Koronavírus: országos veszélyhelyzetet hirdettek (ONLINE)

2020. március 11. (szerda) 15:24 - Öcaline

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten ma délután, adta hírül az MTI. Online ügyeleti üzemmód a DO-n! Friss: a WHO közleménye szerint világjárvány a koronavírus-fertőzés.

2020. 03. 11. 21.40

WHO: világjárvány koronavírus-fertőzés

Több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO), adta hírül az operatív törzs hivatalos weboldala. A Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben. Az európai helyzet is elszomorító adatokkal szolgál: az utóbbi huszonnégy órában csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint kétezerrel, 12 462 főre nőtt. (Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu)
 

 

2020. 03. 11. 20.55

Félbeszakadt az Erste Liga, megosztott győztes a Fradi és a Szereda, az Acélbikáké a bajnoki bronz

Friss közelményt adott ki a Magyar Jégkorong Szövetség is, miután a kormány által elrendelt veszélyhelyzet értelmében a 100 fősnél nagyobb beltéri, 500 fősnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják, ami a mozikra, a színházakra és a sportrendezvényekre is vonatkozik. A közlemény nyomatékosítja: mindez érinti a magyar bázisú nemzetközi bajnokság, az Erste Liga küzdelmeit. Noha zárt kapuk mögött folytatódhattak volna a mérkőzések – könnyen lehet, hogy csak ideig-óráig –, az MJSZ a versenyben maradt csapatok véleményét kikérve, a játékosok, a stábtagok és a további érintettek egészségét elsőrendű fontosságúnak tekintve, a szurkolók érdekeit is figyelembe véve úgy döntött, hogy a sorozatot lezárja. A párharcok állását és a szezon eredményeit szem előtt tartva a konzultációk nyomán teljes egyetértésben az a döntés született, hogy az Erste Liga bajnokának megosztva az FTC-Telekomot és a Csíkszeredai Sportklubot tekintik, bronzérmeseinek pedig a Gyergyói HK-t és az UTE-t. Emellett az idei szezon magyar bajnoka az FTC-Telekom, ezüstérmese az UTE. A bronzérmes a középszakasz eredményei alapján a Dunaújvárosi Acélbikák. Az Erste Liga immár a hatodik élvonalbeli bajnokság Európában – az EBEL, az Extraliga, a DEL, a lengyel és a norvég pontvadászat után –, amely a járvány miatt kényszerűségből félbeszakad. (MJSZ)

 

2020. 03. 11. 17:28

Zárt kapuk mögött folytatódik a röplabda bajnokság

Időközben befutott szerkesztőségünkhöz a Magyar Röplabda Szövetség hivatalos közleménye is, mely egyértelműen kimondja, hogy a továbbiakban minden mérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani. A szövetség rendelkezését betűhíven közöljük olvasóinkkal, íme:

"Minden felnőtt és utánpótlás bajnoki vagy egyéb MRSZ által szervezett mérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani, azaz a mérkőzésen kizárólag a sportolók, a szakmai stábok, valamint a hivatalos személyek (rendezők, szövetségi ellenőr, játékvezetők, vonalbírók, játékvezető ellenőr, jegyzőkönyvvezető, hivatalos statisztikus), illetve a mérkőzés közvetlen lebonyolításához szükséges személyek (eredményjelző kezelője, hangosítás kezelője, speaker, takarító, műszaki ügyeletes, biztonsági szolgálat, orvosi ügyelet, labdaszedők, pályatörlők stb.) lehetnek jelen. Minden más a rendezvény közvetlen lebonyolításához nem szükséges személyt (nézők, újságírók, entertainment személyzet) a rendező sportszervezet kötelessége a rendezvénytől távol tartani, ezen személyek a mérkőzés helyszínére sem léphetnek be." (MRSZ)

2020. 03. 11. 15.39

Intézménylátogatási tilalom az egyetemeken, korlátozások az oktatási fronton

 A friss rendelkezésről szintén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be: a tárcavezető a kormány és az operatív törzs döntését ismertetve elmondta, mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni. Kérdésre válaszolva nyomatékosította: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket.    Gulyás Gergely kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb. Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fognak, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak. Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné, jegyezte meg a miniszter.
Ugyanakkor felfüggesztik a Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot, megtiltják a a külföldi osztálykirándulásokat, és egy évvel elhalasztják a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését – ismertette a döntéseket a tárcavezető. (MTI)
 

2020. 03. 11. 15.27

Döntött a város: elmarad az ünnepség március 15-én

Amint arról korábban már beszámoltunk, elmarad az önkormányzati ünnepség március 15-én a forradalmi emlékműnél. A szomorú hírt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be ma délben. Az alaphír itt, azóta napvilágot látott a DSTV hangképes összegzése a bejelentésről, mutatjuk! (DO)

Cikkünk és a DSTV hangképes összegzése itt! (katt) >>

 

2020. 03. 11. 14.51

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el – ismertette. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.
A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez meg fog történni a lehető leghamarabb. A vonatokat, a buszokat, a repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás – tette hozzá Gulyás Gergely. Egy kérdésre válaszolva elmondta, az intézkedés legkésőbb éjfélig megtörténik.
A fent vázolt rendelkezések mellett közölte továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat. A miniszter kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.
Gulyás Gergely hangsúlyozta: a döntések visszavonásig érvényesek, a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket. (MTI)

(Belső oldali kormányinfó-fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

Figyelem, fontos!  A kiemelt témára tekintettel a DO online ügyeleti üzemmódra vált, a fenti összeállítást rendre az újonnan beérkező hírekkel frissítjük!

A rovat további hírei: Belföld

Vírus: 447 az azonosított fertőzöttek száma – két újabb idős beteg halálozott el

Vírus: 447 az azonosított fertőzöttek száma – két újabb idős beteg halálozott el

2020. március 30. (hétfő)

447 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma, miután újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19); az elhunytak száma már 15 fő.

Sok új fertőzött várható Magyarországon

Sok új fertőzött várható Magyarországon

2020. március 29. (vasárnap)

Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

408 főre nőtt az igazolt fertőzöttek száma – két újabb áldozata van a vírusnak

408 főre nőtt az igazolt fertőzöttek száma – két újabb áldozata van a vírusnak

2020. március 29. (vasárnap)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma;  és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg.

343 főre nőtt a fertőzöttek száma – és elhunyt egy újabb idős beteg

343 főre nőtt a fertőzöttek száma – és elhunyt egy újabb idős beteg

2020. március 28. (szombat)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 343 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma;  és elhunyt egy újabb idős, krónikus alapbetegségekkel küzdő beteg.

Kijárási korlátozás – egyéb tilalmakkal! (FRISSÍTVE!)

Kijárási korlátozás – egyéb tilalmakkal! (FRISSÍTVE!)

2020. március 27. (péntek)

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. A korlátozás mellett tiltó határozatot hozott az országos tisztifőorvos. Jó reggelt, Magyarország! (FRISSÍTVE!)

Koronavírus: 300 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma

Koronavírus: 300 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma

2020. március 27. (péntek)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 300 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az eddigi 28 főről 34 főssé növekedett a gyógyultak száma is.

Vírus: 261 főre nőtt a fertőzöttek száma, 28-an gyógyultak

Vírus: 261 főre nőtt a fertőzöttek száma, 28-an gyógyultak

2020. március 26. (csütörtök)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 261 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az eddigi 21 főről 28–ra nőtt a gyógyultak száma is, adta hírül az operatív törzs weboldala.