Koronavírus: a plazma lehet a kulcs a terápiához

2020. április 28. (kedd) 16:14 - Öcaline

Tudományos konzorcium alakult az EMMI javaslatára és az operatív törzs támogatásával, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmájából terápiás készítményt hozzanak létre. Tények és tervek egy új gyűjtőoldalon – és várják a donorjelölteket!

A tudományos munka célja a vírusfertőzött betegek passzív immunizálása – több nemzetközi kutatás, illetve éles kísérlet igazolja ugyani, hogy a fertőzésen tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átesett, de sikerrel gyógyult emberek vérplazmája segíthet a komoly tüneteket produkáló fertőzöttek gyógyulásában. A DO legutóbbi itáliai összegzésében Novák Yvette is említette az első (olasz) beteg, egy várandós kismama csodálatos gyógyulását – az összegzés linkjét mutatom máris:

"... az itteni életünk fekete hete volt..." (katt) >>

A nemzetközi kitekintés azért fontos, mert éppen ezek a példák igazolják, hogy a hatékony terápia egyik kulcsa a gyógyult betegek plazmája lehet – a metodika pedig, legalábbis egy frissen zászló bontott projektfelület, a Koronavírus Plazma oldal tanúsága szerint egy háromlépcsős, a beválogatástól a plazma levételen át egészen a felhasználásig ívelő folyamat.

A tudományos konzorciumot a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat alkotja, és az oldalon lévő felhívás szerint folyamatosan várják a vírusfertőzésen sikerrel átesett donorok jelentkezését.

A jelentkezés feltételei:

– igazolt COVID-19 betegség (orr-garatból történt mintavétel SARS-CoV-2 PCR pozitív)
– minimum 2 hete tünetmentes állapot, a karantén állapotot már feloldották
– általános véradói alkalmasság szükséges
– életkor 18-60 év, 60 és 70 év között egyedi elbírálás az általános állapot és társbetegségektől függően
– véradásra/plasmapheresisre alkalmas jó véna
–  CONTRAST vizsgálatba történő belépés (DPC-NNK-OVSZ tudományos programba), belépési nyilatkozat aláírása
– a 2 lépcsős kivizsgáláson történő megfelelés (ennek során ellenőrzik, hogy a donor vírusmentes-e, illetve hogy van-e kellő mennyiségben vírusellenes ellenanyaga)
A férfi donorok plazmáját a közvetlen terápia során, a női donorok plazmáját az úgynevezett hyperimmunglobulin gyártás során használják fel.

További részletek, valamint a jelentkezés lehetőségei az új portálon – itt!

Koronavírus Plazma – hivatalos oldal (katt) >>

(Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu)
 

A rovat további hírei: Belföld

Ismét nőttek az üzemanyagárak

Ismét nőttek az üzemanyagárak

2020. június 02. (kedd)

Két-két forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára a hazai töltőállomásokon.

Vírus: 3876 fő fertőzött – Fejérben eggyel nőtt az esetszám

Vírus: 3876 fő fertőzött – Fejérben eggyel nőtt az esetszám

2020. május 31. (vasárnap)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, 2 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – tegnap óta eggyel növekedett, 371 az esetszám. 

Járvány: 3867 fő fertőzött – Fejérben nem nőtt az esetszám

Járvány: 3867 fő fertőzött – Fejérben nem nőtt az esetszám

2020. május 30. (szombat)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 7 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul fertőzött régiónak számít – ám tegnap óta nem nőtt, továbbra is 370 az esetszám. 

Koronavírus: 3841 fő fertőzött – Fejérben egy fővel emelkedett az esetszám

Koronavírus: 3841 fő fertőzött – Fejérben egy fővel emelkedett az esetszám

2020. május 29. (péntek)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 8 krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a vörös zónában fertőzött régió – egy fővel emelkedett, 370 az esetszám. 

Járvány: 3816 fő fertőzött – Fejér megyében nem növekedett az esetszám

Járvány: 3816 fő fertőzött – Fejér megyében nem növekedett az esetszám

2020. május 28. (csütörtök)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3816 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 4 krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, ezúttal nem növekedett, 369 maradt esetszám.

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

2020. május 27. (szerda)

Romló üzleti helyzetről, súlyos recessziós várakozásokról tanúskodik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi vállalati konjunktúrafelvétele. Itt az összes fontos eredmény – a helyzetkép lesújtó, lényegében minden negatív csúcs megdőlt. 

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

2020. május 27. (szerda)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Nőtt az áldozatok száma is, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – eggyel növekedett, 369 lett az esetszám.