Dunaújváros Hetilap

Élelmiszerbank: a veszélyhelyzetben is segítenek

Öcaline - 2020. április 15. 17:25

A járvány időszakában sem torpan meg, folytatja a mentett élelmiszerek eljuttatását a nélkülözőkhöz az Élelmiszerbank. Mutatóik mind országos, mind városi viszonylatban imponálóak – a városban három hónap alatt 23 tonna élelmiszert mentettek, mintegy 1000 embernek segítettek, segítenek. 

Az elmúlt hetek, vagyis a koronavírus veszélyhelyzete okozta nehézségek különös kihívást jelentettek a nélkülözők számára – életük, ellátásuk még bizonytalanabbá vált;  annak érdekében, hogy ebben a nehéz időszakban is támogatásban részesüljenek, még inkább megnő az őket segítő szervezetek szerepe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület mintegy 300 ezer nélkülöző ellátását segítette és segíti országszerte ezekben a hetekben is, áll a DO-hoz eljuttatott összegzésben.

Folyamatos jelen

Az idén immár 15 éves karitatív szervezet a jelen járványügyi helyzetben is üzemelteti élelmiszermentő és -osztó tevékenységét. Folyamatosan fogad be élelmiszer felesleg felajánlásokat céges partnereitől annak érdekében, hogy a növekvő rászorulói igényeket ki tudja elégíteni. Az átvett élelmiszerek nagyon sokfélék – pékáru, zöldség-gyümölcs, konzervek, csokoládé, édesség, üdítő, hűtött termékek is szerepelnek a mentett élelmiszerek listáján.
Az Élelmiszerbank partnerszervezeti hálózatán keresztül juttatja el a megmentett élelmiszereket a nélkülözőkhöz. Az összegzés szerint a hálózatban működő karitatív  szervezetek pillanatok alatt alkalmazkodtak a járványügyi helyzet kihívásaihoz, és eredményesen oldották meg a biztonságos osztás feltételeit. Védőfelszereléseket szereztek be, kiosztási mechanizmusokat alakítottak át, házhoz szállítanak, folyamatosan dolgoznak, nem állnak meg ebben a nehéz helyzetben sem. Ezzel biztosítják a sok-sok nélkülöző ellátását, akik most különösen számítanak a segítségre – számukra nagyon sokszor túlzás nélkül az élelmiszeradományok jelentik a túlélést. A 300 ezer nélkülöző között vannak gyermekek, idősek, családok, de fogyatékkal élők és hajléktalanok is részesülnek az Élelmiszerbank adományaiból. Az idősek száma eléri a negyvenezret, az ő ellátásuk most különös figyelmet igényel. 

A tények nyelvén

Az egyesületi mutatók imponálóak – az év első 3 hónapjában (vagyis részben még a járványügyi veszélyhelyzet előtt) több mint 2 ezer tonna élelmiszert osztott ki az Élelmiszerbank – összesen több mint 1,5 milliárd forint értékben. Fontos adalék, hogy a már fenyegetett időszak, vagyis a március volt a legerősebb hónapja az egyesületnek: 715 tonna élelmiszer tudott eljutni azonnali segítségként a nélkülözőkhöz – több mint 580 millió forint értékben. Fontos, mi több, esetenként a szó legszorosabb értelmében életbevágó, hogy folytatódjon a program a következő hetekben, hónapokban is, állította Cseh Balázs az egyesületi elnök:
– A veszélyhelyzet időszakában is nagyon fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan fenntartsuk a működésünket – rengeteg ember helyzete, esetenként az élete múlik most rajtunk. Ehhez leginkább további élelmiszer feleslegek felajánlására és anyagi segítségre van szükségünk! 

A városban: 23 tonna!

Végül, de közel sem utolsósorban lássuk a dunaújvárosi mutatókat – a lokális jellemzőket a DO érdeklődésére Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója foglalta össze, a mutatók e téren is imponálóak. Az egyesület koordinálásával  jelenleg három partnerszervezettel dolgoznak helyben, az aktivisták négy áruházból mentenek – az eddig vizsgált negyedéves periódusban, azaz januártól március végéig összesen 23 tonna élelmiszert tudtak eljuttatni a nélkülözőkhöz, összesen 16 millió forint értékben. Az egyesület tevékenysége nyomán kisebb-nagyobb rendszerességgel közel ezer rászoruló részesül élelmiszer-adományokban.
Sczígel Andrea kérdésünkre kiemelte: ahogy az országban mindenütt, úgy szeretett városunkban is rendületlenül folytatódik az Élelmiszerbank munkája – az adományokra,  segítségnyújtásra folyamatos az igény; veszélyhelyzet ide, járványfenyegetés oda, a higiénés előírások fokozott betartásával ugyan, de rendületlenül dolgoznak a mentésen és az osztáson a jövőben is.

Hadd tegyem hozzá: így is lehet – sőt; csak így lehet.

(Illusztrációk: Magyar Élelmiszerbank Egyesület)

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.