Koronavírus: dunaújvárosi intézményeket is érint a tilalom (FRISSÍTVE!)

Öcaline - 2020. március 9. 7:59

A kórházat és a két dunaújvárosi idősek otthonát is érinti a látogatási tilalom, amelyet a koronavírus miatt rendelt el az országos tisztifőorvos vasárnap este. Az intézkedés Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményére kiterjed.

A kormányzati koronavirus.gov.hu oldalon tette közzé a a Nemzeti Népegészségügyi Központ az országos tisztifőorvos rendelkezését, amely a koronavírus-fenyegetettség miatt látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében.
A tilalom elrendelését Müller Cecília azzal indokolta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a megbetegedés súlyosabb formája főleg az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés elsősorban a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan terjedni, és jelentős számban súlyos, esetenként végzetes kimenetelű megbetegedést okozni.
A vonatkozó rendelkezés szerint az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség. A tilalom általános érvényű, ugyanakkor nem érinti a különösen méltányolandó eseteket – például a végstádiumban lévő betegektől történő elbúcsúzást. Ilyenkor a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. 
A tilalom vasárnaptól visszavonásig érvényes, és természetesen a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetet, valamint a Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona dunasori, valamint Barátság úti idősek otthonát is érinti.

Kapcsolódó link:
Kormányzati koronavírus-portál (katt!) >>

UPDATE 9.13

Idősek otthonai: "...már kitettük a táblát"

Ahogy az alaphírben is olvashatták, két dunaújvárosi szociális ellátó intézményt érint az országos tisztifőorvos rendelkezése a látogatási tilalomról. A dunaújvárosi intézményrendszer telt házzal üzemel, a Dunasor 15. alatti I. Számú Idősek Otthona 175, valamint a Barátság út 27. cím alatt működő II. Számú Idősek Otthona 35 lakóval működik, ebben a két intézményben érvényes a tilalom, árulta el érdeklődésünkre Bölcskei Anna, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona intézményvezető. A két érintett intézményben megtették a szükséges lépéseket az érintettek tájékoztatását illetően, mondta honlapunknak a vezető:
– Az országos tisztifőorvos rendelkezése szerint már kitettük a táblát a látogatási tilalomról, emellett két fontos témát illetően tájékoztatjuk a látogatókat, hozzátartozókat. Az egyik, hogy bár bemenni, találkozni tilos a bent lakókkal – hiszen a rendelkezés éppen az idős, legyengült szervezetű emberek védelmét szolgálja! –, de ruhát, élelmiszert szabad vinni nekik, azt a portán leadva juttatjuk el az érintettnek. A másik, hogy amint arra az országos tisztifőorvos rendelkezése is kiterjed, különösen indokolt esetben, súlyos betegnél, végstádiumban lévő lakó esetében engedélyezett a találkozás a hozzátartozókkal – ilyen esetben az adott otthon főnővérével kell előzetesen egyeztetni a látogatás idejéről.

Bölcskei Anna kérdésünkre elmondta, a fent említett egyeztetésekre munkanapokon 7-15 óra között kerülhet sor, a Dunasoron lévő idősek otthonát a 25/409-542-es számon, a Barátság úti intézmény főnővérét a 25/410-222-es telefonon érik el a hozzátartozók.

Kapcsolódó link:

Az intézmény hivatalos honlapja (katt!) >>

(Az archív kép természetesen illusztráció; összeállításunkat terveink szerint folyamatosan frissítjük!)

 

A rovat további hírei: Sziréna

Idős asszony gyors megtalálását segítette a térfigyelő

Idős asszony gyors megtalálását segítette a térfigyelő

2022. szep. 23.

Perceken belül ráleltek a rendőrök a kórházból eltűnt idős asszonyra csütörtökön délután. A keresést a térfigyelő is segítette, értesült a DO.

Kirabolta ittas áldozatát a nő – de elfogták

Kirabolta ittas áldozatát a nő – de elfogták

2022. szep. 23.

Rablás miatt emeltek vádat a vasútállomáson történt eset feltételezett elkövetője ellen – a harcos amazon erőszakkal szerezte meg ittas áldozata tárcáját, pénzét, okmányait.

Világrekord: letörte a sorompó csapórúdját, aztán kétszer hajtott át a sínpáron (videóval!)

Világrekord: letörte a sorompó csapórúdját, aztán kétszer hajtott át a sínpáron (videóval!)

2022. szep. 22.

A dunaújvárosi rendőrök kezdtek eljárást a sofőrrel szemben, aki kétszer is végrehajtotta az életveszélyes manővert. Figyelmetlen sofőr, írta a rendőrségi összegzés: téves a jelző, sokkal nagyobb a baj. 
 

Eredményes volt a felhívás – elfogták a garázda párost

Eredményes volt a felhívás – elfogták a garázda párost

2022. szep. 22.

Felületünkön is napvilágot látott a múlt heti felhívás, amely óta sikerült előbb azonosítani, majd elfogni az erőszakos eset feltételezett elkövetőit. Garázdaság, könnyű testi sértés a vád ellenük, értesült a DO.

Akcióval köszönték meg az autósok figyelmét a nebulók

Akcióval köszönték meg az autósok figyelmét a nebulók

2022. szep. 21.

Közösen hívták fel a figyelmet a kijelölt gyalogos átkelőhelyek helyes megközelítésére a dunaújvárosi rendőrök és diákok a Vasmű úton. A váratlan akció a veszélyre hívta fel a figyelmet – sikerrel.

Tart még a fokozott ellenőrzés a megye közútjain

Tart még a fokozott ellenőrzés a megye közútjain

2022. szep. 20.

Folytatódik a Focus on the Road elnevezésű, nemzetközi programhoz kapcsolódó akciósorozat – egészen csütörtökig számíthatnak fokozott ellenőrzésre a közlekedők a megye közútjain.

Fokozott ellenőrzés az utakon – mától egészen jövő csütörtökig

Fokozott ellenőrzés az utakon – mától egészen jövő csütörtökig

2022. szep. 16.

Együttműködésen alapuló európai akciósorozat keretében számíthatunk fokozott rendőri jelenlétre a közutakon. Akinél van rádiótelefon (!!!), ne használja! És semmi kütyüzés!