Koronavírus: dunaújvárosi intézményeket is érint a tilalom (FRISSÍTVE!)

2020. március 9. (hétfő) 7:59 - Öcaline

A kórházat és a két dunaújvárosi idősek otthonát is érinti a látogatási tilalom, amelyet a koronavírus miatt rendelt el az országos tisztifőorvos vasárnap este. Az intézkedés Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményére kiterjed.

A kormányzati koronavirus.gov.hu oldalon tette közzé a a Nemzeti Népegészségügyi Központ az országos tisztifőorvos rendelkezését, amely a koronavírus-fenyegetettség miatt látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében.
A tilalom elrendelését Müller Cecília azzal indokolta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a megbetegedés súlyosabb formája főleg az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés elsősorban a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan terjedni, és jelentős számban súlyos, esetenként végzetes kimenetelű megbetegedést okozni.
A vonatkozó rendelkezés szerint az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség. A tilalom általános érvényű, ugyanakkor nem érinti a különösen méltányolandó eseteket – például a végstádiumban lévő betegektől történő elbúcsúzást. Ilyenkor a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. 
A tilalom vasárnaptól visszavonásig érvényes, és természetesen a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetet, valamint a Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona dunasori, valamint Barátság úti idősek otthonát is érinti.

Kapcsolódó link:
Kormányzati koronavírus-portál (katt!) >>

UPDATE 9.13

Idősek otthonai: "...már kitettük a táblát"

Ahogy az alaphírben is olvashatták, két dunaújvárosi szociális ellátó intézményt érint az országos tisztifőorvos rendelkezése a látogatási tilalomról. A dunaújvárosi intézményrendszer telt házzal üzemel, a Dunasor 15. alatti I. Számú Idősek Otthona 175, valamint a Barátság út 27. cím alatt működő II. Számú Idősek Otthona 35 lakóval működik, ebben a két intézményben érvényes a tilalom, árulta el érdeklődésünkre Bölcskei Anna, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona intézményvezető. A két érintett intézményben megtették a szükséges lépéseket az érintettek tájékoztatását illetően, mondta honlapunknak a vezető:
– Az országos tisztifőorvos rendelkezése szerint már kitettük a táblát a látogatási tilalomról, emellett két fontos témát illetően tájékoztatjuk a látogatókat, hozzátartozókat. Az egyik, hogy bár bemenni, találkozni tilos a bent lakókkal – hiszen a rendelkezés éppen az idős, legyengült szervezetű emberek védelmét szolgálja! –, de ruhát, élelmiszert szabad vinni nekik, azt a portán leadva juttatjuk el az érintettnek. A másik, hogy amint arra az országos tisztifőorvos rendelkezése is kiterjed, különösen indokolt esetben, súlyos betegnél, végstádiumban lévő lakó esetében engedélyezett a találkozás a hozzátartozókkal – ilyen esetben az adott otthon főnővérével kell előzetesen egyeztetni a látogatás idejéről.

Bölcskei Anna kérdésünkre elmondta, a fent említett egyeztetésekre munkanapokon 7-15 óra között kerülhet sor, a Dunasoron lévő idősek otthonát a 25/409-542-es számon, a Barátság úti intézmény főnővérét a 25/410-222-es telefonon érik el a hozzátartozók.

Kapcsolódó link:

Az intézmény hivatalos honlapja (katt!) >>

(Az archív kép természetesen illusztráció; összeállításunkat terveink szerint folyamatosan frissítjük!)

 

A rovat további hírei: Sziréna

Lánglovagok:  az ünnepi időszakban is érdemes vigyázni!

Lánglovagok: az ünnepi időszakban is érdemes vigyázni!

2020. április 09. (csütörtök)

Bár dunaújvárosi bevetésről ma éppen nem érkezett jelentés, de felhívással fordult a nyilvánossághoz a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata. Nincs nap szabatéri tűz nélkül – érdemes vigyázni!

Végzetes ütközés a 6-os főúton

Végzetes ütközés a 6-os főúton

2020. április 08. (szerda)

Halálos kimenetelű közlekedés baleset történt a 6-os főúton: két autó ütközött frontálisan Iváncsánál, az egyik kocsi 51 éves utasa vesztette életét, értesült a DO. A forgalom csak késő estére állt helyre a főút balesetben érintett szakaszán.
 

Rendőrkézen az autóbuszfeltörők

Rendőrkézen az autóbuszfeltörők

2020. április 07. (kedd)

Lopás vétség gyanújával kezdtek eljárást két 15 éves fiatal ellen a dunaújvárosi rendőrök: a kamaszok egy autóbuszt törtek fel Adony külterületén – és mindent vittek, amit értékesnek véltek.

Szirénapróbák hétfőn

Szirénapróbák hétfőn

2020. április 05. (vasárnap)

Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható szirénapróba április 6-án, hétfőn.

Közlekedés: lankadt a figyelem, baleset a vége

Közlekedés: lankadt a figyelem, baleset a vége

2020. április 05. (vasárnap)

Figyelmetlenül vezette gépjárművét, letért a 6-os útról Rácalmás határában egy helybéli férfi, és kocsijával a vízelvezető árokba hajtott. A rendőrség figyelmeztet.

Rendőrség: eltűnés miatt keresik Dorinát

Rendőrség: eltűnés miatt keresik Dorinát

2020. április 04. (szombat)

Körözési eljárást kezdett a dunaújvárosi rendőrség a képen látható Kerpács Dorina eltűnése miatt: a 16 éves perkátai lány csütörtök óta nem ad életjelet magáról. Ha láttad, tudsz róla, jelentkezz!

Tűzoltók segítettek a felborult kocsin Kulcson

Tűzoltók segítettek a felborult kocsin Kulcson

2020. április 03. (péntek)

Dunaújvárosi tűzoltók avatkoztak be annál a balesetnél, amely során felborult egy autó Kulcson: a keddi esemény nyomán egy családi ház kerítése is megrongálódott, értesült a DO.