Friss: a WHO közleménye szerint világjárvány a koronavírus-fertőzés.

2020. 03. 11. 21.40

WHO: világjárvány koronavírus-fertőzés

Több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO), adta hírül az operatív törzs hivatalos weboldala. A Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben. Az európai helyzet is elszomorító adatokkal szolgál: az utóbbi huszonnégy órában csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint kétezerrel, 12 462 főre nőtt. (Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu)
 

 

2020. 03. 11. 20.55

Félbeszakadt az Erste Liga, megosztott győztes a Fradi és a Szereda, az Acélbikáké a bajnoki bronz

Friss közelményt adott ki a Magyar Jégkorong Szövetség is, miután a kormány által elrendelt veszélyhelyzet értelmében a 100 fősnél nagyobb beltéri, 500 fősnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják, ami a mozikra, a színházakra és a sportrendezvényekre is vonatkozik. A közlemény nyomatékosítja: mindez érinti a magyar bázisú nemzetközi bajnokság, az Erste Liga küzdelmeit. Noha zárt kapuk mögött folytatódhattak volna a mérkőzések – könnyen lehet, hogy csak ideig-óráig –, az MJSZ a versenyben maradt csapatok véleményét kikérve, a játékosok, a stábtagok és a további érintettek egészségét elsőrendű fontosságúnak tekintve, a szurkolók érdekeit is figyelembe véve úgy döntött, hogy a sorozatot lezárja. A párharcok állását és a szezon eredményeit szem előtt tartva a konzultációk nyomán teljes egyetértésben az a döntés született, hogy az Erste Liga bajnokának megosztva az FTC-Telekomot és a Csíkszeredai Sportklubot tekintik, bronzérmeseinek pedig a Gyergyói HK-t és az UTE-t. Emellett az idei szezon magyar bajnoka az FTC-Telekom, ezüstérmese az UTE. A bronzérmes a középszakasz eredményei alapján a Dunaújvárosi Acélbikák. Az Erste Liga immár a hatodik élvonalbeli bajnokság Európában – az EBEL, az Extraliga, a DEL, a lengyel és a norvég pontvadászat után –, amely a járvány miatt kényszerűségből félbeszakad. (MJSZ)

 

2020. 03. 11. 17:28

Zárt kapuk mögött folytatódik a röplabda bajnokság

Időközben befutott szerkesztőségünkhöz a Magyar Röplabda Szövetség hivatalos közleménye is, mely egyértelműen kimondja, hogy a továbbiakban minden mérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani. A szövetség rendelkezését betűhíven közöljük olvasóinkkal, íme:

"Minden felnőtt és utánpótlás bajnoki vagy egyéb MRSZ által szervezett mérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani, azaz a mérkőzésen kizárólag a sportolók, a szakmai stábok, valamint a hivatalos személyek (rendezők, szövetségi ellenőr, játékvezetők, vonalbírók, játékvezető ellenőr, jegyzőkönyvvezető, hivatalos statisztikus), illetve a mérkőzés közvetlen lebonyolításához szükséges személyek (eredményjelző kezelője, hangosítás kezelője, speaker, takarító, műszaki ügyeletes, biztonsági szolgálat, orvosi ügyelet, labdaszedők, pályatörlők stb.) lehetnek jelen. Minden más a rendezvény közvetlen lebonyolításához nem szükséges személyt (nézők, újságírók, entertainment személyzet) a rendező sportszervezet kötelessége a rendezvénytől távol tartani, ezen személyek a mérkőzés helyszínére sem léphetnek be." (MRSZ)

2020. 03. 11. 15.39

Intézménylátogatási tilalom az egyetemeken, korlátozások az oktatási fronton

 A friss rendelkezésről szintén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be: a tárcavezető a kormány és az operatív törzs döntését ismertetve elmondta, mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni. Kérdésre válaszolva nyomatékosította: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket.    Gulyás Gergely kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb. Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fognak, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak. Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné, jegyezte meg a miniszter.
Ugyanakkor felfüggesztik a Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot, megtiltják a a külföldi osztálykirándulásokat, és egy évvel elhalasztják a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését – ismertette a döntéseket a tárcavezető. (MTI)
 

2020. 03. 11. 15.27

Döntött a város: elmarad az ünnepség március 15-én

Amint arról korábban már beszámoltunk, elmarad az önkormányzati ünnepség március 15-én a forradalmi emlékműnél. A szomorú hírt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be ma délben. Az alaphír itt, azóta napvilágot látott a DSTV hangképes összegzése a bejelentésről, mutatjuk! (DO)

Cikkünk és a DSTV hangképes összegzése itt! (katt) >>

 

2020. 03. 11. 14.51

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el – ismertette. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.
A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez meg fog történni a lehető leghamarabb. A vonatokat, a buszokat, a repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás – tette hozzá Gulyás Gergely. Egy kérdésre válaszolva elmondta, az intézkedés legkésőbb éjfélig megtörténik.
A fent vázolt rendelkezések mellett közölte továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat. A miniszter kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.
Gulyás Gergely hangsúlyozta: a döntések visszavonásig érvényesek, a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket. (MTI)

(Belső oldali kormányinfó-fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

Figyelem, fontos!  A kiemelt témára tekintettel a DO online ügyeleti üzemmódra vált, a fenti összeállítást rendre az újonnan beérkező hírekkel frissítjük!

A rovat további hírei: Közélet

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

2022. szep. 25.

Az elmúlt időszak távhőszolgáltatással kapcsolatos vitáiban sokszor hangzott el érvként, hogy folyamatban lévő peres ügyről van szó, meg kell várni a bíróság döntését. Megérkezett és rögtön tizenegy.

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

2022. szep. 24.

Városunk idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között 21. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. 

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

2022. szep. 24.

Az alaphírt már megírtuk, most itt a DSTV összeállítása arról, hogy a Móricz iskola diákjai nagy KÖSZÖNJÜK felirattal akcióztak a Vasmű úton a napokban. A nebulók az autósok fokozott figyelmét köszönték meg – az iskolakezdés idején ez kiemelten fontos tényező! Hangkép.
 

Végre tisztul a kép a távhő frontján

Végre tisztul a kép a távhő frontján

2022. szep. 23.

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

2022. szep. 22.

Eredetileg kilenc téma szerepelt a csütörtöki rendkívüli közgyűlés napirendjén, és már előre is tudtuk, a legfajsúlyosabb a Dunaferr körül kialakult helyzet lesz, hiszen városvezetésünk közgyűlési határozat formájában kívánta javaslatait megfogalmazni, amit Magyarország kormányának címez. 

DSTV: válságban a Dunaferr

DSTV: válságban a Dunaferr

2022. szep. 22.

A vállalatcsoport történetében eddig példátlan krízisre fókuszál a DSTV összeállítása. Mint felidézik, Pintér Tamás a Dunaferr közleménye utáni tájékoztatón kiemelte: minden lehetséges eszközt be kell vetni a Vasmű megmentése érdekében. Hangkép.
 

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

2022. szep. 21.

Kilenc napirend, köztük a város jövőjét alapjaiban meghatározó vasgyári krízis megoldását szorgalmazó javaslat is szerepel a közgyűlés rendkívüli nyílt ülésén csütörtökön délelőtt.