Koronavírus: országos veszélyhelyzetet hirdettek (ONLINE)

2020. március 11. (szerda) 15:24 - Öcaline

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten ma délután, adta hírül az MTI. Online ügyeleti üzemmód a DO-n! Friss: a WHO közleménye szerint világjárvány a koronavírus-fertőzés.

2020. 03. 11. 21.40

WHO: világjárvány koronavírus-fertőzés

Több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO), adta hírül az operatív törzs hivatalos weboldala. A Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben. Az európai helyzet is elszomorító adatokkal szolgál: az utóbbi huszonnégy órában csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint kétezerrel, 12 462 főre nőtt. (Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu)
 

 

2020. 03. 11. 20.55

Félbeszakadt az Erste Liga, megosztott győztes a Fradi és a Szereda, az Acélbikáké a bajnoki bronz

Friss közelményt adott ki a Magyar Jégkorong Szövetség is, miután a kormány által elrendelt veszélyhelyzet értelmében a 100 fősnél nagyobb beltéri, 500 fősnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják, ami a mozikra, a színházakra és a sportrendezvényekre is vonatkozik. A közlemény nyomatékosítja: mindez érinti a magyar bázisú nemzetközi bajnokság, az Erste Liga küzdelmeit. Noha zárt kapuk mögött folytatódhattak volna a mérkőzések – könnyen lehet, hogy csak ideig-óráig –, az MJSZ a versenyben maradt csapatok véleményét kikérve, a játékosok, a stábtagok és a további érintettek egészségét elsőrendű fontosságúnak tekintve, a szurkolók érdekeit is figyelembe véve úgy döntött, hogy a sorozatot lezárja. A párharcok állását és a szezon eredményeit szem előtt tartva a konzultációk nyomán teljes egyetértésben az a döntés született, hogy az Erste Liga bajnokának megosztva az FTC-Telekomot és a Csíkszeredai Sportklubot tekintik, bronzérmeseinek pedig a Gyergyói HK-t és az UTE-t. Emellett az idei szezon magyar bajnoka az FTC-Telekom, ezüstérmese az UTE. A bronzérmes a középszakasz eredményei alapján a Dunaújvárosi Acélbikák. Az Erste Liga immár a hatodik élvonalbeli bajnokság Európában – az EBEL, az Extraliga, a DEL, a lengyel és a norvég pontvadászat után –, amely a járvány miatt kényszerűségből félbeszakad. (MJSZ)

 

2020. 03. 11. 17:28

Zárt kapuk mögött folytatódik a röplabda bajnokság

Időközben befutott szerkesztőségünkhöz a Magyar Röplabda Szövetség hivatalos közleménye is, mely egyértelműen kimondja, hogy a továbbiakban minden mérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani. A szövetség rendelkezését betűhíven közöljük olvasóinkkal, íme:

"Minden felnőtt és utánpótlás bajnoki vagy egyéb MRSZ által szervezett mérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani, azaz a mérkőzésen kizárólag a sportolók, a szakmai stábok, valamint a hivatalos személyek (rendezők, szövetségi ellenőr, játékvezetők, vonalbírók, játékvezető ellenőr, jegyzőkönyvvezető, hivatalos statisztikus), illetve a mérkőzés közvetlen lebonyolításához szükséges személyek (eredményjelző kezelője, hangosítás kezelője, speaker, takarító, műszaki ügyeletes, biztonsági szolgálat, orvosi ügyelet, labdaszedők, pályatörlők stb.) lehetnek jelen. Minden más a rendezvény közvetlen lebonyolításához nem szükséges személyt (nézők, újságírók, entertainment személyzet) a rendező sportszervezet kötelessége a rendezvénytől távol tartani, ezen személyek a mérkőzés helyszínére sem léphetnek be." (MRSZ)

2020. 03. 11. 15.39

Intézménylátogatási tilalom az egyetemeken, korlátozások az oktatási fronton

 A friss rendelkezésről szintén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be: a tárcavezető a kormány és az operatív törzs döntését ismertetve elmondta, mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni. Kérdésre válaszolva nyomatékosította: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket.    Gulyás Gergely kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb. Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fognak, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak. Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné, jegyezte meg a miniszter.
Ugyanakkor felfüggesztik a Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot, megtiltják a a külföldi osztálykirándulásokat, és egy évvel elhalasztják a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését – ismertette a döntéseket a tárcavezető. (MTI)
 

2020. 03. 11. 15.27

Döntött a város: elmarad az ünnepség március 15-én

Amint arról korábban már beszámoltunk, elmarad az önkormányzati ünnepség március 15-én a forradalmi emlékműnél. A szomorú hírt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be ma délben. Az alaphír itt, azóta napvilágot látott a DSTV hangképes összegzése a bejelentésről, mutatjuk! (DO)

Cikkünk és a DSTV hangképes összegzése itt! (katt) >>

 

2020. 03. 11. 14.51

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el – ismertette. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.
A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez meg fog történni a lehető leghamarabb. A vonatokat, a buszokat, a repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás – tette hozzá Gulyás Gergely. Egy kérdésre válaszolva elmondta, az intézkedés legkésőbb éjfélig megtörténik.
A fent vázolt rendelkezések mellett közölte továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat. A miniszter kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.
Gulyás Gergely hangsúlyozta: a döntések visszavonásig érvényesek, a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket. (MTI)

(Belső oldali kormányinfó-fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

Figyelem, fontos!  A kiemelt témára tekintettel a DO online ügyeleti üzemmódra vált, a fenti összeállítást rendre az újonnan beérkező hírekkel frissítjük!

A rovat további hírei: Belföld

Továbbra is sok napsütés várható

Továbbra is sok napsütés várható

2020. június 27. (szombat)

Vasárnap akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

2020. június 26. (péntek)

Gyorsan feléledt a lakóingatlanok piaca, már májusban felülmúlta a lakást keresők száma az egy évvel korábbit, és még a kínálati árak is nőttek.

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

2020. június 26. (péntek)

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések május végéig a kibocsátók adatai szerint, akik a veszélyhelyzet júniusi feloldását követően a költésekben további emelkedésre számítanak - közölte az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

2020. június 25. (csütörtök)

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Levonult az árhullám a Dunán

Levonult az árhullám a Dunán

2020. június 25. (csütörtök)

Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emelkedik az üzemanyag ára

Emelkedik az üzemanyag ára

2020. június 23. (kedd)

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdától!

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

2020. június 18. (csütörtök)

Megszűnik a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban, piacokon mától – a részletekről a város hivatalos weboldalán látott napvilágot összegzés.