Dunaújváros Hetilap

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

2020. április 6. (hétfő) 12:33 - Öcaline

Rendkívüli húsvéti akciót hirdetett, maszkdíszítésre buzdít Pintér Tamás polgármester, a Maszkvarró Manufaktúra (MaMa) programja is csúcsra jár e napokban. A "jószolisok" is segítettek – hírcsokor a hajtás után.

Van egy jó hírem, drága böngészők és aranyos mindenki az elmúlt napokban egyre több és egyre szebb híreket továbbíthatunk a mindennapi maszkviselés terjedéséről. A maszkszkeptikus álláspont is tartja magát – sajnos, teszem hozzá azonnal –, akinek kétségei lennének a viselés előnyei kapcsán, az kattinttson tovább olvasás előtt a buborékteszt-videóval koronázott összegzésre, mutatom!

Vegyen vagy ne vegyen maszkot? A válasz: VEGYEN! (katt) >>

A cikkben megfogalmazott, a Magyar Orvosi Kamara ajánlásaival alátámasztott érvelés – miszerint a távolságtartás, az érintéssel járó személyes kontaktusok kerülése, valamint a gyakori és alapos kézmosás/fertőtlenítés mellett éppen a BÁRMILYEN maszk viselése állhat a járvány transzfer útjába – nyomán új lendületet vett a városban a maszkviselés népszerűsítését célzó program. 

Hímesmaszk – felhívással

Örömteli fejlemény, hogy a szépségdíjas civil kezdeményezések (ezekről is lesz szó az alábbiakban) mellett a városvezetés is beszállt a kampányba, Pintér Tamás polgármester pont pár órával ezelőtt hirdette meg a Hímesmaszk akciót a nagy közösségi portál felületén. Íme, a felhívás, betűhíven:
Kedves Dunaújvárosiak!

Ahogy közeledik a húsvét, egyre többen érezzük, hogy ez az ünnep most más lesz, mint amit legtöbben megszoktunk. Sajnos nem tudunk majd locsolni menni vagy locsolókat fogadni, ám nem engedhetjük meg, hogy vírus kifogjon rajtunk! Annak érdekében, hogy népszokásunkat ápolhassuk és egymásnak örömet szerezhessünk, szeretném útjára indítani Dunaújváros húsvéti Hímesmaszk akcióját!

Aki szeretné megköszönni az online érkező locsolóverseket és a képzeletbeli locsolást, ennek segítségével megteheti! Aki szeretne részt venni a kezdeményezésben, fessen vagy hímezzen valamilyen hagyományos húsvéti mintát a maszkjára. (Akinek mosható maszkja van, ezt le tudja később öblíteni vagy felfejteni). Minden résztvevőt biztatok arra, hogy az elkészült alkotásokat fényképezze le és a saját profilja mellett töltse fel az alábbi csoportba is! Innen meríthetsz ötletet saját Hímesmaszkodhoz, de meghívhatod ismerőseidet is! Természetesen a legjobban sikerült alkotásokat megosztom majd az oldalamon!

Egy-egy szépen festett vagy hímzett maszk kreatív otthoni elfoglaltságot nyújt, segít, hogy megéljük a közösség örömét a távolság ellenére is, és megmutatja, hogy vírus nem törhet meg bennünket, dunaújvárosiakat!
Remélem, hogy minél többen csatlakoznak a felhíváshoz, megmutatva, hogy még ebben a nehéz helyzetben is tudunk egymásnak örömet szerezni! Küzdjünk a vírus ellen összetartó közösségként! Festésre, hímzésre fel!

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere

Egyre többször, egyre többeknek segít a MaMa!

A fenti nemes felhívás szinte rímel arra a programra, amelynek zászlóbontásáról még március végén adtunk hírt honlapunkon: a Maszkvarró Manufaktúra, vagyis a MaMa részben együttműködésünkkel megvalósult, ötleteinkkel megtámogatott kezdeményezése igazi sikertörténet – de mielőtt a friss fejleményekre térnék, itt a kezdetek kezdete!

Maszkot varrnál? Maszk kéne? Segít a MaMa! (katt) >>

A képlet, mint a fentiekből is kiderült, lényegében az igények és az energiák koordinálásán, valamint – és ez teszi a MaMa projektet unikálissá – az együttműködések és összefogások szervezeti szintű megvalósításán alapul.

Mint a nagy kísérlet kezdeményezője, Simon Csaba érdeklődésünkre elárulta, a március 22-i zászlóbontás óta töretlen lendülettel, egyre nagyobb hatásfokkal pörög a civil segítő gépezet:
– A kezdeti, meglehetősen gyámoltalan, egyénileg, önköltségen megvalósított maszkvarrás a MaMa program elindításával új szintre lépett – mára ott tartunk, hogy 45 varrásban segítséget nyújtó önkéntes dolgozik, további 5 fő a szabást végzi. Rajtam kívül két ember hordja még minden nap ki a kész maszkokat azoknak, akik jelzik az igényeket felénk. A fő kiszállítási célpontok: kórház, mentőállomás, több idősek otthona Dunaföldvártól Kulcsig, kis és nagyobb boltok, de vittünk már a vasműbe, bölcsődékbe és háziorvosokhoz is, emellett folyamatosan igyekszünk kielégíteni az egyéni, lakossági igényeket is. Érdekes lehet, hogy katonák részére is tudtunk speciális maszkot készíteni.  A manufaktúra léptéke is egyre jelentősebb – eddig mintegy 17 ezer maszkot tudtunk kiszállítani! Fontos, hogy az egész program karitatív alapon fut, az önkéntesek térítés nélkül áldoznak az idejükből, és természetesen a maszkokért sem kell fizetni! Szó szerint segít a MaMa!

A további részletekről, illetve aktualitásokról a kezdeményezés közösségi felületén lehet érdeklődni! A csoportnak per pillanat 766 tagja van – de bátran lehet csatlakozni! És persze: csak így tovább, MaMa!

MaMa projekt a facebook-on (katt) >>

Jószolgálati Otthon: cseppben a tenger!

Végül, de közel sem utolsósorban következzék egy példás történet arról, hogy igenis, minden segítség, minden gesztus számít. (A találatért Deutsch Beátának jár nagy pacsi!) Tehát: a Jószolgálati Otthon lakói is szeretnek jót tenni, örömet szerezni, segíteni. A napokban is ezt tették: saját kezükkel maszkokat készítettek, felajánlották azokat a város idős lakóinak, és a polgárőrség tagjait kérték meg, hogy juttassák el nekik, amikor a vásárolt holmit, gyógyszereket viszik hozzájuk. 
A Pannon Polgárőrség tagjainak az intézmény vezetője, Kecskés Rózsa adta át, pontosabban tette – példáésan betartva a túlféltő protokoll előírásait – a bejárati ajtón kívülre egy kis asztalkára a kimosott, kivasalt, fertőtlenített, egyesével gondosan becsomagolt maszkokat. 

Ilyen egyszerű ez; minden segítség fontos!

(Fotók: Hímesmaszk; MaMa)

 

A rovat további hírei: Közélet

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen tizenhat pontról szavazott nyilvánosan és kettőről zártkörűen Dunaújváros közgyűlése a ma délelőtti rendkívüli ülésen. A sporttámogatások mellett a színház alapító okiratának módosítása, illetve a múzeum felújításai is napirenden volt.

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen negyvennyolc új bölcsődei férőhely és tíz új munkahely létrehozását jelentette be Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be a közeljövőben várható beruházásról, amely során két bölcsőde, a Barátság városrészben található Hétszínvirág és a technikumi Zengő- Bongó intézmény fejlesztése megy majd végbe. 

A lakókért, de nem a sport ellen

A lakókért, de nem a sport ellen

2020. augusztus 04. (kedd)

Folyamatosan követi a lakók észrevételeit, jelzéseit Barta Endre: Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere ezúttal választókörzetében hallgatta meg egy tömbház lakóit az általuk jelzett probléma kapcsán, és nyomatékosította: mindenképpen lépéseket tesznek azért, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.

Rendkívüli közgyűlést tartanak

Rendkívüli közgyűlést tartanak

2020. augusztus 03. (hétfő)

Összesen tizennyolc napirendi pont szerepel a keddi, rendkívüli közgyűlés programjában: ebből tizenhat esetében nyilvános, kettő pontnál pedig zártkörű szavazáson döntenek majd az önkormányzati képviselők.