Dunaújváros Hetilap

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

2020. április 6. (hétfő) 12:33 - Öcaline

Rendkívüli húsvéti akciót hirdetett, maszkdíszítésre buzdít Pintér Tamás polgármester, a Maszkvarró Manufaktúra (MaMa) programja is csúcsra jár e napokban. A "jószolisok" is segítettek – hírcsokor a hajtás után.

Van egy jó hírem, drága böngészők és aranyos mindenki az elmúlt napokban egyre több és egyre szebb híreket továbbíthatunk a mindennapi maszkviselés terjedéséről. A maszkszkeptikus álláspont is tartja magát – sajnos, teszem hozzá azonnal –, akinek kétségei lennének a viselés előnyei kapcsán, az kattinttson tovább olvasás előtt a buborékteszt-videóval koronázott összegzésre, mutatom!

Vegyen vagy ne vegyen maszkot? A válasz: VEGYEN! (katt) >>

A cikkben megfogalmazott, a Magyar Orvosi Kamara ajánlásaival alátámasztott érvelés – miszerint a távolságtartás, az érintéssel járó személyes kontaktusok kerülése, valamint a gyakori és alapos kézmosás/fertőtlenítés mellett éppen a BÁRMILYEN maszk viselése állhat a járvány transzfer útjába – nyomán új lendületet vett a városban a maszkviselés népszerűsítését célzó program. 

Hímesmaszk – felhívással

Örömteli fejlemény, hogy a szépségdíjas civil kezdeményezések (ezekről is lesz szó az alábbiakban) mellett a városvezetés is beszállt a kampányba, Pintér Tamás polgármester pont pár órával ezelőtt hirdette meg a Hímesmaszk akciót a nagy közösségi portál felületén. Íme, a felhívás, betűhíven:
Kedves Dunaújvárosiak!

Ahogy közeledik a húsvét, egyre többen érezzük, hogy ez az ünnep most más lesz, mint amit legtöbben megszoktunk. Sajnos nem tudunk majd locsolni menni vagy locsolókat fogadni, ám nem engedhetjük meg, hogy vírus kifogjon rajtunk! Annak érdekében, hogy népszokásunkat ápolhassuk és egymásnak örömet szerezhessünk, szeretném útjára indítani Dunaújváros húsvéti Hímesmaszk akcióját!

Aki szeretné megköszönni az online érkező locsolóverseket és a képzeletbeli locsolást, ennek segítségével megteheti! Aki szeretne részt venni a kezdeményezésben, fessen vagy hímezzen valamilyen hagyományos húsvéti mintát a maszkjára. (Akinek mosható maszkja van, ezt le tudja később öblíteni vagy felfejteni). Minden résztvevőt biztatok arra, hogy az elkészült alkotásokat fényképezze le és a saját profilja mellett töltse fel az alábbi csoportba is! Innen meríthetsz ötletet saját Hímesmaszkodhoz, de meghívhatod ismerőseidet is! Természetesen a legjobban sikerült alkotásokat megosztom majd az oldalamon!

Egy-egy szépen festett vagy hímzett maszk kreatív otthoni elfoglaltságot nyújt, segít, hogy megéljük a közösség örömét a távolság ellenére is, és megmutatja, hogy vírus nem törhet meg bennünket, dunaújvárosiakat!
Remélem, hogy minél többen csatlakoznak a felhíváshoz, megmutatva, hogy még ebben a nehéz helyzetben is tudunk egymásnak örömet szerezni! Küzdjünk a vírus ellen összetartó közösségként! Festésre, hímzésre fel!

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere

Egyre többször, egyre többeknek segít a MaMa!

A fenti nemes felhívás szinte rímel arra a programra, amelynek zászlóbontásáról még március végén adtunk hírt honlapunkon: a Maszkvarró Manufaktúra, vagyis a MaMa részben együttműködésünkkel megvalósult, ötleteinkkel megtámogatott kezdeményezése igazi sikertörténet – de mielőtt a friss fejleményekre térnék, itt a kezdetek kezdete!

Maszkot varrnál? Maszk kéne? Segít a MaMa! (katt) >>

A képlet, mint a fentiekből is kiderült, lényegében az igények és az energiák koordinálásán, valamint – és ez teszi a MaMa projektet unikálissá – az együttműködések és összefogások szervezeti szintű megvalósításán alapul.

Mint a nagy kísérlet kezdeményezője, Simon Csaba érdeklődésünkre elárulta, a március 22-i zászlóbontás óta töretlen lendülettel, egyre nagyobb hatásfokkal pörög a civil segítő gépezet:
– A kezdeti, meglehetősen gyámoltalan, egyénileg, önköltségen megvalósított maszkvarrás a MaMa program elindításával új szintre lépett – mára ott tartunk, hogy 45 varrásban segítséget nyújtó önkéntes dolgozik, további 5 fő a szabást végzi. Rajtam kívül két ember hordja még minden nap ki a kész maszkokat azoknak, akik jelzik az igényeket felénk. A fő kiszállítási célpontok: kórház, mentőállomás, több idősek otthona Dunaföldvártól Kulcsig, kis és nagyobb boltok, de vittünk már a vasműbe, bölcsődékbe és háziorvosokhoz is, emellett folyamatosan igyekszünk kielégíteni az egyéni, lakossági igényeket is. Érdekes lehet, hogy katonák részére is tudtunk speciális maszkot készíteni.  A manufaktúra léptéke is egyre jelentősebb – eddig mintegy 17 ezer maszkot tudtunk kiszállítani! Fontos, hogy az egész program karitatív alapon fut, az önkéntesek térítés nélkül áldoznak az idejükből, és természetesen a maszkokért sem kell fizetni! Szó szerint segít a MaMa!

A további részletekről, illetve aktualitásokról a kezdeményezés közösségi felületén lehet érdeklődni! A csoportnak per pillanat 766 tagja van – de bátran lehet csatlakozni! És persze: csak így tovább, MaMa!

MaMa projekt a facebook-on (katt) >>

Jószolgálati Otthon: cseppben a tenger!

Végül, de közel sem utolsósorban következzék egy példás történet arról, hogy igenis, minden segítség, minden gesztus számít. (A találatért Deutsch Beátának jár nagy pacsi!) Tehát: a Jószolgálati Otthon lakói is szeretnek jót tenni, örömet szerezni, segíteni. A napokban is ezt tették: saját kezükkel maszkokat készítettek, felajánlották azokat a város idős lakóinak, és a polgárőrség tagjait kérték meg, hogy juttassák el nekik, amikor a vásárolt holmit, gyógyszereket viszik hozzájuk. 
A Pannon Polgárőrség tagjainak az intézmény vezetője, Kecskés Rózsa adta át, pontosabban tette – példáésan betartva a túlféltő protokoll előírásait – a bejárati ajtón kívülre egy kis asztalkára a kimosott, kivasalt, fertőtlenített, egyesével gondosan becsomagolt maszkokat. 

Ilyen egyszerű ez; minden segítség fontos!

(Fotók: Hímesmaszk; MaMa)

 

A rovat további hírei: Közélet

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 03. (szerda)

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

2020. június 03. (szerda)

Fokozatosan áll vissza a korábbi ügyfélfogadási rend a Városházán, adta hírül a város hivatalos weboldala. Időpontok és megelőző rendszabályok a hajtás után.

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház. 

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.
 

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

2020. május 31. (vasárnap)

Hétfőtől nyári menetrend szerint járnak a helyi járatos buszok Dunaújvárosban.

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

2020. május 31. (vasárnap)

Gyermeknapi meglepetéssel készültünk, folytatódott a MOMETERA program, Balsai Móni ezúttal a csillagszemű juhász történetét eleveníti föl az Arany János iskola tagozatosainak illusztrációjával! Nézzétek, hallgassátok, sok boldogságot, szép napot!

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.