A túlféltő protokoll – már videón is!

2020. április 7. (kedd) 19:31 - Öcaline

Jegesmaci segítő bevásárol és receptet vált ki Szakállas bácsinak egy bohókás gyerekdal ütemeire – hangképes összegzés született a túlféltő protokollról, mutatom máris!

A szöveges állomány hetek óta hódít a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, de a segítségnyújtás terjedésével napról-napra növekszik az aktualitása – ezért először ismétlünk. A közösség adminjai, Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete vezetője, valamint a DO együttműködésével készült el az a szakmai alapokon nyugvó eljárásrend, ami a segítségnyújtáshoz nyújt segítséget annak érdekében, hogy a minimálisra csökkenjen a vírus transzfer esélye. A javaslatcsomag a "túlféltő" protokoll nevet kapta a keresztségben – és külön fejezetet szentel a bevásárlás és gyógyszerkiváltás biztonságos kivitelezésének. Íme, a legfontosabb tételek, újra!

Segítőknek

1. Szuper, ha segítesz, de lehetőleg kerüld a testi kontaktust; megoldás lehet az online segítségnyújtás!

2. Ha elengedhetetlen a fizikai közelség, keresd az erre szakosodott segítőket!

3. Ha te magad segítenél, feltétlenül tartsd be az alábbi előírásokat minden személyes találkozáskor! 
– előtte/utána: kézmosás
– maszk
– gumikesztyű

Segítségre szorulóknak

1. A lehetőségekhez mérten kerüljük a testi kontaktust; megoldás lehet: telefon, internet, erkélyről "lekiabálás"

2. Ha kikerülhetetlen a fizikai találkozás
– előtte/utána mossunk szappannal kezet
– használjunk kézfertőtlenítőt

3. Csak attól fogadjunk el segítséget, akiben megbízunk, akinek a jövetelét előre megbeszéltük.

Találkozáskor

A segítségnyújtás esetén mindig kövesd az alábbi lépéseket!
1. Távolságtartás
A segítő bekopog, vagy a kaputelefonon jelzi megérkezését. Ajtónyitás előtt biztonságos távolságra (2 m) hátralép.

2. Elintéznivaló egy székre, az ajtó elé
A segítséget igénylő a bevásárlólistát, szatyrot, gyógyszerigényt (TAJ-számmal) egy székre/hokedlire teszi az ajtó elé, majd hátralép.

3. A segítő és a segítségre szoruló szóban egyeztetnek a teendőkről, folyamatosan tartva a minimum 2 méteres távolságot

4. Segítő elviszi a szatyrot, becsukja az ajtót.

5. Segítségre szoruló vár, majd kinyitja az ajtót, beveszi a széket, kezet mos és fertőtlenít.

A bevásáslás, receptkiváltás után ugyanez a menetrend, visszafelé!

A program megalkotói nyomatékosan kérnek minden segítőt, hogy a higiénés szabályok maximális betartása mellett a lehető legnagyobb türelemmel és empátiával vállalja a rá szabott feladatot! És nyomatékosan kérnek minden segítségre szoruló, elsősorban időskorú felhasználót, hogy csak indokolt esetben kérjen segítséget – itt is érvényes alapszabály, hogy meg kell akadályozni a rendszer túlterhelődését.

A tudnivalók hosszadalmas, ámde szükséges felsorolása után jöjjön egy örömteli hír: a szöveges mutatvány után elkészült a túlféltő protokoll hangképes összegzése is – ebben a Jegesmackónak öltözött segítő és a Szakállas bácsi mutatja be egy vidám bevásárlós gyerekdal ütemeire, mit és hogyan kell csinálni annak érdekében, hogy a Szakállas bácsi akkor se kapja el a koronavírust, ha a Jegesmackó történetesen tünetmentes vírushordozó.

Jó szívvel csinálták, jó szívvel ajánlom, jó szívvel fogadja mindenki, és jó szívvel mutassa meg segítő ismerősének és idős rokonának!

A rovat további hírei: Mozaik

Időjárás: változékony idővel köszönt ránk a nyár

Időjárás: változékony idővel köszönt ránk a nyár

2020. június 02. (kedd)

Felhős, csapadékos és szeles, az évszakhoz mérten hűvös idő várható a hét első napjaiban a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét végére már mutat valamit magából a nyár!

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

2020. május 30. (szombat)

Elhatározott célja műhelyünknek, hogy egy-egy tematikus összeállítással is kedveskedjünk olvasóinknak. Enni jó, a minőségi koszt hívei vagyunk, ezért is jelentjük örömmel, hogy mostantól megjelennek nálunk a Terítéken Dunaújváros és környéke csoport remekei!

Véradás: több helyszín, több alkalom

Véradás: több helyszín, több alkalom

2020. május 30. (szombat)

Nem könnyű, de lépést szeretnének tartani a nyár elején szokásos növekvő vérigénnyel, mondta Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. Egyre több helyszínen egyre több alkalmat szerveztek; hajtás után a teljes havi donortoborzó!

Pünkösd ünnepére készülnek

Pünkösd ünnepére készülnek

2020. május 29. (péntek)

"Az Úr lelke betölté a földkerekséget" – a több hetes húsvéti idő végén, tavasz és nyár határán a változó időpontú pünkösd főünnepe vezet át a több hónapos évközbe. Szeretetvallás a hajtás után.

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

2020. május 26. (kedd)

Idén is megszervezi térségi viszonylatban is egyedülálló pünkösdi programját Solt mellett a Révbérpusztai Lovascentrum – ráadásul ezúttal a szokásostól eltérően nem két, hanem három napon keresztül várják majd a vendégeket!

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd)

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

2020. május 25. (hétfő)

Minden szempontból mozgalmas, csapadékos és szeles periódus áll előttünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – esővel, a szokottnál hűvösebb idővel mond térségünknek a naptári tavasz.