Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: a plazma lehet a kulcs a terápiához

Öcaline - 2020. április 28. 16:14

Tudományos konzorcium alakult az EMMI javaslatára és az operatív törzs támogatásával, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmájából terápiás készítményt hozzanak létre. Tények és tervek egy új gyűjtőoldalon – és várják a donorjelölteket!

A tudományos munka célja a vírusfertőzött betegek passzív immunizálása – több nemzetközi kutatás, illetve éles kísérlet igazolja ugyani, hogy a fertőzésen tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átesett, de sikerrel gyógyult emberek vérplazmája segíthet a komoly tüneteket produkáló fertőzöttek gyógyulásában. A DO legutóbbi itáliai összegzésében Novák Yvette is említette az első (olasz) beteg, egy várandós kismama csodálatos gyógyulását – az összegzés linkjét mutatom máris:

"... az itteni életünk fekete hete volt..." (katt) >>

A nemzetközi kitekintés azért fontos, mert éppen ezek a példák igazolják, hogy a hatékony terápia egyik kulcsa a gyógyult betegek plazmája lehet – a metodika pedig, legalábbis egy frissen zászló bontott projektfelület, a Koronavírus Plazma oldal tanúsága szerint egy háromlépcsős, a beválogatástól a plazma levételen át egészen a felhasználásig ívelő folyamat.

A tudományos konzorciumot a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat alkotja, és az oldalon lévő felhívás szerint folyamatosan várják a vírusfertőzésen sikerrel átesett donorok jelentkezését.

A jelentkezés feltételei:

– igazolt COVID-19 betegség (orr-garatból történt mintavétel SARS-CoV-2 PCR pozitív)
– minimum 2 hete tünetmentes állapot, a karantén állapotot már feloldották
– általános véradói alkalmasság szükséges
– életkor 18-60 év, 60 és 70 év között egyedi elbírálás az általános állapot és társbetegségektől függően
– véradásra/plasmapheresisre alkalmas jó véna
–  CONTRAST vizsgálatba történő belépés (DPC-NNK-OVSZ tudományos programba), belépési nyilatkozat aláírása
– a 2 lépcsős kivizsgáláson történő megfelelés (ennek során ellenőrzik, hogy a donor vírusmentes-e, illetve hogy van-e kellő mennyiségben vírusellenes ellenanyaga)
A férfi donorok plazmáját a közvetlen terápia során, a női donorok plazmáját az úgynevezett hyperimmunglobulin gyártás során használják fel.

További részletek, valamint a jelentkezés lehetőségei az új portálon – itt!

Koronavírus Plazma – hivatalos oldal (katt) >>

(Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.