Dunaújváros Hetilap

A fogyatékkal élőkről is gondoskodik az önkormányzat

2020. április 4. (szombat) 18:29 - Öcaline

Az idősek rendkívüli ellátása mellett új programot kezd a jövő héttől városunk önkormányzata: megszervezik a fogyatékkal élők ellátó programját is. Hajtás után az összes fontos részlet!

Tájékoztatót adott ki a város önkormányzata a fogyatékossággal élő dunaújvárosi személyek ellátásáról. Az összegzés szerint a városban élő fogyatékos emberek döntő többségének van segítsége, hiszen számukra a normál hétköznapokban is nélkülözhetetlen a családtagok, a szomszédok vagy az érdekvédelmi szervezetek segítsége. 

Sokszoros nyomás a veszélyhelyzetben

A mostani helyzet azonban sokszoros nyomást helyez rájuk, ezért az ellátásból az önkormányzat is szeretné kivenni a részét. A szakmai szervezetekkel egyeztetve éppen ezért már a jövő héttől megkezdődik a fogyatékkal élők ellátása is. 
Az ellátást – a nyugdíjasok ellátó programjához hasonlóan –  az önkormányzati intézmények dolgozói végzik majd. Ez azonban egy újabb nehéz feladat, hiszen minden ellátott más és más problémákkal küzd. Azért, hogy ezeket az igényeket maximálisan ki tudják szolgálni, folyamatos lesz az egyeztetés a fogyatékkal élők helyi szervezeteivel, akiknek eddigi szakmai tanácsaiért, konstruktív hozzáállásáért ezúttal is köszönetet mond az önkormányzat! 
Továbbra is kérik, hogy aki csak teheti, az maradjon otthon. Akkor is, ha nem érzi magát betegnek, hiszen a betegség lappangási ideje 2 hét is lehet, és már ekkor fertőzhet.
Azoknak a fogyatékossággal élő lakosoknak, akik igénylik, térítés ellenében biztosítja az önkormányzat a napi egyszeri meleg étkezést, valamint segít a gyógyszerek kiváltásában és a bevásárlásban.
Cserébe vállalni kell, hogy otthonát nem hagyja el!

Étkezés

A meleg ételt egyszer használatos műanyag edényben szállítják ki. A kiszállítás minden nap (hétfőtől vasárnapig) 10:30 és 13:30 között (diabetikus étel esetében 12 óráig) történik. Van lehetőség leves és főétel illetve csak főétel rendelésére; az étel és a kiszállítás díja, csak főétel esetén: 680 forint/nap, az éttel és a kiszállítás díja, leves és főétel esetén: 1000 forint/nap.
Az első kiszállítás az igénylést követő második napon történik, rendelést csak teljes hétre vesznek 
fel. A következő heti étlapot szerdán kapják meg az érintettek, csütörtökön kell jelezniük, hogy kérnek-e ellátást a következő hétre is.
Fizetni kizárólag készpénzzel, az első adag kiszállításakor előre kell, hosszabbítás esetén mindig pénteken.

Bevásárlás, gyógyszerkiváltás

Bevásárlásra és gyógyszerkiváltásra hétfőn, szerdán és pénteken van lehetőség. A bevásárlólista csak a legszükségesebb árucikkeket tartalmazhatja. A bevásárlás csak a hivatal által kijelölt üzletből történik, nem választható.A bevásárlás értékét készpénzzel kell megfizetni.
Igény esetén a hivatal munkatársa (megbízólevéllel, hivatali kártyával és személyi igazolvánnyal) felkeresi a bejelentőt és egyezteti az igényeket: feljegyzi a beszerzendő gyógyszer nevét, a megvásárolni kívánt áruk listáját, az átvett készpénz összegét.
Kérik, hogy azok a fogyatékossággal élő lakosok, akik igénylik a fenti szolgáltatások valamelyikét, jelezzék azt a Polgármesteri Hivatal erre kialakított telefonközpontjában, hétfőtől péntekig 8 és 13 óra között az alábbi telefonszámokon:

25-544-105, 25-544-152

Az ügyintézőnek a következő adatokat kérjük megadni: név, lakcím, életkor, telefonszám, milyen szolgáltatást kér? Napi menü, bevásárlás, gyógyszerkiváltás? Ételrendelés esetén: diabetikus vagy normál menüt kér-e. Fontos, hogy gyógyszerkiváltás esetén a TAJ-számra is szükség van.
A tájékoztatóban arra kérnek minden dunaújvárosi családot, hogy amiben csak lehet, segítsék a fogyatékossággal élő hozzátartozókat, szomszédokat. Fontos azonban, hogy ennek során is ügyeljenek a megelőző intézkedések betartására!

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 03. (szerda)

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

2020. június 03. (szerda)

Fokozatosan áll vissza a korábbi ügyfélfogadási rend a Városházán, adta hírül a város hivatalos weboldala. Időpontok és megelőző rendszabályok a hajtás után.

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház. 

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.
 

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

2020. május 31. (vasárnap)

Hétfőtől nyári menetrend szerint járnak a helyi járatos buszok Dunaújvárosban.

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

2020. május 31. (vasárnap)

Gyermeknapi meglepetéssel készültünk, folytatódott a MOMETERA program, Balsai Móni ezúttal a csillagszemű juhász történetét eleveníti föl az Arany János iskola tagozatosainak illusztrációjával! Nézzétek, hallgassátok, sok boldogságot, szép napot!

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.