Dunaújváros Hetilap

Hát még ez is: hintasirató

Öcaline - 2020. április 13. 17:38

"Sajnos el kell búcsúznunk szeretett hintánktól, mivel hamarosan meg fogják szüntetni." – ezzel a szöveggel élesedett szépségdíjas és szomorú hangképes beszámoló a Szalki-szigeti üdülősor egyik ékességéről.

A nagy videómegosztóra a napokban kitett hintasiratóra egy – bevallottan érintett – DO-rajongó hívta fel a figyelmünket, mondván, valószínűleg hamarosan le kell bontaniuk a Szabadstrandnál lévő üdülősori hintát az utcabeli építőknek. Az abszolút civil kezdeményezésként megvalósult, a víz fölé belendülő  óriáshinta – amiről nekem megint nem tud nem eszembe jutni Bódy Gábor korai remeke, az "Amerikai anzix" ikonikus erejű jelenete – mind  a környékbeliek, mind a kirándulók (meg a házassági fotósok) kedvence. Illetve az volt, forrásunk szerint ugyanis a közelmúltban a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke, Somfai Rezső feljelentése felhívta az illetékesek figyelmét a játszótér "balesetveszélyességére".
Adatközlőnk feleleveníti a kezdetek kezdetét is: az engedély nélküli "építkezés" – hadd hívjam föl a figyelmet arra, hogy itt nem egy helikopterleszálló, de még csak nem is egy csodapalota húzatott a magasba – három évvel ezelőtt kezdődött, méghozzá egy közösségi tűzrakó hellyel. A "balesetveszélyes objektum" (még mindig nem integalaktikus adótorony vagy a Szalki-Sziget Első Felhőkarcolója) az évek során szép lassan igazi közösségi bázissá terebélyesedett; a környékbeliek jóvoltából került oda nádtetős esőház, csúszda, meg, tényvaló, több kisebb és egy, a víz fölé lengő nagy hinta is. Mindenki örömére. 
Az ténykérdés, hogy az üdülősoriak a "játszóteret" tervek és engedélyek nélkül építették, és az is biztosan borítékolható, hogy a végeredmény nem minden tekintetben felel meg a rigorózus uniós szabványoknak és előírásoknak. Az például olyan biztos, mint a halál, a rendőr meg a rezsi, hogy ha valaki úgy kezd lengedezni a hintán, hogy nem kapaszkodik, akkor lepottyan, ha nincs szerencséje, akkor a vízbe. Kapaszkodni kell. Ez amúgy – egészen icipici sarkítással – pontosan olyan, mint amikor átmész a zebrán. Balra nézel, nem jön semmi, elindulsz, jobbra nézel, nem jön semmi, továbbmész, átérsz. Tanulható.
De vissza a hintához – jelen állás szerint nincs mit tenni, a szabályok (és a Horgászok Hatalmassága) előtt meg kell hajolni. Adatközlőnk kettő megjegyzést fűz a történtekhez. Egyfelől szerinte elegáns dolog lenne a  bontást elrendelő részéről, ha a vészhelyzet elmúltával valamely  EU-szabványos objektummal kárpótolná a hintázásra vágyó kicsiket és nagyokat. Másrészt a környék lakói nevében ugyanezt az "eurokonform szigort" várja el a szemetelés, ürítés tekintetében a területen a partra látogató, és ott szemetelő és ürítő horgászokkal szemben.

Végtelenül szomorú történet – ezzel ajánlom a hintasirató fájdalmas-szép képsorait.
 

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.