Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

2020. április 21. (kedd) 18:40 - Öcaline

Éles hangütésű közleményben, "megdöbbenéssel és felháborodással" tiltakozik az érettségi tervezett időpontja miatt a Civil Közoktatási Platform. A dokumentumot egy bevezető után teljes terjedelmében közöljük.

"A kormány érettségivel kapcsolatos intézkedései egyértelműen azt tükrözik, hogy valójában képtelenek felmérni a jelenlegi helyzet kockázatait. Nem elfogadható, hogy a gyerekeink, pedagógusaink és családtagjaik, illetve az egész társadalom egészségét veszélyeztessék egy ilyen súlyos tévedéssel." – ezzel az ajánlással postázta a DO-nak a Civil Közoktatási Platform ügyvivő testületének állásfoglalását  Ercse Kriszta, a CKP szóvivője.

Hogyan merészelik?

A szóvivő érdeklődésemre kifejtette: ha dr. Müller Cecília április derekán azt azt mondja: "Lapos a járványgörbe, de napról napra érzékelünk egy növekedési tendenciát...", sőt Orbán Viktor miniszterelnök is így fogalmaz: "Arra kell számítani, hogy a következő napokban a megbetegedések száma jobban fog emelkedni, mint korábban. Beléptünk a tömeges megbetegedések szakaszába..." – akkor mégis hogyan merészelik kitenni a gyerekeinket, a tanárokat, és környezetüket egy érettségi vizsga lebonyolítása jelentette tömeges rendezvény kockázatának? Ráadásul a kormányrendelet nem gondoskodik a távolságtartásról, a védőfelszerelésekről sem – így hallatlan veszélynek teszi ki az érettségizők mellett a tanárokat, a vizsgáztatásban közreműködőket is.
Ercse Kriszta kérdésemre kiemelte: az érettségi időpontjának kiválasztása kizárólag egészségügyi megfontolás lehet, ami a felelősök idézeteinek alapján összeegyeztethetetlen a május eleji érettségiről szóló döntéssel.
Lássuk mindezek után a platform álláspontját – a téma fontosságára tekintettel betűhíven!

Nincs indok, ami felülírhatná                                                                                           

A Civil Közoktatási Platform megdöbbenéssel és felháborodással fogadta az érettségivel kapcsolatos kormánydöntést, amely az érettségi írásbelik időpontját az aktuális járványügyi helyzettől függetlenül május 4-től kezdődően jelölte meg. Mindez a nyolc nappal korábbi bejelentés után azonos tartalommal,  a részletek végiggondolása nélkül történt. Tette ezt a kormány akkor, amikor hatalmas áldozatok árán a kórházi ágyak 60 százalékát szabadíttatja fel a koronavírus miatt arra hivatkozva, hogy a következő hetekben várható a fertőzések csúcsidőszaka.
Az érettségi időpontja jelen vészhelyzetben a járvány aktuális állapotának függvénye kell, hogy legyen.  Nincs semmilyen indok, amely felülírhatná a veszélyeztetettség elkerülésének szempontját. 
Az érettségit semmiképpen sem lehet a megszokott időben, módon, körülmények között lebonyolítani. Bármilyen módon is oldják meg az érettségi, a továbbtanulás kérdését, a szükséges vizsgák megjelölt időpontja csak egy feltételes időpont lehet. Az eljárásra vonatkozóan ebből két dolog következik: 
1. Nem létezik olyan megoldás, amely mindenkinek egyaránt megfelel. A kormány joga dönteni a számos lehetséges konstrukció közül, de a döntésnél három elv érvényesülését köteles szem előtt tartani. Ezek a biztonság, az igazságosság és a méltányosság elve. 
2. Tudomásul kell venni, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat tesz szükségessé. Ilyen lehet például a felsőoktatási év kezdetének eltolása, a későbbi időpontban évvesztés nélküli továbbtanulást lehetővé tevő vizsga, vagy a jegymegajánlás, a középiskolai bizonyítvány elfogadása érettségi helyett akár általánosan, akár a szakmatanulásnál, a munkába állásnál vagy azokon a szakokon, intézményekben, ahol nincs túljelentkezés. (Utóbbit az is indokolná, hogy az idei évben a felvételizők száma 20 százalékkal, ezen belül egyes szakokon a felére, más szakokon, sőt, akár egész intézményekben a harmadára csökkent.)
A kormánydöntés, illetve a ma megjelent kormányrendelet semmilyen mértékben nem felel meg a biztonságosság követelményének, és meg sem próbál kreatív módszereket alkalmazni a rendkívüli helyzetben megszervezendő érettségik ügyében.
A rendelet alapján még nyilvánvalóbb, hogy május 4-éig nem lehet megteremteni az elvárható feltételeket.

Követelik, javasolják

Mindezek alapján a CKP a következő követelés- és ajánláscsomagot fogalmazta meg.
– Követeljük, hogy az írásbelik ne kezdődjenek el május 4-én!
– Követeljük, hogy ha a kormányzat döntött egy adott alternatíva mellett, a részletek kidolgozásába vonják be az érettségiztetésben tapasztalattal rendelkező szakembereket, szakmai szervezeteket, ezzel biztosítva a biztonság, igazságosság és méltányosság szempontjainak lehető legjobb érvényesülését.
– Amennyiben a kiválasztott konstrukció kellően előkészített, az érettségi lebonyolítható abban az időpontban, amikor a járványügyi helyzet megengedi. 

A kormány felelőtlen döntésével teret nyithat a járvány robbanásszerű szétterjedésének, veszélyezteti a diákok, a tanárok és a környezetükben élők egészséges élethez, a diákok tanulásban való részvételéhez való jogát. Ennek erkölcsi felelősségét, jogi és politikai következményeit a döntéshozóknak viselniük kell! 

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

2020. augusztus 01. (szombat)

Hat egyetem augusztus elsejével, míg a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejével vált működési modellt.

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

2020. július 31. (péntek)

A hagyományos és a távoktatást ötvöző hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

2020. július 31. (péntek)

Aerobik órával színesítette az Erzsébet-tábor eseménysorozatát a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az intézményben több turnusban táboroznak a gyerekek, heti váltásban egészen augusztus végéig. A programok között kulturális elfoglaltságok is szerepelnek a gyermekek számára. DSTV, hangkép a hajtás után.

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

2020. július 23. (csütörtök)

A Tanár Úr. Így szólítják az egyetemen, a kamarában, de még a piaci pecsenyésnél is. Okkal: évtizedeken át tanított abban az intézményben, ahol nemrégiben sikerrel diplomázott – és lett a Dunaújvárosi Egyetem történetének legidősebb végzett hallgatója dr. Kovács Miklós Gábor. Interjú és pályakép-vázlat a hajtás után!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.