Dunaújváros Hetilap

Csak előre: példás karantén-összefogás Újtelepen

Öcaline - 2020. április 29. 17:48

Több mint száz, elsősorban a vírusfenyegetés miatt érintett család  kapott adományt a Városvédők Újtelepért Egyesület és két partnerszervezete összefogása révén. Remek kezdeményezéssel segített az ÖTLET – lássuk máris a részleteket!

Egy újabb példa értékű helyi összefogásról adunk hírt – a Duna Menti Regionális Népfőiskola, a Városvédők Újtelepért Egyesület és a Városvédő Polgárőrség együttműködése révén több mint száz újtelepi család részesülhetett "tisztasági csomag" adományban. A részletekről Nyári Icát, a Városvédők Újtelepért Egyesület alelnökét kérdeztük – elsőként természetesen azt firtatva, honnan jött az ötlet.
– Egyesületünk eddig is nagy hangsúlyt fektetett lakóink közbiztonságára, egészségére, a természet és az egészség megóvására, idősebb szomszédaink segítésére. Polgárőreink a vírushelyzet első pillanatától  bevásárolnak, gyógyszert váltanak ki, postára is járnak idős, illetve beteg lakóink helyett. Az ötletgazda a Duna Menti Regionális Népfőiskola volt, ők kerestek meg bennünket a pályázat lehetőségével, ismerve az egyesületünk hitvallását, valamint kapcsolatát a lakóközösség tagjaival.
Honnan érkeztek a csomagok, honnan sikerült beszerezni azokat – és tulajdonképpen mit rejt egy-egy doboz?
– Több helyről kértünk ajánlatot a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig – az mindenképpen fontos, hogy ezek némelyike kis tételben is beszerezhetetlen olykor. Végül Budapestről érkeztek a készre összeállított dobozok. Minden pakk tartalma egy-egy háztartási arcmaszk, egy pár gumikesztyű, egy-egy üveg tisztító/fertőtlenítő szer, általános tisztítószer, folyékony szappan, mosogatószer. Minden csomagba került egy-egy csomag 80 darabos antibakteriális törlőkendő, valamint egy-egy csomag 100 darabos papír zsebkendő.
 – Milyen forrásból sikerült ezek beszerzése?
– Egy Európai Unió által támogatott pályázatból. Érdekes adalék, hogy ÖTLET a rövidített neve – az Önkéntes Tevékenységek a Lokális Erőforrások Támogatására program keretéből finanszíroztuk a támogatást; 117 egységcsomag beszerzésére és szétosztására nyílt lehetőség.
Milyen szempontok szerint döntöttek arról, ki kapja a csomagokat?
– Egyfelől a rászorultság elve döntött, másrészt azoknak segítettünk, akik már nekünk  is segítettek. Két címjegyzék alapján dolgoztunk, ezeken az egyesületet, illetve a polgárőrséget működési támogatással segítő lakók neve és címe szerepel. Ezt a két listát fésültük most össze. Közel 160 cím szerepelt rajta, egészen pontosan 158 újtelepi család. Ebből választottuk ki a védett korban lévő szomszédainkat.
Hogy jutottak el a pakkok a védettekhez?
– Ezen a fronton a polgárőrség tagjai vállaltak főszerepet – már hétfőn megkezdték a csomagok kézbesítését. Így garantáltuk, hogy közbiztonsági szempontból is védett maradjon az ügy  – ezzel egyúttal kiszűrtük a házalás ürügyén a környéken feltűnt személyeket, és garantáltan eljutott minden csomag mindenkihez!  

 – Mi volt az átadás módja? A pályázati források szigorú elszámoláshoz kötöttek, így kell igazolni, hogy a támogatás valóban oda került, ahová szánták.
– Pontosan, polgárőreink nem csak kézbesítettek, de fotóztak is. Minden átadást fényképpel örökítettek meg – 117 csomag, 117 fénykép, név és cím került a pályázati elszámolás dokumentációjába. 
Az újtelepi "eltökéltséget" ismerve biztos vagyok benne, hogy már dolgoznak a következő megmozduláson – vagy legalább ötlet van a folytatásra. Mire készülnek, ha végre vége a karanténos korszaknak?
– Bulizunk egy nagyot, az tuti…(nevet) De viccet félretéve: sok tervünk volt idén tavaszra és nyárra, amit lehet, megpróbálunk áttenni későbbre, ha az anyagi forrásaink is lehetővé teszik. Egyetlen biztosra mondható eseményünk már van már: a szokásos őszi ÖKO napunk, a műszaki hulladékgyűjtés napja szeptember derekán lesz. Nagyon bízunk benne, hogy addigra már túlleszünk ezen a kemény időszakon. És persze azon dolgozunk, hpgy újra lendületet kapjon az egyesületi élet – méghozzá mielőbb!

(Illusztrációk: Városvédők Újtelepért Egyesület)

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.